Početna strana > Reči i misli > Reči i misli 107
Reči i misli

Reči i misli 107

PDF Štampa El. pošta
Aleksandar Lazić   
utorak, 21. april 2009.

(29. mart – 11. april 2009)

Rasrbljivanje mora

"Taman posla da to učinimo! Izbornim rezultatima pokazali smo ispravnost naše demokratske odluke koja Crnu Goru približava Evropi. Zašto bismo povukli odluku o nečemu što podržava 70 procenata građana u našoj zemlji?!" (Miodrag Vuković, funkcioner DPS-a Crne Gore, na pitanje da li će crnogorska vlast preispitati odluku o priznanju nezavisnosti Kosova, 31. mart 2009, "Kurir")

"Kada govorimo o turizmu, za SRS more u Crnoj Gori je srpsko more i naravno da bi građani Srbije trebalo tamo da idu." (Nataša Jovanović, poslanik SRS-a, 07. april 2009, "Kurir")

Nastavak integracija drugim sredstvima

"Nastavak suđenja ima za cilj likvidaciju Vojislava Šešelja, koji i dalje smeta posustaloj evrofanatizaciji Srbije." (Zoran Krasić, šef pravnog tima za odbranu Vojislava Šešelja, 05. april 2009, "Beta")

"EU će u drugoj polovini godine biti veoma haotična, ali poruka za zemlje kandidate i one koje će to tek postati je da se mnogo više usredsrede kako da se najbolje prodaju EU, kako zapravo one mogu da pomognu Uniji kada postanu deo nje, a da ne uvlače u to međunacionalne probleme." (Stiven Vordsvort, ambasador Velike Britanije, o prijemu novih članica u EU, 03. april 2009, "B92")

Tama na kraju mračnog tunela

Na izbornoj skupštini SDP-a Rasima Ljajića:

"Spreman sam da radim više nego ikada u životu, spreman sam da preuzmem na sebe svaki rizik i da preuzmem svaku odgovornost za situaciju u kojoj se nalazimo." (Boris Tadić, predsednik Srbije, 29. mart 2009, "B92")

"Moramo da kažemo da je veliko nezadovoljstvo u narodu, da je velika napetost u narodu, da je velika besperspektivnost i na svakom koraku se to oseća." (Rasim Ljajić, predsednik SDP-a i ministar rada i socijalne politike, 29. mart 2009, "B92")

"Svako vreme ima svoje simbole. Nekada su to bili Boro i Ramiz, a danas su Boris i Rasim." (Nenad Čanak, predsednik LSV-a, 29. mart 2009, "Borba")

"Jeste mračno, jeste tamno, ali ako možemo da pobedimo Rumune u Konstanci 3:2, ako može da se desi taj događaj da moj predsednik prisustvuje jednom sportskom događaju i mi da pobedimo - što je bila retka praksa do sada!" (Dragan Đilas, funkcioner DS-a, 29. mart 2009, "B92")

Olujno nemanje

"Dakle ja se zaista ponekad osećam slično onim ljudima koji su prvi put zakoračili na Mont Everest. To su bili konstantno promenljivi olujni uslovi." (Diana Dragutinović, ministar finansija, predstavljajući mere Vlade za ekonomsku stabilnost Srbije, 07. april 2009, "B92")

"Danas na sednici Vlade nismo pili ni kafu ni vodu." (Dragan Šutanovac, ministar odbrane, 02. april 2009, "Radio Beograd")

"Premijer je skromno i štedljivo živeo i dok nije bilo krize i pre nego što je došao na funkciju na kojoj se sad nalazi. On je na poslu, u zgradi Vlade, već od devet ujutro, a kući ne odlazi pre sedam sati uveče. Zbog funkcije koju ima, svakodnevni život mu je sveden na posao i kuću." (odgovor iz kabineta premijera Srbije Mirka Cvetkovića, 06. april 2009, "Blic")

"U godinama sam kada se kuća ne kući. Kada imam, odem u kafanu, kada nemam, ne idem. A da vam kažem, nemam ni vremena." (Milutin Mrkonjić, ministar za infrastrukturu, 06. april 2009, "Blic")

"Cenim da moja porodica još nije zahvaćena krizom koja drma Srbiju zato što imamo dovoljno hrane, kao i mnoge porodice koje žive na selu." (Tomislav Nikolić, predsednik SNS-a, 06. april 2009, "Blic")

Radi k'o Amerikanac, plaćen k'o crnac (iz Arsenala)

Radovan Jelašić, guverner NBS:

"Moja plata iznosi tačno 412.000 dinara. Ne bih [radio za manju platu]. Ako neko pronađe direktora komercijalne banke u Srbiji koji trenutno zarađuje toliko, neka mi kaže." (01. april 2009, "Pres")

"Mi u Narodnoj banci ne osećamo se prozvanim u programu Vlade jer nismo državni službenici i imamo zakonom zagarantovanu samostalnost, to znači i finansijsku samostalnost. Nema smanjenja pojedinačnih zarada, ali će ukupni troškovi biti manji u odnosu na 2008." (08. april 2009, "Pres")

&

"Mislim da bi američka vlada bila srećna da se dolar prema evru ljuljao samo koliko se ljuljao dinar." (03. april 2009, "Večernje novosti")

Ne menjajmo tim koji ne dobija!

"Imam puno poverenja u premijera Mirka Cvetkovića, njegove ekonomske ideje, mudrost i staloženost." (Dušan Petrović, zamenik predsednika DS-a, 10. april 2009, prema "Ekonomist magazinu")

"Mislim da Krkobabić zaslužuje i dalje da obavlja tu funkciju, jer radi maestralno." (Branko Ružić, predsednik IO SPS-a, o Jovanu Krkobabiću, potpredsedniku Vlade, 01. april 2009, "Večernje novosti")

Kad već BIA nema Upravni odbor

Danica Drašković:

"Već godinu dana me pitate iste stvari, a ja vam uporno govorim da o tome neću da pričam." (odbijajući da komentariše članstvo u Upravnom odboru NIS-a, 31. mart 2009, "Alo!")

&

"Ma, kakav Telekom, hoću samo u BIA, i tačka! Hoću da rasturim tu bandu i da konačno otvorim dosijea, da Srbija već jednom vidi ko je koga prisluškivao i ko to još uvek radi! Bez efikasnog demontiranja Službe Srbija nema šta da traži u EU. Nijedna druga funkcija me ne može utešiti!" (o mogućnosti da dođe na čelo UO Telekoma, 07. oktobar 2008, "Kurir")

Romi i ostali Cigani

"Ja ne vidim zašto ovo šalje bilo kakvu lošu sliku o Srbiji, ovo je realna slika Srbije. Ne vidim zašto pokušavamo da napravimo od nas nešto što nismo. Srbija je to danas posle ratova, sankcija, urušenog društva celog." (Dragan Đilas, gradonačelnik Beograda, o raseljavanju Roma iz nelegalnog naselja u novobeogradskom Bloku 67, 06. april 2009, TV "B92")

Nevatreno krštenje

O predlogu da je za osnivanje stranke potrebno 5 hiljada potpisa, 09. april 2009, "Politika":

"Šta vi uopšte hoćete? Da li ste vi kršteni, jeste li vi uopšte normalni? Molim vas da povučete ovaj idiotski zakon!" (Vesna Pešić, poslanik LDP-a, ministru Milanu Markoviću)

"Branio sam 16 ili 17 zakona i u ovoj skupštini me niko nije uvredio, osim gospođe Vesne Pešić i nije ovo prvi put." (Milan Marković, ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu iz DS-a )

&

"Ne vidim zašto država i poreski obveznici finansiraju SDU [Žarka Koraća] sa 973.000 dinara mesečno." (Milan Marković)

"Ovo je poražavajući način obraćanja ministra poslanicima." (Čedomir Jovanović, predsednik LDP-a, na čijoj listi je i SDU)

Čedin magarac (i Bebin džip)

Nenad Lj. Stefanović, urednik Informativnog programa: Vozite se u džipu koji košta 60.000-70.000 evra i koji vam je pozajmio prijatelj. Javnost u svakoj evropskoj zemlji bi vas pitala kakva je vaša protivusluga?!

Čedomir Jovanović: Da vam kažem nešto. To morate da razgovarate s Bebom! Pozovite ga u  vašu emisiju, pa će vam on reći šta očekuje od mene kao kontrauslugu kada mi  pomogne da rešim neki problem.

Nenad Lj. Stefanović: Mislite na gospodina Popovića?

Čedomir Jovanović:  Ma, mislim na Bebu! To je dovoljno! Ja ne mogu da radim ovaj posao tako što ću na magarcu putovati po Srbiji. To bih predložio onim političarima koji su Srbiju vratili u kameno doba, a koji su pri tom dali sebi dovoljno slobode da otmu i ukradu sve ono što ih danas čini drugačijim od mene. Ja automobil smatram prevoznim sredstvom..." (16. april 2009, "Svedok" RTS-a)

&

"Nije neka velika tajna da [Čedomira] Jovanovića godinama unazad plaćaju kriminalci! Zato tvrdim da je predsednik LDP-a najveći tajkun u srpskoj politici." (Aleksandar Vučić, zamenik predsednika SNS-a, 07. april 2009, "Pres")

"Ja sam svojevremeno doveo magarca u Beograd, ali ga nisam jahao. Magarac mi je simpatičniji od Čede, mada je porediti njih dvojicu uvreda za magarca. Neumesna je ta Jovanovićeva izjava i nije slučajno izrečena uoči velikog hrišćanskog praznika Vaskrsa. Opšte je poznato da je magarac životinja na kojoj je Isus Hrist ujahao u Jerusalim i meni kao hrišćaninu veoma smeta to poređenje sa džipom." (Marjan Rističević, predsednik Narodne seljačke stranke, 09. april 2009, "Kurir")

Skupštinski dani teku...

Na sednici skupštinskog Odbora za odbranu i bezbednost:

Marko Đurišić, DS: Dragan Todorović, kao predsednik, bez znanja Odbora poslao Natašu Jovanović [iz SRS-a] u Brisel na seminar.

Nataša Jovanović, SRS: Verujem da niste imali lošu nameru, kolega, naročito zbog činjenice da sam u patriotskom i odgovornom državničkom duhu predstavila Narodnu skupštinu Srbije.

Marko Đurišić: Pitao sam predsednika Odbora, a ne vas...

Nataša Jovanović: Nemojte da mi upadate u reč, malo se smirite...

Dragan Todorović, SRS: Gospodine Đurišiću, možda imate i muzičku želju...

Marko Đurišić: Gospodine Todoroviću, samo je vaša glupost veća od vašeg bezobrazluka. Molim vas da nas poštedite tih glupavih komentara." (10. april 2009, "Alo!")

Zapisi iz mrtvog podruma i živog Doma

O preseljenju parlamenta u Dom Narodne skupštine (zgradu bivše Savezne skupštine):

"Dom Narodne skupštine je i spomenik kulture, i mislim da će sam enterijer obavezivati poslanike na još odgovorniji odnos i efikasniji rad." (Slavica Đukić-Dejanović, predsednica Skupštine, 30. mart 2009, "Beta")

"Nijedna odluka koja je doneta u toj zgradi nije bila dobra i svaka država čiji je parlament tu zasedao raspala se." (Zoran Krasić, poslanik SRS-a, 31. mart 2009, "Alo!")

"Gora od ove koja je bila u 'podrumu', u zgradi u Kralja Milana, ne može biti! Tamo je bila slika jednog provincijskog bioskopa gde su još samo falile semenke po podu!" (Aleksandra Janković, poslanik Nove Srbije, 31. mart 2009, "Pravda")

"Kada uporedite takav ambijent sa ambijentom podrumskih prostorija, apsolutno mi nije jasno ko je protiv preseljenja?" (Branko Ružić, šef poslaničkog kluba SPS-a, 31. mart 2009, "Alo!")

&

Dragan Marković Palma, poslanik JS-a:

"Neki se žale što rade u podrumu. Pa šta onda?! Je l' im teško da sede u podrumu za 250 hiljada mesečno?" (31. mart 2009, "Alo!")

 "Zgradu Doma Narodne skupštine je trebalo izdati i novac dati socijalno ugroženim." (31. mart 2009, "Beta")

"Čak 90 odsto poslanika bi trebalo postaviti na hoklice koje služe za mužu krava, pošto ne znaju šta znači život običnog čoveka." (02. april 2009, "Kurir")

Karte rasprodate, mesta nisu numerisana

"Neka nam Demokratska stranka da ona njihova dva polja u kojima sede njihovi poslanici. Ako kažu da nije važno ko gde sedi, neka daju svoja mesta Srpskoj radikalnoj stranci." (Dragan Todorović, šef poslaničkog kluba SRS-a, 05. april 2009, "Pres")

"Naš cilj je da se borimo za ideje i prava stranke koja je na izborima osvojila skoro 1,3 miliona glasova i 78 mandata, i to i činimo. Jedno od tih prava je da sedimo gde smo uvek sedeli. [...] Ako ćemo o parama, poslanicima SRS su izreče kazne u vrednosti od skoro dva miliona dinara, a neće nas biti u Skupštini 20 dana. Tada nećemo uzimati novac za dnevnice, putne troškove, hotele. Skupština će uštedeti, a ja im preporučujem da od tih para poprave elektronski sistem. Ljudi hodaju po Mesecu, a Skupština Srbije se ručno prebrojava." (Gordana Pop-Lazić, potpredsednica SRS-a, 03. april 2009, "Pres")

"Uveren sam da je ovde na delu samoubistvo SRS-a, koje diktira direktno Vojislav Šešelj iz Haga. Verujte, znam ih ja dobro. Isto je pokušao da uradi i sa mnom u maju prošle godine, a evo, sada radi to ponovo." (Tomislav Nikolić, 04. april 2009, "Pres")

&

"Tomislav Nikolić je umni bolesnik. U psihologiji bi se njegov profil nazvao oceubicom! A uz to je, uz pomoć nekih, postao i monstrum. Politički monstrum." (Gordana Pop-Lazić, 03. april 2009, "Pres")

"O njoj [Gordani Pop-Lazić] neću reći ništa loše. Ali me zanima, ako je neko umni bolesnik i monstrum kako je ona mene okarakterisala, zašto je godinama bila sa mnom u stranci, zašto smo se privatno i porodično družili?" (Tomislav Nikolić, 04. april 2009, "Pres")

Teže nego što zvuči

"Bojim se da više nije reč o usrećivanju – bezbrojni globalni 'usrećitelji' poslednjih vekova se baš nešto i nisu proslavili – već o golom opstanku sveta kakav poznajemo i koji je već uveliko u pitanju. A tom opstanku, čini mi se, najviše bi doprinela jedna kombinacija liberalno-socijalističkih ideala i umereno konzervativnog odnosa prema životu. Zvuči komplikovano, još je teže nego što zvuči, ali nije nemoguće, verujte." (Đorđe Vukadinović, na pitanje "koji politički projekat bi doneo sreću svetu?", 09. april 2009, Upitnik "NIN"-a)

U granicama tolerancije

"Ne bi mi smetalo da homoseksualci Dolče i Gabana ulože pare u Jagodinu. Pare nisu obojene. Mogu da dođu ako će da otvore nova radna mesta, da budu ljubazni prema kupcima i da ne vode ljubav pred svima." (Dragan Marković Palma, gradonačelnik Jagodine, 05. april 2009, "Pravda")

"Pozivam rodbinu i prijatelje da me ne zovu i traže mi da im cepam saobraćajne prijave, jer to neću raditi." (Ivica Dačić, ministar policije, o novom Zakonu o bezbednosti saobraćaja,  09. april 2009, "Beta")

&

"Dok je Čanak hrkao, ja sam pomagao jednom dečaku." (Aleksandar Vučić, kao učesnik emisije "Plesom do snova", 30. mart 2009, "Alo!")

"Ko nikad nije zahrkao neka prvi kamen baci." (Nenad Čanak, kao učesnik "Velikog brata", 31. mart 2009, "Upitnik" RTS-a)

VREMEPLOV

Danica Drašković, kao supruga Vuka Draškovića:

"Srba ni u Srbiji ni van Srbije - nema. Jedini pravi Srbin je Vuk Drašković." (maj 1991, "Vreme")

"Vuče, ako ti uđeš u bilo kakvu saradnju sa SPS-om, familija će te se odreći." (februar 2004, "Kurir")