Početna strana > Reči i misli > Reči i misli 102
Reči i misli

Reči i misli 102

PDF Štampa El. pošta
Aleksandar Lazić   
ponedeljak, 19. januar 2009.

Priručnik za lovce (na glave)

"Mi pozivamo ljude da urade dobru stvar za ovu državu. Prijavljivanje haških optuženika nije cinkarenje, već zakonska obaveza. Novac za nagradu onome ko otkrije gde se kriju Ratko Mladić i Goran Hadžić biće isplaćen iz budžeta, iz tekućih rezervi. Milion, odnosno 250 hiljada, evra građani će dobiti u neto iznosu u dinarima, bez odbitaka za porez." (Rasim Ljajić, predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim tribunalom, 14. januar 2009, "Kurir")

Lomača bez antiustavnih veštica

"LSV je štampao kalendar s mapom "Vojvodina republika", sa delovima koji nisu u skladu s administrativnim granicama – to je protivustavni akt." (Miloš Aligrudić, šef poslaničkog kluba DSS-a, 12. januar 2009, "Danas")

"Za Srbiju je bruka da u vladajućoj koaliciji ima nekoga ko otvoreno i javno propagira separatizam! U svakom slučaju, Tadić, koji je otac ove vlade i čije je čedo Nenad Čanak, mora što pre da se izjasni o ovome." (Velimir Ilić, šef poslaničkog kluba NS-a, 13. januar 2009, "Kurir")

"Dok Čanak priznaje Ustav RS, mislim da se sve može shvatiti kao šala ili provokacija." (Branko Ružić, šef poslaničkog kluba SPS-a, 13. januar 2009, "Kurir")

&

Nenad Čanak, predsednik LSV-a:

"Razlog za naglo interesovanje DSS-a za kalendar, koji je kao takav prvi put objavljen pre 10 godina, nestašica gasa i kriza u koju je država zbog toga zapala. Vama je važno da jurite veštice, a ja vama na lomaču ne dolazim." (12. januar 2009, "B92")

"Na optužbe koje se čuju s vremena na vreme na račun Lige da je u pitanju nekakvo naše antiustavno delovanje odgovaram: pa naravno da je antiustavno." (15. januar 2009, "NIN")

Slika i prilika Dorijana Greja

O delovanju stranih ambasadora u Srbiji, 15. januar 2009, "NIN":

"Kad ministar Jeremić vodi pubertetsku politiku Dorijana Greja, šta drugo možete da očekujete nego da vas kritikuju. A kad ga kritikuju Francuska i Evropska komisija, onda on skupi hrabrost i bes iskali na ambasadorki Crne Gore." (Zoran Živković, bivši premijer iz DS-a)

"I ja se, kao predstavnik Srpske radikalne stranke, susrećem samo sa takvim, ozbiljnim ambasadorima kao što su ruski, kubanski, indijski... Nikada se ne bih sretao sa ambasadorima koji svojim ponašanjem vređaju Srbiju kao što to radi onaj engleski baletan Vordsvort." (Dragan Todorović, šef poslaničkog kluba SRS-a)

"Ja u životu nisam video nekog zapadnog ambasadora dok Šešelj nije poručio da su ti koji se zalažu za pomirenje Nikolića i SRS-a najveći izdajnici." (Aleksandar Vučić, zamenik predsednika SNS-a)

&

"Kao zaista mali, kada sam imao oko dve-tri godine želeo sam da budem ambasador. Tada sam imao ćebe i televizor marke 'ambasador' i mislio sam da je to nešto najbolje." (Dragan Šutanovac, potpredsednik DS-a, 06. januar 2008, "Blic")

Latentno loši

Tomislav Nikolić, predsednik SNS-a, 17. januar 2009, "Politika":

"Ja sam ovog časa ubeđen da je ovo loša vlast, da ne žele da nas slušaju i da ne žele da urade ništa dobro za Srbiju." (posle smene s mesta predsednika Administrativnog odbora)

"Otkud ja znam odakle bi se pojavila. Ali postoji latentna situacija da bi mogla da se pojavi, jer neko je provalio u moj kabinet." (o blanko ostavci Dragana Todorovića iz SRS-a)

Cena sitnica (a mnogo košta)

"Ivica Dačić lično je pregovarao i trgovao sa Vojislavom Šešeljom oko izglasavanja budžeta i zamolio bih ga da više ne laže. Ako to nije tačno, javno kažem da ću da skočim sa četvrtog sprata." (Aleksandar Vučić, 13. januar 2009, "Novosti")

"Nikad nisam izjavio da Vojislav Šešelj nije pregovarao s predstavnicima vladajuće koalicije o usvajanju budžeta. Nema dileme, Šešelj jeste pregovarao. Ne znam [s kim je Šešelj postigao dogovor]. Što bih ja ulazio u to?! Šešelj je predsednik i jedini ovlašćeni da pravi koalicije i jedini koji ima pravo da ovlasti nekoga da pregovara. Ima mogućnost da razgovara sa svakim čiji broj telefona ima. I on plaća te račune." (Dragan Todorović, 11. januar 2009, "Pres")

"Nije bilo neophodno da Šešelj direktno razgovara s nekim iz vrha vlasti. Jer, ako razgovaramo s radikalima, razgovaramo i sa Šešeljom..." (Nada Kolundžija, šef poslaničkog kluba Za evropsku Srbiju, 12. januar 2009, "Pres")

"Znam da je toliko para [2 miliona evra] dogovoreno... Ma, prođe Nada Kolundžija hodnikom u Skupštini i kaže: 'Uh, mnogo će ovo da nas košta'." (Tomislav Nikolić, 14. januar 2009, "Pres")

Predviđene mere koje treba pripremiti

"U sklopu mera za borbu protiv ekonomske krize, vlada je predvidela i niz podsticajnih mera sa ciljem da u ovoj godini obezbedi privredni rast od tri do 3,5 odsto bruto domaćeg proizvoda." (Mirko Cvetković, 09. januar 2009, "Radio Beograd")

"Vlada Srbije će do kraja januara pripremiti celoviti program mera za prevazilaženje globalne ekonomske krize. Ranije s tim nismo izlazili jer smo odmeravali efekte krize. Razgovaramo sa privrednicima, bankarima, sindikatima i nismo želeli da izađemo s ishitrenim merama." (Mlađan Dinkić, ministar ekonomije i regionalnog razvoja, 11. januar 2009, "Blic")

Matematika koja (ne) obećava

Novinar: "Hoćemo li živeti lošije nego tokom 2008. godine?"

Mirko Cvetković: "To je u stvari jedna verbalna ocena matematičke definicije. Dakle mi smo u budžetu predvideli, u delu kada se radi o platama budžetskih korisnika da one ne mogu da rastu u smislu da njihova realna kupovna moć raste ali smo predvideli da one ipak budu korigovane do nivoa planirane inflacije što otprilike znači da će plate budžetskih korisnika održati isti nivo kupovne moći u 2009. kao što su imali i u 2008. Ta matematička definicija kada se prevede na prosti jezik, to znači otprilike ovo, nećete sa tim platama živeti bolje nego što ste živeli u 2008. ali obezbedili smo bar toliko da nećete živeti ni gore. To je prosto definicija koja sledi iz ovih cifara." (15. januar 2009, "Svedok" RTS-a)

&

Velimir Ilić, 15. januar 2009, "Večernje novosti":

"Premijer Cvetković, koji je zapravo fikus u Vladi, nudi nam ponekad samo kiseli osmeh i ubeđuje nas da ima rešenje za krizu, ali tih rešenja nema u praksi."

"Boris Tadić je i predsednik i premijer i ministar i vrhovni komandant i bog i batina. Tadić brine i o gasu, i o budžetu, i o sindikatima, i o putevima, i o bezbednosti, i o vojsci, i o penzionerima... Svi su prevareni. I rezervisti i penzioneri. Radnici svakog dana strahuju da ne dobiju otkaz na poslu, a Boris i Dinkić su im obećali 200.000 novih radnih mesta. Vojska je pukla, generali nezadovoljni. Slagali su za besplatne akcije, belu šengensku listu. Seljaci koji su najbolje merilo stanja u državi kažu da su poludeli zbog jednostrane primene SSP koji će uništiti našu poljoprivredu. Ma, sve je u autu."

Bog je dao krizni štab

"Ono što smo mi uradili jeste, ja se ograničavam na ovu Vladu koju ja vodim, mi smo zaista u jednom vrlo teškom trenutku vukli poteze tako da sam ja sam bio vrlo zadovoljan uspehom tih poteza. U roku od jednog dana mi smo dobili informaciju da nema više snabdevanja, mi smo odmah reagovali i organizovali krizni štab." (Mirko Cvetković, 15. januar 2009, "Svedok" RTS-a)

"Pa, produžićemo ugovor, ako Bog da." (Dušan Bajatović, direktor Srbijagasa, na pitanje šta ćemo posle 20. januara do kada postoji ugovor sa Mađarskom i Nemačkom o isporuci gasa, 15. januar 2009, "Kažiprst" Radija "B92")

&

Novinarka: "Gospodin [Zoran] Drakulić kaže – 'Tražili smo od Jelašića da kurs bude stabilan'."

Radovan Jelašić, guverner NBS: "Ja svako veče kad idem na spavanje tražim od Boga da živim sto godina, e sad, videćemo da li će on to uvažiti." (14. januar 2009, "Kažiprst" Radija "B92")

Patofne za po Skupštini

Poledica i put do Skupštine Srbije:

"Zbog poštovanja Skupštine ja ne mogu da se oblačim kao gospodin Čanak, ali u ovome sam [pokazuje 'kineske gojzerice'] stigla u skupštinu, a sada imam pristojne cipele zbog poštovanja ovog visokog doma. [...] Mislim da je Vlada možda izašla iz svog autizma time što nam je poslala ortopeda [Olivera Dulića]." (Aleksandra Janković, poslanik NS-a, 15. januar 2009, RTS/"Pravda")

"I ja to radim. Ja dolazim, u kancelariji gore, obučen na jedan način, a onda se ovde presvučem u odelo koje zahteva visoki dom kakva je Narodna skupština." (Dragan Šormaz, poslanik DSS-a, 15. januar 2009, TV "B92")

"Moram da kažem da sam od kuće naučena da se dama ne prezuva, kao što se ne izuvamo kada odlazimo nekuda u posetu, tako da ja neke razne gimnastike vršim da stignem do Skupštine zdrava i prava." (Lidija Vukićević, poslanik SRS-a, 15. januar 2009, TV "B92")

"Jeste klizavo, to su fizički zakoni – svuda u svetu, pa i u Srbiji, voda se mrzne na temperaturi ispod nule. Nije prijatno hodati, to je već neka viša sila i tu ne postoji Gradsko komunalno koje može da pomogne." (Srđan Milivojević, poslanik DS-a, 15. januar 2009, TV "B92")

Srećna nova 7517. godina!

Miroslav Markićević, zamenik šefa poslaničkog kluba NS-a:

"Zašto ovaj čestiti dom – ja rekoh sveti dom, a neko se nasmeja tome – radi na srpsku Novu godinu? Ovo je šamar srpskom narodu, namerno je urađeno da se radi na srpsku Novu godinu. A mi ćemo to uvek slaviti jer svi imaju svoju Novu godinu: i Islam, i Jevreji, i Kinezi, imaju i Srbi i slaviće dok bude ijednog Srbina." (14. januar 2009, RTS)

"Da li se to još duh Josipa Broza Tita vije u skupštinskoj sali?" (15. janaur 2009, "Danas")

Kadra stići i ne uteći

"Ne znam zašto me je Blic proglasio najmoćnijom ženom i verujte mi, ja smatram da ta vrsta ocena nije zaista zasnovana na ozbiljnim niti procenama, niti ni na koji način sebe doživljavam kao najmoćniju ženu Srbije. Što se tiče svih ovih funkcija, a to su za sada tri, predsednica Upravnog odbora Politike, predsednica Saveta za spoljnu politiku, i kao što ste rekli, članica Saveta za evropske integracije, jer Odbor Agencije za borbu protiv korupcije još nije konstituisan. Onog trenutka kada bude konstituisan i počne sa radom ja ću morati da se povučem iz Politike, to je po zakonu. Stići ću i sve dok stižem dotle ću to da radim, kad ne budem stizala sasvim sigurno to neću da radim..." (Sonja Liht, predsednica Beogradskog fonda za političku izuzetnost, 12. januar 2009, "Kažiprst" Radija "B92")

Vrh (B92), brate!

"Pošto nisam primio ni dinar [od Miroslava Miškovića] uradiću sledeće, da ne bi govorili da samo pričam kako neki samo lažu, doneo sam odluku danas, da podnesem krivičnu prijavu protiv sebe, mislim da je to najzanimljivije. A, ako sam dobio dinar, ne milion i po dinara, evra bilo čega od Miškovića – ja mislim da svi znaju u gradu kakav je odnos Miškovića prema meni, ni dinar od tog čoveka nisam uzeo – ako je tako ja ću skočiti sa vrha B92 i vi ćete to moći da slikate sa svim mogućim kamerama." (Aleksandar Vučić, o optužbama Elene Božić Talijan iz SRS-a, 12. januar 2009, "Stanje nacije" TV "B92")

VREMEPLOV

"Kao što je Miloševićeva policija hapsila Otporaše, policija sada treba da uhapsi članove Obraza." (Nenad Čanak, kao predsednik Skupštine Vojvodine, oktobar 2002, "Radio Pančevo")

"Evo, prihvatam opkladu. Ako pobedi Tadić, prihvatam da se ne bavim više politikom i da sam ja niko." (Aleksandar Vučić, uoči predsedničkih izbora 2004, "Vreme") Aleksandar Lazić