Početna strana > Reči i misli > Reči i misli 91
Reči i misli

Reči i misli 91

PDF Štampa El. pošta
Aleksandar Lazić   
sreda, 22. oktobar 2008.

Sačuvaj nas Bože ovakvih neprijatelja

Marti Ahtisari, bivši pregovarač za Kosovo i Metohiju:

"Srbija će morati da pristane na nezavisnost Kosova i Metohije, ukoliko želi članstvo u Evropskoj uniji – ne možete da trpate prst u oko EU, ako želite da joj se pridružite."

"Zaista je nebitno što Paragvaj nije priznao Kosovo. Dobrano preko 65 odsto bogatih u svetu je priznalo. To je ono što se računa." (za britanski "Gardijan", 18. oktobar 2008, "Tanjug")

Logično neutralna misija

"Vidim da se kod nas ponovo debatuje da dolazak Euleksa na KiM znači kraj Srbije na KiM, što uopšte nije tačno. Za Srbiju je Euleks prihvatljiv pod tri uslova: da je tamo uz odluku SB UN, da bude statusno neutralna misija i da se ne primenjuje Ahtisarijev plan. Ko ima primedbe na te principe, taj ima problem s logikom." (Boris Tadić, predsednik Srbije, 16. oktobar 2008, "Večernje novosti")

"Euleks je deo plana Martija Ahtisarija za nezavisnost Kosova i njegovo prihvatanje bi bilo nož u leđa državi Srbiji, južnoj pokrajini Kosovu i Metohiji i dosadašnjoj borbi u odbrani državnih i nacionalnih interesa. Jadna je propaganda da postoji neki Euleks koji nije Ahtisarijev i koji ne sprovodi plan za nezavisnost Kosova." (Vojislav Koštunica, predsednik DSS-a, 17. oktobar 2008, "Pres")

"Podržavamo najavu dogovora Brisela i Beograda o raspoređivanju Euleksa, ali je loše ako je Tadićeva izjava još jedna od izjava kojima se balansira sa ambicijom da se zadrže glasovi evropske i nacionalističke Srbije." (Čedomir Jovanović, predsednik LDP-a, 17. oktobar 2008, "Pres")

Oslobođenje priznanjem

"Za mene nije pitanje da li u školama u Crnoj Gori treba da piše da je Srbija okupirala Crnu Goru 1918. godine. To treba da piše u udžbenicima u Srbiji." (Nenad Stevović, predsednik Crnogorske partije u Srbiji, 16. oktobar 2008, "NIN")

"Pre nekoliko meseci ministar spoljnih poslova Srbije [Vuk Jeremić] je bio u Podgorici i od nas zatražio da ne priznamo Kosovo pre izjašnjavanja Generalne skupštine UN o srpskoj inicijativi. Istovremeno, naši evroatlantski partneri su izrazili očekivanja da Crna Gora prizna Kosovo, ali smo mi održali našu neformalnu obavezu prema Srbiji i čekali da njen predlog bude procesuiran u UN." (Milo Đukanović, premijer Crne Gore, za "Rojters", 16. oktobar 2008, "Tanjug")

"Što se tiče posete Podgorici, smatram da je 50 odsto uspešna, jer je Crna Gora glasala za rezoluciju Srbije u UN, a 50 odsto neuspeh jer je Crna Gora priznala Kosovo." (Mirko Cvetković, predsednik Vlade, 15. oktobar 2008, "Pres")

"Režim u Beogradu dosledno radi isto ono što je pre njega uradio režim u Podgorici." (Vojislav Koštunica, 17. oktobar 2008, "Pres")

"Guslanje je izdaja Srbije..." (Miodrag Vuković, član Predsedništva DPS-a Crne Gore, 14. oktobar 2008, "Upitnik" RTS-a)

"Prve nacionalističke demonstracije u Beogradu bilo je otvaranje pruge Beograd-Bar. Dakle, to, to je pitanje koje traje, koje traje, koje traje. Pa ste imali izjašnjavanje u Crnoj Gori ko su Srbi, ko su Crnogorci, pa je to išlo gore-dole. Eto, to se tako menjalo. Pa sad demonstriraju, ono, u polovnim automobilima." (Nikola Samardžić, istoričar i bivši član LDP-a, 12. oktobar 2008, "Utisak nedelje")

Vikendica za žirafe

"Miodrag Vuković: Crna Gora neće uvoditi nikakve kontramere ukoliko Srbija, kako se najavljuje, zabrani članovima crnogorske vlade da uđu u Srbiju, jer verujem da takva odluka nikad neće biti doneta. Ali, ukoliko takva odluka bude doneta, pitam se šta će biti sa oko 60.000 vikendica, koliko se procenjuje da ih ima u Crnoj Gori čiji su vlasnici Srbi?

Dragan Marković Palma, predsednik JS-a: Gospodin Miodrag Vuković svojim izjavama preti Srbiji i ja mu poručujem da to više ne radi! Srbi su izdržavali Crnu Goru, a on kao da je to zaboravio. Gospodine Vukoviću, vi vrlo dobro znate da svi Srbi koji imaju imovinu u Crnoj Gori, stekli su je teškim radom, za razliku od vas nekoliko političara, koji imate ogromne nekretnine u Srbiji i vrlo dobro znate kako ste zaradili taj novac.

Miodrag Vuković: Dokle god razne palme i bukve budu vodile politiku Srbije umesto normalnih Srba, neće biti dobro! Kod vas palme kratko opstaju i brzo se suše, jer je Srbija kontinentalna, a ne mediteranska zemlja. A vi ih zalivajte, ako želite! Ako ikada prođe ideja ovakvih političara u Srbiji vezanih za neke 'crne liste', evo, mi ćemo ozbiljno razmisliti da kupimo tri žirafe da se Palma malo odobrovolji!" (13. oktobar 2008, "Pres")

Čista petica (na skali od 6 do 10)

Mirko Cvetković, premijer Srbije, o 100 dana Vlade:

"Vlada je za dosad učinjeno zaslužila veoma pozitivnu ocenu... Čistu peticu." (na insistiranje novinara da kaže ocenu, 15. oktobar 2008, "Dnevnik")

"Jedan novinar me pitao kako ocenjujem sam sebe, meni je bilo malo čudno da mi postavlja to pitanje pa sam rekao da imam konflikt interesa u oceni sebe – pa zato sebi dajem ocenu pet. To je bila blaga poruka kritike što me uopšte pitao da sebe procenim." (16. oktobar 2008, "Intervju" RTS-a)

&

"Vlada nije zabeležila nijedan neuspeh, već je nizala uspeh za uspehom." (15. oktobar 2008, "Pres")

"Normalno je da imamo kritike opozicije, što imamo veće uspehe onda opoziciji to još teže pada." (16. oktobar 2008, "Intervju" RTS-a)

"Mi moramo u interesu građana da nađemo najbolje rešenje, rodiće se već neka ideja da bi građani mogli to da podnesu na najbolji način." (na pitanje kako će građani podneti poskupljenje gasa od 60% i telefoniranja za 100%, 16. oktobar 2008, "Intervju" RTS-a)

Razvojni put Harija Potera

"Srpska vlada i ja kao ministar želimo da menjamo na bolje živote naših ljudi a za to je potreban novac. To je kao u knjizi Hari Poter, koja priča o razvoju, i čiji je glavni junak kao dečak osećao da ima snagu da menja živote drugih." (Diana Dragutinović, ministar finansija, potpisujući Zapisnik o pregovorima s Vladom Nemačke, 17. oktobar 2008, "Beta")

"Građani Srbije će već 2009. godine, dok se vlada još bude znojila radeći na ispunjavanju uslova za političko članstvo u EU, moći da se osećaju kao da su već u EU." (Vuk Jeremić, ministar spoljnih poslova iz DS-a, 13. oktobar 2008, "Tanjug")

&

"Najbolje je što Vlada nije ništa radila, jer sve što bi uradila imalo bi dalekosežne posledice po državu i građane Srbije." (Dragan Todorović, potpredsednik SRS-a, 12. oktobar 2008, "Pres")

Preživeti život (i vlast)

"Do jedne mere može da se cene drže na nivou koji zapravo omogućava građanima da lakše podnesu život..." (Nada Kolundžija, šef poslaničkog kluba Za evropsku Srbiju, 17. oktobar 2008, RTS)

"Cene rastu, plate su male, ide zima, gas poskupeo, a ozbiljna država mora da odgovori svim tim izazovima." (Boris Tadić, 16. oktobar 2008, "Večernje novosti")

"Ne treba razmišljati o promeni penzionog zakona dok ne vidimo šta Srbiji donosi srednjoročni efekat svetske finansijske krize. Već sada imamo problema zbog povećanja rashoda usled rasta penzija od 15 odsto. Ne verujem [da će moji stavovi ugroziti opstanak Vlade], u suprotnom bi bila ugrožena ne vlada, nego država." (Mlađan Dinkić, potpredsednik Vlade i ministar ekonomije, za "Ekonomist magazin", 17. oktobar 2008, "Tanjug")

"Povećanjem cena [telefoniranja] dovode se nove kompanije na tržište, koje će potom sniziti cene." (Jovan Radunović, iz RATEL-a, 15. oktobar 2008, "B92")

"Najbolje je da se besplatne akcije građana iznesu na berzu po okončanju svetske finansijske krize." (saopštenje G17+, 15. oktobar 2008, RTS)

Jači od budućnosti

O poskupljenju gasa za 60 odsto:

"Zahtevam, ne molim, objašnjenje ili LSV više ne podržava ovu Vladu." (Nenad Čanak, predsednik LSV-a, 16. oktobar 2008, RTS)

"Želim da poručim građanima da je Vlada stabilna. Te političke poruke služe dnevnoj politici i nemoguće ih je sprovesti u delo... Te poruke nemaju nikakav efekat na budućnost." (Boris Tadić, 18. oktobar 2008, "Beta")

&

"Ponovo se sad seču šume, ponovo idemo na drva i ugalj..." (Miroslav Markićević, zamenik šefa poslaničkog kluba NS-a, 16. oktobar 2008, "Šta radite, bre?" RTS-a)

Deklaracija o pomirenju dinara i evra

O Deklaraciji o političkom pomirenju DS-a i SPS-a:

"Ja sam više nego zadovoljan što sa Ivicom Dačićem mogu da potpišem jednu ovakvu deklaraciju. [...] Ja verujem da je dinar već danas ojačao." (Boris Tadić, kao predsednik DS-a, 18. oktobar 2008, TV "B92")

"Mire se narodi, države, ljudi, članovi porodica, ovo nije medijski i politički spektakl." (Ivica Dačić, kao predsednik SPS-a, 18. oktobar 2008, TV "B92")

"DS i SPS su pomirili mnogo pre deklaracije, ta vrsta pozorišta nam nije potrebna. Taj dokument je pretenciozno nazvan deklaracijom o nacionalnom pomirenju." (Čedomir Jovanović, 18. oktobar 2008, "B92")

"Evropski DS i SPS i dalje zaklet Slobodanu Miloševiću kao svom uzoru potpisuju deklaraciju o pomirenju – to nije dobro za Srbiju." (Vuk Drašković, predsednik SPO-a, 18. oktobar 2008, "B92")

"Cela priča o političkom pomirenju DS-a i SPS-a u najboljem slučaju zakasnela, besmislena i pomalo licemerna." (Đorđe Vukadinović, 18. oktobar 2008, "B92")

Ubi ga prelaka reč

"Voleo bih da mi kažete koju sam to ružnu reč upotrebio. Najtežu reč koju sam upotrebio je 'lopuža'. Evo sad ću koristiti reč lopov." (Aleksandar Vučić, Srpska napredna stranka, 16. oktobar 2008, "Politika")

&

"Hitler je Mona Liza u odnosu na Dinkića." (Aleksandar Vučić, kao generalni sekretar SRS-a, maj 2004)

"Miševi koji bi da linčuju i tuku nek dođu i stanu pred mene!" (Aleksandar Vučić, kao poslanik SRS-a, februar 2005, za skupštinskom govornicom)

Sekularno nasleđe hiljadu godina hrišćanstva

"S obzirom na to da se sve stranke zalažu za sekularnu državu i na nasleđe koje imamo iz prošlosti, smatramo da gradskoj slavi nije mesto u statutu grada Beograda." (Dejan Ranđić, šef odborničke grupe LDP-a u Skupštini Beograda, 06. oktobar 2008, "Beta")

"Predlog da se ukine krsna slava grada Beograda predstavlja vrhunac ponižavanja Beograđana i svih građana Srbije. To je pokušaj da se uništi identitet našeg naroda." (saopštenje DSS-a, 18. oktobar 2008, "Gazeta")

"Religija Čede i ostale bratije iz LDP-a je novac i koka, i to ih jedino interesuje! Smeta im litija beogradskim ulicama, a ne smetaju im narkomani kojih ima na svakom ćošku." (Aleksandra Janković, poslanik NS-a, 17. oktobar 2008, "Gazeta")

Histerija bez bombardovanja

Ivan Kuzminović, jedan od autora Godišnjeg izveštaja Helsinškog odbora, 10. oktobar 2008, "Peščanik" Radija "B92":

"Antonićevo pisanje i ova medijska hajka imaju mnogo ozbiljnije posledice nego što je to bio slučaj sa ranijim reakcijama. Rekli su mi ljudi koji su duže od mene na ovim poslovima da ni 1999. tokom intervencije nije bilo baš ovako histerično."

"A ovo sa Sonjom [Biserko] se završilo u stvari tako što su se stvarno pojavili neki ljudi ispred njenog stana i zgrade, to je već počelo da podseća na tridesete godine u Nemačkoj. Mislim, već polako ne znaš kome će da skinu glavu. Tako je počelo i tamo sa njima, prvo je Gebels analizirao i prozivao knjige, pa spaljivao knjige, a onda je došla kristalna noć i onda je praktično svaki njegov javni govor, nastup ili tekst mogao da skine deset glava na ulicama bilo kog grada u Nemačkoj, ili sto, ili hiljadu."

&

"Kosovo se danas koristi kao opravdanje za teritorijalne pretenzije Srbije, iako srpske nacionaliste Kosovo zanima isključivo kao sredstvo pomoću kojeg mogu da dobiju deo Bosne." (Sonja Biserko, predsednik Helsinškog odbora u Srbiji, 10. oktobar 2008, sarajevski "Dani")

"Ja mislim da je sa slomom tog, hajde da kažem, zvaničnog ekstremnog nacionalizma, mislim na raspad Radikalne stranke i temeljni poraz Koštunice, isplivao taj kriptonacionalizam na površinu koji je zapravo fašizam." (Žarko Korać, poslanik na listi LDP-a, 10. oktobar 2008, "Peščanik" Radija "B92")

Glas albanskog razuma

"Utisak nedelje", 12. oktobar 2008, TV "B92":

"Nikola Samardžić: Niko nije pomenuo Albance, da su oni centralna tema ovog razgovora. Bilo koje Albance, ako hoćete tako, jer su Albanci bitniji za unutrašnje te odnose u Crnoj Gori, kako god, za Albance na Kosovu, koji su uvek tema svakog razgovora koji se tiče kosovske problematike.

Olja Bećković, voditelj: Dobro, hvala, Nikola. Vodićete emisiju, verujem, na albanskoj televiziji...

Nikola Samardžić: Pa, treba Vi da vodite emisiju.

Olja Bećković: Pa, vidim, ali Vi vodite kako Vi hoćete i sa Vašom temom, a ja ću se ipak držati ovoga što se meni čini da je važnije nego brinuti o Albancima u ovom času.

Nikola Samardžić: To Vam je neprimeren postupak.

Olja Bećković: Tužite me.

Nikola Samardžić: Neću."

VREMEPLOV

"Potrebno je da pobedimo devedesete godine i odluke koje je neko drugi donosio u naše ime tih prokletih 90-ih godina..." (Boris Tadić, kao predsednički kandidat DS-a, 22. decembar 2007, "B92")

"Svima mora da bude jasno da SPS neće zaplašiti peta kolona NATO agresora! Socijalistima ovaj napad [bomba ispred odbora SPS-a na Vračaru] učvršćuje patriotizam, to nam je satisfakcija da smo na pravom putu." (Ivica Dačić, kao predsednik GO SPS-a Beograda, 12. april 2000, "Glas javnosti")