Početna strana > Debate > Crkva i politika
Crkva i politika
Crkva i politika

Kako je jedna mala knjiga pokazala koliko je Srbija slobodna

Zoran Čvorović   
četvrtak, 29. april 2010.

Još jednom se videlo da su zbog političkih interesa žrtvovani, ne vladika Artemije, ponajmanje dva asistenta, već sloboda i pravo, kao temelj jedne države. Krajnje je vreme da se osvestimo!

 
Crkva i politika

Patrijarh je realan čovek

Episkop šabački Lavrentije   
subota, 03. april 2010.

Još kad se patrijarh Pavle razboleo i kad smo videli da treba da biramo novog patrijarha, moje misli bile su da bi najbolje bilo da to bude tadašnji vladika niški Irinej.Srbija Vaskrs 2010. godine dočekuje radosnije nego ikada ranije.

 
Crkva i politika

Uskršnja poslanica

Patrijarh Irinej   
petak, 02. april 2010.

Vaskrsenje nas poziva da čuvamo jedinstvo svoje svete Crkve i da nikada svoje zemaljske interese ne pretpostavljamo interesu Zajednice i sveopšteg dobra. Sveti apostol Pavle nas upozorava da ne budemo „tvrdovrati i nepokorni”. Živimo, otuda, u jedinstvu naše Majke Crkve...

 
Crkva i politika

Čovek koga je trebalo ućutkati

Vladimir Dimitrijević   
utorak, 16. mart 2010.

U slučaju vladike Artemija nije u pitanju samo „geopolitika“, nego i „mistika“. Jednostavno, našao se na putu „Nju ejdža“, doba u kome „ne sme biti dva mišljenja kad je pluralizam u pitanju“. Da li će mudrost i dobra volja u njegovom slučaju pobediti nerazum ostaje da se vidi.

 
Crkva i politika

O obnovi pravoslavnih svetinja na Kosmetu ili u odbranu vladike Artemija

Milan V. Mićunović   
četvrtak, 04. mart 2010.

Kako knjižiti milostinju u manastiru Crna reka nesrećnim i sirotim Srbima, kada im se daje koliko se može. U koju knjigu to upisati, kada je Hrist rekao da milostinju valja činiti tako da jedna ruka ne zna kada druga daje.

 
Crkva i politika

Popu pop, bobu bob!

Aleksandar B. Đikić   
utorak, 23. februar 2010.

Prle i Tihi kreću u akciju, David uzima praćku, ustaje raja kô iz zemlje trava, rađa se sajber pokret otpora! Razni domaći i inostrani sajtovi pravoslavnog usmerenja postaju jedina mesta na kojima se može saopštiti nešto što odudara od orkestrirane kampanje.

 
Crkva i politika

Lice i naličje hajke na vladiku Artemija

Grigorije Vojvodić   
četvrtak, 18. februar 2010.

Bez obzira na to ko je kome tu mračan, vladika Artemije se našao na putu mnogima, od sitnih srpskih liferanata, tajkunčića i političara pa sve do velikih “bosova” narko-mafije, među kojima su i članovi bivše administracije Bila Klintona i EU.

 
Crkva i politika

Patrijarh srpski ili patrijarh Srbije?

Velibor DŽomić   
utorak, 16. februar 2010.

Paradoks je da patrijarha Irineja verskoj toleranciji uče oni koji su i te kako netoleratni prvo prema Srpskoj crkvi, a potom i prema svakoj tradicionalnoj crkvi i verskoj zajednici koja se ne uklapa u njihov ideološki kalup.

 
Crkva i politika

Nedoumice jednog pravoslavnog Srbina

Damir Marinović   
nedelja, 31. januar 2010.
Naravno da se od patrijarha očekuje više fleksibilnosti i diplomatskog takta i veštine nego od vladike, ali naravno ne po svaku cenu i ne nauštrb istine i pravde. Zbog toga na tom putu traženja mere, umerenosti i obazrivosti istina ne sme da završi kao kolateralna šteta.
 
Crkva i politika

Slava Visokih Dečana

Ana Radmilović   
sreda, 27. januar 2010.

DŽozef Bajden, kao i predsednik Tadić, verovatno misli da politika koju vodi manastir Visoki Dečani predstavlja model neke buduće politike koju će Srbija morati da vodi na Kosovu. A to je razgovor i napor da se sačuva šta se sačuvati može.

 
Crkva i politika

Pismo Svetom arhijerejskom saboru

Monasi manastira Crna reka   
petak, 23. april 2010.

Suspendovanje našeg Arhijereja i starca, koji hodi u „duhu i istini“ kao pravi sluga Hristov, što će svaki njegov dobronamerni sabrat Vašeg Sveštenog Sabora posvedočiti, predstavlja pravi presedan u bližoj i daljoj istoriji naše pomesne Crkve.

 
Crkva i politika

Ljubav u istini

Papa Benedikt XVI   
subota, 03. april 2010.

Prema socijalnom učenju Katoličke crkve, moguće je graditi istinski ljudske odnose  i u okviru privredne delatnosti, a ne samo van nje ili „posle“ nje. Polje ekonomije nije niti etički neutralno, niti je privreda po prirodi svojoj nehumana ili nedruštvena.

 
Crkva i politika

Zašto ruše Crkvu?

Slobodan Antonić   
petak, 19. mart 2010.

Moramo svi biti mudri, a naročito naši arhijereji. Na njima je velika odgovornost, da interese Crkve i pravoslavnog naroda stave iznad svojih ličnih interesa, nesporazuma i omraza. Samo „mudri kao zmije i bezazleni kao golubovi“ možemo da se odupremo još jednom strašnom iskušenju.

 
Crkva i politika

Patuljci u mantijama

Veljko Đurić Mišina   
subota, 13. mart 2010.

Crkva je institucija od velikog ugleda u narodu i zato će doživljavati napade onih kojima ta činjenica smeta. Istovremeno, oni koji se nalaze na vrhu kao da su se odmetnuli od njene suštine i daju svoj, često negativan, utisak u narodu.

 
Crkva i politika

Kardinal Stepinac ostaje heroj u Hrvatskoj

Den Boš   
utorak, 23. februar 2010.

Kardinal Levada je istakao da Stepinac, mada mučenik zbog toga što je bio u zatvoru, nikada nije bio u prilici da nosi odličja svog kardinalstva. „On je živeo na mestu gde se nalazio... žrtvujući svoj život za istinu i jedinstvo Crkve u Hrvatskoj."

 
Crkva i politika

Artemija napadaju jer je najveći čovek među pravoslavnima

Otac Antonije   
ponedeljak, 22. februar 2010.

Crkva traje mnogo duže nego država i ona ima svoje kanone za sve ove stvari koje mi sada imamo pred sobom. Oni koji se sada pozivaju na to da rade po kanonu grubo ga ruše i ovde se radi o uzurpaciji eparhije od strane Sinoda.

 
Crkva i politika

Vladiku Artemija brane gnusnim lažima

Episkop Atanasije   
sreda, 17. februar 2010.

Ne može se braniti vladika Artemije stvaranjem paracrkvenih grupica koje prete ne samo jedinstvu eparhije, već i cele SPC. Ne može se graditi kult jedne ličnosti, a istovremeno gaziti autoritet patrijarha, Svetog sinoda i sveštenog Sabora SPC.

 
Crkva i politika

A ličilo je na dostojanstvene promene u SPC

Ana Radmilović   
ponedeljak, 15. februar 2010.

Da će Artemije proći slično kao srpski lideri na Kosovu koji su prepoznati kao lopovi koji u ime „odbrane srpstva“ rade svakojake nepojamne marifetluke, trebalo je da bude jasno još od slučaja Crna Reka.

 
Crkva i politika

Krajnje vreme za susret sa papom

Patrijarh Irinej   
četvrtak, 28. januar 2010.

Ta deoba između istoka i zapada traje vekovima. Možda je vreme došlo da o tom problemu pristupimo na najozbiljniji način. A kako se može pristupiti ako nema razgovora. Taj događaj i susret je neophodan da bi počeli da se rešavaju problemi.

 
Crkva i politika

Sveti čovek u vremenu i nevremenu

Đorđe Vukadinović   
sreda, 27. januar 2010.

Zato se ponekad komično, a ponekad tragično klatimo čas na jednu, čas na drugu stranu, umesto da budemo to što jesmo, i shvatimo da to treće znači svoje, da znači samostalnost i samosvojnost od koje se – čak i kada se to želi – ne može pobeći, a da se ne prestane biti.

 
<< Prva < Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sledeća > Poslednja >>

Strana 10 od 14
SVI TEKSTOVI U RUBRICI

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner