Početna strana > Debate > Crkva i politika
Crkva i politika
Crkva i politika

Žrtvovanjem sebičnih prohteva sačuvaćemo planetu

Patrijarh vaseljenski Vartolomej   
sreda, 06. januar 2010.

Moramo svi da se žrtvujemo ako hoćemo da sačuvamo Zemlju. Nažalost, ljudi obično žrtvovanje doživljavaju kao gubitak ili predaju. A, ipak, koren ove reči ima manje veze sa „biti bez nečega”, a više sa „učiniti nešto svetim”.

 
Crkva i politika

Presuda zbog koje bi trebalo da se prekrstimo

Nil Edison   
sreda, 30. decembar 2009.

Šta god pojedinci mislili o isticanju raspeća, ili bilo kog drugog religijskog simbola u školama, odluka bilo o njihovom uklanjanju ili zadržavanju trebalo bi da bude doneta kroz demokratsku raspravu i debatu a ne diktatom zakona. 

 
Crkva i politika

Kome treba Pavelićeva crkva

Milenko Pešić   
četvrtak, 24. decembar 2009.

Dovoljan je letimičan pogled na sajt „hrvatskih pravoslavaca” pa da se posumnja u njihove iskrene namere da neguju svoj specifičan pravoslavni identitet. Mnogi se pitaju da li je to nastavak akcije zastrašivanja Srba i Srpske pravoslavne crkve u Hrvatskoj iz 2008.

 
Crkva i politika

Veličina običnog čoveka

Milovan Danojlić   
nedelja, 06. decembar 2009.

Odlazeći sa ovog sveta, patrijarh nam je otvorio oči za naš narod; pokazao nam je naciju u čije smo postojanje, pritisnuti mnogim zlima i iskušenjima, počeli sumnjati. To je, možda, najveće čudo koje je učinio, i najlepše otkriće koje nam je, sa odra, pokazao.

 
Crkva i politika

Čemu nas je naučio

Dragomir Antonić   
četvrtak, 03. decembar 2009.

Možemo biti uljudni, pažljivi, ponosni, kao što smo bili dok su žalosni dani trajali. Nastavimo na isti način. Budimo, svako za sebe, za trun skromniji. Za paru milosrdniji. Prećutimo bar jednu ružnu reč. Jednu laž ne izgovorimo. Ne gnevimo se kad istinu čujemo. Pomozimo drugom.

 
Crkva i politika

Sveti Patrijarh – voljen a neshvaćen

Branko Radun   
utorak, 24. novembar 2009.

Poštovan je od svih, autoritet u vremenu bez autoriteta, patrijah Pavle je od malo njih zaista shvaćen. Neki su ga kao krotkog i skromnog monaha potcenjivali i, verujući da je naivan, pokušavali da ga pridobiju za svoje ciljeve i interese.

 
Crkva i politika

Beseda na opelu patrijarhu srpskom Pavlu

Patrijarh vaseljenski Vartolomej   
nedelja, 22. novembar 2009.

Braćo, javna je tajna Crkve širom vaseljene da nekadašnji Episkop raško-prizrenski, potonji Patrijarh srpski, sada blaženopočivši Pavle nije bio prvojerarh obične mere. Njegov lik i čitava njegova pojava zračili su svetošću i pravednošću.

 
Crkva i politika

Evropska unija – hrišćanski klub ili zajednica građana

Dragan Bisenić   
nedelja, 22. novembar 2009.

Većina stanovništva, naime, već je u starim zemljama članicama, njih 15 sasvim labavo povezana sa svojim religioznim zajednicama. Brojčano, to je ipak još uvek snažna katolička zajednica.

 
Crkva i politika

Klerikalizacija društva ili odjeci klirofobije?

Nikola Knežević   
petak, 20. novembar 2009.

Pojedinim glasovima iz neoliberalnog miljea, koji već duže vreme pokušavaju da ubede javnost da se u Srbiji događa klerikalizacija društva, treba da bude jasno da je u pitanju proces revitalizacije religioznosti i duhovne svesti našeg naroda.

 
Crkva i politika

Duh sveti ili lobiranje za prvojerarha SPC

Milenko Pešić   
utorak, 17. novembar 2009.

Tada i sada kao glavni kandidati najčešće su spominjani mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, episkopi bački Irinej, žički Hrizostom, niški Irinej, zahumsko-hercegovački Grigorije, banjalučki Jefrem, braničevski Ignjatije…

 
Crkva i politika

Božićna poslanica SPC

Mitropolit Amfilohije   
sreda, 06. januar 2010.

I ovoga Božića smo zajedno sa svojom braćom i sestrama na Kosovu i Metohiji, kolevci našega naroda. Poručujemo im u ljubavi Hristovoj da se vrate svojim kosovskim ognjištima i ostanu da žive sa svojim svetinjama, čuvajući naše Kosovo, „grdno sudilište".

 
Crkva i politika

O političkoj teologiji

Nikola Knežević   
nedelja, 27. decembar 2009.

Politička teologija mora osloboditi državu od političkog idolopoklonstva, a čoveka od političkog otuženja i razvlašćivanja. Ona mora težiti demitologizaciji države i društva. Razgrađujući vladajuće političke odnose ona mora pripraviti put hrišćanskim vrednostima.

 
Crkva i politika

Tišina glasnija od svake buke

Jovan Babić   
utorak, 08. decembar 2009.

Patrijarhova sahrana bila je kohezioni čin koji je odražavao odlučnost u identifikaciji sa onim što je izvor Pavlove harizme: on je simbolizovao nas onakve kakvi se sami vidimo, u obliku za koji mislimo, i verujemo, da je bolji deo nas, s verom da nas ima i da ćemo opstati.

 
Crkva i politika

Nekrolog patrijarhu Pavlu

Robin Foks   
subota, 05. decembar 2009.

Koliko god je to bilo moguće, patrijarh Pavle živeo je život skromne jednostavnosti. Prema svakom koga bi sreo odnosio se na miran i nežan način; bilo je nemoguće ne uvideti njegovu veoma duboku duhovnost, svetost ličnosti i mudrost.

 
Crkva i politika

Opravdano odsutni

Želidrag Nikčević   
utorak, 01. decembar 2009.

Neka se ni ovoga puta ne ljuti Srpstvo svekoliko, crnogorskom režimu zaista je ograničen prostor čak i za saučešće. Dobro je što nisu imali snage da svojim prisustvom unize ispraćaj patrijarha Pavla. Time su izrazili poštovanje – onako kako jedino znaju. Svojim opravdanim odsustvom. Daleko im lepa kuća.

 
Crkva i politika

Dveri su 19 godina bile otvorene

Aleksandar Pavić   
ponedeljak, 23. novembar 2009.

Uloga Patrijarha Pavla je, zapravo, bila objedinjavajuća u tom pogledu, ali i više od toga – usmeravajuća i integrišuća. Upravo je njegova ličnost bila oličenje tih dveri koje su ponovo bile širom otvorene, nudeći svakom neometan i slobodan pristup riznici Crkve.

 
Crkva i politika

Odlazak Patrijarha

Nikola Tanasić   
nedelja, 22. novembar 2009.

Sahrana patrijarha pokazala je drugo lice srpskog naroda, koji, iako je siromašan i ogorčen, „daleko od Evrope“, zna da se ponaša, ne samo pristojno i uljudno već uzvišeno i dostojanstveno, kada situacija to zaista nalaže, i kada se za to zauzmu pravi autoriteti.

 
Crkva i politika

Pogrebno slovo Patrijarhu Pavlu

Mitropolit Amfilohije   
subota, 21. novembar 2009.

Svojim nesebičnim i nenametljivim življenjem među nama, više nego li svojim riječima, ovaj Sveti Starac i cjelosni Čovjek Crkve Božje Hristove, probudio je evo ovih dana skrivenu dobrotu, čovječnost i bogoljublje i bratoljublje u hiljadama duša.

 
Crkva i politika

Učesnik i svedok istorije

Jovan Janjić   
četvrtak, 19. novembar 2009.

Da li je naš patrijarh bio živi svetac, nije na nama da sudimo. Ali možemo da svedočimo da je način na koji smo mu se obraćali - „Vaša svetosti” - zasluživao svakim svojim slovom i činom. Sad, kada je otišao tamo gde se još u mladosti uputio, ostaje nam da se pitamo: s kim smo ostali?

 
Crkva i politika

Portret patrijarha Pavla

Jovan Janjić   
nedelja, 15. novembar 2009.

(Iz Arhive NSPM-a)

Od slabašnog dečaka, kojem su palili sveću misleći da je umro, i koji je iz veronauke imao dvojku, postao je jedan od najvećih duhovnika svoga vremena, za kojeg je agent FBI glasno rekao: “Ovo je svetac koji hoda!”

 
<< Prva < Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sledeća > Poslednja >>

Strana 10 od 13
SVI TEKSTOVI U RUBRICI

Anketa

Da li će EU priznati rusku i kinesku vakcinu protiv koronavirusa?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner