Početna strana > Reči i misli > Reči i misli 61
Reči i misli

Reči i misli 61

PDF Štampa El. pošta
Aleksandar Lazić   
nedelja, 02. mart 2008.

Pakt za stabilnost Srbije

"Ako Albanci dobiju sve, a Srbi izgube sve, biće problema. Ako budemo imali nestabilnu Srbiju, posledice neće trpeti samo Srbija." (Boris Tadić, predsednik Srbije, za madridski "Pais", 28. februar 2008, "Tanjug")

Lažna država i pravo priznanje

"Sjedinjene Američke Države treba da ponište odluku o priznavanju lažne države na teritoriji Srbije." (Vojislav Koštunica, predsednik Vlade, 24. februar 2008, "Beta")

"Nastavićemo da radimo sa Rusima i sa Srbima na ovome ali ja mislim da treba svima da bude jasno u ovom trenutku da Kosovo više nikad neće biti deo Srbije." (Tom Kejsi, portparol Stejt departmenta SAD, 25. februar 2008, "Beta")

Nekoliko gnevnih ljudi

"Ja sam morao da zovem srpskog premijera Vojislava Koštunicu i da mu kažem da uključi CNN kako bi video šta se događa s našom ambasadom i poslao policijske snage." (Nikolas Berns, državni podsekretar SAD, 28. februar 2008, "FoNet")

"Gnevan sam zbog nemira u kojima je oštećena zgrada američke ambasade u Beogradu. Veoma sam ljut zbog onoga što se dogodilo i bilo bi bolje da se to ne ponovi." (Kameron Manter, ambasador SAD u Beogradu, 24. februar 2008, "Asošijeted pres")

"Demonstranti koji su napali ambasadu u Beogradu isti su oni kriminalci koji su ubili hiljade nevinih žena i dece, i spalili stotine katoličkih crkava i džamija u protekloj deceniji. Upravo je nacističko ponašanje tih ljudi protiv nevinih u bivšoj Jugoslaviji izazvalo revolt celog sveta i ojačalo zahteve za nezavisnošću Kosovara i drugih naroda bivše Jugoslavije." (Dena Rorabaher, američki kongresmen, 26. februar 2008, "Politika")

Ravnodušni prema (srpskom) plaču

"Zar nije otvoreni cinizam [američka] podrška samo jednoj strani, kosovskim Albancima, prenebregavanje prava na račun tzv. političke svrsishodnosti i ravnodušnost prema sudbini 100.000 Srba koji se u 21. veku, praktično, teraju u geto?" (saopštenje Ministarstva inostranih poslova Rusije, 24. februar 2008, "Tanjug")

"Jedno pitanje, koje je bez obzira na ovako lepo prolećno vreme, jako tužno i koje kvari raspoloženje, jeste pitanje Kosova." (Dmitrij Medvedev, favorit na predsedničkim izborima u Rusiji, tokom posete Beogradu, 25. februar 2008, "B92")

Glumljenje uloge poreskog obveznika

"Ako Srbija i dalje želi da poštuje Bečku konvenciju, a mi odbranu Kosova temeljimo upravo na međunarodnom pravu, onda će štetu morati da plati naša država. Nažalost, poreski obveznici platiće ono što su vandali lomili i palili." (Vuk Jeremić, ministar spoljnih poslova, 25. februar 2008, "Pres")

"Pre mitinga i paljenja, nadao sam se da neće biti kontramera. Postojalo je razumevanje i u Briselu i u Vašingtonu da se pomogne Vladi u Srbiji da odglumi ulogu koju ima u ovom teškom času." (Goran Svilanović, funkcioner Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope i bivši ministar inostranih poslova, 24. februar 2008, "Blic")

"Ako mislimo da su naše potrošačke potrebe tolika svetinja da nadmašuju svaki moral i svako pravo, ako mislimo da nema stvari koju ne treba učiniti da bi se zadovoljili naši apetiti, onda i mi treba da kažemo 'život je zakon', zaboravimo na Kosovo, uzmemo pivo, zavalimo se ispred TV i počnemo da gledamo 'Američko rvanje'." (Slobodan Antonić, 28. februar 2008, "Politika")

"Ni u Iranu nije zapaljena ambasada SAD. Nije sada da ja žalim za zgradom kao zgradom, ali dostojanstvo skupu daje veličinu." (Božo Prelević, advokat i bivši koministar policije, 01. mart 2008, "Pravda")

Kosovo zdaj!

"Politika Srbije jeste i Kosovo i Evropa. Mi moramo da mislimo na budućnost svih naših građana. I u Štrpcu, i u Subotici, i u Torontu." (Božidar Đelić, potpredsednik Vlade, 01. mart 2008, "Blic")

"Ukoliko ne bude naše skupštinske rezolucije o tome da ne želimo da nam ukinu vize ikada, očekujem da ovaj proces ukidanja viza ima 'hepi end'." (Vladimir Todorić, bivši savetnik Božidara Đelića za pravna pitanja evropskih integracija, 01. mart 2008, "Beta")

&

Jelko Kacin, izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju, 01. mart 2008, "Beta":

"Najviše, najvažnije i konačno priznanje biće srpsko priznanje statusa Kosova."

"Samo države mogu postati članice Evropske unije, Kosovo je postalo država – sada evropsku perspektivu imaju i Srbi na Kosovu."

&

"Sa velikom odgovornošću mogu da zaključim da su granice države Kosovo najsigurnije i najzaštićenije u odnosu na sve zemlje u regionu." (Hašim Tači, premijer Kosova, 27. februar 2008, "Beta")

Marioneta Istoka

O izjavi novinara državne TV Rusije Konstantina Sjomina, 25. februar 2008, "Kurir":

"S Rusijom hitno treba da raskinemo diplomatske odnose! Kod nas može da se desi da novinar iskaže svoje mišljenje, možda čak i na državnoj televiziji, ali ne i u Rusiji, tamo su te stvari strogo kontrolisane." (Vesna Pešić, predsednica Političkog saveta LDP-a)

"U pitanju je lični stav novinara. Niko nije zaslužio metak, pogotovo ne bivši premijer Zoran Đinđić. Mada, moram da priznam da sam i ja, poput Sjomina, u skupštinskoj raspravi, za Đinđića rekao da je marioneta Zapada." (Dragan Šormaz, poslanik DSS-a)

Za (predsednički) život bez žiga

"Novinar: Šta biste sada radili da ste izabrani za predsednika?

Tomislav Nikolić, predsednički kandidat SRS-a: Znam da bih sada bio žigosan, obešen. To im je bio glavni adut protiv mene, da će Albanci odmah proglasiti nezavisnost. Ne bih ostao živ. Taj pritisak medija ne bih mogao da izdržim. Ne zato što sam kriv, već zato što bi jednog dana neko u knjigama učio da sam kriv samo zato što sam pobedio na izborima. Da sam ja pobedio, moja pozicija bila bi teška, a Srbiju više niko ne bi mogao da izvuče. Ovako sam priznao poraz, ali nisam izgubio od svog ugleda i morala, i moja popularnost i uticaj rastu iz dana u dan." (21. februar 2008, "Gazeta")

Let iznad kosovskog duga

"Servisiranje kosovskog duga košta građane Srbije oko 150 miliona dolara godišnje i predstavlja direktno davanje sredstava u ruke kosovskim Albancima, od kojih država posle ne ubire nikakve poreze. To što ne plaćamo dug ne znači da se odričemo suvereniteta naše zemlje, već da nismo budale." (Mlađan Dinkić, ministar ekonomije i regionalnog razvoja, 27. februar 2008, "Kurir")

&

"Ja sam protiv toga da mi prvo zamagljujemo stvari, da širimo, rekao sam to i premijeru, kolektivno ludilo, jer to je nešto što se trenutno radi na raznim poljima, na raznim frontovima, bavimo se nekim stvarima koje su važne, ali i nekim koje nisu. I prosto, ne želim da učestvujem u uvođenju građana u to kolektivno ludilo. [...] Ja ne želim da budem u onom filmu 'Let iznad kukavičjeg gnezda', mislim da sam još uvek normalan i mislim da ne smemo da dozvolimo da ta normalnost pređe u neku krajnost." (Mlađan Dinkić, 28. februar 2008, "Poligraf" TV "B92")

"Moram reći da me ta izjava nije iznenadila, da je dugo očekivana u Srbiji. Možda je ovo prilika da se u Srbiji pokažu razmere i posledice svake politike. Srbija ima svoj ustav, ima državnu politiku kada je reč o Kosovu i Metohiji kao sastavnom delu Srbije i ta politika je očigledno potpuno različita i u neskladu sa izjavama ministra Dinkića." (Vojislav Koštunica, 29. februar 2008, "B92")

&

"Dinkićeve inicijative u vezi sa Kosovom su beznačajne, beskorisne i protivustavne. Samim tim one se nikada neće realizovati. Dinkić se ne razume i nikada nije razumeo Kosovo i zato ne treba gubiti vreme i energiju na njega." (Andreja Mladenović, portparol DSS-a, 29. februar 2008, "Beta")

"DSS može da otplaćuje kosovski dug iz svog džepa da ne bi plaćali građani jer se taj novac neće vratiti. Gospodin Mladenović kaže da je moja inicijativa beskorisna. Ja pitam gospodina Mladenovića kako će da dokaže da je korisno dati kosovskim Albancima četiri puta više novca nego kosovskim Srbima. Ako je to korisno, onda se mi ne nalazimo u istom svetu." (Mlađan Dinkić, 29. februar 2008, "B92")

Preparirana stvarnost

Vesna Pešić, 29. februar 2008, sarajevski "Dani":

"Zbog tog verskog i nacionalističkog zanosa, Koštunica je često u svojim izjavama išao mnogo dalje od Miloševića. Međutim, iako je navodno uvek bio patriota i vodio nacionalnu politiku, on je danas ubedljivo najomraženiji političar u Srbiji. Njega niko ne voli. Svima je antipatičan, sem maloj grupi isto tako prepariranih sledbenika. Znate, za političara je lična privlačnost i prihvaćenost vrlo bitna stvar, a Koštunica ih nema."

"Nikolić i Vučić su lažovi, zanatlije koje taj prosti, siromašan i neškolovan narod lažu, obmanjuju pričama o Kosovu i patriotizmu. Sa druge strane, Koštunica je fanatik. On iskreno veruje u tu ludačku ideju o ujedinjenju srpstva, crkve…Videli ste da je, sat nakon proglašenja nezavisnosti, postavio novi cilj svoje politike koji se svodi na borbu za povratak Kosova. Čovek je potpuno odlepio od stvarnosti!"

&

"Iako si se zaklinjao na legalizam, mnogo toga je ilegalno. Zemunski i ostali klanovi su vaskrsli, kriminal, korupcija i nepotizam cvetaju, tajkunizacija, primitivizacija, izmišljene afere i mafije, politički progoni, disciplinovanje medija, sumrak institucija, beda i siromaštvo – rezultat su tvoje politike. Srbija gubi, ti dobijaš. Možda si sve najbolje želeo, ali je sve najgore ispalo. Šta još treba da izgubimo da bi ti otišao, neprestano okrivljući druge, nikad sebe?" (Vladan Batić, predsednik DHSS-a, u otvorenom pismu Vojislavu Koštunici, 24. februar 2008, "Beta")

Za šaku čvarčića

Velimir Ilić, predsednik Nove Srbije i ministar za infrastrukturu:

"Izdajničke grupe su organizovale nerede 21. februara kako bi bacile senku na mirni i dostojanstveni narodni miting. [...] Ne možemo da branimo ljude koji idu i vode akciju da Kosovo nije naše da ih ne pretuče neko ko je došao sa Kosova. [...] LDP optužuje sve što miriše na Srbiju, sramota je što ta politička opcija postoji. To je jedna izdajnička grupica koja bi prodala ovu državu za šaku čvaraka. Ustvari oni nisu ništa svoje uložili u ovu državu, ne znam kakvi su njihovi koreni i poreklo u ovoj Srbiji i zato je ne cene." (27. februar 2008, "Beta")

"Nova Srbija će vrlo brzo u parlamentu tražiti ukidanje pretplate za RTS! To nije javni servis! Svako veče gledam srbomrsce na RTS. Na primer, Dragoljuba Žarkovića, urednika nekakvog lista Vreme, koji nema skoro nikakav uticaj u srpskim medijima. Vodi se velika kampanja protiv svega što miriše na Srbiju, ne biraju se sredstva. Razumem B92, oni vode hajku za novac, od toga žive i to je u redu. Ali, neću dozvoliti da državni servis finansiraju građani Srbije, a da se on ovako ponaša! Ovo je bruka i sramota! Svaka čast Tijaniću, ali on mora da se oglasi i kaže čiji je." (25. februar 2008, "Kurir")

&

"Što Koštunica misli, to Velja [Ilić] govori – kada se to beslovesno, uvredljivo budaljenje o kraduckanju pretvori u paluckanje, ubijajuckanje i masakriraruckanje, sve se pretvori u deminutive užasa i gadarije u koje se ova zemlja pretvorila." (Nenad Čanak, predsednik LSV-a, 25. februar 2008, "Utisak nedelje")

Besplatna magla od hiljadu evra

Velimir Ilić:

"Upisivanje akcija, uz obećanje da će svaki građanin dobiti po hiljadu evra, predstavlja prodavanje magle i politički marketing pojedinaca. Naterali su ljude da stoje u dugim redovima pred poštama i bankama u nadi da će dobiti po tih hiljadu evra. Tvrdim da od toga neće biti ništa. Srbija nikada za tu svrhu neće moći da obezbedi oko četiri milijarde evra." (za čačansku TV "Galaksija 32", 28. februar 2008, "Beta")

"Glavni defekt ove Vlade je ministar za ekonomiju i regionalni razvoj Mlađan Dinkić koji se svuda neprestano meša i stalno zalazi u tuđa ministarstva. Dinkića ima u privredi, poljoprivredi, šumarstvu, vodoprivredi..." (25. februar 2008, "Pravda")

&

Mlađan Dinkić, 28. februar 2008, "B92":

"Ta izjava je dezinformacija, početak Ilićeve predizborne kampanje za lokalne izbore. To je, međutim, skupa cena da se na taj način vodi kampanja. Ilić je izgubio uticaj u Kragujevcu, Užicu, Nišu, gradovima gde je njegova stranka Nova Srbija bila na vlasti, pa njegov napad vidim kao unutarstranačku priču. Ilić bi, pre svega, trebalo da radi svoj posao, a to je da završi koridor 10 koji se gradi 10 godina, da napravi obilaznicu oko Beograda, kao i i tri mosta u Beogradu i autoput na jugu Srbije."

"Akcije javnih preduzeća vredeće najmanje 1.000 evra."

Ideja mog računara

"To nije bila moja ideja i inicijativa. Ja sam samo na adrese iz računara prosledio e-mail koji sam dobio od organizacije Srpske dveri." (Dušan Proroković, državni sekretar u Ministarstvu za KiM, o apelu za bojkot proizvoda, kompanija i banaka iz zemalja koje su priznale nezavisnost Kosova, 28. februar 2008, "NIN")

Dođe mi da vrisnem njeno ime

"Ovde kad pomenete moje ime, svi misle da ja mrzim Srbe." (Sonja Biserko, predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava, 27. februar 2008, "Politika")

&

"U Srbiji vlada nesigurna atmosfera za branioce ljudskih prava i humanitarne organizacije. U vezi sa proglašenjem nezavisnosti Kosova, Vlada Srbije je ustala protiv profesionalnih medija, nevladinih organizacija, liberalno-demokratskih političkih partija i pojedinca koji se zalažu za evropsku budućnost Srbije na temelju prekida sa nasleđem prošlosti." (saopštenje Fonda za humanitarno pravo, 25. februar 2008, "Beta")

"Toj osobi [Nataši Kandić] je zabranjen ulaz u moje radnje! Rekla sam prodavačicama da je izbace ako mi samo uđe u butik! Reč je o osobi koja nema razuma i kojoj će poslednji trenuci u životu biti ispunjeni groznim slikama, jer znate da vam u tim momentima kroz glavu prođe čitav život! Neka joj služi na čast sve što je uradila i jadna njena deca, ako ih uopšte ima!" (Verica Rakočević, modni kreator, 23. februar 2008, "Gazeta")

Teksaški masakr novinarskim pitanjem

Novinar: Da li ste razmišljali u Vladi da kao kontrameru najavite da će Srbija priznati neku od država koji traže odvajanje od SAD, poput Havaja, Kalifornije, Teksasa...?

Velimir Ilić: Sigurno! Ne bavim se spoljnom politikom, ali Vlada treba da razmatra sve to i da nađe najbolje rešenje." ( 25. februar 2008, "Kurir")

&

"Teksas moramo obavezno da priznamo! A posle toga da Mesec proglasimo srpskom teritorijom, pa onda da Saturn otcepimo od Sunčevog sistema i da odlučimo kome ćemo da ga pripojimo." (Srđan Milivojević, poslanik DS-a, 26. februar 2008, "Kurir")

Smehotresna olimpijada

"Nisam nazvao veštaka budalom. Nemojte da zlonamerno interpretirate moje reči. Ja mogu veštaka nazvati neznalicom, mogu reći da laže određene stvari, a što bih ga nazivao budalom. Ja sam čovek gospodskih manira. Ja sam četnički vojvoda, a vojvodama je gospodstvo osnovna suština. Nemojte se smejati, gospodine Markusen. Smeh je zarazan." (Vojislav Šešelj, haškom tužiocu Markusenu, 29. februar 2008, "Politika")

"Okupator će se pre ili kasnije pokajati. Niko se ovde nije usrećio." (Aleksandar Baljak, aforističar, 25. februar 2008, "Politika")

VREMEPLOV

"Pogledajte samo koliko je navalio ovaj naš mladi Čeda Jovanović, udario na modernizaciju, reforme i Evropu, pa ne pušta. Neće on odustati!" (Vesna Pešić, kao ambasador u Meksiku, poruka učesnicima tribine "Modernizacija Srbije", oktobar 2004)

"Tačno je da poznajem mnoge ljude iz podzemlja, ali je tačno da prevrat 5. oktobra nismo mogli da ostvarimo sa akademicima, profesorima univerziteta i uglednim javnim i kulturnim radnicima nego sa ljudima sumnjive prošlosti i ponašanja." (Velimir Ilić, april 2003, TV Čačak)

"Kada sam prijateljima rekao da ću jednog dana biti ministar finansija, oni su mi se smejali. Sada mi se isto smeju kada kažem da ću dobiti Nobelovu nagradu za ekonomiju." (Mlađan Dinkić, kao ministar finansija, april 2005, RTS)