Početna strana > Polemike > Odgovor Đorđu Vukadinoviću, ili da li je DSS "najveće zlo koje postoji"?
Polemike

Odgovor Đorđu Vukadinoviću, ili da li je DSS "najveće zlo koje postoji"?

PDF Štampa El. pošta
Nebojša Bakarec   
petak, 14. februar 2014.

Povodom teksta Đorđa Vukadinovića „Da zlo ne stekne legitimitet“

Poštovani gospodine Vukadinoviću,

Kao i vi, i ja volim polemiku na visokom nivou, to je i jedan od razloga što godinama sarađujemo. Drugi razlog sa moje strane zbog koga sarađujem sa NSPM je taj što je NSPM kritički nastrojen prema sadašnjem režimu. 

U ovih šest godina otkako pišem svoje, uglavnom poduže i analitičke tekstove, uglavnom kritikujem vladajuće režime i one koji ih predstavljaju. Bio sam žestoki kritičar režima DS – Tadića i Đilasa. Kritikovao sam i SNS, tamo negde od 2010. kada je postalo jasno kakva im je politika. Već godinu i po, oštrica moje kritike i analize je uperena protiv sadašnjeg režima. I to poimence, ne izbegavajući da pomenem bilo čije ime - a pogotovo ne ime Gospodara Vučića. Naravno, svoje tekstove pišem isključivo u svoje ime, i na to su se za ovih šest godina navikli i čitaoci, ali i stranka čiji sam funcioner - DSS. Sa svoje strane poštovani čitaoci mi uvek mogu prebaciti činjenicu da sam u DSS-u, i da zbog toga mogu biti subjektivan (smatram da sam po pravilu bio objektivan, u čemu mi je pomagala činjenica da DSS, već preko pet godina nema neku važniju vlast), a sa druge strane DSS je naučila da toleriše moje lične stavove, koji su se retko prelivali na teret DSS, a uglavnom su koristili DSS-u. Sa svoje strane, koristio sam svoje pravo da mislim svojom glavom i da to mišljenje iznesem (ne samo zbog toga što se politikom bavim četvrt veka).

Reagovaću na onaj deo vašeg poslednjeg teksta koji se tiče prikaza i ocena tzv. patriotske scene, kako je vi nazivate. To je deo teksta koji počinje sa petnaestim pasusom („I dok se na drugoj strani svi okupljaju...“). Inače, pre toga, tekst se uglavnom bavi kritikom režima i to sve podržavam.

Prva netačna teza je da se na “evro-reformskoj“ strani „svi okupljaju i kombinuju“ dok se na „tzv. patriotskoj sceni se odvija kulminacija procesa samodestrukcije i raspadanja“. Istina je gotovo potpuno obrnuta. Na toj „evro-reformskoj sceni“ se odvija kulminacija procesa samodestrukcije i raspadanja. Na toj sceni stranke su tako zavađene da se gotovo isključivo bave međusobnim napadanjem. DS praktično nastupa sama, jer te tri strančice sa kojima je napravila savez, praktično nemaju nikakvog uticaja u biračkom telu. To isto važi i za LDP. URS nastupa samostalno. Jedino okupljanje i kombinovanje se odvija na liniji Tadićeva buduća stranka, LSV i ZZS, međutim i to okupljanje je ograničenog dometa. Vidimo da će „evroreformisti“ ići u četiri kolone, a možda i pet - ukoliko grupa Saše Radulovića uspe da preda najavljenu listu.

Sa druge strane, DSS, Dveri i SRS se uopšte ne napadaju i ne satiru kao „evro-reformisti“. Tu imamo blagu kritiku Dveri uperenu ka DSS, i SRS, te kraću polemiku između Dveri i SRS. To je sve. Gde vi tu vidite kulminaciju samodestrukcije i raspadanja, nikome ne može biti jasno? Zamenili ste teze. Vučić i kompanija su pre svega zadovoljni samodestrukcijom „evro-reformista“ koji su im direktni konkurenti i sa kojima imaju istovetnu politiku. Što se tiče „patriotske scene“, tu su Vučić i kompanija (stranci) grdno razočarani jer nisu uspeli da uguraju i utope DSS, u isti koš sa strankama koje naginju krajnosti u delanju i ideji, a koje jesu patriotske. Nisu uspeli da zamagle i marginalizuju jedinu po njih opasnu, drugačiju, jasnu i razumnu političku ideju- ideju slobodne Srbije, oličenu u politici ekonomske, vojne i političke neutralnosti. Da je formiran „patriotski blok“, upravo to bi se dogodilo.

Znate kako kaže Tokvil:„Lažna ali jasno iskazana misao, češće vlada svetom, nego plemenita ali složena ideja“. I upravo tako, ideja DSS-a jeste plemenita ali je i složena. Ta plemenita državotvorna ideja bi bila izgubljena u jednoj koaliciji sa prizemnim i zastarelim radikalizmom (neće biti da je SRS sad postala čista, samo zbog toga što su je napustili Vučić, Nikolić i tri četvrtine članova?), ili u koaliciji sa strankom koja instrumentalizuje pravoslavlje i koja se bavi samo uskim spektrom političkih tema. Ostale grupacije ne treba ni pominjati. Navešću, mada vam je to poznato, da SRS i Dveri ne prihvataju zalaganje DSS za političku, ekonomsku i vojnu neutralnost Srbije, već se zalažu za vojno, ekonomsko i političko svrstavanje Srbije uz Rusiju, što ne traži ni sama Rusija (a Evroazijska unija ne postoji - i na njenoj promociji u Srbiji radi upravo DSS).

Ostaje pitanje zaista uglednih pojedinaca koje nabraja g. Simetić u svom poslednjem članku, upravo na NSPM[1] („Kusturica, Antonić, Đurković, Vukadinović, Lompar, Branko Pavlović, Lazanski, Čavoški itd.“). Nisam do sada primetio žal bilo koga od njih za „patriotskim blokom“ (izuzev vas- od skora), niti želju da budu na nečijoj listi za ove izbore. Doduše, vi ste, gospodine Vukadinoviću, pre godinu i po, sasvim simpatično, protežirali jednu „manjinsku“- vlašku stranku - NOPO[2]. Tada, a to nije davno bilo, niste zagovarali nikakav „patriotski blok“ sa istim akterima koje danas predlažete, već ste propagirali NOPO! Zašto danas, taj „NOPO“ ni rečju ne pominjete, iako su osvojili jedan manjinski mandat, odnosno postali parlamentarna stranka? Niste dosledni, gospodine Vukadinoviću. Nego, danas vam je zgodno da opletete po DSS-u, pre svega. U svom članku iskazujete razumevanje i za SRS i za Dveri, samo ne za DSS. Pa ispada, po vama, da je zločin, da je neprirodno samostalno nastupati na izborima, kada se zoveš DSS, a da je to za sve ostale normalno. Pa zar se na DSS ne primenjuju isti standardi kao i na sve ostale stranke? Stoga vaša teza da „Vučić i Imperija teško da su mogli poželeti povoljniji rasplet, a vrlo verovatno da su na njemu i aktivno poradili“ potpuno pada u vodu.

Izvesno znam da Vučić i Imperija nisu instrumentalizovali DSS. Što se tiče SRS i Dveri, ne znam, ali osnovano sumnjam u to. Ili vi smatrate da su Vučić i Imperija „aktivno poradili“ samo na DSS-u? Mislim da ste i vi sami svesni da vam je teza na staklenim nogama. Kažete da su Dveri „iskrenije od DSS-a i perspektivnije od SRS-a“. Zbog čega se onda i vi i ostali ugledni pojedinci ne nađete na listi Dveri?  Ili na listi „NOPO“? Za sve imate razumevanja, i za „evroreformiste“ i za SRS i za Dveri, samo za postupke DSS velite: „Gotovo je nemoguće naći reči etičkog i političkog opravdanja“ i „neodgovorno je i nepatriotski kalkulisati na takav način“. Kada ste savetovali DSS, u doba kada je DSS bila na vlasti (i grešila- jer se najviše greši kada si na vlasti) tada ste nalazili reči „etičkog i političkog opravdanja“ i tada je DSS bila odgovorna i patriotska i nije kalkulisala na nekakav sporan način.

Da vas podsetim da ste tokom sporova sa bivšim saradnicima, bili optuživani da ste se priklonili režimu Tadića - pre svega Vuku Jeremiću, u vreme kada su ova dvojica vedrila i oblačila političkom scenom. Niti ja, niti DSS vas tada nismo optuživali za nedostatak etičkog i moralnog opravdanja, niti da ste neodgovorno i nepatrotski kalkulisali. Ali ni te oštre reči vam nisu dovoljne nego tvrdite i: „Da i ne govorimo o tome koliko je neviteški i nedemokratski (ako se već zovete „Demokratska stranka Srbije“) zatvarati oči pred manifestacijama očigledne i galopirajuće uspostave lične vlasti jednog čoveka...“.

Dakle, osim što tvrdite da je DSS amoralna stranka (etika), stranka nepatriotskih kalkulanata, vi tvrdite i da se DSS ponaša neviteški i nedemokratski i da zatvara oči pred nastupajućom diktaturom. Ne sećam se, gospodine Vukadinoviću, da ste ikada takvim rečima kvalifikovali Tadićev i Đilasov režim. Takođe, tako žestoke optužbe ne iznosite ni na račun aktuelnog režima. Dakle, po vama je DSS najveće zlo koje postoji?

Da vas podsetim da je Briselski sporazum od strane Koštunice i DSS ocenjen kao „DRŽAVOUBISTVO“, a njegovi potpisnici kao „državoubice“[3].“Ova vlast je državoubica jer je uništila srpske državne institucije na Kosovu. Po ovom sporazumu više ne postoji država Srbija na Kosovu i Metohiji, već Srbi treba da žive pod zakonima i vlašću lažne države Kosovo. Vlast je izdala državne i nacionalne interese na Kosovu i Metohiji i time nanela Srbiji koban udarac sa strahovitim istorijskim posledicama“.

Da vas podsetim da Marko Jakšić jeste DSS. Da vas podsetim na Koštuničine reči, izrečene više puta:“Bivša vlast u kojoj je većinu imao SNS doslovno je opustošila Srbiju[4] ili „Koštunica je poručio je da će građani na izborima morati da izaberu između evrofanatizma SNS i slobodne Srbije koja se temelji na vojnoj i političkoj neutralnosti“ ili „SNS je danas najodgovornija što je u Srbiji zavladao evrofanatički duh poslušnosti prema Briselu“ ili „Govoreći o Kosovu i Metohiji, Koštunica je rekao da je ova vlast uništila sve institucije na KiM i da se nastavlja „rasparčavanje državne celine Srbije“ kao i da se izvrgavaju ruglu tradicionalne i moralne vrednosti,  za šta su, kako je naveo, krivci EU i političke stranke koje bespogovorno slede evropske integracije[5] ili „Sada narod treba svojom slobodnom voljom da se odluči da li je za SNS i EU ili za slobodnu Srbiju, političku neutralnost i DSS[6].

Ovakvih primera ima nebrojeno, a to što to, po vama, nije dovoljno kritično, to je vaša stvar. Zato vi vodite jedan ugledan portal na kome možete iskazati još žešću kritiku režima od ove DSS-ove. Na kraju nabrajanja ovih primera, pomenuću i svoju malenkost i mnoštvo tekstova u kojima sam kritikovao sadašnji režim, SNS i Vučića[7].

Ne ubrajam se uopšte u bardove naše politike kakvi su Koštunica i Jakšić, ali ne bih sebe ni otpisao, posle četvrt veka bavljenja politikom. Sebe pominjem jer su vama, gospodine Vukadinoviću, dobro poznate moje žestoke kritike protiv Vučića, jer ih vi objavljujete godinama, stoga Marko Jakšić nije izuzetak koji povrđuje pravilo o kome vi govorite - samo su nam govornice različite. Uz to, ima i drugih ljudi u DSS-u koji su javno kritikovali Vučića i SNS.

Na kraju, ako sam dobro razumeo, vi predlažete da DSS i SRS povuku predate izborne liste i donesu političku odluku o zajedničkom nastupu sa Dverima i „uglednim pojedincima“? Da, kao što i sami velite, to je iz različitih razloga nerealno, a dodaću i pogrešno. Zbog čega, već sam obrazložio. Zbog čega nam to niste predložili pre dve godine ili barem pre nego što predadosmo liste? I još jednom vas podsećam, sukoba između patriotskih organizacija i stranaka nema - osim ako ne računate anonimne komentare na internet forumima, a to ne možete računati u sukob. Sukoba nema. On je samo vaša konstrukcija, koja treba da dokaže ispravnost vaših pogrešnih teza u vezi sa patriotskim blokom i da opravda vaše neomeđeno kritizerstvo protiv DSS-a.


[7] http://www.slobodanjovanovic.org/2010/07/28/nebojsa-bakarec-ide-

patka-preko-save/

http://www.slobodanjovanovic.org/2010/08/20/nebojsa-bakarec-usa-i-desa/

http://www.slobodanjovanovic.org/2010/08/27/nebojsa-bakarecnepodnosljiva-lakoca-zdranja/

http://www.slobodanjovanovic.org/2011/04/28/nebojsa-bakarec-

rekomendejsn-to-je-preporuka/

http://www.slobodanjovanovic.org/2012/01/11/nebojsa-bakarec-invazija-telokradica/

http://www.vidovdan.org/index.php?option=com_content&view=article&id=

24268:ni-tadi-ni-nikoli-nego-kotunica&catid=39:drustvo&Itemid=92

http://www.slobodanjovanovic.org/2013/02/27/nebojsa-bakarec-

indiskretni-sarm-napredne-burzoazije/

http://www.nspm.rs/prenosimo/rezime-politike-novog-rezima.html

http://www.nspm.rs/politicki-zivot/gospodar-vucic-–-veliki-metafizicar-i-statisticar.html

http://www.slobodanjovanovic.org/2013/02/04/nebojsa-bakarec-altruizam/

http://www.nspm.rs/politicki-zivot/zemunska-prica-i-pijani-brod.html

http://www.nspm.rs/politicki-zivot/rekonstrukcija-–-parodija-vodvilj-ili-tragikomedija.html

http://www.nspm.rs/politicki-zivot/rekonstrukcija-2-stranci-u-vladi-kao-korak-

dalje-u-destrukciji-srbije.html

http://www.nspm.rs/politicki-zivot/infuzija-u-mozak.html

http://www.nspm.rs/politicki-zivot/tarabic-ili-trgovcevic-vuciceva-prekognicija.html

http://www.vidovdan.org/index.php?option=com_content&view=article&id=49176:esi-

mi-dobar-daiu&catid=39:drustvo&Itemid=92

http://www.nspm.rs/politicki-zivot/beograd-na-vodi-kolosalna-obmana-sa-

nesagledivim-posledicama.html

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner