Početna strana > Debate > Crkva i politika
Crkva i politika
Crkva i politika

Beseda na opelu patrijarhu srpskom Pavlu

Patrijarh vaseljenski Vartolomej   
nedelja, 22. novembar 2009.

Braćo, javna je tajna Crkve širom vaseljene da nekadašnji Episkop raško-prizrenski, potonji Patrijarh srpski, sada blaženopočivši Pavle nije bio prvojerarh obične mere. Njegov lik i čitava njegova pojava zračili su svetošću i pravednošću.

 
Crkva i politika

Evropska unija – hrišćanski klub ili zajednica građana

Dragan Bisenić   
nedelja, 22. novembar 2009.

Većina stanovništva, naime, već je u starim zemljama članicama, njih 15 sasvim labavo povezana sa svojim religioznim zajednicama. Brojčano, to je ipak još uvek snažna katolička zajednica.

 
Crkva i politika

Klerikalizacija društva ili odjeci klirofobije?

Nikola Knežević   
petak, 20. novembar 2009.

Pojedinim glasovima iz neoliberalnog miljea, koji već duže vreme pokušavaju da ubede javnost da se u Srbiji događa klerikalizacija društva, treba da bude jasno da je u pitanju proces revitalizacije religioznosti i duhovne svesti našeg naroda.

 
Crkva i politika

Duh sveti ili lobiranje za prvojerarha SPC

Milenko Pešić   
utorak, 17. novembar 2009.

Tada i sada kao glavni kandidati najčešće su spominjani mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, episkopi bački Irinej, žički Hrizostom, niški Irinej, zahumsko-hercegovački Grigorije, banjalučki Jefrem, braničevski Ignjatije…

 
Crkva i politika

Ceo svet plače, a samo on se raduje

Matija Bećković   
nedelja, 15. novembar 2009.

(Iz Arhive NSPM-a)

I sinoć kad smo odlazili od njega tražeći blagoslov, svojom već iznemoćalom rukom zakrstio je vazduh savršeno spokojnim i sigurnim pokretom da se činilo da će taj krst ostati tamo zauvek.

 
Crkva i politika

Moskovska patrijaršija uvek uz Srpsku crkvu

Arhiepiskop Ilarion   
ponedeljak, 02. novembar 2009.

Pored službene dužnosti postoji i neka potreba moje duše da lično posetim ona mesta gde je ljudima teško. Ujedno, to je podsećanje da je Ruska crkva uvek bila i uvek će biti uz Srpsku pravoslavnu crkvu u svim njenim iskušenjima.

 
Crkva i politika

Planovi o stvaranju Jugoslovenske pravoslavne crkve

Veljko Đurić Mišina   
ponedeljak, 28. septembar 2009.
Da ni naši arhijereji nisu imuni od novih „Crkava“ na telu Srpske pravoslavne crkve, potvrđuje slučaj sa ovogodišnjeg Sabora u Beogradu, kada je jedan od arhijereja pomenuo nekakvu Bosansku crkvu.
 
Crkva i politika

Amfilohije i Elton DŽon

Boško Jakšić   
subota, 26. septembar 2009.

Vladika Amfilohije je „Povorku ponosa” poredio sa Sodomom i Gomorom. Umesto da, koliko ja razumem hrišćanstvo, ponudi da pomogne „zabludeloj deci”, njegovo preosveštenstvo samo što ne preti ekskomunikacijom. Balkanska pravoslavna inkvizicija.

 
Crkva i politika

Vernici Druge Srbije

Darko Đogo   
ponedeljak, 07. septembar 2009.

Ni "druga" Srbija nije oduvijek bila lišena religijskih zanosa; u stilu Sent-Egziperija bi se moglo reći da su "svi drugosrbijanci nekada bili nacionalisti i vjernici, samo ih se mali broj danas toga sjeća". Biće da su ova "rana interesovanja" bila plod čistog političkog pragmatizma.

 
Crkva i politika

Turska ne može postati evropska država

Darko Tanasković   
četvrtak, 16. jul 2009.

Uveren sam da je osnovni razlog protivljenja učlanjenju Turske u EU to što je reč o velikoj i mnogoljudnoj muslimanskoj državi, kulturno različitoj od Evrope. Neoosmanizam jeste konstanta turske spoljne politike, a mi smo ipak posthrišćansko i sekularno društvo.

 
Crkva i politika

Odlazak Patrijarha

Nikola Tanasić   
nedelja, 22. novembar 2009.

Sahrana patrijarha pokazala je drugo lice srpskog naroda, koji, iako je siromašan i ogorčen, „daleko od Evrope“, zna da se ponaša, ne samo pristojno i uljudno već uzvišeno i dostojanstveno, kada situacija to zaista nalaže, i kada se za to zauzmu pravi autoriteti.

 
Crkva i politika

Pogrebno slovo Patrijarhu Pavlu

Mitropolit Amfilohije   
subota, 21. novembar 2009.

Svojim nesebičnim i nenametljivim življenjem među nama, više nego li svojim riječima, ovaj Sveti Starac i cjelosni Čovjek Crkve Božje Hristove, probudio je evo ovih dana skrivenu dobrotu, čovječnost i bogoljublje i bratoljublje u hiljadama duša.

 
Crkva i politika

Učesnik i svedok istorije

Jovan Janjić   
četvrtak, 19. novembar 2009.

Da li je naš patrijarh bio živi svetac, nije na nama da sudimo. Ali možemo da svedočimo da je način na koji smo mu se obraćali - „Vaša svetosti” - zasluživao svakim svojim slovom i činom. Sad, kada je otišao tamo gde se još u mladosti uputio, ostaje nam da se pitamo: s kim smo ostali?

 
Crkva i politika

Portret patrijarha Pavla

Jovan Janjić   
nedelja, 15. novembar 2009.

(Iz Arhive NSPM-a)

Od slabašnog dečaka, kojem su palili sveću misleći da je umro, i koji je iz veronauke imao dvojku, postao je jedan od najvećih duhovnika svoga vremena, za kojeg je agent FBI glasno rekao: “Ovo je svetac koji hoda!”

 
Crkva i politika

Papski udar na Anglikansku crkvu

Hans King   
ponedeljak, 02. novembar 2009.

Ali, papa Benedikt po svaku cenu hoće da obnovi rimsku imperiju. Ne daje nikakave koncesije anglikanskoj zajednici, već hoće da zauvek održi srednjevekovni rimski centralistički sistem. Čak iako to onemogući jedinstvo hrišćanskih Crkava u fundamentalnim pitanjima.

 
Crkva i politika

Govor prilikom uručenja ordena Svetog Save Dmitriju Medvedevu

Mitropolit Amfilohije   
četvrtak, 22. oktobar 2009.

Vi, mnogopoštovani gospodine Predsedniče, hodite stopama Vaših velikih predaka, kako Vašim dolaskom,  tako i Vašim i Vaše Države Rusije nepokolebivim stavom i zaštitom celovitosti Srbije.

 
Crkva i politika

Udruženi zločinački poduhvat protiv mitropolita Amfilohija i SPC

Boško Obradović   
subota, 26. septembar 2009.

Pokrenuta je čitava medijska mašinerija: predstavnici vlasti i najveći mediji našli su se u udruženom poduhvatu da pokažu da iza sveukupnog nasilja i svih desničarskih organizacija stoji SPC i mitropolit Amfilohije lično.

 
Crkva i politika

Objašnjenje "pojašnjenja" episkopa Artemija

Episkop Irinej   
petak, 11. septembar 2009.

Naknadna pamet ovde ne pomaže. Rečeno je što je rečeno. Nije, nažalost, rečeno prvi put u izjavama vladike Artemija. Biću radostan, a Bogu i njemu blagodaran ako bude poslednji put jer je zaista bolno, nekorektno, neistinito.

 
Crkva i politika

Kraj velike prevare u Međugorju

E. Majkl DŽons   
petak, 31. jul 2009.

Sadašnji papa potpuno se slaže sa tim da su takozvana prikazanja u Međugorju prevara. Međugorje je bio izum otpadničkih i pobunjeničkih grupa franjevačkih sveštenika koje su se bogatile od ove prevare po cenu jedinstva crkve i dobrih odnosa sa pravoslavcima.

 
Crkva i politika

Kako je SPC pojela vojvođanske dabrove

Slobodan Antonić   
petak, 10. jul 2009.

Uzrok nestanka vojvođanskih dabrova je pravoslavlje. Naime, `životinje koje iz vode izlaze`, po nekakvim blesavim tumačenjima, ne mogu biti mrsna hrana, te su dozvoljene u vreme posta. Tako "mantijaši" uobraze nešto, ponesu noževe i pokolju sve dabrove po Vojvodini! 

 
<< Prva < Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sledeća > Poslednja >>

Strana 10 od 13
SVI TEKSTOVI U RUBRICI

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner