Početna strana > Rubrike > Komentar dana > „Prigodna čestitka“ za Dan Republike Srpske
Komentar dana

„Prigodna čestitka“ za Dan Republike Srpske

PDF Štampa El. pošta
Stefan Karganović   
sreda, 08. januar 2014.

Povodom Dana Republike Srpske 9. januara, nekoliko udruženja iz Federacije BiH poslalo je Srbima u Srebrenici „čestitku“ sledećeg sadržaja:

Na poleđini ove morbidne poruke navedeni su nazivi 25 uglavnom bošnjačkih udruženja proisteklih iz rata, među kojima je i Koalicija "Prvi mart", ali i udruženja koja se zvanično deklarišu da se zalažu za - "toleranciju, mir, istinu i pravdu". Među njima su Forum građana Tuzle i Fondacija istine, pravde i pomirenja iz Tuzle.

„Istorijski projekat Srebrenica“ skreće pažnju autorima čestitke da je slika kojom je ilustrovana neverifikovanog porekla i da u svakom slučaju uopšte ne odgovara istorijskim činjenicama. Temelje na kojima počiva Republika Srpska verno ilustruje slika na kojoj se prikazuje ukop nevinih žrtava napada Armije BiH na selo Kravicu, izvršen na dan Božića 1993. godine:

„Istorijski projekat Srebrenica“ poziva udruženja iz Federacije BiH koja su čestitala državni praznik Republici Srpskoj da se odvaže da na isti način 4. jula 2014. godine čestitaju državni praznik svojim inostranim sponzorima, ali ovog puta koristeći fotografije koje prikazuju autentične temelje njihove državnosti:

Slika gore prikazuje masakr domorodačkog stanovništva Sjedinjenih Država 1890. godine na lokalitetu Wounded Knee, država Južna Dakota, od strane jedinica redovne vojske, koji  se po posledicama ne razlikuje od napada Armije BiH na selo Kravicu 1993. Istom prilikom, bošnjačka udruženja bi mogla svoju čestitku za 4. jul još upečatnjivije ilustrovati i  fotografijama linčovanja obespravljenog crnačkog stanovništva, koje se do 1863. godine nalazilo u ropskom položaju:

Na ovoj fotografiji vidi se rulja belih rasista kako javno na lomači spaljuje linčovano telo crne žrtve, što je bilo i praksa odreda Nasera Orića kada su napadali obližnja srpska sela iz enklave Srebrenica. Na slici koja sledi prikazan je linč crnih građana SAD, Tomasa Šipa i Abrama Smita u gradu Merion, država Indijana 1928. godine:

Najzad, bošnjačka udruženja mogla bi za 4. jul da koriste i ovu sliku američkog crnca linčovanog u gradu Opaluza 28. septembra 1868. godine, neposredno posle formalnog ukidanja ropstva:

„Krivica“, zbog koje je ova žrtva pretrpela sudbinu koja se ne razlikuje od stotina srpskih civila srebreničkog kraja između 1992. i 1995. godine – kao što je navedeno u natpisu sa kojim je obešen – jeste da se uprkos boji svoje kože usudio da koristi svoje ustavno pravo da – glasa.

Kada će bošnjačka udruženja, koja su se ove godine „uljudno“ setila praznika Republike Srpske, prikupiti hrabrost da i svojim pokroviteljima pošalju prigodnu čestitku, gde se prikazuju stvarni temelji na kojima počiva njihova država­? Dok to ne budu učinili, savetujemo građanima Republike Srpske da svoje državne praznike nastave da obeležavaju, ne obraćajući pažnju na licemerje i prostakluk suseda.

Istorijski projekat Srebrenica

 

Od istog autora

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner