Početna strana > Rubrike > Politički život
Politički život
Politički život

Cena demokratije

Dušan Pavlović   
četvrtak, 05. jun 2008.

Kada se narodna volja ne bi određivala matematički, onda bi morao da se neko pozove da je interpretira. U tom slučaju procedure su manje važne. Umesto toga, potrebni su moć i sila.

 
Politički život

Srpske ovce u ideološkim torovima

Dušan Tubić   
sreda, 04. jun 2008.

Predsednik Tadić svojevremeno nije dozvolio nijednom svom odboru da po bilo koju cenu uđe u koaliciju na lokalnom nivou sa SRS-om i SPS-om. Čak i onda kada je takva koalicija bila dobro i jedino moguće rešenje.

 
Politički život

Pismo biračkog odbora u Bostonu

Pismo biračkog odbora u Bostonu   
utorak, 03. jun 2008.

Ponosni smo sto mozemo da vas obavestimo da su 10. maja ove godine u Bostonu prvi put odrzani izbori za Narodnu skupstinu Republike Srbije. Boston je tako postao jedan od dva grada u Sjedinjenim Americkim Drzavama u kome su izbori odrzani van diplomatsko-konzularnog predstavnistva.

 
Politički život

Shvatanje demokratije

Bogdan Tirnanić   
ponedeljak, 02. jun 2008.

Svi se još živo sećamo slabo posećenog „performansa" ispred gradske kuće, koji su pristalice „evropske Srbije" organizovale pod parolom „Ne damo Beograd!", a sa ciljem da se radikalima, „narodnjacima" i socijalistima (plus penzioneri) ne dopusti preuzimanje vlasti.

 
Politički život

Neki čudni i neprijatni tonovi

Branko Milanović   
nedelja, 01. jun 2008.

Nerazumna odluka čelnika Demokratske stranke da konstitutivnu sednicu beogradskog parlamenta odlože za više od mesec dana duboko je onespokojavajući čin i svakako kontraproduktivna i za samu stranku.

 
Politički život

Božidar Đelić traži smenjivanje Kacina

Svetlana Vasović-Mekina   
subota, 31. maj 2008.

Potpredsednik vlade Srbije Božidar Đelić najavio je danas da će službeni Beograd zatražiti Kacinovo smenjivanje sa obrazloženjem da nema izbalansiran i uravnotežen pristup prema Srbiji.

 
Politički život

Izbori u dijaspori - ono sto niste znali a trebalo je...

Gordana Dunić   
subota, 31. maj 2008.

Glasanje na izborima za Parlament Republike Srbije odrzano je pre malo vise od nedelju dana. Sigurno je da su mnogi, pre svega u okolini Njujorka, Vasingtona, Cikaga, Los Andjelesa i San Franciska bili ponosni sto su mogli da iskoriste svoje biracko pravo.

 
Politički život

Smena

Željko Cvijanović   
četvrtak, 29. maj 2008.

Mogućnost makar privremenog dvojstva vlasti u Beogradu i Republici otvara dragocenu mogućnost smene generacija na dobrom delu političke scene.

 
Politički život

Podele će još izvesno vreme biti srpski usud

Dejan Vuk Stanković   
sreda, 28. maj 2008.

Ako se formiranje nove koalicije bude striktno posmatralo po programskim osnovama i političkim stavovima, onda je koalicija DSS-NS, SPS – PUPS – JS i SRS mnogo verovatnija.

 
Politički život

Beograd kao prvi test "nacionalnog pomirenja"

Aleksandar Pavić   
utorak, 27. maj 2008.

Oni koji prete da "neće dati Beograd" onima koji eventualno budu formirali većinu u gradskoj skupštini (bez njih, razume se) pokazaće da je nacionalno pomirenje već postalo mrtvo slovo na papiru. 

 
Politički život

Pravna analiza Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju

DSS/NS   
sreda, 04. jun 2008.

Iz izvedene analize sledi zaključak da SSP i Privremeni sporazum potpisani u Luksemburgu 29. aprila 2008. godine, ni su saglasni međunarodnom pravu , i posebno, Bečkoj konvenciji.

 
Politički život

Kad opozicija neće da bude opozicija

Zoran Avramović   
sreda, 04. jun 2008.

O posledicama svojih postupaka treba ozbiljno da razmisle oni koji neće da «daju grad Beograd» (!!) kao i oni koji ih politički podržavaju. Ali, ne samo oni.

 
Politički život

Koalicioni sporazum SPS, PUPS i JS

NSPM   
ponedeljak, 02. jun 2008.

Saradnja i formiranje zajedničke koalicione izborne liste SPS, PUPS i JS temelji se na zajedničkim političkim ciljevima u odbrani nacionalnih i državnih interesa Srbije, zalaganju za stvaranje države socijalne pravde...

 
Politički život

Koštunica ne može da „opere“ Šešelja

Boris Tadić   
ponedeljak, 02. jun 2008.

Radikali i DSS su suočeni sa rezultatom koji je svakako bio lošiji od očekivanog, pokušali su da brzo naprave matematičku većinu i da time prikriju svoj izborni neuspeh. Međutim, to ne ide.

 
Politički život

Konstituisanje Skupštine Beograda - pogled iz pravničkog ugla

Zoran M. Balinovac   
nedelja, 01. jun 2008.

Zakon o glavnom gradu, uostalom, propisuje: „Na sva pitanja koja nisu uređena ovim zakonom, a odnose se na grad Beograd, kao jedinicu lokalne samouprave, primenjuju se odredbe Zakona o lokalnoj samoupravi”.

 
Politički život

Pouke srpske izborne sezone

Branko Radun   
subota, 31. maj 2008.

Desila se i politička i marketinška polarizacija domaće političke scene, pa je u nekim momentima Koštunica, a naročito Ilić, zvučao kao veći radikal od radikala, a pri kraju kampanje je i Tadić često bio veći čedista od Čede.

 
Politički život

Ustavne granice "partijskog" mandata

Nenad Vuković   
četvrtak, 29. maj 2008.

Često citirana, osporavana i branjena, odredba člana 102 stav 2 Ustava od 2006. godine glasi: "Narodni poslanik je slobodan da, pod uslovima određenim zakonom, neopozivo stavi svoj mandat na raspolaganje političkoj stranci na čiji predlog je izabran za narodnog poslanika".

 
Politički život

Jahači apokalipse

Vjekoslav Radović   
četvrtak, 29. maj 2008.

Moram da priznam da mi je blisko i simpatično što Mićuna ni u poznim godinama ne napušta revolucionarni žar - revolucionari nikad ne ostare! - ali brine me što u tom zanosu nema ni trunke principijelnosti, etike, ni morala.

 
Politički život

Dačić i perspektive

Ivan Milenković   
utorak, 27. maj 2008.

Da ne bude zabune: Dačić, Ružić, Mrkonjić & co. bili su Miloševićevi kerberi, koji, u međuvremenu, nisu pružili uverljive dokaze da imaju nešto protiv zločinačke politike svoje stranke, koja je Srbiju uvela u najsramnije godine njene savremene istorije.

 
Politički život

Od političke barbike – do Dušana Silnog

Dragomir Anđelković   
ponedeljak, 26. maj 2008.

Boris Tadić je dugo bio igrač solidnog tima „prve lige“. Međutim, bio je daleko od zvezde demokratskog tima. Naprotiv, bio je „rezervni igrač“. Možda čak i to, na osnovu uglednog porekla. No, dočekao je svojih „pet minuta“.

 
<< Prva < Prethodna 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 Sledeća > Poslednja >>

Strana 106 od 111
SVI TEKSTOVI U RUBRICI

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner