Sudbina dejtonske BiH i Republika Srpska

Sluganstvo

PDF Štampa El. pošta
Dušan Babić   
četvrtak, 28. februar 2008.

Fenomen sluganstva i(li) podaničkog mentaliteta opterećuje me već decenijama. Kako nisam sklon generalizacijama bilo koje vrste, to ne tvrdim kako je sluganstvo isključivo osobina ljudi i naroda sa ovih prostora.

Nužno je najprije načiniti distinkciju između odrednica sluganstvo i podanički mentalitet. Da li je riječ o sinonimima ? Ipak, ne. Prvo podrazumijeva drugo. Drugo može voditi prvom, ali nije obavezno. Ili, drugo predstavlja predvorje prvom. Ili, blažu formu prvog. Jezički egzibicionizam ili ne, ali ovaj fenomen zaslužuje temeljitiju obradu.

Sluganstvo i podanički mentalitet su u pravilu osobine malih naroda, posebno ako su objekti turbulentnih istorijskih tokova i zbivanja.

Prostor Balkana je vijekovima bio pod stranim uticajem i dominacijom, uglavnom dvije carevine. Hajduci i uskoci, haramije i komiti, jataci i javke, te posebno bune i ustanci, predstavljaju antipod sluganstvu i podaničkom mentalitetu. Drugo je pitanje, da li su ti oblici bundžijstva i neposluha predstavljali kritičku masu dovoljnu da se skine stigma sluganstva i podaništva.

Relativno bliska prošlost nudi ružne primjere sluganstva – doček njemačkih okupatora u Zagrebu i Sarajevu. U Sarajevu se klicalo : „Doš 'o Švabo, doš'o babo…“ U Beogradu, koju nedjelju ranije, izmanipulisana ili ne, masa je klicala : “Bolje rat nego pakt!”, “Bolje grob, nego rob!” , što je predstavljalo antipod sluganstvu i podaništvu.

Manifestacije sluganstva su sve izraženije u post-Dejtonskoj Bosni i Hercegovini, posebno na fonu neodmjerenih pro-američkih izljeva.

Nakon nereda u Beogradu, po okončanju mitinga protiv nezavisnosti Kosova, kad su napadnute pojedine zapadne ambasade, uključujući i američku, sarajevski dnevnik Oslobođenje je preko cijele naslovne strane tabloid formata izbacilo naslov : “Zapaljena Ambasada SAD u Beogradu”, uz krupan fotos dijela ambasade u plamenu. Slično su reagovali i ostali sarajevski mediji. Ukratko, kao da je raketirana Bijela kuća! Načiniću jednu prividnu digresiju.

Sredinom sedamdesetih godina prošlog vijeka otvoren je u Sarajevu Američki informativni centar, dio mreže USIA / USIS, gdje sam se zaposlio kao lokalac. U širokoj lepezi aktivnosti – čitaonica, muzički salon, izložbeni paviljon, sala za predavanja, filmske projekcije i sl. – odziv je bio skroman. Po državnoj liniji, među gostima najviše rangiran je bio podsekretar u ondašnjem Komitetu za informisanje BiH (pokojni Murat Kusturica, otac slavnog filmskog reditelja Emira Kusturice, tada na Akademiji u Pragu). I to je predstavljalo događaj, pa smo slali depeše u Beograd, u američku ambasadu o uspješnom odzivu na određeni događaj.

Tri decenije kasnije slika je dramatično izmijenjena. Visoki predstavnik je formalno prvi u BiH, dok je stvarni protektor ili gubernator američki ambasador, bez obzira kako se on zvao.

Ostaće upamćen događaj od prošlog ljeta. Tadašnji ambasador SAD u BiH Daglas Meklehejni priredio je oproštaj u Narodnom pozorištu u Sarajevu. Bila je to doista gala predstava, na kojoj je ambasador čak i zapjevao, ponudivši stihove za bh.himnu. Ali, kakakv je to bio impresivan odziv. Kompletno državno i političko vodstvo zemlje došlo se doslovno pokloniti jednom ambasadoru. Kamere su revnosno bilježile kako se najviši političari i državnici, diplomatski kor, kulturni i javni akteri, penju stepenicama Narodnog pozorišta hitajući događaju godine, pa i decenije ... Obilježavanje Dana nezavisnosti u vrtu ambasade u Alipašinoj ulici, takođe predstavlja svojevrsnu ilustraciju podaništva. O snishodljivosti, dominantno sarajevskih medija, kad je riječ o američkom sižeu – socijalnom, kulturnom, te prevashodno političkom - ne treba trošiti riječi, ali se kao fenomen traba istražiti.