понедељак, 17. јун 2024.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Почетна страна > Рубрике > Политички живот > Предлог формирања "Савеза за Србију" у 14 тачака
Политички живот

Предлог формирања "Савеза за Србију" у 14 тачака

PDF Штампа Ел. пошта
Драган Ђилас   
среда, 11. април 2018.

Савез за Србију

Циљ Савеза: Формирање алтернативе аутократској и недемократској СНС на једној адреси, на једном броју на гласачком листићу, линеарно од републичког до нивоа локалне самоуправе. Комуницирањем доћи до тога да се на локалне изборе 2020. излази са дилемом гласа ли се за СНС или Савез. Направити алтернативу на једном месту, под једним брендом, јединством и идејама мотивисати опозиционе бираче на гласање.

Чланови Савеза: Политичке странке, покрети, организације, групе грађана, синдикати, појединци... сви.

2018. нулта година за опозицију: Од 2012. године, а нарочито након достизања зенита хапшењем Мишковића, Вучић све снаге улаже у онеспособљавање потенцијалних алтернатива. Користи се најбруталнијим гушењем институција, гажењем процедура, злоупотребом државних ресурса, притисцима свих могућих врста на грађане, потпуном контролом скоро свих медија. Резултат таквог рада су изборни резултати који су далеко од реалних и представљају флагрантно кршење изборне воље грађана. У свему што ради од велике користи су му и сталне борбе и нејединство унутар опозиционих редова. Данас у Србији нико или мало ко цензус може прећи самостално. Уколико се не погледа истини у очи, услед ситних личних интереса продужиће се владавина и пропадање Србије.

Парламентарни избори: Циљ на парламентарним изборима, ма када буду расписани, је хомогенизација и сабирање кор Савез на једном месту свих опозиционих гласова. Спремност да уколико се не обезбеди минимум услова за фер изборе се исти бојкутују.

Локални избори 2020: Вертикалним спуштањем Савеза формирање локалних листа које ће бити у стању да имају бар један глас више од локалних СНС листа у што више градова и општина у Србији. Централизована и професионална позитивна кампања, усмерена ка проблемима грађана. Заједнички рад на програмима, регрутацији кадрова и одабир најподеснијег кандидата за носиоца листе у складu са локалним приликама, без квота за носиоце. Они се бирају само по квалитетима и могућностима да победе.

Уз очекиван пад СПС испод цензуса, један глас више Савеза довољан је да се преузме управа у великом броју градова и општина.

Председнички избори 2022: Проналазак адекватног председничког кандидата Савеза око кога ће се ујединити цела Србија.

Савез почиње да ради 9. маја, на дан победе на фашизмом. Тог дана је и прво заседање скупштине Београда где ће се формирати одборнички клуб под именом Савез за Србију.

1. Формирање Савеза за Србију представља уједињење свих оних истинских опозиционих организација које својим учешћем у Савезу повећавају шансе за победу и промену не само власти, него и система у Србији. Појединачни развој и раст сваке организације, као и своје најбоље људе, ставити у функцију јачања бренда Савеза под којим би се наступало на изборима на свим нивоима. Странке задржавају своје органе и структуре, право на сопствени развој, али у кључним сегментима политике наступају синхронизовано и у договору. Циљ је сабрати све опозиционе гласове.

2. Савез се спушта целом вертикалом, од републике до локалних самоуправа, по истом принципу. Посао спроводе надлежни органи организација које чине Савез, уз људе који испред Савеза координирају послом.

3. Савез има редовна саопштења, састанке и координисане одговоре на сва најважнија политичка питања. Ка медијима се наступа са новим брендом, који се комуницира испред бренда организације којој експонент припада. Тако члан председништва Савеза бива потписан као члан председништва Савеза за Србију и председник/функционер своје матичне организације.

4. Савез за актуелне теме и питања увек делегира људе који су најкредибилнији да на те теме комуницирају, солидарно и у договору, имајући у виду претходна професионална искуства и функције које су обављали.

5. С обзиром на чињеницу да странке и политичке организације окупљају људе стручне за све области живота формирање Програмског савета Савеза за Србију у који би све странке делегирале људе ради анализе политика Владе, Покрајине и локалних самоуправа како би представници Савеза наступали са што потпунијим информацијама. Програмски савет спуштати по вертикали како би људи заједнички дефинисали проблеме својих заједница и политичке платформе за наступ на локалним изборима. Циљ Програмског савета је креирање политичког програма за наступ на свим изборима, користећи најбоље кадрове свих чланица Савеза у њиховој изради.

6. Анализа инфраструктурних ресурса које Савезу стоје на располагању и одабир најбољих локација од оних који су тренутно на располагању постојећих, односно обезбеђивање што бољих локација за седишта Савеза по општинама. Солидарно коришћење простора за страначка окупљања партнера, заједнички рад. Све просторије одабране за седиште Савеза у једном месту имају обележја свих чланица Савеза која су исте величине. Уз та обележја се истиче и обележје Савеза које је веће од обележја појединачних организација чланица

7. Регрутација по једног повереника за сваку Месну заједницу у Србији. Акценат на сеоске Месне заједнице. Посебан значај на развоју инфраструктуре у руралним срединама с обзиром на контролу медија и потребу да се на терену комуницирају катастрофални потези власти и политика Савеза.

8. Након формирања Савеза кренути са акцијом Договор за Србију. Заједнички обилазак највећих места, промоција Савеза као бренда, разговори са грађанима како би се прецизније дефинисале основне идеје за које ће се Савез залагати и предлагати их као решења

9. Потписивање Договора за бољу Србију. Велики скуп, којим се у Београду промовише политичка платформа за Србију на  којој ће се мобилисати сви опозиционе бирачи, односно сви грађани чија је жеља праведна, поштена, економски и институционално јака Србија.

Органи Савеза:

1. Скупштина Савеза

2. Председништво савеза – на месту председавајућег се на месечном нивоу ротирају чланови председништва

3. Менаџер Савеза (Драган Ђилас) - организује рад Савеза и не може бити члан друге политичке организације осим Савеза.

4. Генерални секретар Савеза (Љубан Панић) први оперативац Савеза, координира делегираним оперативцима чланица и спроводи одлуке председништва и Менаџера)

5. Програмски савет 

 

Од истог аутора

Остали чланци у рубрици

Анкета

Да ли ће, по вашем мишљењу, „Заједница српских општина“ на КиМ бити формирана до краја 2023. године?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер