Početna strana > Debate > Crkva i politika
Crkva i politika
Crkva i politika

Kako se pravi „Crkva“

Veljko Đurić Mišina   
nedelja, 21. novembar 2010.

Pretpostavka da je patrijarha Germana trebalo zabaviti o njegovom jadu upravo u Beogradu, kako bi SPC lakše prihvatila, između ostalog, odbijanje da prizna samoproglašenu autokefalnost Makedonske pravoslavne crkve i rušenje kapele na Lovćenu, ima dovoljno osnova.

 
Crkva i politika

Dostojni i nedostojni ustoličenja

Mladen Đorđević   
ponedeljak, 04. oktobar 2010.

Sigurno je da će se naći mnogo onih koji su spremni na kritiku povodom ovakvog ustoličenja patrijarha u Pećkoj patrijaršiji, ali SPC je ipak mnogo starija i trajnija od mnogih, ne samo kritičara već i od sila koje nas sada pritiskaju.

 
Crkva i politika

Odsjaji i senke Časnog krsta

Boško Jakšić   
subota, 02. oktobar 2010.

Ako se ova država klerikalizuje, ako se podrivaju njeni sekularni temelji, onda za to nije kriva crkva već država koja se često ponaša kao da Ustavom nije od nje odvojena. Da vlast ima jasne ciljeve, do toga ne bi dolazilo.

 
Crkva i politika

Pećka patrijaršija - duhovno sedište Metohije i pravoslavlja

Dragiša Spremo   
subota, 02. oktobar 2010.

Dugo u prošlosti o zaštiti metohijskih manastira - Pećke patrijaršije, Visokih Dečana i Deviča, brinule su posebno izabrane vojvode, koje su taj častan posao obavljale dobrovoljno i besplatno.

 
Crkva i politika

Pismo Svetog arhijerejskog sabora SPC vladici Artemiju

Sveti arhijerejski sinod SPC   
petak, 24. septembar 2010.

Sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve (SPC) odlučio je da umirovljenom vladici Artemiju privremeno zabrani sva sveštenodejstva do predstojećeg, drugog redovnog zasedanja Svetog arhijerejskog sabora koji će doneti konačnu odluku.

 
Crkva i politika

Vera i nacija

Đorđe Vukadinović   
ponedeljak, 09. avgust 2010.

Činjenica je da su nam pozicije sada lošije nego što su bile pre „presude“, ali čak i da je to mišljenje bilo najpovoljnije moguće, ne bi bilo nikakve garancije da će Kosovo ostati u Srbiji. Nije nikakva fraza kad kažemo da će Kosovo biti definitivno nezavisno tek onda kada mi na to pristanemo.

 
Crkva i politika

Kosara i DŽulija: laža i paralaža

Episkop Atanasije Jevtić   
utorak, 20. jul 2010.

Nažalost, kod gospođe Gavrilović, Srpkinje i vajne pravoslavke, nema stida za notorne laži i klevete, i to na račun dvojice srpskih vladika. Da je njena priča tačna, davno bi je Sarajevo upotrebilo i iskoristilo da me optuži.

 
Crkva i politika

Srpska pravoslavna crkva između Moskovske i Carigradske patrijaršije

Veljko Đurić Mišina   
utorak, 15. jun 2010.

Dobrim poznavaocima najnovijih zbivanja u srpskoj pravoslavnoj crkvi poznato je da među arhijerjima ima nekoliko struja od kojih su proruska i proekumenistička najjače.

 
Crkva i politika

Odgovor Presu i Atanasiju Jevtiću

Episkop Artemije   
sreda, 09. jun 2010.

Presudu Svetog arhijerejskog sabora primili smo u miru. Ali se ne možemo pomiriti sa blaćenjem našeg imena tako što će se proizvoljnim izborom stavljati na raspolaganje žutoj štampi samo pojedini dokumenti iz Našeg sudskog dosijea.

 
Crkva i politika

Odgovor na “Apel” Artemijevih i Simeonovih pravnika

Episkop Atanasije   
subota, 29. maj 2010.

Ova gospoda "visoke pravne svesti" traže od Sv. Sabora da se održi "vanredno zasedanje Sabora" i "ponište Odluke" Sinoda i Sabora, a vladici Artemiju, "prvoj žrtvi ovakvog besporetka", omogući pokretanje "kanonski valjanog crkvenosudskog postupka".

 
Crkva i politika

Kolo smrti na ulicama Beograda

Mitropolit Amfilohije   
petak, 08. oktobar 2010.

Zanimljivo bi bilo otkriti psihološki i antropološki šta se skriva iza samog naziva „Parada ponosa“.

 
Crkva i politika

Pristupna beseda na ustoličenju u Pećkoj patrijaršiji

Patrijarh Irinej   
nedelja, 03. oktobar 2010.

U ovom radosno-bolnom trenutku, upućujemo vapajni apel moćnim faktorima sveta u čijim rukama je sudbina Kosova i Metohije, uz molitvu Gospodu da ne ogreše svoju dušu donošenjem rešenja po pitanju statusa

 
Crkva i politika

Jedan prilog shvatanju problema autokefalnosti Makedonske pravoslavne crkve 1967

Veljko Đurić Mišina   
subota, 02. oktobar 2010.

Broz je bio vrh političke piramide u Jugoslaviji! Ostaje otvoreno pitanje zašto su sve to radili narodu iz koga su potekli i njegovoj Crkvi.

 
Crkva i politika

Nije svaki Srbin pravoslavac

Jelena Čalija   
nedelja, 26. septembar 2010.

U periodu stvaranja modernih nacija za naš prostor je ključni kriterijum za nacionalno razdvajanje etnički i jezički bliskih i srodnih narodnosnih grupa postala verska pripadnost. , što je umnogome suzilo opseg srpskog nacionalnog (samo)određivanja.

 
Crkva i politika

Odgovor vladike Artemija sinodu SPC

Vladika Artemije   
petak, 24. septembar 2010.

Vladika Artemije je dopisu od 18. septembra zatražio da celokupna prepiska bude objavljena na sajtu SPC, ali to još nije učinjeno. Artemiju su zabranjena sva sveštenodejstva, a Irinej je u saopštenju istakao da se bivši vladika eparhije raškoprizrenske odrekao svoje vernosti.

 
Crkva i politika

Odgovor vladici Atanasiju

Kosara Gavrilović   
nedelja, 25. jul 2010.

Prošlo je devet meseci otkako se moje predavanje pojavilo na sajtu „Glasa srpskog naroda” (www.srpskilist.net), i devet meseci otkako čekam da se vladika Atanasije oglasi i odgovori na moje tvrdnje o njegovom nekanonskom i antikanonskom stavu.

 
Crkva i politika

Totalitarizam u službi Zapada

DŽulija Gorin   
sreda, 14. jul 2010.

Da li je Srbija ikada bili nagrađena za svoje bezbrojne izdaje u službi Zapadu? Srbi su uklonili Miloševića na način koji međunarodnopravni stručnjaci smatraju otmicom. Deceniju kasnije Srbe i dalje smatraju „nacionalističkom, genocidnom, beskompromisnom“ ruljom.

 
Crkva i politika

Otvoreno pismo mitropolitu Amfilohiju

Deo monaha Eparhije raško-prizrenske   
nedelja, 13. jun 2010.

Nakon ovakve odluke Sinoda shvatili smo da se nad našim duhovnikom i nad nama sprovodi svojevrsni duhovni teror, jer niko zdravorazuman ne može drukčije da shvati i okarakteriše ovakvo postupanje Sinoda sa našim duhovnikom i monaštvom eparhije.

 
Crkva i politika

Između nas i satane

Slobodan Antonić   
subota, 29. maj 2010.

Bilo bi dobro da nešto slično postoji i u Srbiji. Bilo bi lepo da naša deca mogu da vide da postoji i jedan drugačiji sistem vrednosti, u kome demoni nisu "super", u kome se ne brine samo o sebi i u kome tama, magija i snaga nisu uvek pobednice.

 
Crkva i politika

Apel za odbranu pravnog poretka SPC

Inicijativni odbor srpskih pravnika   
subota, 29. maj 2010.

Odlukom Svetog arhijerejskog sabora o trajnom razrešenju dužnosti eparhijskog arhijereja episkopa raško–prizrenskog Artemija (Radosavljevića) povređen je čitav niz crkvenopravnih normi, sadržanih kako u svetim kanonima. tako i u Ustavu SPC.

 
<< Prva < Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sledeća > Poslednja >>

Strana 7 od 13
SVI TEKSTOVI U RUBRICI

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner