Početna strana > Prenosimo > U front s Nikolićem
Prenosimo

U front s Nikolićem

PDF Štampa El. pošta
Vojislav Koštunica   
petak, 03. jul 2009.
(Večernje novosti, 03.07.2009)

Prvi korak ka nacionalnom okupljanju i stvaranju snažnog političkog fronta protiv vlasti u Srbiji načinili su DSS i SNS. Važno je da nam se pridruže i mnoge javne ličnosti, nevladine organizacije i ostale stranke nacionalne opozicije.

To je za "Novosti" izjavio Vojislav Koštunica, lider DSS, uveren da je njegov dogovor s Tomislavom Nikolićem o osnovnim principima delovanja - "početak saradnje na novom nacionalnom okupljanju za obnovu Srbije".

- Cilj nam je da izdejstvujemo istovremeno vanredne parlamentarne izbore i referendum o ulasku Srbije u NATO, posle čega bi Srbija trebalo da dobije novu, odgovornu, nacionalnu vladu.

Da li ste se čvršćom saradnjom sa SNS udaljili od radikala?

- Stvari se menjaju. Ko nije danas u savezu sa nama, nije isključeno da neće biti sutra. Srbija se mora osloboditi vlasti koja je ekonomsku politiku zamenila ekonomskom propagandom, a državnu politiku zamenila delovanjem koje suštinski nanosi štetu državi.

Zašto vi ne učestvujete u pregovorima o vlasti u Zemunu i Voždovcu ?

- Podržavamo inicijativu SNS za formiranje lokalnih vlasti, a najefikasniji način je da SNS u ovoj fazi vodi pregovore.

Da li je došlo do zaokreta u odnosu prema strankama na vlasti?

- Sa strankama vlasti ne možemo da sarađujemo oko principa državne i nacionalne politike. Vanredni lokalni izbori su pokazali krizu u kojoj je vlast. Rukovodimo se idejom učvršćivanja saradnje sa strankama nacionalne opozicije i vidimo da je formiranje lokalne vlasti u Zemunu i Voždovcu prilika da se ojača saradnja sa SNS.

Ne smeta vam što je koalicija oko SPS već jednom napustila pregovore s vama i formirala vladu sa DS?

- Na prvom mestu nam je ideja okupljanje stranaka nacionalne opozicije oko osnovnih državnih pitanja, i tim suštinskim principima podređujemo buduće poteze i formiranje lokalne vlasti.

Vlast poručuje da je groteskno da u dogovorima o koalicijama u Zemunu i Voždovcu pričate o NATO i Kosovu...

- Vlast se, po pravilu, služi prevarama, jer je svima jasno da se principi o najvažnijim državnim i nacionalnim pitanjima: Kosovu, Statutu Vojvodine, ulasku u NATO, ekonomskoj politici - odnose na saradnju DSS i SNS na republičkom nivou. Posle tog dogovora, lako smo se složili i o lokalnim koalicijama, u kojima se, naravno, neće pričati o tim državnim pitanjima.

Zašto vam je toliko stalo do referenduma o ulasku Srbije u NATO?

- Zato što NATO već kuca na vrata Srbije. Na samitu NATO država, u Strazburu, 4. aprila 2009. godine, usvojen je zvaničan zaključak da "NATO pozdravlja i podržava stavove i zalaganje Vlade za uključivanje Srbije u evroatlantsku zajednicu naroda". Dakle, NATO zna da Vlada Srbije ima cilj da se učlani, samo što se to mora još jedno vreme kriti od naroda u Srbiji.

Vlast tvrdi da se pitanje ulaska u NATO neće postavljati do kraja mandata?

- NATO je već stavio to pitanje na dnevni red. Bojim se da postoji prećutna saglasnost NATO i sadašnje vlasti da se Srbija bez referenduma, potajno, iza leđa građana, uvede u NATO. Neće moći da se izbegne referendum, jer ćemo, saglasno Ustavu, sakupiti više od 100.000 potpisa građana, a onda postoji ustavna obeveza da se on raspiše.

Verujete li zaista da DSS i SNS mogu izvući Srbiju iz ekonomske krize?

- Vodili bismo realnu ekonomsku politiku, saopštavali bismo istinu. Sve snage bismo usmerili na jačanje domaće privrede i poljoprivrede, uz normalnu i obostranu saradnju sa svetom. Ne bi se uzdali u tuđu milostinju. Rekli bismo narodu da nas čeka težak i mukotrpan put, ali put postupnog oporavka i realne nade.

Uvek ste zagovarali politiku nacionalnog jedinstva, a ne pristajete ni na kakav dijalog s vlašću?

- Dva stuba nacionalnog jedinstva su državno odgovorna politika i izgradnja konsenzusa i sa strankama koje ne misle isto. Ova vlast nije izgradila nijedan od ta dva stuba. Učestvuje u puzajućem priznavanju nezavisnog Kosova, usvaja antiustavan predlog Statuta Vojvodine, pustoši privredu... Izvesno je da se na nedržavotvornoj politici i na pustošenju Srbije ne može graditi nacionalno jedinstvo.

Hoćete li se uključiti u diskusiju o promeni ustava?

- Ustav je 2006. godine donesen u najširem konsenzusu. On je uslov stabilnosti države, a vlast se, navodno, zalaže za stabilnost usled ekonomske krize. Priča o regionima se uvodi naprasno, bez suštinske polemike. Pokušavaju da gurnu pod tepih predlog o protivustavnom Statutu Vojvodine. Cilj je da se izmišljaju i umnožavaju problemi i marketinški otvaraju nove i nove teme.

Čime argumentujete optužbe da Vlada ekonomski pustoši zemlju....

- Vlast nema ekonomsku politiku već propagandu i neverovatan spisak marketinških obmana. U realnom životu kome je Vlada okrenula leđa, dramatičan je pad industrijske proizvodnje i više su nego zabrinjavajuće socijalne prilike u zemlji. Vlast ne čuje da narod od muke sve više upućuje teške vapaje, o koje se uporno oglušuje.

U istoriji ste sarađivali sa DS, a trenutni odnosi ne obećavaju pomirenje. Mogu li se ove dve stranke ponovo naći na istoj liniji?

- Naši pristupi politici i državi suštinski se razlikuju. Naše razlike su se ispoljile na nizu suštinskih pitanja: Kosovo, referendum o NATO, SSP sa EU, Euleks, Statut Vojvodine, ekonomska politika...

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner