Početna strana > Prenosimo > Da je Hitler bio Srbin, i njega bi rehabilitovali
Prenosimo

Da je Hitler bio Srbin, i njega bi rehabilitovali

PDF Štampa El. pošta
Ivica Dačić   
ponedeljak, 05. oktobar 2009.

(Pres, 05.10.2009)

Mnoge vođe navijača bili su ugledni građani zbog zasluga u političkom životu. Hajde da vidimo ko je njih upotrebljavao u političke svrhe?! Kome su oni bili članovi ličnog i stranačkog obezbeđenja?! Ministar policije Ivica Dačić najavljuje za Pres da će ove nedelje s državnim tužiocem krenuti u obračun s huliganima i ekstremnim navijačkim grupama. Dačić naglašava da je potrebno da se u ovu borbu uključe svi, a ne da se sav posao svali na policiju

Takođe, Dačić podseća da su neki navijači uživali političku zaštitu zbog zasluga u borbi protiv Miloševićevog režima!

- Ne mogu se svi problemi koji se gomilaju godinama i decenijama sada svaliti samo na policiju. Ne može policija da bude i mama i tata i organ reda i tužilac i sudija. Ne može policija da ima vaspitnu, pedagošku, preventivnu, represivnu ulogu. Ako je tako, možemo odmah da ukinemo sva ministarstva!

Šta je prvo što treba uraditi u obračunu s huliganima?

- Moraju se, najpre, razdvojiti kriminalci od navijača, jer nisu svi isti. Evo, na primer, većina od 11 uhapšenih mladića koji su osumnjičeni za ubistvo Brisa Tatona nema nikakav kriminalni dosije. Ali, oni koji su ih organizovali jesu opasni kriminalci. Dvojica od njih su još u bekstvu... Treba, dakle, istrebiti sve one koji se bave kriminalom i sve vandale koji uništavaju sport.

Na Savetu za nacionalnu bezbednost čulo se da MUP ima podatke da su vođe navijača povezane s mafijom i da se dobro zna ko su?

- Tako je. Vođe navijačkih grupa ili oni koji se nalaze među liderima bave se kriminalom! Mnogi od njih su bili po zatvorima, hapšeni su, protiv nekih je policija podnosila prijave, ali nisu procesirani... Jedan od njih je svojevremeno hapšen i u Švedskoj.

Da li neki od njih zapravo predstavljaju kariku između klubova i kriminalaca?

- Uprave klubova moraju da snose odgovornost jer sve navijačke grupe imaju veze sa upravama. Znate, ja sam navijač od malih nogu i znam kako to funkcioniše. Mnogi članovi uprave klubova, direktori i predsednici klubova su u sukobu sa zakonom. Ali, to nije posao samo za policiju.

Na koga to konkretno mislite?

- To su ljudi koji su uvek imali para, to su oni koji su se „našli" klubovima kada država nije imala para da finansira sport.

Zašto se do sada čekalo da se krene u obračun s huliganima?

- Pazite, mnoge vođe navijača su bili ugledni građani zbog zasluga u političkom životu. Možda bi neke od njih trebalo ovih dana da pozovu na proslavu 5. oktobra?! Znate šta, više mi je preko glave licemerja!

O čemu to pričate?

- Hajde da vidimo ko je upotrebljavao navijače u političke svrhe?! Kome su oni bili članovi ličnog i stranačkog obezbeđenja?! A sada se odjednom svi zgražavaju, sad je policija kriva za sve. Ne sporim ja da policija mora da radi svoj posao i da uvek bude budnija i spremnija od ostalih. Ali, ne može da se radi pod stalnim pritiskom. Vidite, ako se jednog dana u novinama traži odgovornost policije zbog nesprečavanja ubistva Brisa Tatona, a drugog dana se traži ko je ubio Ranka Panića, onda tu nešto nije u redu... Niko ne razmišlja kako će policajac koji je ispitivan zbog smrti Panića sada da brani gej paradu?!

Da li vas je zvao neko od navijačkih vođa da interveniše zbog najave zabrane?

- Mene nisu zvali. Zvali su policiju da pitaju šta to konkretno znači, šta će da bude ako krenu na utakmicu...

Kažu da se neke od vođa navijača nalaze u „beloj knjizi" MUP-a o organizovanom kriminalu?

- Verovatno je to tačno. Tamo se ne piše da je neko vođa navijača, nego da je umešan u te i te kriminalne aktivnosti.

Šta je uopšte sa tom „belom knjigom"? Najavljivali ste da ćete je prezentovati Savetu za nacionalnu bezbednost.

- Knjiga je završena. Nije štampana kao knjiga da stoji na polici, već postoji u elektronskoj formi i stalno se dopunjava. Postoji ideja da se na nivou Balkana napravi jedna regionalna „bela knjiga" o organizovanom kriminalu. Ta knjiga bi trebalo da sadrži sve podatke o pretnjama organizovanog kriminala u jugoistočnoj Evropi, kao i ideju da se formiraju zajednički istražni timovi, izvode akcije, elektronski nadzor...

Postoje spekulacije da nam učestale incidente koji izazivaju haos u Beogradu servira neko spolja.

- Ovoliko slučajnosti ne može da bude. Mnogo je motiva da se izazivaju ovakve stvari. Na primer, nekome možda odgovara da padne Vlada zato što bi ministar policije bio optužen za krvoproliće ili da nam oduzmu beli šengen u poslednji čas... Ili da pojedinci iz regiona predstave Srbiju kao nedemokratsku. I to nije samo moje mišljenje, već podaci koje dobijamo od ozbiljnih, čak i stranih službi.

Da li znate da postoji nezadovoljstvo u DS-u vašim radom?

- Imam dobre odnose sa DS-om i Borisom Tadićem. Nema tu nikakvih problema. Ja nisam ni policajac, ni načelnik uprave, ni direktor. Samo tražim da se poštuje taj princip nadređenosti.

Da li DS pokušava da preuzme kontrolu nad policijom u cilju povećanja efikasnosti rada?

- Siguran sam da niko nema nameru da policiji daje političke instrukcije.

Ljuti ste što niste uključeni u organizaciju posete predsednika Medvedeva Srbiji?

- To nezadovoljstvo se odnosi na činjenicu da predstavnik mog kabineta nije uključen u organizaciju svečane akademije, na šta je ukazao i ministar Šutanovac. Ali, postoji tu još nešto... Znate, ne treba da izgleda da je samo Rusija oslobodila Srbiju, jer smo i mi imali svoj antifašistički pokret. Molim vas, ko je rukovodio borbama za oslobađanja Beograda? Peko Dapčević?! Nemam ništa protiv da kažu ko je vodio njihove jedinice u vreme oslobađanja Beograda, samo ne znam gde su bile tada.

I dalje se ne mirite sa sudskom odlukom o rehabilitaciji Dragiše Cvetkovića?

- Niko ne sme da rehabilituje potpisivanje Trojnog pakta, kao ni da rehabilituje kvinslišku vladu Milana Nedića, koja je učestvovala u pogromu Srba, Roma i Jevreja. Ako neko mrzi komuniste i Tita, ne treba da mrzi majčicu Srbiju. U svetu se slavi Dan pobede nad fašizmom. A mi kao da nismo pobedili. Za neke je možda to i poraz. Ponekad mi se čini da je Hitler bio Srbin, i njega bi rehabilitovali.

Kako se oseća lider SPS-a Ivica Dačić danas, 5. oktobra?

- Poštujem želju naroda za demokratijom i promenama. Ja sam iz 5. oktobra izvukao velike pouke, a ne znam da li su pouke izvukli oni koji su ga izveli. Bio sam optuživan da sam deo nedemokratskog režima i više mi nikada ne pada na pamet da tako nešto radim.

Nemate želju da prespavate taj dan?

- Ne. Ni lično, ni partijski. SPS je doživeo veliku istorijsku probu. Nije najteže pasti, najteže je ustati.

Kako gledate na nosioce petooktobarskih promena?

- Većina njih samo zavidi Miloševiću, a nisu ga nadmašili. Nisu ništa naučili na njegovim greškama.

(Razgovarala Danijela Isailović)

 

Od istog autora

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner