Početna strana > Rubrike > Politički život > Sa SPS-om na svim nivoima
Politički život

Sa SPS-om na svim nivoima

PDF Štampa El. pošta
Boris Tadić   
nedelja, 08. jun 2008.

Predsednik Demokratske stranke Boris Tadić pozvao je juče Glavni odbor stranke da podrži formiranje vlade sa koalicijom oko SPS-a i poručio da sa socijalistima treba formirati i lokalne koalicije.

Potreban je politički kompromis i dogovor oko zajedničke budućnosti. „Ubeđen sam da je SPS spreman na stalne reforme i pronalaženje izlaza u budućnosti”, rekao je Tadić, javlja Beta, na Glavnom odboru DS-a u Sava centru i poručio da ne traži podršku za vladu sa Vojislavom Koštunicom i Vojislavom Šešeljom.

Tadić je kazao da mora da se formira vlada sa socijalistima jer bi sa suprotnom vladom Srbija zapala u teškoće i probleme.

„Nama je data odgovornost da pronađemo rešenje i jedini izlaz je da uspostavimo vladu sa SPS-om u kojoj bi bili i predstavnici vojvođanskih Mađara, a kasnije bi ta grupacija mogla da uspostavi dijalog i sa drugim strankama. To je jedini način da se izađe iz pat pozicije”, kazao je Tadić.

On je članove GO, u kome se, između ostalog, nalaze predsednici opštinskih odbora stranke, prenosi Tanjug, pozvao da u koaliciju sa socijalistima uđu i na lokalnom nivou.

„Zaboravite na bivše sukobe. Stegnite ruku onima sa kojima ste se sukobljavali 90-ih godina i nađite zajedničko rešenje za bolju budućnost”, rekao je Tadić.

On je kazao i da će koalicija Za evropsku Srbiju „nastaviti pregovore koje nismo započeli sa predstavnicima svih stranaka koje su osvojile mandate u parlamentu”. Takođe je istakao da predlaže da se pronađe dogovorno rešenje oko zajedničke budućnosti. „Ubeđen sam da je SPS spreman za stalne unutrašnje reforme i da želi da izlaz za problema društva nađe u evropskoj budućnosti”, rekao je Tadić. Kompromis, prema njegovim rečima, neće biti moguć ako jedna stranka od druge bude tražila da se odrekne svog identiteta, i da bi, umesto toga, dve stranke trebalo da rade na građenju zajedničkog identiteta. „Spremni smo da oprostimo i onima koji su samo pre mesec dana pozivali na linč i ugrožavali pretnjama naše živote, a nekmoli onima koji su bili naši politički protivnici u prošloj deceniji”, istakao je Tadić.

On je rekao da su DS i SPS suočeni sa činjenicom da lideri stranaka „nisu među njima” i da obe stranke „imaju svoj bol”, ali da moraju u budućnosti da pokažu spremnost i nađu bolju šansu za svakog građanina Srbije. DS, kako je istakao, neće praviti vladu sa narodnjačkom koalicijom i Srpskom radikalnom strankom, ali će svim parlamentarnim strankama nakon formiranja vlade ostaviti otvorena vrata za politički dijalog.On je ponovio da evropska budućnost Srbije nema alternativu, jer je jedino približavanjem EU i obezbeđivanjem investicija, pre svega iz država EU, moguće obezbediti snažniji spoljnopolitički položaj zemlje i efektivniju politiku za odbranu Kosova i Metohije.

Tadić je funkcionere i članove svoje stranke podsetio da je DS napravio veliki kompromis i pri formiranju prošle vlade, ali da je to učinio za dobro građana koji su tu nameru prepoznali i poklonili joj na poslednjim izborima najveće poverenje koje je imala u istoriji. Srbiji je, kako je dodao, potrebna vlada koja će voditi politiku unutrašnjeg pomirenja, ali i politiku pomirenja sa svim narodima u regionu. „Nacionalna vlada može da proizvodi samo tenzije i sukobe, i takva nacionalna vlada ne može da bude ništa drugo nego nacionalistička vlada”, istakao je Tadić.

Prema njegovim rečima, Srbija želi pomirenje i najbolje odnose sa susedima, ali neće dopustiti da se negiraju i poništavaju zločini počinjeni prema srpskom narodu. „Srbi imaju svoj legitimni nacionalni interes, da budemo zajedno, da budemo kulturno povezani, da realizujemo naše legitimne ekonomske interese, i niko ne može da zabrani Srbiji da sprovodi politiku koja nikoga ne ugrožava a zadovoljava nacionalne interese”, rekao je Tadić.

G. B.

[objavljeno: 08/06/2008]

 

Od istog autora

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner