Početna strana > Debate > Kosovo i Metohija > Zašto srpska politika prema terorizmu i separatizmu nije preventivna?
Kosovo i Metohija

Zašto srpska politika prema terorizmu i separatizmu nije preventivna?

PDF Štampa El. pošta
Slađan Nikolić   
utorak, 17. jun 2008.

Pripadnici KPTS-Kosovske policijsko-terorističke službe, tj. KPS policije, zaustavili su 16.06. na prilazu Kosovskoj Mitrovici, vozilo Bojana Mirkovića, sa registarskim oznakama Prištine, skinuli PR tablice sa vozila i polomili ih. Bojana Stojanovića iz Obilića zaustavila je patrola KPTS na prilazu gradu, u kojoj je bilo 8 terorista policajaca. “Sa vozila su mi skinuli PR tablice i polomili ih. Rekli su mi da te tablice više ne važe”, rekao je Stojanović. Interesantno je da od vozača nisu tražili saobraćajnu dozvolu niti bilo kakav dokument kojim se potvrđuje vreme i mesto registracije vozila. Akcija KPTS policije je, po rečima Stojanovića, trajala jutros od 8 do 10 sati. On je KIM radiju rekao da nije jedini kome se ovo jutros dogodilo i da je to isto učinjeno na nekoliko vozila sa registarskim oznakama kosovskih gradova.

Takođe, pripadnici KPTS zaustavili su u južnom delu Kosovske Mitrovice još jedan automobil sa prištinskim registarskim oznakama, čiji je vlasnik Jordan Veselinović iz Plemetine, i naredili mu da ih skine, nakon čega su polomili tablice. "Sve se dogodilo na očigled moje supruge i deteta, koje sam jutros morao da vodim do bolnice u severnom delu Kosovske Mitrovice", objasnio je Veselinović. On je kazao da mu je pripadnik KPS-a naredio da skine tablice i da je, pošto je to učinio, obe tablice "zgužavo i bacio na zemlju", objasnivši mu da je juče na snagu stupio "Ustav Kosova" i da "prištinske registarske oznake više ne važe". "Tek nakon insistiranja i intervencije policajca iz druge patrole koja je u međuvremenu stigla na lice mesta, pripadnik KPS mi je napisao na albanskom jeziku potvrdu o 'neispravnosti dokumenata', iako su mi i vozačka i saobraćajna regularne i vraćene nakon kontrole", objasnio je Veselinović. Veselinović je slučaj prijavio predstavnicima KPS u severnom delu Kosovske Mitrovice, gde je dao izjavu, dodajući da su se na meti ove patrole našli i drugi Srbi koji su se jutros našli na putu Kosovska Mitrovica - Priština.

Na administrativnom prelazu Merdare, pripadnici KPTS policije počeli su sa naplatom osiguranja u iznosu od 50 evra, vozilima sa registarskim oznakama Srbije.

Sve ove informacije sasvim jasno govore da, polako, ali sigurno, šiptarski teroristi i separatisti počinju da primenjuju tzv. Ustav tzv. Nezavisnog Kosova. Nažalost, oni to čine i uz podršku pojedinih Srba sa Kosova i Metohije (1).

Tek kad je tzv. Ustav tzv. Nezavisnog Kosova stupio na snagu, naši političari su se setili da reaguju, iako je to moglo mnogo ranije (2), jer sam proces njegovog donošenja nije bio nikakva tajna (3), niti je on donet za jedan dan. Iako je bilo sasvim jasno da će tzv. Ustav tzv. Nezavisnog Kosova doneti probleme Srbima, naročito onima u enklavama, naši političari i naša Vlada nisu učinili ništa da spreče donošenje ovog nelegalnog akta.

Tzv. Ustav tzv. Nezavisnog Kosova je donet, stupio je na snagu, a tek onda je usledila reakcija pojedinih političkih partija i Vlade. Srbi na KiM se već suočavaju sa posledicama donošenja tzv. Ustava tzv. Nezavisnog Kosova, što znači da reakcija naših političara i naše Vlade ponovo kasne. Umesto da preduprede dešavanja i projektuju buduća, oni se suočavaju sa posledicama. Izgleda da nikad nisu čitali Zbignjeva Bžežinskog i da im je pojam preventive u politici potpuno stran, kao štu su im strane metode i sredstva preventive.

Čak i suočavanje sa posledicama ne ide kako treba. Naime, poslanička grupa DSS i NS u Skupštini Srbije, zatražila je juče od predsedavajućeg Jovana Krkobabića, da hitno zakaže sednicu parlamenta, na kojoj bi se odbacila misija EULEKS i poništio jednostrani akt proglašenja tzv. Ustava tzv. Nezavisnog Kosova. Zahtev je podržala SRS.

U DS-u, pak, smatraju da parlament ne treba da se izjašnjava o svakom novom potezu Albanaca. „Skupština Srbije je već usvojila deklaraciju i nema potrebe da se izjašnjava o svakom pojedinačnom aktu u vezi sa jednostranim proglašenjem nezavisnosti Kosmeta. A konkretan odgovor na predlog DSS-NS daćemo tek pošto se završe konsultacije unutar poslaničke grupe koalicije 'Za evropsku Srbiju' “ – kazala je juče šef poslaničke grupe DS, Nada Kolundžija. Prema tome, potpuno je neizvesno da li će se uopšte održati Skupština Srbije s temom koje je predložila poslanička grupa DSS i NS. Da nije tužno i porazno, bilo bi smešno.

Ovome treba dodati još jednu poražavajuću činjenicu, koja se odnosi na Ministarstva policije i pravde. Naime, ova ministarstva se nisu setila da preduzmu odgovarajuće zakonske mere protiv onih koji su izglasali nezavisnost Kosova i koji donose, u vezi s tim, nelegalne akte. Te zakonske mere uključuju i poternice Interpola. Možda će neko reći: „... pa, eto, svet ne reaguje na te poternice – imamo primere Tačija i Čekua...“

„Da“ – reći ćemo mi, to je tačno, neke zemlje ne reaguju, ali većina zemalja sveta ne priznaje tzv. Nezavisno Kosovo, a poternice Interpola ograničavaju kretanje terorista, separatista i njihovih pomagača. Strah od mogućeg hapšenja i isporučivanja državi Srbiji, umnogome bi onemogućio njihove spoljnopolitičke aktivnosti. Sve je to deo borbe protiv terorizma i separatizma. Teroristima i sepratistima „ne treba dati mirno da spavaju“, tako će ići iz greške u grešku. To je modus operandi prema teroristima i separatistima, koji primenjuju SAD, Velika Britanija, Izrael...

Ovako neometani, ovi separatisti, proglašavaju nezavisnost, donose nekakav ustav, slobodno šetaju po svetu, a 11. jula će, čak, organizovati i donatorsku konferenciju... Bojim se da na kraju, u budućnosti, kad njihova vojska bude spremna, uz pomoć SAD-a, slično kao i u Hrvatskoj, Srbi na KiM ne budu suočeni s nekom vrstom „Oluje“ (4). Indicije za tako nešto postoje. SAD će obučavati nekakvu vojsku Kosova, a to bi značilo početak operacije FID (Foreign Internal Defence), odnosno početak opercije "unutrašnja odbrana prijateljske zemlje" (5). Na žalost, na ovu očiglednu pretnju po bezbednost države, naročito bezbednost preostalih Srba na KiM, naša politika uopšte ne reaguje.

Ako, i kad budu reagovali, sva je prilika da će Srbi u kolonama napuštati KiM.

Fusnote:

(1) http://www.vidovdan.org/article1306.html

(2) http://www.vidovdan.org/article1118.html&

(3) http://www.ustavkosova.info/?cid=3,1

(4) http://www.vidovdan.org/article1269.html&

(5) http://www.mail-archive.com/ Ova adresa el.pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli /msg03701.html

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner