Početna strana > Debate > Crkva i politika > Bojan u crkvi ili smišljeno ćutanje „Ateista“
Crkva i politika

Bojan u crkvi ili smišljeno ćutanje „Ateista“

PDF Štampa El. pošta
Miroje Jovanović   
četvrtak, 07. mart 2013.

Kod nas „gore“, na Severu, pre neki dan je, u tri izborne jedinice (Srbobran, Apatin i Zrenjanin III) održan drugi krug izbora za pokrajinske poslanike po većinskom sistemu. U Srbobranu i Zrenjaninu pobedili su kandidati SNS, dok je u Apatinu većinsku podršku zadobio kandidat koalicije SPS-PUPS-JS.

Protivkandidati su bili iz Demokratske stranke, koja je nakon izgubljenih izbora pohitala da saopšti kako je zadovoljna, pa nešto mislim da kad su oni zadovoljni dok gube, priznajem grešan, da i ja skakućem od sreće.

No, pokrajinski izbori, i njihov očekivani rezultat nije tema ovog spisateljskog truda, ali sam prigodu zloupotrebio kako bih prikazao (možda i dokazao) pristrasnost jedne NVO, i naivnost nekoliko sveštenika.

Glavnu ulogu u tekstu igra dr Pajtić Bojan, ali njega u ovoj komediji u dva čina neću kuditi, budući da sam već naveo da imamo isti izvor sreće – a to je gubitak DS-a na pokrajinskim izborima.

Vreme: Sreda, 27.02.2013. godine. Mesto: porta (dvorište) Sabornog hrama u Srbobranu. Dr Pajtić Bojan se pozdravlja sa radnicima (džaba mu kad se zna da šljakeri uglavnom ne glasaju za njegovu opciju) i nešto besedi. Potom isto fizičko lice u pratnji lokalnog sveštenika ulazi u Hram i, kako je oko kamere zabeležilo, vodi konstruktivan dijalog[1].

Uglavnom, kamera je zabeležila, a B. Pajtić poentirao kako sledi:

„Važno je zadovoljiti i duhovne i kulturne potrebe građana ovog dela Vojvodine i zbog toga smo investirali oko 2,5 miliona dinara u radove na uređenju porte i crkvenog dvorišta pravoslavne crkve, koja je jedna od najstarijih i najvećih crkava u Vojvodini sa ikonostasom Novaka Radonjića. Obezbedićemo podršku i rimokatoličkoj crkvi, jer je ovo sredina u kojoj živi i srpska i mađarska zajednica, najavio je Pajtić.“

Zavesa se spušta, i sad bi trebalo da se čuje gromoglasni aplauz, međutim, građani (i građanke, zamalo da zaboravim, pa da nagrabusim zbog kažnjivog dela glede nepoštovanja rodne ravnopravnosti) Srbobrana su izabrali kandidata SNS-a da ih predstavlja u Skupštini AP Vojvodine, te je time i čitava predstava bila izlišna i bespotrebna.

Budući da se ovaj pristup laika (lica bez crkvenog čina) u Hram odigrao čitava četiri dana pred izbore, naivan zaključujem da je čitava priča i rukovanje sa radnicima i sveštenicima imala samo predizborni motiv, pa su tako i dr Bojan i prisutna crkvena lica (naročito ovi drugi) već u nedelju, nakon izbora shvatili da jedan TV prilog i medijsko sočinjenije neće podebljati izborni saldo DS-a.

E sad, pošto sam ovaj prilog gledao u prajm-tajmu (he, he, malo se poigravam sa novogovorom) u dnevniku RTV-a (u 17,00 časova) koji gleda i vaskolika Srbija, a ne samo građani Srbobrana, u meni se odmah rodilo radosno osećanje da susret dr Bojana sa sveštenstvom neće ostati neprimećen ni od strane Udruženja građana „Ateisti Srbije“.

Mislim, u jednom ranijem tekstu[2] nešto sam ih prozivao zbog njihovog saopštenja iz meseca septembra 2012. godine, kojim su kao „srednjevekovnu praksu“ okarakterisali zvaničan susret (tada još uvek) opozicionih lidera u Novom Sadu i vladike Irineja Bulovića.

Pošto sam prilog na RTV-u gledao oko 17-17,15, strpljivo pričekam 22,00 časa i posetim sajt „Ateista Srbije“.

A tamo – ništa. „Sigurno pripremaju nešto bombastično“ – sam sebe opomenuh, i ujutro čim sam ustao ponovo na njihov portal – i opet – ništa.

Sad već nisam imao opravdanja, ali mi pade na pamet „Možda neće svojim saopštenjem da se upliću u političku borbu pred same izbore pa čekaju nedelju uveče da puste horde grdnji na račun dr Bojana“.

Sačekah nedelju, a tamo opet – ništa. I tako sam u nedelju uveče gotovo zaboravio (priznajem dosta razočaran) na ovu neobjašnjivu neaktivnost Ateista (valjda i Ateistkinja – e tu smo brale – šta ćemo sad?) i do kucanja ovog teksta se pitam i polemišem sam sa sobom (i predsobljem) koji su razlozi ovakve očigledne neaktivnosti pomenute grupacije u njihovoj osnovnoj delatnosti.

Redakciji NSPM prilažem sadržaj pretrage po pojmu „Pajtić“ a verni čitalac (i čitateljka) mogu posetom u sopstvenoj režiji proveriti da se dr Pajtić na pomenutom veb sajtu ne pominje baš niti jednom.

Sa druge strane, kad se kao pojam za pretragu unese „Sveti Sava“, „Irinej“ „SPC“ tu rezultati samo iskaču, a posetilac (i posetiteljka) veb stranice Ateista može sa velikim uživanjem da se prepusti čarima otvorene mržnje prema, pre svega Pravoslavlju.

E, pa nećemo tako Ateisti, ne može se Irinej dr Bulović, i drugi episkopi u cilju omalovažavanja zvati ličnim krštenim imenom (koje je svojevoljno promenio prilikom monašenja), ne možete Svetog Savu razvlačiti svaki dan bez ikakvog povoda, i pritom se zalagati sa sekularno, a potom ne reagovati na gore opisani primer zloupotrebe Crkve u predizborne svrhe od strane DS-a (pošteno je reći i zloupotrebe mantije sveštenika sa snimka u iste svrhe).

Samo odmah da vam kažem dragi moji neverujući. Sebe smatram ubeđenim sekularistom, ali znajte i to: nisu samo ateisti jedini sekularisti, kao što nisu samo komunisti i levičari jedini antifašisti.

O sekularizmu i pravoj meri odnosa države sa verskim zajednicama, nemaju samo oni koji ne veruju pravo da govore. Svojim „nejavljanjem“ povodom kanonske posete dr Pajtić Bojana cCrkvi u Srbobranu, ja udruženje građana „Ateisti Srbije“ od danas krstim sa „selektivni sekularisti“ – osim naravno ako se povodom ranije navedenog igrokaza ne oglasite i time zaslužite čak i moje simpatije.

Autor je advokat i stalni saradnik Srpskog kulturnog kluba


 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner