Početna strana > Debate > Istina i pomirenje na ex-YU prostorima > Protest zbog zabrane učešća Istorijskog projekta Srebrenica na beogradskom Sajmu knjiga
Istina i pomirenje na ex-YU prostorima

Protest zbog zabrane učešća Istorijskog projekta Srebrenica na beogradskom Sajmu knjiga

PDF Štampa El. pošta
Stefan Karganović   
petak, 25. oktobar 2013.

Odboru Sajma knjiga, 

Ambasadi Kraljevine Holandije,

Naša nevladina organizacija, Istorijski projekat Srebrenica, pismom pod datumom od 5. oktobra 2013, sa potpisom gospođe Mirjane Lukić, rukovodioca projekta, zaprimila je obaveštenje da nam je zabranjeno učešće na ovogodišnjem Sajmu knjiga u Beogradu koji se pod sloganom „Prostori slobode“ otvara 20. oktobra o.g. U obrazloženju odluke navodi se „poziv izlagačima... da se uzdrže od tekstova i istupa kojima mogu biti uvređena verska, nacionalna, lična i ostala prava građana“, uz sugestiju da smo kao izlagač na Sajmu 2012. godine prekršili tu normu.

Kao predsednik Istorijskog projekta Srebrenica, saopštavam Odboru Sajma knjiga da mi je nepoznat oblik ponašanja na našem štandu 2012. godine koji bi se uklapao u gornji opis i kojim se vređaju, ili povređuju, bilo čija prava na navedenoj osnovi. Iz teksta pisma nije jasno na kakvo se ponašanje odluka Odbora, konkretno, odnosi. Da li su se  neki građani argumentovano žalili rukovodstvu Sajma knjiga da Istorijski projekat Srebrenica povređuje neko njihovo pravo? Ako jesu, onda pre donošenja konačnog rešenja po ovom pitanju, naša nevladina organizacija zahteva da joj se pruži na uvid  sadržaj uloženih primedbi i prilika da na njih argumentovano odgovori.  U protivnom,  Odbor Sajma knjiga ne bi imao mogućnost da oceni meritum zamerki na koje se u pismu poziva, niti bi mogao da donese racionalnu odluku u skladu sa pravnim normama i dignitetom ustanove koju predstavlja.

Zato u ime izlagača Istorijski projekat Srebrenica od Odbora Sajma knjiga zahtevam da preduzme sledeće  korake:

1. Da formalno, pismenim putem obavesti izlagača, Istorijski projekat Srebrenica, u kojem se pravilniku nalazi i tačno kako glasi navodno prekršena opšta norma, i kakvim se načelima Odbor rukovodi u njenom tumačenju i primeni. Podsećam vas na osnovni pravni princip, nullapoenasinelege.

2.  Da izlagača, Istorijski projekat Srebrenica, formalno i u pisanoj formi obavesti o identitetu podnosioca primedbe na njegovo ponašanje na Sajmu knjiga 2012. godine (pojedinac, organizacija, interesna grupa, itd.) i o specifičnoj prirodi prava koje je navodno bilo prekršeno.

3. Da suspenduje primenu zabrane Istorijskom projektu Srebrenica da učestvuje na 58. Sajmu knjiga dok se ne ispoštuju opšteprihvaćene procesne norme za utvrđivanje činjeničnog stanja. To podrazumeva pružanje mogućnosti oštećenoj strani, Istorijskom projektu Srebrenica, da se u potpunosti upozna sa sadržajem uloženih primedbi i da na njih adekvatno i u razumnom roku odgovori.  

Upozoravam Odbor Sajma knjiga da isključenje učesnika sa javne manifestacije kao što je Međunarodni sajam knjiga predstavlja izuzetno ozbiljan korak. Istorijski projekat Srebrenica je udruženje (Stichting) registrovano u Kraljevini Holandiji, pa bi svaki pokušaj diskriminatorskog isključenja ovog izdavača sa beogradskog Sajma knjiga nužno imao i međunarodne posledice.

Podsećam vas takođe da pismo koje je upućeno Projektu nosi datum od 5. oktobra koji se, koliko mi je poznato, ističe u vašoj zemlji kao početak obnove demokratije. Demokratija podrazumeva pružanje mogućnosti  različitim stavovima da budu javno izloženi. Uveren sam, ako dobro razmislite, da ćete se složiti samnom da slanje ovakve represivne poruke, sa datumom tako simboličnog značaja, može samo da naškodi reputaciji vaše ustanove.

Očekujem vaš odgovor u što skorijem roku da bi izlagač Istorijski projekat Srebrenica mogao da preduzme odgovarajuće daljnje korake.

 

Od istog autora

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner