Početna strana > Rubrike > Politički život > Moguća i nova većina
Politički život

Moguća i nova većina

PDF Štampa El. pošta
Ivica Dačić   
utorak, 16. decembar 2008.

(Večernje novosti, 16.12.2008)

Ako dođe do poremećaja u vladajućoj koaliciji, prvi korak bio bi pokušaj pravljenja druge parlamentarne većine. Novi izbori bili bi najgore rešenje. Ivica Dačić, ministar policije i zamenik premijera, veruje u opstanak vlade, ali razgovor otvaramo baš pitanjem koje mesecima lebdi u vazduhu: znači li ovo njegovo diskretno prizivanje rekonstrukcije Vlade da bi Tomislav Nikolić mogao da bude “zlatna zamena” za Dinkića?

- Ukoliko bude potrebe da Vlada opstane zbog državnih i nacionalnih interesa, siguran sam da će neke od stranaka za to imati razumevanja. Pošto je Toma Nikolić, za razliku od vremena jedinstvene SRS, sada u otvorenijem odnosu prema DS, onda je moguće na toj strani očekivati određene političke dogovore. Ali, bez obzira na to, mislim da je za takav potez suviše rano i ne očekujem takvu mogućnost pre nekih novih izbora.

* Vi, konkretno, ne biste imali ništa protiv Nikolićeve manjinske podrške?
- Ako DS sa tim ne bi imala problem, ne vidim zašto bi SPS. Nismo mi bili ti koji su govorili da nećemo sa njima dok su bili u SRS. Niti smo govorili da nećemo sa Tadićem. Dakle, ako oni vide da sada mogu zajedno, zašto bismo mi bili protiv. Ali, to je lošija mogućnost nego opstanak sadašnje vlade.

* Klima li se Vlada? Prvi put je bilo preglasavanja otkako ste se sastavili...
- To je prvi i, nadam se, poslednji slučaj da je došlo do različitog glasanja, a koji se neće odraziti na stabilnost Vlade. Neophodna je bolja politička koordinacija kako bi Vlada delovala jedinstveno.

* Toliko verujete Dinkiću, iako ga prati reputacija rušitelja vlada?
- Ne verujem da će Dinkić da sruši Vladu, iako se u mnogim potezima G 17 plus vide njegovi politički stavovi, koji ponekad nisu usaglašeni sa stavovima partnera.

* Kad sve ide kao po loju, zašto niko iz DS i SPS nije bio na izbornoj skupštini G 17 plus?
- Nismo bili na izbornoj skupštini G 17 plus, jer nas nisu ni pozvali. Da smo dobili pozivnicu, došli bismo. Mi sa njima imamo korektne odnose u Vladi, ali nemamo razvijene političke odnose. Napravili smo koaliciju sa DS, a G 17 plus do sada nije ni izražavao želju da sa nama gradi političke odnose.

* Ali, zar to ne govori da su odnosi u Vladi zategnuti?
- Ne. I u manjinskoj Koštuničinoj vladi koju smo podržavali nikakve odnose nismo imali sa G 17 plus i SPO.

* Nije li ovo samo epilog tihog rata DS i G 17 plus, koji tinja još od “afere Krišto”?
- Mi iz SPS se ne radujemo kada neko kritikuje naše kolege iz Vlade u medijima. Ali, nisam baš siguran da su se svi tako odnosili prema nama. Odmah posle napisa o astronomskim platama i napada na Dinkića imali smo sastanak na najvišem nivou - DS, G 17 plus i mi. Dogovorili smo se da ti napadi nikako ne smeju da posluže kao inicijalna kapisla za produbljivanje razlika u koaliciji. Utvrdili smo da moramo da budemo solidarni.

* Verujete li Rusima da će, posle preuzimanja NIS, izgraditi gasovod i skladište gasa u Banatskom Dvoru? Jesu li njihove garancije čvrste?
- Ruse pomalo i vređa takvo pitanje, jer oni tvrde da i ne pomišljaju da ne izgrade gasovod. Sve ide ka tome da se umreže sva tri projekta. Postoje najave da će “Gasprom” dati garancije za sva tri ugovora, a da krovni sporazum bude dogovor našeg i ruskog predsednika. Ako, i posle toga, neko kaže da ne verujemo ni u to, ne znam šta u ovom trenutku možemo da dobijemo. Bolje je da odmah kažemo da ne želimo nikakve odnose sa Rusijom. Jer, ne verujem da bi bilo ko mogao da kaže Amerikancima da ne veruje na reč Obami.

* Kakve posledice bi izazvao krah pregovora sa Rusima?
- Napuštanje sporazuma u ovom trenutku moglo bi da ima negativne spoljnopolitičke posledice. To nije običan komercijalni sporazum. Treba ostati pri onome šta smo potpisali i ne smemo da dozvolimo da se država bruka. Ali, u ovom trenutku ne želim da razmišljam o takvom scenariju i očekujem da će se sve završiti dogovorom.

* Je li vaša najava o novoj “beloj knjizi” u stvari najava još žešćeg obračuna sa kriminalom?
- Neophodna nam je široka i dobro organizovana borba protiv kriminala. Moramo da razgraničimo organizovani od drugih vidova kriminala. Ta bela knjiga neće biti publikovana, jer bi time pomogli kriminalcima. Reč je o sistematizovanim i proverenim saznanjima, a ne tračevima. Nikoga nećemo štedeti - na udaru će biti trgovci drogom, ljudima, finansijski kriminalci...

* Počeli ste da čistite i u svom dvorištu. Hoće li biti još akcija protiv mešetara u MUP?
- To je akcija koja je dugo pripremana. I na našem primeru pokazaćemo da nema privilegovanih. Do kraja meseca u samom ministarstvu biće nekoliko akcija.

* Hoćete li uskoro potpisati sporazum o dvojnom državljanstvu sa Crnom Gorom?
- Očekujemo da se donese politička odluka između dve države. Došli smo do kompromisa - dvojno državljanstvo važiće za sve one koji ga steknu do potpisivanja sporazuma. Verovatno, do kraja godine.

* Učestale su potrage za haškim beguncima. Steže li se obruč oko Ratka Mladića i Gorana Hadžića?
- Ne postoje neka jasnija operativna saznanja o njima dvojici. Nema podataka ni da jesu ni da nisu u Srbiji. Ali, bilo bi veoma važno da Srbija konačno stavi tačku na tu priču. Najbolje bi bilo kada bi se oni dobrovoljno predali. Time bismo dobili odgovor na pitanje koje godinama muči Srbiju: služi li Haški tribunal kao alibi za ovakvu politiku ucenjivanja prema nama ili će time biti uklonjene sve prepreke ka EU.

* Očekujete li da na kraju Brisel, ipak, uslovi naše članstvo u EU indirektnim priznavanjem nezavisnosti KiM pod firmom dobrosusedskih odnosa?
- Ne bih se iznenadio da nekome i to padne na pamet. I baš zato Srbija ne sme da gubi svoje prijatelje na drugoj strani. Jer, ako budemo imali alternativu, onda će i EU želeti što pre da nas primi. Ipak, mislim da do tog uslova koji pominjete neće doći, jer EU nije jedinstvena oko kosovskog pitanja.

(Razgovarali: Z. Uskoković i M. Babović)

 

Od istog autora

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će se Srbija pridružiti sankcijma EU protiv Rusije?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner