Početna strana > Debate > Crkva i politika
Crkva i politika
Crkva i politika

Kratki "memorandum o pismu" SPC srpskim vlastima

Aleksandar Lazić   
ponedeljak, 10. decembar 2012.

Budući zadatak vlasti: pod hitno pokušati naći još mekši vrh SPC od postojećeg, jer ma u koju od verzija (ne)autentičnosti pisma poverovali – jasno je da je za Crkvu granica koju ne mogu preći i dalje granica između delova Srbije, makar se i sto puta zvala „intergrisani prelaz“.

 
Crkva i politika

Antisrpski i antievropski ateizam

Miroje Jovanović   
ponedeljak, 12. novembar 2012.

U Srbiji, kao u svakoj državi koja pokušava da bude normalna i uređena, svako ima pravo da kritikuje svakoga, da piše i saopštava svoja mišljenja, ali čini mi se da nema nikakve odgovornosti za izgovorenu reč.

 
Crkva i politika

Tako blizu a tako daleko, ili kad će papa u Srbiju

Vojislav M. Stanojčić   
četvrtak, 30. avgust 2012.

Početkom maja 1945, Jugoslovenska narodna armija stigla je do Zagreba, ali su najveći ustaški zlikovci –predvođeni Poglavnikom- uspeli da pobegnu. Uz njih i 500 pripadnika katoličkog klera. Oni nikada nisu odgovarali za svoje zločine.

 
Crkva i politika

Vatikan i raspad Jugoslavije - da li je papa Vojtila stvarno mirotvorac

Vladimir Dimitrijević   
subota, 21. april 2012.

U isto vreme dok je huškao „međunarodnu zajednicu“, papa rimski stalno je slao „ekumenske signale“ patrijarhu Pavlu. U martu 1994. u Beogradu se obreo njegov izaslanik koji je naglasio da papa „gaji duboke emocije i zabrinutost“ za srpski narod.

 
Crkva i politika

Danasov (anti)božićni dodatak

Aleksandar Lazić   
subota, 11. februar 2012.

Kada verujuće biće u Srbiji oko 7. januara uzme u ruke list Danas, prvo bi se iznenadilo (a možda i obradovalo) kad bi videlo da to glasilo uopšte ima dodatak posvećen Hristovom rođenju. Već sama naslovna strana dodatka razbija iluzije.

 
Crkva i politika

Sveti Sava Srpski - zadati otac, darovani brat

Bogdan Lubardić   
nedelja, 29. januar 2012.

Svetost jeste jedino sredstvo kojim se prisustvo Boga u prostoru i vremenu može svedočiti i štititi, koliko stoji do ljudi pomognutih Bogom. Vrlinom svetosti, i to Savine, dolaze nam i sva bogodolična i bogonosna utemeljenja.

 
Crkva i politika

Rusija kao Bogorodičina nova domovina

Radojka Tmušić Stepanov   
petak, 06. januar 2012.

Tri čudotvorne ikone Bogorodice, za koje se smatra da ih je za Njena života naslikao jevanđelista Luka,  stigle su u Rusiju ne kao ratni plen, ili dragocenost, koja je kupljena novcem. Dve su stigle kao poklon, a treća se Promislom pojavila na severu ove velike države.

 
Crkva i politika

Političko koketiranje DS sa Crkvom

Veljko Đurić Mišina   
sreda, 14. decembar 2011.
Mada je crkva dom u koji sveštenoslužitelji pozivaju na spasenje sve ljude, održavanje političkog skupa u tom objektu mora da izazove sablazan tim pre što u Batajnici ima drugih prigodnih prostora, kao što su Dom kulture, dom Sokolskog društva ili ugostiteljski objekti.
 
Crkva i politika

O navodnoj "autonomiji" Crkve u Crnoj Gori

Velibor DŽomić   
subota, 24. septembar 2011.

Slobodno mogu da tvrdim da mnogi od ”zabrinutih kritičara” pojma nemaju o sadržini tih ugovora, ali im to ne smeta da se bave tim pitanjem u Crnoj Gori koje se ne može i ne sme rešiti bez znanja i odobrenja Srpskog Patrijarha, Sinoda i Sabora.

 
Crkva i politika

Odgovor episkopu bačkom Irineju

Mladen Švarc   
subota, 09. jul 2011.

Nisam se odlučio na cepidlačke i besplodne rasprave o temama o kojima, po prirodi stvari, ne mislimo isto, niti se možemo međusobno uspešno uveravati. Svaki narod ima svoju samosvest, svoje narodne osećaje i svoju nacionalnu volju.

 
Crkva i politika

Otrežnjujuća presuda kojom je Hrvatska dobila "opštu evroantlantsku indulgenciju"

Episkop Irinej   
ponedeljak, 19. novembar 2012.

Haški sud teško da posle svog najnovijeg podviga može da zadrži časni naziv suda budući da njegovu nepristrasnost osporavaju neke od najuticajnijih zemalja sveta i istaknuti intelektualci u zemljama Evropske unije i SAD.

 
Crkva i politika

Sažaljevam homoseksualce, treba im pomoći

Patrijarh Irinej   
petak, 05. oktobar 2012.

Nije lako Tačija imati za sagovornika, imajući u vidu njegov udeo u zločinima nad našim narodom. Nažalost, izgleda da tok vodi prema priznavanju Kosova pod pritiscima moćnika. Tom i takvom pritisku mi se moramo odupreti.

 
Crkva i politika

Hrvatski „Razum“ i srpski pametnjakovići

Vladimir Dimitrijević   
četvrtak, 30. avgust 2012.

I tako smo došli do naše stare teme: ekumenizma, i njene novije varijacije, papine posete. Ako je ovoliko Razuma među rimokatolicima na Balkanu, koji to naši pametnjakovići veruju da će poseta njihovog poglavara našoj Crkvi nešto popraviti u uzajamnim odnosima?

 
Crkva i politika

Vaskršnja poslanica 2012. godine

SPC   
subota, 14. april 2012.

Neprestano se molimo Vaskrslom Hristu za našu braću i sestre na Kosovu i Metohiji. Molimo ih da nikada ne klonu duhom i da ostanu verni svojoj Pravoslavnoj veri na svom i našem pradedovskom ognjištu, istakao je patrijarh srpski Irinej u Vaskršnjoj poslanici.

 
Crkva i politika

Šta je Papa Jovan Pavle II stvarno rekao u vezi sa ratom i Srbima

Zoran Đurović   
subota, 11. februar 2012.

Papin pojam humanitarne intervencije iz januara 1993. ne poklapa se sa NATO-vim iz avgusta 1993. Flin je bio frustiran papinom pozicijom, tako da nije mogao podeliti u ruku predsedniku Klintonu nijednu jaku kartu.

 
Crkva i politika

Put u Vitlejem

Vladika Jovan (Ćulibrk)   
subota, 07. januar 2012.

Badnji dan, kad su se - godine nulte – persijski magi vođeni zvezdom već bili prikučili „domu hleba“, što na ivritu znači bejt lehem, Vitlejem, i za njih je bio predukus božićnog zagrljaja boga i čoveka“.

 
Crkva i politika

Bogorodičin blagoslov nad Rusijom

Radojka Tmušić Stepanov   
ponedeljak, 19. decembar 2011.

Ne može se reći da se gospodin slučaj pobrinuo da se novembarske slike katoličke Amerike i pravoslavne Rusije pojave istovremeno. To se pobrinuo sam Gospod, da pokaže svakom da se uzme u pamet.

 
Crkva i politika

Ikona koja je "spasila Moskvu"

Radojka Tmušić Stepanov   
ponedeljak, 21. novembar 2011.

Postoji i legenda o tome kao je oktobra 1941. godine Josif Viserionovič Staljin naredio da se ova ikona, pričvrsti za krilo aviona i tri puta obleti Moskvu. Da li je legenda istinita, nije zvanično potvrđeno, ali nakon toga je iz Japana stigla vest da je japanska vojska dobila tropske uniforme.

 
Crkva i politika

Kroz staze i bogaze do Kosova

Kosara Gavrilović   
subota, 24. septembar 2011.

U svom veoma dugom životu nisam mogla da zamislim da će vlasti obustaviti javni prevoz bez neke veoma velike potrebe kao što se objavljuje vanredno stanje zbog uragana, cunamija, poplava ali ne samo da bi nas sprečili da odemo na Kosovo.

 
Crkva i politika

Osvrt na nedavnu posetu pape rimskog Zagrebu

Episkop bački Irinej   
subota, 09. jul 2011.

Mi pak koji pripadamo pravoslavnim narodima Balkana, ne ljubimo samo svoje otadžbine nego i sav Balkan, svoju širu - romejsku - otadžbinu, svesni da je ona podarila Evropi njena dva civilizacijska temelja, jelinstvo i hrišćanstvo.

 
<< Prva < Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sledeća > Poslednja >>

Strana 7 od 15
SVI TEKSTOVI U RUBRICI

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner