Početna strana > Reči i misli > Reči i misli 90
Reči i misli

Reči i misli 90

PDF Štampa El. pošta
Aleksandar Lazić   
ponedeljak, 13. oktobar 2008.

Potencijalni Milošević i sigurni Mesić

"Dodik je novi Slobodan Milošević i kao takav potencijalna opasnost jer sprovodi istu politiku kao nekad Milošević. Republika Srpska, koja je zasnovana na etničkim čišćenjima i genocidu, i dalje živi kao direktni produkt Miloševićeve politike." (Stjepan Mesić, predsednik Hrvatske, Internet izdanje nemačkog "Špigla", 10. oktobar 2008, "Tanjug")

"Javni nastupi Mesića ne čude jer su nam još sveža sećanja na njegovu ratnohuškačku politiku koje se, očigledno, nije okanio. Za utehu je činjenica da njegovo zlonamerno uplitanje u unutrašnju politiku RS i BiH nema nikakav kredibilitet, jer je Mesić političar koji odlazi i koji pripada prošlosti." (Milorad Dodik, predsednik Vlade Republike Srpske, 10. oktobar 2008, "Tanjug")

Najbolje od najgoreg

"Ovo je sumanuta izjava koja nema veze ni sa kosovskom stvarnošću ni sa stvarnošću u regionu i, u najgorem slučaju, Srbija je ta koja će biti podeljena." (Hašim Tači, premijer Kosova, o izjavi Borisa Tadića o podeli Kosova, 05. oktobar 2008, "Glas javnosti")

"U našoj štampi gotovo da nema pozitivnog izveštavanja šta se dešava na Kosovu." (Sonja Biserko, predsednica Helsinškog odbora u Srbiji, za sarajevski nedeljnik "Slobodna Bosna", 09. oktobar 2008, "NIN")

Rezolutno o rezoluciji

"Usvajanje rezolucije Srbije u Generalnoj skupštini UN [kojom se od Međunarodnog suda pravde traži savetodavno mišljenje] predstavlja prvu veliku diplomatsku pobedu naše zemlje u međunarodnim odnosima posle mnogo godina." (Boris Tadić, predsednik Srbije, 09. oktobar 2008, RTS)

"Navodni neverovatni uspeh naše diplomatije u UN zapravo je obmanjivanje javnosti i guranje pod tepih pitanja Kosova i Metohije." (Elena Božić Talijan, generalni sekretar SRS-a, konferencija za novinare, 09. oktobar 2008, RTS)

"Rezolucija [SRS-a, DSS-a i NS-a o zaštiti teritorijalnog integriteta Srbije] kao 25. tačka dnevnog reda jasno pokazuje da je država digla ruke od Kosova." (Slobodan Samardžić, potpredsednik DSS-a, konferencija za novinare, 07. oktobar 2008, RTS)

Priznanje sa isleđivanjem

Na crnogorsko i makedonsko priznanje Kosova:

"Odlukom da prizna Kosovo, samo dan nakon što su UN to pitanje prosledile Međunarodnom sudu pravde, Crna Gora je pokazala da ne vodi samostalno spoljnu politiku i da nije u punom smislu suverena država." (Vuk Jeremić, ministar spoljnih poslova Srbije, 11. oktobar 2008, "Pres")

"Iza priznanja Crne Gore i Makedonije direktno stoji američka politika sile." (Vojislav Koštunica, predsednik DSS-a, 11. oktobar 2008, "Pres")

"Priznanja Makedonije i Crne Gore su nas, maltene, u srce udarila, i svakog građanina Srbije mnogo zabolela. Zato moramo da se složnije borimo, ujedinujemo, manje svađamo i više radimo da bismo opstali na ovim predivnim prostorima." (Velimir Ilić, predsednik NS-a, 11. oktobar 2008, "Pres")

"Treba svim članovima vlade Crne Gore i njihovim porodicama konfiskovati svu imovinu koju imaju u Srbiji, i staviti u razne fondove za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji. Da vide kako je to kad ne možeš da uđeš u svoje!" (Dragan Šormaz, poslanik DSS-a, 10. oktobar 2008, RTS)

&

"Što se tiče Nove Srbije i naših birača, poručujem da svi članovi Vlade Crne Gore od ovog trenutka nisu bezbedni ni na tlu, ni na nebu zemlje Srbije." (Miroslav Markićević, zamenik šefa poslaničkog kluba NS-a, 10. oktobar 2008, "Večernje novosti")

"Ludilo je najblaža reč za javne pretnje da niko od članova crnogorske vlade neće biti bezbedan ni na tlu ni na nebu Srbije, za zahteve da se iz srpskih bolnica izbace bolesnici iz Crne Gore, da Srbija uvede ekonomsku blokadu te države, i slično." (Vuk Drašković, predsednik SPO-a, 11. oktobar 2008, "Pres")

Uslov svih preduslova

Na crnogorsko i makedonsko priznanje Kosova:

"Mislim da Crna Gora treba da prizna nezavisnost Kosova. Ne samo ona, već sve zemlje u regionu, jer je to preduslov za stabilnost regiona." (Sonja Biserko, za podgoričku "Republiku", 09. oktobar 2008, "Tanjug")

"Da je pre deset godina režim u Beogradu slušao savete iz Podgorice, Srbija ne bi izgubila suverenitet nad Kosovom niti bi Crna Gora proglašavala svoju nezavisnost." (Vuk Drašković, 08. oktobar 2008, "Kurir")

"Iskreno, očekivali smo razumevanje Srbije jer mi nemamo pretenzije da narušavamo teritorijalni integritet ili suverenitet bilo koje države." (Anka Vojvodić, proterani ambasador Crne Gore u Beogradu, 11. oktobar 2008, "Pres")

"Imao sam vrlo srdačne razgovore sa predsednicima Crne Gore i Makedonije, kojima sam zahvalio za priznanje nezavisnosti Kosova." (Fatmir Sejdiu, predsednik Kosova, 11. oktobar 2008, "Pres")

"Histerična je i neumerena reakcija vlasti na odluku Crne Gore o priznanju Kosova, i predstavlja potpuno kontraproduktivnu meru, kojom se dalje urušava pozicija Srbije. Najveći deo političke elite još ne razume činjenicu da je Crna Gora nezavisna država." (Čedomir Jovanović, predsednik LDP-a, 11. oktobar 2008, "Pres")

"To je realnost koju su morali priznati, verovatno ćemo i mi morati da se realnije, kad-tad, suočavamo." (Riza Halimi, poslanik Partije za demokratsko delovanje, 10. oktobar 2008, RTS)

"Ja ću koji minut glumiti političkog analitičara, zapitanog nad smislom diplomatije, prava, pravde, pravoslavlja i ostalih vrednosti u ime kojih je naša država, oličena u neshvatljivoj pojavi ministra spoljnih poslova Vuka Jeremića, proterala crnogorsku ambasadorku iz Srbije. [...] Vuk Jeremić u UN slavi pobedu kao na Cecinom koncertu, sa rukama u vis, slavi samo njemu znani istorijski uspeh srpske diplomatije, izigrava budalu koju zazorno gleda ambasadorka Svazilenda." (Svetlana Lukić, u najavi emisije, 10. oktobar 2008, "Peščanik" Radija "B92")

Simbol budućih vremena

"Za mene Ivica Dačić nije simbol prošlog vremena, niti mi je u tom periodu bio u fokusu interesovanja. U politiku sam ušao iz reakcije prema režimu koji je bio totalitaran i nije otvarao mogućnosti za prosperitet u Srbiji. Ivica Dačić je tada evidentno bio u toj partiji, ali ne mislim da je igrao važnu ulogu i duboko sam ubeđen da on nije učestvovao u donošenju onih odluka zbog kojih sam se ja angažovao politički." (Dragan Šutanovac, ministar odbrane i potpredsednik DS-a, 09. oktobar 2008, "Politika")

"Aktuelna Vlada u Srbiji funkcioniše mnogo bolje nego što je to neko mogao da očekuje." (Ivica Dačić, potpredsednik Vlade, 07. oktobar 2008, "Večernje novosti")

"Najgori je Ivica Dačić." (Aleksandar Vulin, predsednik Pokreta socijalista, na pitanje ko je najbolji ministar, 09. oktobar 2008, "NIN")

Davitelj protiv zadavljivača

"Aktuelna vlada je nekoliko projekata 'zadavila' ili je na putu da zadavi, koncesiju za autoput, na primer." (Vojislav Koštunica, bivši predsednik Vlade, 09. oktobar 2008, "Danas")

"Svojom odlukom SPS će uvesti Srbiju u EU, a Vojislav Koštunica koji je srušio Miloševića je protiv EU." (Ivica Dačić, 05. oktobar 2008, "Pres")

Kolateralna žirafa

Dragan Marković Palma, predsednik Jagodine i JS-a, 07. oktobar 2008, "Šta radite, bre?" RTS-a:

"Naravno da nije tačno da su mi dali da kupim žirafu i nije tačno da je to zbog nove proevropske vlade, za koju sam ja bio mesec dana pre nego što su raspisani izbori. Jagodina je turistički grad i ima pravo na razvoj turizma – prema tome, nema veze da li je kupovina žirafe bila moj uslov za formiranje vlade."

"Ma, nisam kupio žirafu, ljudi, te pare idu za razvoj turizma."

&

"Imate skupu Vladu, gospodo, počeli ste da kupujete i žirafe i konje i ponije... pa vi niste normalni! Ovo je najveća bruka, sad svaka šuša što je ušla u Vladu ima neku želju." (Velimir Ilić, predsednik poslaničkog kluba NS-a, 07. oktobar 2008, RTS)

"Znate šta, gospodine Velimire Iliću, možda vi imate naviku da budete ministar, ali navika nije kriterijum da bi neko nešto postao. Možda je navika za pivo i rakiju, to niko ne može da vam ospori." (Dragan Marković Palma, 10. oktobar 2008, "Politika")

"Bivšem ministru je možda krivo što se opredelio za ovce, a bojim se da će mu i posao sa ovcama propasti kao koncesija [za put Horgoš -Požega]." (Jasmina Milošević, poslanik JS-a, 07. oktobar 2008, "Tanjug")

"Da li će jedina tekovina parlamentarizma u Srbiji biti Čedina zebra i Palmina žirafa?" (Aleksandra Janković, poslanik NS-a, 07. oktobar 2008, RTS)

&

"Neverovatno je to što Vlada ima 256.000 evra za žirafu, a nema para za aparat koji registruje ko prelazi našu granicu." (Vesna Pešić, poslanik LDP-a, u Skupštini, Ivici Dačiću, 10. oktobar 2008, "Politika")

"Cena žirafe ne može da se precizno odredi, ima više vrsta žirafa, zavisi da li se žirafa nudi ili traži..." (Vuk Bojović, direktor beogradskog Zoološkog vrta, na pitanje da li žirafa košta 250 hiljada evra, 07. oktobar 2008, "Šta radite, bre?" RTS-a)

Glas vapijućih u skupštini

"Poslanici opozicije imaju pravo da jednom ili dva puta informišu građane i poslanike o temama koje su im na srcu, ali ne možemo im dozvoliti da jedino to bude sadržaj rada." (Slavica Đukić-Dejanović, predsednica Skupštine, 06. oktobar 2008, "Večernje novosti")

"Naš parlamentarni život vapi da bude uređen, a ideja je da se poslanici disciplinuju u pogledu njihove slobode govora." (Svetozar Čiplić, ministar za ljudska i manjinska prava iz DS-a, 08. oktobar 2008, "Večernje novosti")

Krajnja večnost

"Krajnje je vreme da se svi političari koji imaju bilo kakvu dilemu odluče da li će sa nama, dok je za građane stranka otvorena od danas pa do večnosti." (Tomislav Nikolić, kao lider Srpske napredne stranke, 08. oktobar 2008, "Pres")

"Nikolić i Šešelj su za mene jedno te isto. Srpska radikalna stranka i Srpska napredna stranka su ego i alter ego Vojislava Šešelja. To što je došlo do unutarstranačke borbe za prevlast u SRS-u, meni ne znači da su ovi koji su izašli iz SRS-a na bilo koji način kvalitetniji od ovih koji su ostali. Ali nije na meni da sudim o tome da li će se Nikolić odreći Šešelja kao takvog. Mnogo mi je važnije da li će on zastupati istu politiku. On prvo treba da se odrekne svog vojvodstva, a onda ćemo da vidimo šta će da radi." (Dragan Šutanovac, 09. oktobar 2008, "Politika")

"Vođa odmetničke bande [Tomislav Nikolić] nije u sali, što je normalno, jer tu sedi ministar policije, pa biste morali gospodine Dačiću da ga uhapsite." (Nataša Jovanović, potpredsednica Skupštine iz SRS-a, 10. oktobar 2008, "Politika")

"Kada budete videli dvorac iz Bajčetine, gde mu je [Tomislavu Nikoliću] očevina, kad budete videli trospratnicu i na nekoliko hektara zemlje voćnjake, bazen za kupanje, ribnjake... Čak mu je i vlast iz Kragujevca asfaltirala put skroz do kuće. Nećete verovati, pošto je samo određeni broj ljudi išao kod njega, čak ni Nataša Jovanović, koja je iz Kragujevca, nije znala šta je tu niklo unazad dve-tri godine." (Jadranko Vuković, poslanik SRS-a, 09. oktobar 2008, "NIN")

Skok Laufera

Jadranko Vuković, odbijajući navode da je on "Laufer", 09. oktobar 2008, "NIN":

"Tomislav Nikolić počeo je da dobija te koverte koje sam ja pregledao, baš kao i Vojislav Šešelj do odlaska u Hag. Sve je to išlo dok nisam u jednoj koverti video da se piše o Tomislavu Nikoliću i o još nekim našim ljudima čija imena ovom prilikom ne bih pominjao, gde njih povezuju sa pojedinim tajkunima. Tu su neki ljudi iz 'Partizana', tu je Miroslav Mišković, tu je Beko. To su ta tri čoveka sa kojima... To [Mišković, Beko i Zečević] su njegovi prijatelji. Naravno, u početku ja nisam mogao da verujem. Mislio sam da to neko namerno podmeće."

"Rekao sam vam na početku da laufera ima hiljadu. Znači, možda nisam precizan, da li manje ili više, ali Šešeljevi lauferi su među novinarima i u skupštinskim klupama i u Vladi Srbije i kod Borisa Tadića na Andrićevom vencu. Svugde Šešelj ima svog laufera, pa vi iz toga možete zaključiti otkud njemu informacije koje je objavljivao i koje i danas dobija u onoj ćeliji."

Pravilo (demontiranja) Službe

"Ma, kakav Telekom, hoću samo u BIA, i tačka! Hoću da rasturim tu bandu i da konačno otvorim dosijea, da Srbija već jednom vidi ko je koga prisluškivao i ko to još uvek radi! Bez efikasnog demontiranja Službe Srbija nema šta da traži u EU. Nijedna druga funkcija me ne može utešiti!" (Danica Drašković, funkcioner SPO-a, o mogućnosti da dođe na čelo UO Telekoma, 07. oktobar 2008, "Kurir")

"Ja znam da od Danice nema bolje ni za jednu funkciju, ali ajte, molim vas! Ispod časti mi je da komentarišem medijska nagađanja, kada ni sa kim nismo ni pričali o podeli javnih preduzeća." (Vuk Drašković, suprug Daničin, 07. oktobar 2008, "Pres")

Javna služba

"Meni tadašnji moj prijatelj kaže: ja sam tebe proverio i super je što su tebe predložili za koministra. Rekoh: gde si me proverio, majke ti, pošto si ti kod mene dolazio kući? A on kaže: kod britanskog ambasadora. Aha, to je sad još jedna provera? [To je] sadašnji lider jedne pozicione stranke. Ne mogu reći, zato što je čovek na vlasti i, kako da Vam kažem, ali to nije... Znate, da je on jedini... Ali ja moram da vam kažem da mi je jedan ministar odbrane rekao da je razgovarao sa Normanom... Jeste, bivši [ministar], sa Normanom, pa da vidi preko koje stranke će biti ministar odbrane." (Božo Prelević, bivši koministar unutrašnjih poslova, 05. oktobar 2008, "Utisak nedelje")

Konkurs za poznatog kandidata

O konkursu za glavnog i odgovornog urednika "Politike":

"Neću da se kandidujem zato što mi još niko nije namignuo. Blesav je onaj ko konkuriše, a nisu mu namignuli." (Dragoljub Žarković, glavni urednik "Vremena", 09. oktobar 2008, "NIN")

"Ako uslovi ne budu takvi da glavni urednik mora da ima manje od 56 godina, da ima plave oči i zelenu kosu, ispunjavam ih." (Ljubodrag Stojadinović, otpušteni novinar "Politike", 07. oktobar 2008, "Kurir")

Kao da je bilo nikad (Sve Po Starom)

Ivica Dačić, kao ministar policije iz SPS-a:

"Svi treba da shvate da mladost ne sme da bude veći hendikep od starosti." (diplomcima Policijske akademije koje čekaju radna mesta u MUP-u, 06. oktobar 2008, RTS)

"Ne zabrinjava me slika [Milana Nedića u zgradi Vlade Srbije], ali ne možete vi sada zabranom demonstracija lečiti fašizam i antifašizam, nego je to posledica onoga što se dešavalo u proteklim godinama u Srbiji." (10. oktobar 2008, "Politika")

&

"Na sednicu Odbora za finansije pozvan je gospodin [Mirko] Marjanović. Šta sam rekla? Mislila sam na gospodina [Mirka] Cvetkovića." (Slavica Đukić-Dejanović, kao predsednica Skupštine iz SPS-a, 09. oktobar 2008, "Politika")

VREMEPLOV

"Uvozili su ogromne količine svinjskih i telećih glava, a istovremeno su izvozili srpske glave u Hag." (Ivica Dačić, kao predsednički kandidat SPS-a, u Kikindi, maj 2005)

"Da sam moćna i uticajna bila bih predsednik Vlade, ministar policije, direktor BIA, što sve naravno želim i mogu da radim, verujem mnogo bolje od muškaraca na tim mestima." (Danica Drašković, kao "najuticajnija Srpkinja" po izboru magazina "Evropa", jul 2004)