Početna strana > Reči i misli > Reči i misli 108
Reči i misli

Reči i misli 108

PDF Štampa El. pošta
Aleksandar Lazić   
ponedeljak, 04. maj 2009.

(12–30. april 2009)

Nepravedna brzina svetlosti

"Crna Gora nije srećna što je za jednu svetlosnu godinu ispred Srbije." (Miodrag Vuković, član Predsedništva DPS-a Crne Gore, 26. april 2009, "Kurir")

"Nažalost, svet nije pravedan! Nije Crnoj Gori bila jednostavna odluka o priznavanju kosovske nezavisnosti. Bila je teška sa stanovišta prošlosti, ali nužna iz vizije budućnosti." (Svetozar Marović, potpredsednik DPS-a Crne Gore i nekadašnji predsednik SCG , 26. april 2009, "Večernje novosti")

Ko nema za 250 poslanika?! Daj još 250!

"Moramo menjati zakone o registrovanju stranaka, njihovom finansiranju, ali i sam Ustav u nekim delovima. Na primer, u delu koji definiše broj poslanika. Lično, ne vidim razlog da Srbija ima 250 poslanika, jer je za zemlju ove veličine dovoljno 150." (Boris Tadić, predsednik Srbije i DS-a, 30. april 2009, "Večernje novosti")

"Prvo ćemo da idemo kockicu po kockicu, prvo ćemo da idemo ono trla baba lan. Prvo ćemo neki zakon o političkim strankama, koji je neustavan jer je retroaktivan, pa ćemo da pređemo na drugu kockicu – da menjamo izborni zakon na lokalnom nivou... Mi smo neozbiljno društvo i predsednik je predvodnik tog neozbiljnog društva." (Vesna Pešić, poslanik LDP-a, 30. april 2009, RTS)

"Vlada Srbije sa ministrima, državnim sekretarima i pomoćnicima ima oko 300 članova i mnogo je jednostavnije prepoloviti Vladu nego menjati Ustav Srbije." (Vojislav Koštunica, predsednik DSS-a, 30. april 2009, RTS)

"Svi ste vi svedoci da je vladajuća koalicija predlagala da se uvedu i rezervni poslanici, a sad predsednik DS-a predlaže da se smanji broj poslanika." (Miroslav Markićević, zamenik predsednika poslaničkog kluba NS-a, 30. april 2009, RTS)

Aplauzi na zatvorenoj sceni

"Kriza je uvek uzrok nezadovoljstva i ne mogu da očekujem aplauze, ali sam potpuno miran jer povlačimo najbolje poteze." (Mirko Cvetković, predsednik Vlade, 30. april 2009, "Blic")

"Ova vlada je generator krize i jedini izlaz je da odmah ode, pre nego što Srbiju dovede do prosjačkog štapa." (Vojislav Koštunica, 13. april 2009, "Kurir")

"Koštuničin zahtev za vanredne izbore reflektuje njegovu potrebu da bude politički živ. Taj zahtev je realan onoliko koliko bi bio i njegov zahtev za smenu američkog predsednika Baraka Obame." (Branko Ružić, predsednik IO SPS-a, 13. april 2009, "Kurir")

Priručnik nefantastične zoologije

"Pregovori sa Vladom Srbije o rebalansu ličili su na pokušaj muve da potera krdo slonova u jednom pravcu. Mi smo bili muva, hteli smo krdo slonova da nateramo da ide u određenom pravcu. Koji je to pravac – to je pravac poštovanja Ustava Srbije i tragedija srpskog društva današnjice jeste da SVM mora da tu poziciju da preuzme na sebe." (Ištvan Pastor, predsednik Saveza vojvođanskih Mađara, 29. april 2009, "B92")

"Ja mogu da definišem ovaj budžet kao priču o žabi koja prenosi škorpiju preko vode, žaba je privreda, škorpija je vlada. I žaba kaže 'nemoj me ubosti dok te prenosim, utopićemo se obe', škorpija obećava. Ali na sredini reke, a to je ova kriza, škorpija nanosi smrtan udarac žabi, žaba iz ropca pita 'zašto mi to radiš', a škorpija joj kaže 'ali, to je moja priroda'!" (Jorgovanka Tabaković, poslanik SNS-a, 28. april 2009, RTS)

Kukanje bez dodirivanja

Ivica Dačić, potpredsednik i predsednik SPS-a:

"Da je Milošević živ, siguran sam da ne bi imao tolike dileme kao što sam ih imao ja kad je trebalo doneti odluku s kim praviti Vladu Srbije." (12. april 2009, "Pres")

"Odnos SPS-a i G17 plus je korektan, jer nemamo nikakvih dodirnih tačaka u vladi." (30. april 2009, "Politika")

&

"Neki su kukali [na sednici Vlade], ne želim da spominjem imena, ali mislim da toga više ne sme da bude. Neki bi, umesto što se žale da im je mali budžet, trebalo da se zapitaju da li je uopšte potrebno da njihova ministarstva postoje." (Mlađan Dinkić, potpredsednik Vlade i predsednik G17+, 18. april 2009, prema "Blicu")

"Muka mi je od ove rasprave koju vode Ivica Dačić i Mlađan Dinkić oko broja ministarstava." (Rasim Ljajić, ministar za rad i socijalna pitanja, 21. april 2009, "Pravda")

Oni znaju njegov put

Tomislav Nikolić:

"Za njegovu [Vojislava Šešelja] stranku je bolje da se on ne vrati iz Haga ako misli da odmah podiže spomenik Zvezdanu Jovanoviću, da priča da neće nikad u EU ili da nikad neće sa Tadićem ili sa Koštunicom." (kao predsednik SNS-a, 30. april 2009, "Blic")

"Moja žena, koja je slikarka, ne farba jaja samo u crveno. Svakom detetu, sinu, snajama i unučićima namenski priprema uskršnja jaja. Mlađem sinu, recimo, oslikava grb Partizana jer je vatreni navijač crno-belih, a starijem neki motiv iz bankarstva, posla kojim se bavi. Meni je godinama oslikavala grb SRS, ali ove godine će morati da menja znak." (kao bivši zamenik predsednika SRS-a, 18. april 2009, "Kurir")

&

"Kada nam istekne kazna u Skupštini, možda opet stignemo ranije i zauzmemo mesta poslanika DS i G17." (Dragan Todorović, šef poslaničkog kluba SRS-a, 11. april 2009, "Večernje novosti")

"Dok poslanici – zvanično – najveće srpske opozicione stranke ogorčeno polemišu o rasporedu sedenja u parlamentu, ključna debata o srpskoj geopolitičkoj budućnosti i unutrašnjem državnom ustrojstvu (NATO, Rusija, EU, Statut Vojvodine, regionalizacija...) vodi se daleko od očiju javnosti, po forumima, kuloarima i frakcijama vladajuće Demokratske stranke." (Đorđe Vukadinović, 28. april 2009, "Politika")

Sve predsednikove uloge (i stranke)

Boris Tadić:

"Ja sam apsolutno uveren od trenutka kada sam postao predsednik da moja uloga nije da postanem predsednik nego je moja uloga da budem predsednik Republike i da sprovedem suštinske promene u ovom društvu." (12. april 2009, "Utisak nedelje")

"Euleks je mlada institucija i treba joj dati šansu." (30. april 2009, "Politika")

"I za Demokratsku... Mislim, moja stranka. Sve su stranke moje." (12. april 2009, "Utisak nedelje")

Japanska bezbednost i srpska odgovornost

Na sednici Odbora za bezbednost, 15. april 2009, "Kurir":

"Vaše vreme obeležilo je nekoliko smrti. Ne smem da vas podsećam na Japan, gde shvatanje odgovornosti ide tako daleko da oni koji imaju neke posredne veze sebi oduzimaju život zbog osećanja krivice. Naravno, mi to od vas ne očekujemo, ali je vaša odgovornost najveća." (Dragan Todorović, predsednik Odbora iz SRS-a, Ivici Dačiću)

"Odgovoran sam za ovo ministarstvo i garantujem vam da više neću podnositi ironiju i licemerje. Dok ste vi bili na vlasti, sve je bilo dozvoljeno, štitila se policija, a sada meni zamerate kada hapsim policajce! Mislite da smo mi zadovoljni što su nastradali Panić ili Zarić? Ne želim da branim policiju po svaku cenu, ali verujte mi, sigurno više neću biti naivan, to želim da znate svi." (Ivica Dačić, kao ministar policije)

Za zasluge i žeđ

"Ministar Dinkić je zaslužio orden italijanske vlade zbog svega što je učinio za njihovu automobilsku industriju." (Nenad Popović, predsednik ekonomskog saveta DSS-a, 13. april 2009, "Kurir")

"Uvek u torbi imam flašicu 'voda vode'. Naravno da nije u pitanju nikakva promocija. O Bože, šta vi pitate? Pa, bila sam žedna! I nisam imala nameru da promovišem bilo šta!" (Diana Dragutinović, ministar finansija, 29. april 2009, "Pres")

Čovek u crnom

O gostovanju u emisiji "Da, Možda, Ne" RTS-a, 24. april 2009, "Pres":

"Novinar: Po kom kriterijumu ste procenili da je Borka Pavićević 'srpski patriota'?

Branislav Dimitrijević, pomoćnik ministra kulture: Kao što je sama gospođa Pavićević u emisiji rekla, da li vi znate kako se Srbija nedavno odbranila od osude za genocid? Pomoću 'Žena u crnom', 'Beogradskog kruga' i šumadijskih dezertera...

Novinar: Mislimo da ste kao pomoćnik ministra morali da osudite minimiziranje ustaškog genocida?! Pa, procene Titove državne komisije, Memorijalnog muzeja holokausta u Vašingtonu i Centra Simon Vizental kažu da je u Jasenovcu ubijeno 700.000 ljudi?

Branislav Dimitrijević: Kažem vam ja, vi ste ili jako zli ili jako pokvareni!

Novinar: Mi samo radimo svoj posao, a šta vi radite, kada kao pomoćnik ministra javno optužujete SPC?!

