недеља, 14. април 2024.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Речи и мисли

Речи и мисли 87

PDF Штампа Ел. пошта
Александар Лазић   
понедељак, 22. септембар 2008.

Потребан и недовољан услов (који није прави)

Максим Ферхаген, министар иностраних послова Холандије:

"Прво га ухапсите, па ћу вам рећи да ли је то услов." (на питање да ли је услов за одмрзавање ССП-а хапшење Ратка Младића, 16. септембар 2008, "Вечерње новости")

"Холандија ће, као и све државе чланице, одлучити да ли је Србија остварила потпуну сарадњу с Трибуналом на основу сопствених информација, информација партнера, и наравно, информација главног тужиоца Трибунала." (20. септембар 2008, "Блиц")

&

"ЕУ неће примити Србију у своје редове док се не реши проблем признања косовске независности. Чињеница што ЕУ у овом тренутку не каже Србији јасно и гласно да ће признање Косова бити услов за чланство у ЕУ не значи да то није тачно." (Данијел Сервер, амерички Институт за мир, за "Радио Слободна Европа", 12. септембар 2008, "Блиц")

Велика, мала, никаква (не)правда?

Божидар Ђелић, потпредседник Владе Србије:

"Данас је Холандија учинила велику неправду Србији." (15. септембар 2008, "BBC")

"У понедељак смо имали малу неправду, која је учињена јер је само једна земља имала другачије мишљење." (17. септембар 2008, "Кажипрст" Радија "Б92")

"Србија је озбиљна држава која се не да поколебати." (17. септембар 2008, "Кажипрст" Радија "Б92")

&

"Ми став Холандије нисмо довољно чули. Не ради се ни о каквој неправди." (Иван Андрић, члан Председништва ЛДП-а, 18. септембар 2008, "Увећање" ТВ "Б92 инфо")

"Овим путем и оваквом политиком Србија никуда неће стићи, осим што ће за јефтина обећања жртвовати своје државне и националне интерес." (Војислав Коштуница, председник ДСС-а, 16. септембар 2008, "Танјуг")

Разноликост мишљења наших

Свечана седница Скупштине поводом Међународног дана демократије:

"Ми поштујемо разноликост мишљења и нико нема право да укида мишљење у Србији." (Борис Тадић, председник Србије, новинарима у Скупштини, 15. септембар 2008, "Шта радите, бре?" РТС-а)

"Каква је то демократија када опозиција не може да говори на седници сазваној поводом Међународног дана демократије?" (Мирослав Маркићевић, председник ИО НС-а, објашњавајући зашто нису присуствовали седници, 16. септембар 2008, "Курир")

Ми желимо, ЕУ изговара – ко испуњава?

Божидар Ђелић:

"Знам ја добро шта сам причао... Али, једноставно, да ми нисмо говорили да желимо статус кандидата до краја године [...], ни Оли Рен ни Жозе Мануел Барозо никада не би изговорили да ћемо добити кандидатуру 2009. године!" (20. септембар 2008, "Прес")

"Очекујем да Србија на самиту шефова држава ЕУ 11. и 12. децембра добије статус кандидата за пријем у ЕУ, друго очекивање је да до краја године буду укинуте визе за грађане Србије, а трећа да се Србија кандидује за структурне фондове ЕУ." (30. мај 2008, "Блиц")

&

"Нисам заборавио на пензионере којима сам обећао путовање у ЕУ..." (20. септембар 2008, "Прес")

"Ускоро ћу сести у један из колоне аутобуса који ће превозити бар 300 пензионера у посету некој од држава ЕУ." (03. фебруар 2008, "Прес")

Описмењени да морају

Томислав Николић, шеф посланичког клуба "Напред Србијо", 14. септембар 2008, "Утисак недеље":

"Можда сам некога научио и да пуца из пушке, можда сам њих [из СРС-а] научио које књиге да читају, можда сам их научио да не буду неписмени као ја. Можда сам их свашта научио."

"Питао сам Вјерицу Радету зашто ми је клела унуке, она је рекла 'тако је рекао председник'. Питао сам је да ли мора да уради све што каже председник, рекла је 'морам'. Е, ја не морам."

"Сад ће Србија бити земља пристојних и нормалних људи."

"Ја сам се први залагао за укидање смртне казне. Знам како је то."

&

"Нисте ме никада чули да кажем за Бориса Тадића да је усташа. Ја сам само говорио да то говори народ. Јесте, на нашим митинзима почне из неког краја 'Борисе, усташо', и сви то вичу. Ја нисам викао." (11. септембар 2008, "Интервју" РТС-а)

Сребрно ћутање

Александар Вучић, подносећи оставку на све функције у СРС-у:

"Моје ћутање је било много паметније од приче колега. Видео сам из тих њихових прича шта све мисле о мени." (16. септембар 2008, "Вечерње новости")

"Практично сам оседео за ових неколико дана." (17. септембар 2008, "Курир")

"Не знам колико ћу бити ван јавног живота, али сигурно ће то да траје дуже од три дана!" (16. септембар 2008, "Вечерње новости")

&

"Не знам где се он [Александар Вучић] налази, ваљда његова мајка зна, ја му нисам мајка и не интересује ме где је." (Гордана Поп-Лазић, потпредседница СРС-а, 14. септембар 2008, "Бета")

"Богу хвала што ми Поп-Лазићка није мајка! Моја мајка је за њу дама!" (Александар Вучић, 15. септембар 2008, "Прес")

Клање СРС-а

"И гласачи СРС нису више онако фанатични и спремни да кољу све што мрда ако им то Војислав Шешељ каже." (Ненад Чанак, председник ЛСВ-а, 15. септембар 2008, "Курир")

"Требало би да размисле и о називу Демократско радикална парија – ДРП, или Демократско радикална коалиција – ДРК." (Александра Јанковић, посланик НС-а, о новој странци Томислава Николића, 17. септембар 2008, "Газета")

"Лакше ми је било у Милошевићево време да емигрирам из странке којој нисам припадао и покушам да помогнем Радовану Караџићу, онда када је од званичног Београда био одбачен. Ја сам човек који на политику гледа феноменолошки. Када сам био посланик СПС-а у Савезној скупштини, нико се није усудио да од мене тражи некакву бланко оставку која би ме обавезивала на верност странци. Због тога што се то данас тражи, нисам прихватио, иако ми је то нуђено, да будем посланик СРС-а." (Брана Црнчевић, писац и члан СРС-а "који се определио за Томислава Николића", 18. септембар 2008, "НИН")

З(а)бринути себе

"Ми смо забринули Бориса Тадића. Сада мора да ради да би побеђивао, до сада је било довољно да каже да му је главни конкурент СРС, странка која не може да капитализује свој успех." (Томислав Николић, 14. септембар 2008, "Утисак недеље")

"Ми не претимо. ДС се не радује невољама у другим политичким партијама." (Борис Тадић, на констатацију да партнерима у ЕУ више неће моћи да прети доласком радикала на власт, 16. септембар 2008, "Вечерње новости")

&

"Војислав Шешељ је рекао да тражимо новац на све стране, странка зна колико рачуна нисмо платили и колико смо кредита узели – а за колико рачуна сам ја рекао 'ово више не постоји'. Мишковића и Бека сам чуо после избора у куртоазном разговору, они су све учинили да Тадић победи. Један од њих је платио једну емисију на вашој телевизији, платили су и један рачун за рентакар." (Томислав Николић, 14. септембар 2008, "Утисак недеље")

"По мом сазнању нико од крупних српских бизнисмена није финансирао или на било који други начин помогао СРС. А да ли је то тачно или није, вероватно ћемо имати прилике да видимо, по оној народној – Заклела се земља рају да се све тајне дознају." (Драган Тодоровић, шеф посланичког клуба и председник ИО СРС-а, 16. септембар 2008, "Политика")

Недемократско вршење шмркања

"Какве четири демократске владе? Коштуница доктор Војислав и оно његово укидање Дарвина, немојте заборављати такве ствари – све да се укине и да се врши шмркање тамјана уместо физичког!" (Ненад Чанак, 18. септембар 2008, "Увећање" ТВ "Б92 инфо")

Мрка је видео Ђиласа

"Ја сам данас по други или трећи пут у ових недељу дана разговарао са г. Драганом Ђиласом, иначе мојим миљеником, човеком – да будем искрен – који је и започео реализацију пројекта обилазнице. Ја сам човек рокова, захваљујем Драгану – Драган је мало оштрије наступио према људима [који раде обилазницу]. Све је то стваралачки занос." (Милутин Мркоњић, министар за инфрастрктуру, 18. септембар 2008, ТВ "Палма плус")

О нормалном крадуцкању

Велимир Илић, као бивши министар за инфраструктуру, 16. септембар 2008, "Ћирилица" ТВ "Кошава":

"Од мене се тражило да ставим уговор о концесији на сајт, међутим ја сам објаснио – за оне који су нормални, који то читају и који знају – не могу ја туђ уговор без сагласности концесионара да ставим на сајт. Није то мој уговор."

"Ја сам дуго у привреди, познајем инвестиције, знам да се помало крадуцка свуда. Шофер вози камион, мало оточи нафте, стави у кантицу, мало за доручак, да оном кафеџији... Ја лепо кажем – ја вас разумем, помало крадуцкајте, али крадете напола с државом, то нема смисла!"

"Коме да држим [на Влади] предавање о пољопривреди? Па она Дулићка не разликује краву од бика, како њој да држим предавање?!"

Сушење Мокре Горе

О проширењу Парка природе "Мокра Гора":

"[Нисам се ја раширио], раширила се држава. Ја сам само њен 'манекен'. Парк природе је феномен који мења државу на боље. Уводи се ред, не већи од оног у рационалним земљама на које волимо да се угледамо. Искористићу својих 35 година рада, сав свој ауторитет, да заштитим најбољу идеју која се у Србији реализује уз много проблема. Мокра Гора победити мора!" (Емир Кустурица, као директор Парка природе "Мокра Гора", 12. септембар 2008, "Вечерње новости")

"Кустурица хоће да ми живимо у XIX веку, да косимо косом, да идемо у пољски тоалет, да се купамо под шљивом, а да он доводи туристе да нас сликају." (Драган Пјевић, власник Спомен-дома "Кремански пророци", 12. септембар 2008, "Вечерње новости")

"Добро је што смо под старатељством Парка природе 'Мокра гора'. Само, изгледа да је истина што људи кажу, да је Кустурица почео да претерује. Брани им, брате, све! Нека се и он мало повуче, рашћера оним његовим хеликоптером дивљач по Ђуровини. Чим 'оћу да помузем краву, он гепи о’зго." (неименовани Креманац, 13. септембар 2008, "Вечерње новости")

Он се није покрстио, ми се нисмо отрезнили

Протест Креманаца због проширења Парка природе "Мокра Гора":

"Нађите ми његов лист да се потпише као Немања, потписује се као Емир. Он се није прекрстио и не може ми рећи 'ви пијани Креманци'." (Илија Ружић, мештанин, 18. септембар 2008, "Шта радите, бре?" РТС-а)

"Већ месец дана провлачи се кроз новине да г. Кустурица хоће да прошири своје, не апетите – него свој емират, пашалук. Нек иде тамо где треба, има Истанбул, има Нови Пазар, има Сарајево..." (Радован Томић, мештанин, 18. септембар 2008, "Шта радите, бре?" РТС-а)

"Немој неки Кустурица да нас можда вара... А ја носим у трактору пиштољ, будак, или секиру – никад нисам празан! А молим владу да ову полицију мало преваспита." (Томислав Лазић, мештанин, 18. септембар 2008, "Шта радите, бре?" РТС-а)

"Пошто сте пропустили прилику да јавно осудите шовинистички испад на скупу у Кремнама где сам грубо нападнут, обавештавам вас да се више не осећам почасним грађанином Ужица." (Емир Кустурица, у писму градоначелнику Ужица, 18. септембар 2008, "Блиц")

"Позивамо власт да заштити Емира Кустурицу, зато што је не само велики уметник него и познати антиглобалиста." (саопштење СРС-а, 20. септембар 2008, "Прес")

Љубав из полупразног париског метроа

"Више сам са својим народом у туђини него да сам остао у Београду да се с њим гурам по препуним аутобусима ГСП-а." (Милован Данојлић, књижевник који живи "у добровољном изгнанству" у Паризу, за "Печат", 18. септембар 2008, "Време")

ВРЕМЕПЛОВ

"Неко покушава да велики шамар који смо примили од водеће светске силе, преокрене у ону 'Е нека смо отерали те шпијуне'." (Божидар Ђелић, као бивши министар финансија, о америчком повлачењу саветника за техничка питања из Владе Србије, јануар 2005, "НИН")

"После 5. октобра, када су ови медиокритети, криминалци и незналице преузели власт, муке сам имао да одбраним оно што сам стварао тридесет година. Време је да ја и мени слични почну да граде а да такве битанге као што је дотични, буду почишћени са власти. И да се, коначно, врате они које су ови потерали: способни, честити и поштени људи." (Милутин Мркоњић, фебруар 2005, "Вечерње новости")

"Што да не гласамо за Кустурицу, човек је толико лепих филмова снимио о нама Циганима..." (Роми из пожаревачког насеља Бурдељ, о разлозима зашто су гласали за Војислава Коштуницу, новембар 2000, "Глас јавности")

 

Од истог аутора

Анкета

Да ли ће, по вашем мишљењу, „Заједница српских општина“ на КиМ бити формирана до краја 2023. године?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер