четвртак, 13. јун 2024.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Почетна страна > Полемике > Одговор Ђорђу Вукадиновићу, или да ли је ДСС "највеће зло које постоји"?
Полемике

Одговор Ђорђу Вукадиновићу, или да ли је ДСС "највеће зло које постоји"?

PDF Штампа Ел. пошта
Небојша Бакарец   
петак, 14. фебруар 2014.

Поводом текста Ђорђа Вукадиновића „Да зло не стекне легитимитет“

Поштовани господине Вукадиновићу,

Као и ви, и ја волим полемику на високом нивоу, то је и један од разлога што годинама сарађујемо. Други разлог са моје стране због кога сарађујем са НСПМ је тај што је НСПМ критички настројен према садашњем режиму. 

У ових шест година откако пишем своје, углавном подуже и аналитичке текстове, углавном критикујем владајуће режиме и оне који их представљају. Био сам жестоки критичар режима ДС – Тадића и Ђиласа. Критиковао сам и СНС, тамо негде од 2010. када је постало јасно каква им је политика. Већ годину и по, оштрица моје критике и анализе је уперена против садашњег режима. И то поименце, не избегавајући да поменем било чије име - а поготово не име Господара Вучића. Наравно, своје текстове пишем искључиво у своје име, и на то су се за ових шест година навикли и читаоци, али и странка чији сам фунционер - ДСС. Са своје стране поштовани читаоци ми увек могу пребацити чињеницу да сам у ДСС-у, и да због тога могу бити субјективан (сматрам да сам по правилу био објективан, у чему ми је помагала чињеница да ДСС, већ преко пет година нема неку важнију власт), а са друге стране ДСС је научила да толерише моје личне ставове, који су се ретко преливали на терет ДСС, а углавном су користили ДСС-у. Са своје стране, користио сам своје право да мислим својом главом и да то мишљење изнесем (не само због тога што се политиком бавим четврт века).

Реаговаћу на онај део вашег последњег текста који се тиче приказа и оцена тзв. патриотске сцене, како је ви називате. То је део текста који почиње са петнаестим пасусом („И док се на другој страни сви окупљају...“). Иначе, пре тога, текст се углавном бави критиком режима и то све подржавам.

Прва нетачна теза је да се на “евро-реформској“ страни „сви окупљају и комбинују“ док се на „тзв. патриотској сцени се одвија кулминација процеса самодеструкције и распадања“. Истина је готово потпуно обрнута. На тој „евро-реформској сцени“ се одвија кулминација процеса самодеструкције и распадања. На тој сцени странке су тако завађене да се готово искључиво баве међусобним нападањем. ДС практично наступа сама, јер те три странчице са којима је направила савез, практично немају никаквог утицаја у бирачком телу. То исто важи и за ЛДП. УРС наступа самостално. Једино окупљање и комбиновање се одвија на линији Тадићева будућа странка, ЛСВ и ЗЗС, међутим и то окупљање је ограниченог домета. Видимо да ће „еврореформисти“ ићи у четири колоне, а можда и пет - уколико група Саше Радуловића успе да преда најављену листу.

Са друге стране, ДСС, Двери и СРС се уопште не нападају и не сатиру као „евро-реформисти“. Ту имамо благу критику Двери уперену ка ДСС, и СРС, те краћу полемику између Двери и СРС. То је све. Где ви ту видите кулминацију самодеструкције и распадања, никоме не може бити јасно? Заменили сте тезе. Вучић и компанија су пре свега задовољни самодеструкцијом „евро-реформиста“ који су им директни конкуренти и са којима имају истоветну политику. Што се тиче „патриотске сцене“, ту су Вучић и компанија (странци) грдно разочарани јер нису успели да угурају и утопе ДСС, у исти кош са странкама које нагињу крајности у делању и идеји, а које јесу патриотске. Нису успели да замагле и маргинализују једину по њих опасну, другачију, јасну и разумну политичку идеју- идеју слободне Србије, оличену у политици економске, војне и политичке неутралности. Да је формиран „патриотски блок“, управо то би се догодило.

Знате како каже Токвил:„Лажна али јасно исказана мисао, чешће влада светом, него племенита али сложена идеја“. И управо тако, идеја ДСС-а јесте племенита али је и сложена. Та племенита државотворна идеја би била изгубљена у једној коалицији са приземним и застарелим радикализмом (неће бити да је СРС сад постала чиста, само због тога што су је напустили Вучић, Николић и три четвртине чланова?), или у коалицији са странком која инструментализује православље и која се бави само уским спектром политичких тема. Остале групације не треба ни помињати. Навешћу, мада вам је то познато, да СРС и Двери не прихватају залагање ДСС за политичку, економску и војну неутралност Србије, већ се залажу за војно, економско и политичко сврставање Србије уз Русију, што не тражи ни сама Русија (а Евроазијска унија не постоји - и на њеној промоцији у Србији ради управо ДСС).

Остаје питање заиста угледних појединаца које набраја г. Симетић у свом последњем чланку, управо на НСПМ[1] („Кустурица, Антонић, Ђурковић, Вукадиновић, Ломпар, Бранко Павловић, Лазански, Чавошки итд.“). Нисам до сада приметио жал било кога од њих за „патриотским блоком“ (изузев вас- од скора), нити жељу да буду на нечијој листи за ове изборе. Додуше, ви сте, господине Вукадиновићу, пре годину и по, сасвим симпатично, протежирали једну „мањинску“- влашку странку - НОПО[2]. Тада, а то није давно било, нисте заговарали никакав „патриотски блок“ са истим актерима које данас предлажете, већ сте пропагирали НОПО! Зашто данас, тај „НОПО“ ни речју не помињете, иако су освојили један мањински мандат, односно постали парламентарна странка? Нисте доследни, господине Вукадиновићу. Него, данас вам је згодно да оплетете по ДСС-у, пре свега. У свом чланку исказујете разумевање и за СРС и за Двери, само не за ДСС. Па испада, по вама, да је злочин, да је неприродно самостално наступати на изборима, када се зовеш ДСС, а да је то за све остале нормално. Па зар се на ДСС не примењују исти стандарди као и на све остале странке? Стога ваша теза да „Вучић и Империја тешко да су могли пожелети повољнији расплет, а врло вероватно да су на њему и активно порадили“ потпуно пада у воду.

Извесно знам да Вучић и Империја нису инструментализовали ДСС. Што се тиче СРС и Двери, не знам, али основано сумњам у то. Или ви сматрате да су Вучић и Империја „активно порадили“ само на ДСС-у? Мислим да сте и ви сами свесни да вам је теза на стакленим ногама. Кажете да су Двери „искреније од ДСС-а и перспективније од СРС-а“. Због чега се онда и ви и остали угледни појединци не нађете на листи Двери?  Или на листи „НОПО“? За све имате разумевања, и за „еврореформисте“ и за СРС и за Двери, само за поступке ДСС велите: „Готово је немогуће наћи речи етичког и политичког оправдања“ и „неодговорно је и непатриотски калкулисати на такав начин“. Када сте саветовали ДСС, у доба када је ДСС била на власти (и грешила- јер се највише греши када си на власти) тада сте налазили речи „етичког и политичког оправдања“ и тада је ДСС била одговорна и патриотска и није калкулисала на некакав споран начин.

Да вас подсетим да сте током спорова са бившим сарадницима, били оптуживани да сте се приклонили режиму Тадића - пре свега Вуку Јеремићу, у време када су ова двојица ведрила и облачила политичком сценом. Нити ја, нити ДСС вас тада нисмо оптуживали за недостатак етичког и моралног оправдања, нити да сте неодговорно и непатротски калкулисали. Али ни те оштре речи вам нису довољне него тврдите и: „Да и не говоримо о томе колико је невитешки и недемократски (ако се већ зовете „Демократска странка Србије“) затварати очи пред манифестацијама очигледне и галопирајуће успоставе личне власти једног човека...“.

Дакле, осим што тврдите да је ДСС аморална странка (етика), странка непатриотских калкуланата, ви тврдите и да се ДСС понаша невитешки и недемократски и да затвара очи пред наступајућом диктатуром. Не сећам се, господине Вукадиновићу, да сте икада таквим речима квалификовали Тадићев и Ђиласов режим. Такође, тако жестоке оптужбе не износите ни на рачун актуелног режима. Дакле, по вама је ДСС највеће зло које постоји?

Да вас подсетим да је Бриселски споразум од стране Коштунице и ДСС оцењен као „ДРЖАВОУБИСТВО“, а његови потписници као „државоубице“[3].“Ова власт је државоубица јер је уништила српске државне институције на Косову. По овом споразуму више не постоји држава Србија на Косову и Метохији, већ Срби треба да живе под законима и влашћу лажне државе Косово. Власт је издала државне и националне интересе на Косову и Метохији и тиме нанела Србији кобан ударац са страховитим историјским последицама“.

Да вас подсетим да Марко Јакшић јесте ДСС. Да вас подсетим на Коштуничине речи, изречене више пута:“Бивша власт у којој је већину имао СНС дословно је опустошила Србију[4] или „Коштуница је поручио је да ће грађани на изборима морати да изаберу између еврофанатизма СНС и слободне Србије која се темељи на војној и политичкој неутралности“ или „СНС је данас најодговорнија што је у Србији завладао еврофанатички дух послушности према Бриселу“ или „Говорећи о Косову и Метохији, Коштуница је рекао да је ова власт уништила све институције на КиМ и да се наставља „распарчавање државне целине Србије“ као и да се извргавају руглу традиционалне и моралне вредности,  за шта су, како је навео, кривци ЕУ и политичке странке које беспоговорно следе европске интеграције[5] или „Сада народ треба својом слободном вољом да се одлучи да ли је за СНС и ЕУ или за слободну Србију, политичку неутралност и ДСС[6].

Оваквих примера има небројено, а то што то, по вама, није довољно критично, то је ваша ствар. Зато ви водите један угледан портал на коме можете исказати још жешћу критику режима од ове ДСС-ове. На крају набрајања ових примера, поменућу и своју маленкост и мноштво текстова у којима сам критиковао садашњи режим, СНС и Вучића[7].

Не убрајам се уопште у бардове наше политике какви су Коштуница и Јакшић, али не бих себе ни отписао, после четврт века бављења политиком. Себе помињем јер су вама, господине Вукадиновићу, добро познате моје жестоке критике против Вучића, јер их ви објављујете годинама, стога Марко Јакшић није изузетак који поврђује правило о коме ви говорите - само су нам говорнице различите. Уз то, има и других људи у ДСС-у који су јавно критиковали Вучића и СНС.

На крају, ако сам добро разумео, ви предлажете да ДСС и СРС повуку предате изборне листе и донесу политичку одлуку о заједничком наступу са Дверима и „угледним појединцима“? Да, као што и сами велите, то је из различитих разлога нереално, а додаћу и погрешно. Због чега, већ сам образложио. Због чега нам то нисте предложили пре две године или барем пре него што предадосмо листе? И још једном вас подсећам, сукоба између патриотских организација и странака нема - осим ако не рачунате анонимне коментаре на интернет форумима, а то не можете рачунати у сукоб. Сукоба нема. Он је само ваша конструкција, која треба да докаже исправност ваших погрешних теза у вези са патриотским блоком и да оправда ваше неомеђено критизерство против ДСС-а.


[7] http://www.slobodanjovanovic.org/2010/07/28/nebojsa-bakarec-ide-

patka-preko-save/

http://www.slobodanjovanovic.org/2010/08/20/nebojsa-bakarec-usa-i-desa/

http://www.slobodanjovanovic.org/2010/08/27/nebojsa-bakarecnepodnosljiva-lakoca-zdranja/

http://www.slobodanjovanovic.org/2011/04/28/nebojsa-bakarec-

rekomendejsn-to-je-preporuka/

http://www.slobodanjovanovic.org/2012/01/11/nebojsa-bakarec-invazija-telokradica/

http://www.vidovdan.org/index.php?option=com_content&view=article&id=

24268:ni-tadi-ni-nikoli-nego-kotunica&catid=39:drustvo&Itemid=92

http://www.slobodanjovanovic.org/2013/02/27/nebojsa-bakarec-

indiskretni-sarm-napredne-burzoazije/

http://www.nspm.rs/prenosimo/rezime-politike-novog-rezima.html

http://www.nspm.rs/politicki-zivot/gospodar-vucic-–-veliki-metafizicar-i-statisticar.html

http://www.slobodanjovanovic.org/2013/02/04/nebojsa-bakarec-altruizam/

http://www.nspm.rs/politicki-zivot/zemunska-prica-i-pijani-brod.html

http://www.nspm.rs/politicki-zivot/rekonstrukcija-–-parodija-vodvilj-ili-tragikomedija.html

http://www.nspm.rs/politicki-zivot/rekonstrukcija-2-stranci-u-vladi-kao-korak-

dalje-u-destrukciji-srbije.html

http://www.nspm.rs/politicki-zivot/infuzija-u-mozak.html

http://www.nspm.rs/politicki-zivot/tarabic-ili-trgovcevic-vuciceva-prekognicija.html

http://www.vidovdan.org/index.php?option=com_content&view=article&id=49176:esi-

mi-dobar-daiu&catid=39:drustvo&Itemid=92

http://www.nspm.rs/politicki-zivot/beograd-na-vodi-kolosalna-obmana-sa-

nesagledivim-posledicama.html

 

Од истог аутора

Остали чланци у рубрици

Анкета

Да ли ће, по вашем мишљењу, „Заједница српских општина“ на КиМ бити формирана до краја 2023. године?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер