Početna strana > Reči i misli > Reči i misli 95
Reči i misli

Reči i misli 95

PDF Štampa El. pošta
Aleksandar Lazić   
sreda, 19. novembar 2008.

Na braniku najboljih odnosa

"Srbija želi najbolje odnose sa Makedonijom i Crnom Gorom, ali da je na vladama tih zemalja da učine prvi korak. Sada nije na Srbiji da vraća ambasadore Crne Gore i Makedonije, već te države treba da izađu s predlogom ko bi bili njihovi novi ambasadori u Srbiji. Tek potom država Srbija će da proceni situaciju i donese adekvatnu odluku koja će štititi interese građana." (Boris Tadić, predsednik Srbije, 15. novembar 2008, "Beta")

Jedan (može) za sve, svi (ne mogu) za jednog

"Iako su 44 čoveka izručena tribunalu, iako više nemamo nijedan zaostali zahtev da se dostave dokumenta tribunalu, sve će to pasti u vodu ako Mladić ne bude izručen. Možemo svi da odemo u Hag umesto Mladića, Holanđani će insistirati na njemu." (Rasim Ljajić, predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim tribunalom, 13. novembar 2008, "Politika")

Sahranjivanje na živo

"Izveštaj generalnog sekretara UN Ban Ki Muna biće u skladu sa uslovima Srbije za razmeštanje Euleksa. To će za efekat imati 'sahranjivanje' plana o kosovskoj nezavisnosti Martija Ahtisarija." (Vuk Jeremić, ministar spoljnih poslova, 10. novembar 2008, "Tanjug")

"Samo se sasvim mala deca mogu prevariti ako im na igrački promenite nalepnicu. Ahtisarijev plan predviđa da se umesto dosadašnje misije UN, koja je poštovala suverenitet i teritorijalni integritet Srbije, uspostavi nova čiji će policajci, carinici i sudije stvarati institucije ove lažne države." (Vojislav Koštunica, predsednik DSS-a, 13. novembar 2008, "Pres")

"Nije samo iza zatvorenih vrata prihvaćen Euleks nego je prihvaćen i razgovor sa Prištinom, što je zapravo početak tih dobrosusedskih odnosa u koje nas polako uvaljuju." (Slobodan Samardžić, bivši ministar za KiM iz DSS-a, 12. novembar 2008, "Politika")

Saglasno sličnom teži

"Zanimljivo je da su pojedini predstavnici opozicije u Srbiji i prištinske vlasti saglasni u kritici sporazuma [o raspoređivanju Euleksa]." (Boris Tadić, 15. novembar 2008, "Pres")

&

Nada Kolundžija, šef poslaničkog kluba ZES-a:

"Za Srbiju je veoma važna činjenica da na mogućnost prihvatanja uslova Srbije za raspoređivanje misije Euleks na Kosovu i Metohiji reaguju samo Hašim Tači, Vojislav Koštunica i Demokratska stranka Srbije. Postavlja se pitanje kako su se oni našli na istoj strani sa Tačijem i šta to onda, zapravo govori o tim napadima." (11. novembar 2008, "Tanjug")

"Ukoliko u mom odgovoru vidite da politiku Vojislava Koštunice i DSS-a o Kosmetu stavljam na istu stranu sa Tačijem, onda tu postoji ozbiljan nesporazum. Radi se o tome da je po pitanju Euleksa, pod uslovima Srbije, najoštrije protivljenje izrazila albanska strana, a pitanje novinara – kako se to upoređuje sa činjenicom da je DSS protiv, sam ostavila otvoreno." (za skupštinskom govornicom, 13. novembar 2008, "Politika")

"Inače, u novinarskom pitanju Kolundžiji, nisu bili pomenuti ni Koštunica, ni DSS, ni Tači, i glasilo je: 'Kako komentarišete napade da prihvatanjem Euleksa pod određenim uslovima Srbija priznaje nezavisnost Kosova'?" (13. novembar 2008, "Politika")

&

"Sramotna izjava Nade Kolundžije. Htela je, valjda, tako da pokaže kako je nastojanje DSS-a i Vojislava Koštunice za očuvanje teritorijalnog integriteta isto što i razbijanje države od strane Hašima Tačija." (Miloš Aligrudić, šef poslaničkog kluba DSS-a, 13. novembar 2008, "Politika")

"Porediti predsednika države, a jednom predsednik države – uvek predsednik države, sa Hašimom Tačijem nezrelo je i bolesno." (Velimir Ilić, šef poslaničkog kluba NS-a, 12. novembar 2008, "Politika")

"Nada Kolundžija je osoba vredna poštovanja, što samo šuplje glave ne vide." (Srđan Milivojević, poslanik DS-a, replicirajući Velimiru Iliću, 12. novembar 2008, "Politika")

Čekali vize, dočekali Godoa!

"Izveštaj Evropske komisije u kome se 2009. pominje kao godina belog šengena za Srbiju nije garancija da ćemo u tome i uspeti. Postoje određeni izazovi. To su recesija na Zapadu, kada su sve zemlje oprezne prema otvaranju svojih granica, zatim protivljenje Irske Lisabonskom sporazumu i izbori za Evropski parlament. [...] Rokovi su nam potrebni, jer da nisam davao rokove, ni bismo pokrenuli izdavanje pasoša, zakoni za šengen ne bi bili usvojeni, a EK ne bi u svoj izveštaj stavila 2009. godinu. To ne znači da ćemo i uspeti, ali sam uveren da građani shvataju da je bolje da idemo poletno, sa inicijativom i rokovima. To je moje zaduženje, da 'guram' proces i, ako me kritikuju što se nešto desi koji mesec kasnije, meni to nije bitno. Ja nemam čarobni štapić, ali neću da sedim i čekam Godoa." (Božidar Đelić, potpredsednik Vlade, 14. novembar 2008, "Pres")

"Božidar Đelić treba da se izvini građanima zbog višestrukog obmanjivanja u vezi sa ukidanjem viza. Đelić je pre izbora ukidanje viza obećao do kraja 2008, posle izbora sredinom 2009, a danas da ukidanje viza nije sigurno ni 2010." (saopštenje DSS-a, 15. novembar 2008, "Beta")

Subjektivna odgovornost medija

Dragan Todorović, potpredsednik SRS-a:

"Analiziraćemo rezultate lokalnih izbora, ali mislim da nema subjektivne odgovornosti, već su tome doprinele objektivne okolnosti." (11. novembar 2008, "Alo!")

"Loš rezultat na izborima je posledica svega što je SRS-u rađeno prethodnih meseci, kao i iskrivljene slike koja o nama postoji u medijima." (11. novembar 2008, "Pres")

&

"Dragan Todorović, potpomognut Natašom Jovanović, Vjericom Radetom i Elenom Božić toliko dobro vodi stranku, da bi trebalo da klekne pred Tadića i da ga moli da u naredne dve-tri godine ne bude nikakvih izbora." (Tomislav Nikolić, kao bivši zamenik predsednika SRS-a, 12. novembar 2008, "Pravda")

Nezaštićeni svedoci

"Novinar: A treba li Šešelj da se plaši Nikolića i Vučića kao nezgodnih svedoka?

Dragan Todorović: Znate, u Hagu su najavljeni neki svedoci čiji identitet još nije otkriven. Da li će se pojaviti neko od njih dvojice ili obojica...

Novinar: Vi kažete da će njih dvojicu pozvati Hag da svedoče protiv Šešelja?

Dragan Todorović: Znate, nisam ni verovao da će doći do ovoga do čega je došlo jer nisam mogao da shvatim da Nikolić može da zgazi 18 godina i da na najteži mogući način, u najtežem mogućem trenutku, izda i SRS i Šešelja." (09. novembar 2008, "Pres")

"Sad vidim da su bili u pravu oni koji su godinama govorili da je Vuk Drašković na pravi način u jednoj svojoj pesmi pre mnogo godina opevao Dragana Todorovića. Godinama nisam verovao u to, branio Todorovića, ali nebuloze koje je izneo govore da je u toj pesmi najbolje predstavljen. [...] Ma, to je samo jedna reč. U toj pesmi Drašković je govorio o svima iz SRS-a, o Šešelju, meni, a i za Todorovića je našao opisnu reč koja mu baš odgovara. [Ta reč je] kreten!" (Tomislav Nikolić, 10. novembar 2008, "Pres")

&

"Novinar: Niste mi odgovorili, da li je bio planiran napad na Vučića?

Dragan Todorović: Budalaština. Kad je SRS napao bilo koga?

Novinar: Pa Šešelj je vadio pištolj na studente ispred Skupštine?

Dragan Todorović: To nisu bili studenti. Šešelj se branio i od onih koji su posle toga osuđeni zbog pljačke zlatare. Ne izbegavate istinu, to su činjenice, a vi obrćete stvari.

Novinar: Advokat Barović se okliznuo na bananu." (09. novembar 2008, "Pres")

"Ako nije naredio Šešelj, onda je moguće da je Todorović zakazao skup i naredio napad na Vučića. Mada, moguće je da je to učinila i Elena Božić-Talijan [generalni sekretar SRS-a]. U novoj stranačkoj hijerarhiji ona je odmah posle predsednika. Mislim, ona je ispod njega!" (Tomislav Nikolić, 10. novembar 2008, "Pres")

Tuđ na svome

Aleksandar Vučić, o granici Karlobag-Ogulin-Karlovac-Virovitica:

"Mi ni tada ni danas nismo hteli tuđe, samo ono što je naše, srpsko, a to jesu i Karlobag, i Ogulin, i Karlovac, i Virovitica, i sve te srpske zemlje." (na Otadžbinskom kongresu SRS-a)

"Iz mojih usta niste čuli nikada za tu granicu, nikada." (04. novembar 2008, "B92")

"Moguće je da sam zaboravio da sam to nekad izgovorio. Ja tako ne mislim i ako sam to rekao, pogrešio sam." (pošto su mu citirane reči iz 2000, 09. novembar 2008, "Alo!")

&

"Jer, da neko 17 godina galami Karlobag, Ogulin, Karlovac, Virovitica, da 17 godina stiče politički kapital u ovom narodu tvrdeći da od Vojislava Šešelja nema pametnijeg Srbina a onda preko noći tog Šešelja proglasi za ludaka, odrekne se i Karlovca i Virovitice i celoga programa, a tri dana nakon toga na izborima doživi aplauz i podršku biračkog tela – to samo u Srbiji može da bude. Ali i njihova sijalica će brzo da pregori; kad bi bilo poštovanja zakona u Skupštini Srbiji, pregorela bi sutra. Jer, mandati nedvosmisleno pripadaju Srpskoj radikalnoj stranci. Kao neko kome su toliko puta oduzimali osvojene mandate, ja ne mogu to da prećutim." (Vuk Drašković, predsednik SPO-a, 13. novembar 2008, "NIN")

K poznaniju socijalne odgovornosti

"Očekujem od najbogatijih ljudi ove zemlje da pokažu solidarnost sa ostalim građanima. U suprotnom država će morati da pronađe način da ih uputi ka socijalno odgovornom ponašanju." (Boris Tadić, 09. novembar 2008, "Tanjug")

&

"Ovom isplatom [obećanog povećanja] prekinut je socijalni genocid nad penzionerima, a da li će to tako ostati ili će to neko srušiti, ne zavisi od mene. Ja to sigurno rušiti neću." (Jovan Krkobabić, potpredsednik Vlade i predsednik PUPS-a, 10. novembar 2008, "Pres")

"Mi smo relativno mlada partija, tako da još nismo stigli da osnujemo omladinsku organizaciju, što ne znači da je nećemo imati." (Miloš Vukojević, sekretar PUPS-a, 10. novembar 2008, "Kurir")

Nije (nj)ih ubilo oranje...

"To [što je Ivica Dačić svoj ulazak u vladu uslovio time da ne dobijem nikakvu funkciju] meni nije značilo ništa. On je time verovatno lečio neku svoju boljku jer je morao da uđe u koaliciju sa političkom grupacijom koja Srbiju vodi u EU. Dakle, Dačić je ušao u našu brazdu. I pozicija SPO-a je takva da ga kontroliše da li se dobro drži te brazde, naše brazde, evropske, za koju se i SPO i DS bore od 1990. godine." (Vuk Drašković, 13. novembar 2008, "NIN")

"Nema nikakvih sukoba sa LDP. Naši programi su različiti, što u izbornim kampanjama, kad se zalažete za neke zajedničke ciljeve nije toliko bitno, ali u svakodnevnom delovanju morate da afirmišete svoj program." (Vladan Batić, poslanih DHSS-a, o izlasku iz poslaničkog kluba LDP-a, 12. novembar 2008, "Večernje novosti")

Zaklinjanje u kletve

"Šta znači zakletva? Imamo zakletvu i pred Bogom i u crkvi, pa ljudi pogaze te zakletve. Znači, između zakletve i kletve samo je razlika u 'za'. Razlika je u tome da li neko poštuje datu reč, ili ne. Vidite, imate vrlo lepih kletvi, kao, na primer, dabogda ti Boris Tadić bio predsednik. Imate, međutim, teške kletve, kao što su: dabogda te vozio Aleksandar Vučić, dabogda ti finansije vodio Veroljub Arsić, dabogda te od kriminalaca branio Ivica Dačić. Eto, vidite kako se devalviraju zakletve." (Zoran Krasić, poslanik SRS-a, govoreći u Skupštini o polaganju zakletve tužilaca, 14. novembar 2008, "Politika")

Sve što nas ubije, nije nas ojačalo

"Iz komunizma smo nevakcinisani prešli u kapitalizam. Čitave generacije nisu bile imune na kapitalizam. Turbo folk je rezultat direktnog ulaska kapitalizma. Prije ga nisi mogao vidjeti na televiziji jer su bila dva kanala i postojali su urednici koji su završili sve moguće fakultete. Onog momenta kad se otvorilo 756 televizija i kad su ti urednici pobjegli u Kanadu a došli neki drugi sa dva razreda osnovne škole, turbo folk je krenuo. S druge strane, ko preživi turbo folk i uzme to kao racionalno iskustvo, vakciniše se, postaje neko ko može da preživi još jači udar." (Nenad Janković – dr Nele Karajlić, vođa grupe "The No Smoking orchestra", 13. novembar 2008, "NIN")

VREMEPLOV

"Izgleda da Tomislav Nikolić uživa u neverbalnoj komunikaciji. Predsedniku poslaničke grupe DS pokazuje srednji prst, a meni šalje poljubac." (Gordana Čomić, poslanik DS-a, za skupštinskom govornicom, februar 2005)

"Rodio sam se u Sarajevu. Osnovnu školu sam završio u Sarajevu sa svim peticama. Drugu sarajevsku gimnaziju završio sam 1981. sa pokojom peticom, a na Filozofskom fakultetu, Odsjek orijentalistika, ponovio sam uspjeh iz osnovne škole – ponovo sam imao sve petice. Fakultet nikad nisam završio, ali i pored toga ljudi me zovu doktor." (Nenad Janković – dr Nele Karajlić, jul 2005, autobiografija u "NIN"-u)