Početna strana > Reči i misli > Reči i misli 96
Reči i misli

Reči i misli 96

PDF Štampa El. pošta
Aleksandar Lazić   
sreda, 26. novembar 2008.

Plačemo a smejali bismo se

"Serž Bramerc [glavni tužilac Haškog tribunala] je u šali rekao da očekuje Ratka Mladića u Hagu do kraja godine." (Vladimir Vukčević, tužilac za ratne zločine, 19. novembar 2008, "Pres")

"Pre ćete od mene čuti da sam spreman da skočim s mosta u 'ladan Dunav, nego što ću vam reći bilo koji datum kada će Mladić biti u Hagu. Bio bih lud da pominjem bilo kakve datume. Može se to desiti za dan, dva, mesec ili bilo kada." (Rasim Ljajić, predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim tribunalom, 19. novembar 2008, "Blic")

(Re)kontra

O tužbi Hrvatske i kontratužbi Srbije:

"Pošto Hrvati nisu hteli da povuku tužbu, prirodno je da Srbija podigne kontratužbu. Neka se jednom zasvagda Jasenovac stavi u rang Aušvica. Pa neka naši prijatelji iz Hrvatske procene da li im je pametnije da povuku tužbu ili da ono što su krili od 1945. objave Njujork tajms ili Vašington post." (Milan Parivodić, član DSS-a, 22. novembar 2008, "Pres")

"Srpska kontratužba omogućiće da se pred međunarodnom javnošću iznesu podaci o svim poginulim, nestalim, zarobljenim, ranjenim i prognanim, kao i o oštećenoj imovini i kulturnim i duhovnim dobrima. Kontratužba bi trebalo da sadrži i podatke o zločinu u kontinuitetu, da malo zađemo, zadremo i u podatke zločina u Drugom svetskom ratu. Samo tako se može razumeti šta se dešavalo u Hrvatskoj u poslednjem ratu, koji je zapravo bio nastavak prethodnog." (Milorad Pupovac, potpredsednik Samostalne demokratske srpske stranke, 20. novembar 2008, "Pres")

"Odluka Vlade o tužbi protiv Hrvatske je neodgovorna i licemerna. Potpuno je neverovatna činjenica da smo mi u odnosu na Miloševićevu Srbiju proširili granice svojih nesporazuma sa susedima i zemljama koje su nam naklonjene." (Čedomir Jovanović, predsednik LDP-a, 21. novembar 2008, "Tanjug")

"Najava kontratužbe Srbije protiv Hrvatske predstavlja politikanstvo i poigravanje ljudskim žrtvama." (Nenad Čanak, predsednik LSV-a, 20. novembar 2008, "Pres")

A od EU – (novi) uslov!

"Ukoliko EU ne preduzme korake za brzu primenu sporazuma sa Beogradom, moglo bi doći do jačanja nacionalističkih snaga koje su poražene na izborima. Naš medeni mesec sa biračima se bliži kraju. Sada nam treba nešto od EU da pokažemo narodu." (Vuk Jeremić, ministar spoljnih poslova, za "Fajnenšel tajms", 18. novembar 2008, "Tanjug")

"Danas je najužagreniji Srbin među vodećim političarima ministar inostranih poslova Vuk Jeremić, koji je poslednjih dana svima očitao bukvice." (analiza pod naslovom "Srbija se svađa sa ostatkom sveta", 20. novembar 2008, nemačka agencija "DPA")

"U jednom internom dokumentu EU o pozicijama zemalja članica Srbija na putu evrointegracije ima dodatni uslov – šefa diplomatije Vuka Jeremića." (vest o tekstu novosadskog "Dnevnika", 20. novembar 2008, "B92")

Talentovani neodlikaši

"Šta od nas hoće taj naporni netalentovani odlikaš Jeremić koji kao da je – kao gotov proizvod s ugrađenom greškom – baš izašao iz borda neke proklete Marketinške Agencije, i šta hoće od nas njegov gazda i stvoritelj, Tadić Boris, predsednik ovo malo zemlje, kojem je sticajem srećnih, nesrećnih ili ravnodušnih okolnosti imalo biti povereno da našim životima sačuva ono malo digniteta što do sada nekim čudom nije srgano i spaljeno. I dokle ćemo još imati volje da trpeljivo trpimo taj cilikavi trandebal sa Hrvatskom, Bosnom, Crnom Gorom, Makedonijom, a o Evropskoj uniji i da ne govorimo?" (Teofil Pančić, kolumnista, u tekstu "Stvarnost je stvarna, Jeremić je izmišljen", 22. novembar 2008, sajt "Peščanika")

"`Vako reče Jeremiću Vuče: / „Čujte mene svjetske poglavice! / Kontra-tužbu vama ću napisat` / podnijeću je Međ`narodnom sudu – / sudijama u svili-kadifi! / Tamo će vas biti i mučiti / (i vaditi vaše oči čarne), / jer ste, braćo, ostarili teško, / Alchajmera usput zapatili! / Ne možete samnom četovati, / gr`jeh hrvatski svi zaboraviste – / od Turaka do današnjih dana!" (Vesna Rakić-Vodinelić, Pravni fakultet Univerziteta UNION, kao pesnikinja, 22. novembar 2008, sajt "Peščanika")

&

"Uključeni su motori onih koji dovode u pitanje srpsku istinu a potenciraju srpsku krivicu. Te snage su se usmerile i protiv ministra Jeremića." (Milan Parivodić, 22. novembar 2008, "Pres")

Prvo Statut, ondak na put

"Predsednik Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović prilikom našeg poslednjeg susreta rekla mi je da ove godine imamo dva ozbiljna pitanja pred skupštinom, jedno je Statut Vojvodine, a drugo novi budžet. Ja bih želeo da se prvo razmatra Statut..." (Šandor Egereši, predsednik Skupštine AP Vojvodine, 21. novembar 2008, "Politika")

"Iza Vlade Srbije stoji projekat Statuta Vojvodine koji ima samo jednu krupnu manu, a to je da je nesaglasan sa Ustavom Srbije." (Vojislav Koštunica, predsednik DSS-a, 17. novembar 2008, "Beta")

"Ko zanemaruje taktiku, završit će karijeru u nižerazrednom Vratniku"

"Priželjkujem da budemo kao [fudbalski klub] Mančester junajted. I u vladi i u Mančesteru ima dosta jakih individua, ali ipak uspevaju da igraju timski." (Snežana Samardžić-Marković, ministar za omladinu i sport, 20. novembar 2008, "Večernje novosti")

&

Milutin Mrkonjić, ministar za infrastrukturu, 20. novembar 2008, "Grom":

"Ovo [obilaznica oko Beograda] je moja borba protiv svetske finansijske krize. Radimo kao nikad dosad. Mnogo smo jaki!"

"Ima žustrih dijaloga [u Vladi]. Svađamo se, samo pršti. Ali, kad se svi slažu, nema posla. Mi se žestoko ispričamo, a onda se dogovorimo i posao ne trpi."

Suzdržavanje od provetravanja (i svega ostalog)

Oliver Dulić, ministar za životnu sredinu i prostorno planiranje, 18. novembar 2008, "Pravda":

"Građani bi mogli da uštede na energiji, pre svega tako što ne bi otvarali prozore tokom grejne sezone, posebno oni koji se greju na struju. Takođe, kada kuvaju, treba da stave poklopac na šerpu. Kad nekoliko ljudi ide u istom pravcu, a poznaju se, neka ne ide svako svojim kolima. Ako se voze jednim autom, neće imati problema sa parkiranjem, a uštedeće na gorivu."

"Supruga i ja izuzetno štedimo. Ne ostavljamo uključene televizore i računare na 'stend baj' modu kada izlazimo iz stana. Kada skuvamo supu, ne stavljamo je vruću u frižider, već tek kada se sama ohladi. Gasimo svetla kad napuštamo prostoriju."

&

Slobodan Milosavljević, ministar trgovine i usluga:

"Mislim da je sidro ili teg koji će sprečiti neka značajnija povećanja cena, na primer, robe široke potrošnje, upravo suzdržavanje od kupovina mašina za veš, ili šporeta, ili nekih drugih proizvoda. Mislim da će to biti razlog zbog čega će cene ostati u prihvatljivim ili približno sadašnjim okvirima. [...] Prvi će poskupeti lekovi, a razlog rasta cena lekova je sprečavanje mogućih nestašica." (21. novembar 2008, "B92")

"U stalnom smo kontaktu sa trgovcima i proizvođačima i pratimo kretanje cena i troškova života na tržištu." (20. novembar 2008, "Pres")

Reprezentativno bure (udarilo nemanje)

"Iznos od 880 hiljada dinara [11.500 evra za jun] jeste tačan i meni je uplaćen u skladu s poslovnim uspehom preduzeća. [...] Moja plata iznosi 3.600 evra i u direktnoj je vezi sa izuzetnim uspehom preduzeća." (Bojan Krišto, generalni direktor Aerodroma i kadar G17+, o junskoj i standardnoj plati, 22. novembar 2008, "Pres")

"Pogrešnu sam karticu izvukao! U Topoli sam platio jedno hromirano bure za rakiju i odmah sam video da sam pogrešio. Hteo sam odmah da storniran račun, ali nije moglo. Sutradan sam uplatio taj novac Aerodromu. Inače, kao član UO imam pravo na 40 hiljada dinara za reprezentaciju." (Miodrag Milovanović, član UO Aerodroma iz DSS-a, 22. novembar 2008, "Pres")

&

"Ne želim da zabrinem građane da će gladovati, neće gladovati, ali ćemo morati ozbiljnije da priđemo utrošku svakog pojedinačnog dinara i u budžetu države i u privatnim budžetima ljudi." (Mirko Cvetković, predsednik Vlade, 21. novembar 2008, "Danas")

Stručnost iznad UDBE

"Novinar: Mislite li da ćete biti dovoljno stručni da obavljate tu funkciju [predsednika UO Telekoma]?

Danica Drašković, SPO: Naravno, imam ogromno radno iskustvo i mislim da sam stručnija od pola aktuelne vlade.

Novinar: Zbog štednje koja je uvedena u državi procenjuje se da će plata predsednika Upravnog odbora biti manja od 160.000 dinara, koliko je do sada iznosila. Kolika očekujete da će biti Vaša primanja?

Danica Drašković: Ja, zapravo, očekujem da dođem na čelo Bezbednosno informativne agencije. Za to mesto imam stručno i političko pravo, jer sam se 20 godina borila da raskrinkam udbaše." (21. novembar 2008, "Politika")

Režim za sve kadrove

O imenovanju Milana St. Protića iz DHSS-a za ambasadora u Švajcarskoj:

"Pa, Protić je već bio ambasador u SAD, on ima iskustva, on je i poznati istoričar." (Vladan Batić, predsednik DHSS-a, 21. novembar 2008, "Šta radite, bre?" RTS-a)

"Ne interesuje me da li je DS napravio aranžman sa DHSS-om, baš kao što me ne interesuje ni pomirenje sa SPS-om. Što se tiče Protića i njegovom stava o Kosovu, može da zaboravi sve šta je pričao, tamo ima da radi i priča samo ono što mu Vlada naloži." (Željko Ivanji, poslanik G17+, 21. novembar 2008, "Pres")

"Ukoliko Protić bude imenovan za ambasadora, poliću se benzinom ispred zgrade Vlade i zapaliti, a da će za to odgovornost snositi oni koji su ga imenovali." (Simo Spasić, predsednik Udruženja nestalih i kidnapovanih sa Kosova, 20. novembar 2008, "Beta")

Čitalačka značka

Aleksandar Vučić, zamenik predsednika SNS-a:

"Naravno, volim da čitam, pa zašto ne bih i njega [Vojislava Šešelja] čitao. Čitaću i knjigu o sebi, kako rekoše: 'Srpski Minhauzen Aleksandar Vučić' ili tako nešto."  (17. novembar 2008, "Alo!)

"Nisam išao na plastične operacije, takvog me je majka rodila. Znam da nisam lep kao Zoran Krasić, prihvatam da nisam ni pametan ni pristojan kao Gordana Pop-Lazić, Vjerica i Nataša. Sve što žele, ja ću da ponovim, prihvatim i da kažem da su u pravu." (na konstataciju da Zoran Krasić kaže da "izigrava žrtvu sa tim bejbi fejsom, napućenim usnama", 15. novembar 2008, "Pravda")

"U načelu smo isključili saradnju sa DS-om, ali ne bih da mi kažete sutra 'rekli ste to i to'... Mislim da nema gotovo nikakve šanse za to jer mi planiramo da budemo najozbiljnija konkurencija DS-u, a ne prišipetlja ili nečiji potrčko." (18. novembar 2008, "Beta")

Pad nivoa vlasti u krvi

Bojan Dimitrijević, bivši ministar trgovine iz SPO-a i novi član SNS-a:

"Godinu i po dana sam izvan javne scene. Procenio sam da nisam spreman za penziju u 45. godini. Ako hoćete da utičete na zbivanja, morate da budete u igri." (19. novembar 2008, "Večernje novosti")

"SPO sam želeo da napustim još 2005, ali to nisam učinio jer je stranka bila u Vladi, pa nisam hteo da pravim probleme." (19. novembar 2008, "Pres")

&

"Zašto mislite da ministri treba da budu lišeni onoga što vole mladi, što će reći – pića, hrane i seksa?!" (kao kandidat SPO-a za ministra trgovine, februar 2004, "Utisak nedelje")

Svetli vilajet

Aleksandar Baljak, aforističar, 19. novembar 2008, "Politika":

"Srbija je mnogo lepa zemlja. Koji god deo da uzmete, nećete se pokajati."

"Ustala je Srbija! Ali je sudija već odbrojao do deset."

"Na pitanje da li je naša čaša poluprazna ili polupuna – odgovor je jednostavan. Naša čaša je prazna!"

"Napravili smo civilizacijski skok. Srećom, provalija nije bila preterano duboka."

VREMEPLOV

Milan St. Protić, kao potpredsednik DHSS-a, 13. jul 2006, "Kurir":

"Nudim se da budem izdajnik! Ako svi kažu da neće da potpišu nezavisno Kosovo, ja ću da stavim potpis. Evo, ja sam odabrao da ne budem heroj i pričam kako nikad ne bih potpisao nezavisnost, jer je to najlakše reći i junačiti se. To može svako. Teško je reći istinu, a istina je da je nezavisno Kosovo neminovnost."

"Mi treba da stavimo potpis za nezavisno Kosovo i da za uzvrat tražimo brzo učlanjenje u EU po principu Slovačke, da tražimo oprost dugova, a i nova zaduživanja pod najpovoljnijim uslovima, nove investicije i zaštitu ljudskih prava i kulturnih spomenika na Kosovu. U diplomatiji postoje načini da se to garantuje. Političari su tu da donose teške odluke, a na narodu je da odluči da li žele svetlu budućnost ili izolaciju i siromaštvo."