Početna strana > Debate > Crkva i politika
Crkva i politika
Crkva i politika

Rusija kao Bogorodičina nova domovina

Radojka Tmušić Stepanov   
petak, 06. januar 2012.

Tri čudotvorne ikone Bogorodice, za koje se smatra da ih je za Njena života naslikao jevanđelista Luka,  stigle su u Rusiju ne kao ratni plen, ili dragocenost, koja je kupljena novcem. Dve su stigle kao poklon, a treća se Promislom pojavila na severu ove velike države.

 
Crkva i politika

Političko koketiranje DS sa Crkvom

Veljko Đurić Mišina   
sreda, 14. decembar 2011.
Mada je crkva dom u koji sveštenoslužitelji pozivaju na spasenje sve ljude, održavanje političkog skupa u tom objektu mora da izazove sablazan tim pre što u Batajnici ima drugih prigodnih prostora, kao što su Dom kulture, dom Sokolskog društva ili ugostiteljski objekti.
 
Crkva i politika

O navodnoj "autonomiji" Crkve u Crnoj Gori

Velibor DŽomić   
subota, 24. septembar 2011.

Slobodno mogu da tvrdim da mnogi od ”zabrinutih kritičara” pojma nemaju o sadržini tih ugovora, ali im to ne smeta da se bave tim pitanjem u Crnoj Gori koje se ne može i ne sme rešiti bez znanja i odobrenja Srpskog Patrijarha, Sinoda i Sabora.

 
Crkva i politika

Odgovor episkopu bačkom Irineju

Mladen Švarc   
subota, 09. jul 2011.

Nisam se odlučio na cepidlačke i besplodne rasprave o temama o kojima, po prirodi stvari, ne mislimo isto, niti se možemo međusobno uspešno uveravati. Svaki narod ima svoju samosvest, svoje narodne osećaje i svoju nacionalnu volju.

 
Crkva i politika

Crkva, kriza i hrišćansko milosrđe

Vladimir Dimitrijević   
petak, 08. jul 2011.

Država vraća imovinu Crkvi. Gde su dečja hranilišta, kakva je, pre Drugog svetskog rata, svuda, od Bitolja do Čačka, osnivao Sveti Nikolaj Žički? Gde su starački domovi? Gde briga o mnogodetnim porodicama?

 
Crkva i politika

Novinarski ili doktorski falsifikat dr Zorana Petrovića Piroćanca?

Zoran Đurović   
četvrtak, 09. jun 2011.

Nedopustivo je pak da se Papi podmetne izjava: „Trebalo bi da bombardujete Srbe”, jer ona ne postoji. To nema veze sa novinarskim kodeksom, a još manje sa naučnim. Nema navođenja izvora (iz prostog razloga što ne postoji).

 
Crkva i politika

Hoće li mitropolit Amfilohije prihvatiti ponudu Mila Đukanovića

Veljko Đurić Mišina   
utorak, 24. maj 2011.

Da Srbi nisu savladali pojedine istorijske lekcije, može da potvrdi i paralela sa ustaškom politikom prema Srpskoj pravoslavnoj crkvom u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj i suptilnoj politici Mila Đukanovića: samo su metode različite.

 
Crkva i politika

Jedno razmišljanje u strasnoj sedmici: Poslednja šansa za pomirenje

Vladimir Dimitrijević   
sreda, 20. april 2011.

Uvek sam pre za dijalog sa odeljenom braćom iz naših redova nego sa papom rimskim koji se moli „blaženom“ Alojziju Stepincu i proglašava za sveca Karola Vojtilu, čoveka koji je Srbima naneo toliko zla.

 
Crkva i politika

O titulama naših arhijereja

Veljko Đurić Mišina   
nedelja, 06. mart 2011.

Pojam „arhiepiskop“ asocira na Svetog Savu, na prvog poglavara autokefalne Crkve, i Pećku patrijaršiju. Zato patrijarh srpski nosi u svojoj tituli i „arhiepiskop pećki“.Posle uzdizanja na viši nivo , nestalo je za svagda titula arhiepiskopa u srpskoj Crkvi osim kao uspomena u tituli poglavara Srpske pravoslavne crkve

 
Crkva i politika

Josip Broz i patrijarsi

Veljko Đurić Mišina   
sreda, 02. februar 2011.

U nastavku pisma je navedeno da je Broz primio carigradskog, grčkog i bivšeg ruskog poglavara, „što je imalo odjeka u svetu“. Na kraju je Petrić zaključio pretpostavkom da bi odbijanje prijema imalo negativnog odjeka od strane SSSR i Srpske pravoslavne crkve.

 
Crkva i politika

Bogorodičin blagoslov nad Rusijom

Radojka Tmušić Stepanov   
ponedeljak, 19. decembar 2011.

Ne može se reći da se gospodin slučaj pobrinuo da se novembarske slike katoličke Amerike i pravoslavne Rusije pojave istovremeno. To se pobrinuo sam Gospod, da pokaže svakom da se uzme u pamet.

 
Crkva i politika

Ikona koja je "spasila Moskvu"

Radojka Tmušić Stepanov   
ponedeljak, 21. novembar 2011.

Postoji i legenda o tome kao je oktobra 1941. godine Josif Viserionovič Staljin naredio da se ova ikona, pričvrsti za krilo aviona i tri puta obleti Moskvu. Da li je legenda istinita, nije zvanično potvrđeno, ali nakon toga je iz Japana stigla vest da je japanska vojska dobila tropske uniforme.

 
Crkva i politika

Kroz staze i bogaze do Kosova

Kosara Gavrilović   
subota, 24. septembar 2011.

U svom veoma dugom životu nisam mogla da zamislim da će vlasti obustaviti javni prevoz bez neke veoma velike potrebe kao što se objavljuje vanredno stanje zbog uragana, cunamija, poplava ali ne samo da bi nas sprečili da odemo na Kosovo.

 
Crkva i politika

Osvrt na nedavnu posetu pape rimskog Zagrebu

Episkop bački Irinej   
subota, 09. jul 2011.

Mi pak koji pripadamo pravoslavnim narodima Balkana, ne ljubimo samo svoje otadžbine nego i sav Balkan, svoju širu - romejsku - otadžbinu, svesni da je ona podarila Evropi njena dva civilizacijska temelja, jelinstvo i hrišćanstvo.

 
Crkva i politika

Vidovdanska beseda

Slobodan Antonić   
utorak, 28. jun 2011.

Naše države rade protiv nas. One su, nažalost, sve manje države, a sve više obične vazalne teritorije. To je jedan projekat, mnogo širi od naših zemalja, to je jedan opasan projekat, globalnih razmera, koji hoće da uguši narode, koji hoće da smrvi i u zemlju ukopa sve vrednosti hrišćanske civilizacije.

 
Crkva i politika

Papina poseta Hrvatskoj i njena suština

Petar Anđelković   
sreda, 08. jun 2011.

Postavlja se pitanje, da li je hipodrom sveto tlo? Zašto bi neko vršio misu na hipodromu, a ne u hramu, naročito kad postoje hramovi? Da li po istom načelu može da se služi misa i po plažama, javnim kućama ili deponijama? Koja je onda svrha hramova?

 
Crkva i politika

Vaskršnja poslanica Srpske pravoslavne crkve 2011. godine

SPC   
četvrtak, 21. april 2011.

Vaskrsenjem Hristovim, kao i verom u opšte vaskrsenje mrtvih i u život večni, učimo se da osvajamo – ali ne da osvajamo prolazna i ograničena zemaljska prostranstva, nego večni i beskonačni prostor božanske ljubavi i dobrote.

 
Crkva i politika

Nisam za ulazak u EU po svaku cenu

Patrijarh Irinej   
četvrtak, 07. april 2011.

Najveći broj Srba sa Kosova i Metohije vratio bi se svojim kućama ako bi im bio omogućen slobodan život. Mnogo očekujemo od ovih razgovora. Sa Albancima ne živimo od juče, pa dobro znamo i kako je bilo u prošlosti.

 
Crkva i politika

Osveštana klin čorba

Aleksandar B. Đikić   
četvrtak, 17. februar 2011.
Veoma je zanimljivo da se listom, građanska Srbija u ovom slučaju slaže sa rešavanjem problema nekim čudnim vansudskim putem, iako se inače, gromoglasno zalaže: za pravnu državu, transparentnost društvenog života i pretpostavku nevinosti.
 
Crkva i politika

Do viđenja u Nišu, sa novim datumom i imenom?

Veljko Đurić Mišina   
ponedeljak, 17. januar 2011.

Naši gospodari će nam uskoro servirati priču kako će se naši prihodi znatno povećali kada pređemo da slavimo Božić po Gregorijanskom kalendaru, jer bi na stotine hiljada naših rođaka dolazilo iz inostranstva na mali odmor.

 
<< Prva < Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sledeća > Poslednja >>

Strana 7 od 14
SVI TEKSTOVI U RUBRICI

Anketa

Da li mislite da će se Srbija pridružiti sankcijma EU protiv Rusije?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner