Početna strana > Debate > Sudbina dejtonske BiH i Republika Srpska > Kako opozicija u RS postaje "veći Dodik od Dodika"
Sudbina dejtonske BiH i Republika Srpska

Kako opozicija u RS postaje "veći Dodik od Dodika"

PDF Štampa El. pošta
Emil Vlajki   
ponedeljak, 17. jul 2017.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv 4 osobe zbog krivičnog djela neizvršenja odluke Ustavnog suda u vezi sa referendumom u Republici Srpskoj.

Kako se navodi u saopćenju Tužilaštva, optužene osobe terete se da su svojim djelovanjem i aktivnostima, kao predsjednik i članovi Republičke komisije za provođenje referenduma, omogućile realizaciju aktivnosti koje su protivne odluci Ustavnog suda BiH vezanoj za provođenje referenduma u Republici Srpskoj.

U istom predmetu, donesene su i dvije  Naredbe o obustavi istrage.

-Naredba o obustavi istrage protiv osoba koje, kao poslanici u Narodnoj skupštini RS, imaju imunitet od krivičnog gonjenja, kao i:

-Naredba o obustavi istrage protiv Ivanić Mladena, Šarović Mirka, Cvijanović Željke i Dodik Milorada za koje ne postoji dovoljno dokaza da su navedeni svojim radnjama počinili izvršenje kaznenog djela, pomaganje ili poticanje u navedenom kaznenom djelu.

Čitava politička javnost BiH se danas pita koji je smisao ove smiješne optužnice Tužilaštva BiH da se za referendum održan prošlog septembra u Republici Srpskoj (RS), „zabranjenog“ od strane Ustavnog suda BiH (US BiH), optuže četiri osobe Komisije za sprovođenje referenduma koju je izabrala Narodna Skupština RS.

Postoji narodna poslovica koja glasi: „U svakom ludilu ima sistema“, a ovdje je namjera onih koji su ovu čitavu „kompleksnu“ situaciju smislili, više nego očita.

Naime, nakon posljednjih lokalnih izbora kada je opozicija doživjela debakl od kojeg se još godinama neće oporaviti, „međunarodna zajednica“ (MZ) je vidjela da je vrag odnio šalu. U tom smislu, trebalo je za izbore 2018. pronaći par lidera opozicije čiji će kredibilitet biti vraćen i/ili ojačan u narodu.

Službe za psihološko ratovanje MZ su mislile da tajna Dodikovih političkih uspjeha leži u njegovom navodnom nacionalizmu, te su u tom smislu koncipirale političku etno-psihološku operaciju nazvanu „I pored Dodika, Dodik“.

Prvo su  odlukom US BiH „ukinule“ Dan Republike RS znajući da će reakcija naroda i vlasti biti referendumski revolt protiv ove antisrpske institucije gdje suvereno vladaju trojica stranih sudaca + dva Bošnjaka. Pa kada je referendum zakazan, onda je US BiH i njega zabranio. Istovremeno je nekim članovima opozicije rečeno da ga snažno podrže i da na taj način, pored Dodika, ispadnu i oni „heroji“ u očima naroda. I tako je na političkoj sceni RS „izniklo“ nekoliko novih „heroja“ koji su se, eto, pored Dodika „hrabro suprotstavili“ odluci US BiH.

Ali, da bi netko istinski bio heroj, treba makar da ga Tužilaštvo procesuira, da vodi istragu protiv njega. I tako su, pored dvije ključne osobe vlasti RS, pronađene i dvije „herojske“ osobe iz opozicije (Šarović, Ivanić) koje su postale predmet istrage zbog njihovog takozvanog „snažnog odobravanja referenduma“!

Pošto je „dokazano herojstvo“ tih osoba mjesecima medijski isticano, trebalo je jednog dana završiti istragu, To se i desilo oslobađanjem od svake odgovornosti novopečenih heroja kao i dvoje ključnih osoba vlasti RS.

Da, ali je netko ipak trebao biti optužen da se ne bi pomislilo kako je sve to skupa jedna farsa! Obično to bivaju sekretarice, portiri, šoferi i slično. Ovog je puta stvar bila „ozbiljnija“, pa su selektivno izabrana četvorica članova Republičke komisije kao dežurne žrtve kojima se, naravno, u konačnici neće ništa desiti.

MZ čini i druge napore da vrati kredibilitet opoziciono-medijskom bloku. Tako su „his master's voice“ (glasogovornici svojih gospodara) sve političke opozicione siće u Republici Srpskoj, svojim retoričkim, antizapadnimnastupima odjednom postali „veliki dodikovci“. Neki klasični mediji i portali koji su godinama osuđivali „Dodikov nacionalizam“, sada su „veći Srbi“ od Dodika koji, uzgred rečeno, nikada nije bio nacionalista.

Ali, ništa im ne vrijedi. Kod starih Rimljana ima jedna poslovica koja glasi: „Si duo faciunt idem, non est idem“ („Ako dvoje čine isto, nije isto“). Narod je ovu takozvanu opoziciju svježe obučenu u antizapadno nacionalističko ruho prokužio za sva vremena i, kako bi rekao Matej, ti vuci u ovčjem krznu bit će, kao i do sada, jedino statističke greške u daljnjim političkim zbivanjima Republike Srpske.

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner