Početna strana > Rubrike > Savremeni svet > Saudijska Arabija je spremna da plati Rusiji za svoju bezbednost
Savremeni svet

Saudijska Arabija je spremna da plati Rusiji za svoju bezbednost

PDF Štampa El. pošta
Leonid Ivašov   
utorak, 17. oktobar 2017.

Teško je pretpostaviti da Saudijska Arabija može da oseća glad za oružjem. Njena finansijska situacija omogućava joj da udovolji bilo kojem kapricu. Ipak, saudijski kralj leti za Moskvu gde se, između ostalog, potpisuje i ugovor vredan tri milijarde za isporuku naoružanja. Pokušajmo da razjasnimo šta govori činjenica ovakve pogodbe.

Jasno je da je za kraljevstvo, koje odavno opstoji na američkom i britanskom naoružanju, isplata tri milijarde za ruske isporuke više simbolički gest, što se ne može reći za naš vojno-industrijski kompleks za kojeg su ovi novci suštinski oslonac. Stoga, iza ovog ugovora treba gledati, pre svega, geopolitički aspekt.

Saudijci shvataju da ih Amerikanci koriste isključivo za svoje interese, napravivši od Saudijske Arabije svog slugu i huškajući je čas na Iran, čas na Siriju, čas na Jemen. I kralj Salman bi želeo malčice nezavisnosti. Saudijska elita takođe. Pri tom, mi odlično znamo, da se svi njihovi naftni dolari čuvaju u američkim bankama. Amerikanci su ne jednom pokazali, i posle napada na njujorške nebodere, i kasnije, da su kadri da odmah zamrznu račune, čim Saudijci počnu da se igraju samostalnosti, bilo u politici ili na naftnom tržištu. Sjedinjene Države brzo podsećaju ko je gazda u kući, a ko potrčkalo.

Kada je Rusija bila asistent Vašingtona, Saudijci su na nas gledali kao na slugu, kakvi su i oni sami, koji je možda za jedan stepen niži, jadniji. Sada se situacija promenila. Rusija postaje vodeći akter na Velikom Bliskom istoku, pri čemu ona ne ide tamo vođena nekakvim materijalnim interesima, ona je čak spremna da žrtvuje svoje ljude zarad stabilizacije u tom ogromnom regionu. S druge strane, Saudijci vide sadašnje zbližavanje Irana i Rusije, a i Turska sve više gleda na našu stranu. I pošto se nalazi u stanju polu-rata sa Teheranom, i u složenim odnosima sa Ankarom, Rijad počinje da računa – ako sutra, ne daj Bože, dođe do oružane konfliktne situacije sa Iranom, kraljevstvu će sigurno biti nanet ozbiljan poraz. Čak i u ratu protiv Jemena, Saudijska Arabija ništa dobro ne može da pokaže – postoji najamnička armija, instruktori iz SAD, najnovije američko naoružanje, ali sve to ne funkcioniše. U svakom slučaju, ne tako efikasno kao ruska vojna mašina, što je očigledno pokazala Sirija. Plus naftni poslovi – smanjenje kvota eksploatacije, kada Saudijci odlično shvataju da Amerikanci veštački spuštaju svetske cene zarad promovisanja vlastitih ugljovodonika iz škriljaca.

U takvoj situaciji, Rusija treba da ispravno vodi svoju spoljnu politiku i za sada sve radi znalački. Glavno – mi ne huškamo državu na državu, što nas u povoljnom smislu, razlikuje od Sjedinjenih Država koje svuda koriste staru britansku parolu – zavadi pa vladaj.

S druge strane, pogledajmo kakvo Saudijci hoće naoružanje da dobiju od Rusije, i razlučimo, za kakve ciljeve. Rijad formira i orijentiše svoje oružane snage, u prvom redu, na suprotstavljanje Teheranu. I ako mi isporučujemo Teheranu sisteme S-300, onda saudijsko rukovodstvo, uverivši se tokom jemenskog konflikta u slabost komleksa PVO koje poseduje, želi da stekne već sledeću generaciju, moćniju i savremeniju. Glavno je da bude bolje nego ono što ima Teheran.

Iranci su su vrlo dobro pokazali u Siriji, prilikom izvođenja kopnenih operacija, i njihove suvozemne trupe su dobro opremljene i odlično obučene. Zato se i nametnulo pitanje o kupovini raketnih sistema PVO i plamenobacačkih sistema – Rijad treba nešto da postavi naspram Teherana i na zemlji. Situacija među državama je veoma napeta. Za sada se to uglavnom manifestuje na teritoriji Jemena, kojeg žele da kontrolišu i Iranci, i Saudijci. I prekid diplomatskih odnosa – korak je upravo ka ratu, a ne ka miru. Zato je svaki konflikt bremenit eskalacijom. Sigurno, kralj Saudijske Arabije je svestan toga. I u takvoj situaciji, u koga se pouzdati? U Amerikance? Kada bi se tako nešto desilo, Amerikanci bi celu noć poskakivali od radosti što se Arapi i Persijanci tuku međusobno. Rusija može da deluje stabilizujuće, nalazeći se u dobrim odnosima i sa Rijadom, i sa Teheranom, kojeg se Saudijci, recimo otvoreno, stvarno pribojavaju. I ne bez razloga – u vojnom smislu, Iran je daleko jači bez obzira na veoma moćan i savremen arsenal Saudijske Arabije. Zato je kralj Salman i došao u Moskvu, pre svega, ne zbog oružja, već zbog bezbednosti svoje zemlje.

Preveo sa ruskog: Nebojša Vuković

Izvor: https://vpk-news.ru/articles/39299