Branislav Dimitrijević: Pitanje da li je crkva reformisana nije odlučujuće za moj duhovni život, ali bi ovo pre svega pomoglo samoj crkvi da povrati ugled i moralni autoritet.

Novinar: Javno ste se založili i da Beograd dobije ulicu Josipa Broza Tita. Da li je to stav Ministarstva kulture?

Branislav Dimitrijević: To je moj građanski stav. Josip Broz je jedna od najmarkantnijih figura naše prošlosti i taj deo prošlosti se ne može ukinuti i zaboraviti."

Uravnoteženo korišćenje disbalansa

Boris Tadić, 12. april 2009, "Utisak nedelje":

"Osnovna karakteristika čitave ekonomije, privrede, pa time i društva - disbalans."

"I to je još jedan od disbalansa koji postoji u našem društvu. Vi, ako imate društvo koje ima preveliki broj disbalansa, koji nije izbalansiran na kritičnim tačkama..."

"Dakle, disbalansirana je i korupcija."

"Ovo stanje sada disbalansa je opasno i mi to moramo da prekinemo."

"Mora se pronaći mehanizam da krupni kapital ima svoj interes, ali da poštuje zakone i pravila ponašanja i interese same zemlje i svih građana. Ako u prošlosti tako nije bilo, ako je to bio jedan od disbalansa našeg društva, i to sad moramo da promenimo."

Socijalni slučajevi (pred vratima parlamenta)

Jelena Trivan, poslanik i portparol DS-a, 27. april 2009, "Pres":

"Kakvih nekoliko hiljada evra! Volela bih da ga imam, ali nikad nisam imala tako vredan sat! Iako se moj suprug bavi privatnim biznisom, to ne možemo da priuštimo. A tek moja poslanička plata, čista socijala..."

"Ali, evo, reći ću vam istinu. Ja sam taj sat dobila od supruga za godišnjicu braka. Imala sam ga samo jedan dan, a onda smo ga vratili jer nemamo toliko para... Moram dete da odgajam, da plaćam račune. Moj suprug jeste privatnik, ali ni njemu  zbog krize više niko ništa ne plaća." (o satu marke „šopard hepi dajmond" čija je vrednost 8 hiljada evra)

&

"Imam para da platim i taj porez [na luksuzne automobile], ali neću. Ne dozvoljavam da me vlast diskriminiše samo zato što vozim jak auto. Vozim džip pre svega zbog posla. Imam farmu ovaca u brdsko-planinskom kraju i ne mogu do nje da stignem običnim putničkim vozilom."  (Velimir Ilić, predsednik Nove Srbije, 21. april 2009, "Pravda")

Ko cinkari ne brsti (i obratno)

Vuk Drašković, predsednik SPO-a:

"Naravno da bi trebalo da se znaju svi finansijeri stranaka u Srbiji, ali kako naterati kozu da cinkari onog ko joj daje kupus?!" (12. april 2009, "Blic")

&

"Koze drugačije brste kad ih Vuk gleda." (decembar 2000, "NIN")

Vaistinu?

"Hristos vaskrse treba da shvatimo i kao Srbija vaskrse i Kosovo vaskrse. U tome je istorijski potvrđena naša vera." (Bogoljub Šijaković, ministar vera, 18. april 2009, "Večernje novosti")

"S kolegama poslanicima se neću tucati jajima jer su se svi odmetnuli od Boga." (Momir Marković, poslanik SRS-a, 18. april 2009, "Kurir")

Reči bez misli

"Sad ste me naterali da razmišljam šta ću da kažem, i ako ne mislim baš uvek šta ću da kažem." (Slobodan Milosavljević, ministar trgovine i usluga, na pitanje da li je "Ikea iznenađenje najavljeno pri predstavljanju 100 dana Ministarstva", 10. april 2009, "B92")

"Nadimak Palma sam sebi nadenuo. U to vreme svi su bili neki Kaktusi, Hokusi, Pokusi, a ja sam hteo neku tropsku biljku." (Dragan Marković, predsednik JS-a, 18. april 2009, prema "Blicu")

"Moji su bili prosvetni radnici, pa su bili pomalo strogi. Ipak, prvog dana kad je trebalo da krenem u osnovnu školu, opsovao sam. Rekli su mi: 'Ideš u školu', a ja sam odgovorio: 'E, jebiga'." (Aleksandar Čotrić, poslanik SPO-a, 30. april 2009, "Kurir")

VREMEPLOV

"Rekao sam ministru finansija Srbije Božidaru Đeliću da je potrebno deset milijardi dolara za modernizaciju avijacije Vojske SCG, ali Đelić nije imao sluha za moje ideje." (Boris Tadić, kao ministar odbrane SCG, maj 2003, "Blic")

"Ne postoji ništa i niko koga se plašim, jer svašta sam u životu prošao. Jedino od čega strahujem jeste da pre nego što odem sa ovog sveta neću stići da kažem svima šta mislim o njima." (Ivica Dačić, decembar 2007, "Glas javnosti")