Početna strana > Debate > Crkva i politika
Crkva i politika
Crkva i politika

Odgovor vladike Artemija sinodu SPC

Vladika Artemije   
petak, 24. septembar 2010.

Vladika Artemije je dopisu od 18. septembra zatražio da celokupna prepiska bude objavljena na sajtu SPC, ali to još nije učinjeno. Artemiju su zabranjena sva sveštenodejstva, a Irinej je u saopštenju istakao da se bivši vladika eparhije raškoprizrenske odrekao svoje vernosti.

 
Crkva i politika

Odgovor vladici Atanasiju

Kosara Gavrilović   
nedelja, 25. jul 2010.

Prošlo je devet meseci otkako se moje predavanje pojavilo na sajtu „Glasa srpskog naroda” (www.srpskilist.net), i devet meseci otkako čekam da se vladika Atanasije oglasi i odgovori na moje tvrdnje o njegovom nekanonskom i antikanonskom stavu.

 
Crkva i politika

Totalitarizam u službi Zapada

DŽulija Gorin   
sreda, 14. jul 2010.

Da li je Srbija ikada bili nagrađena za svoje bezbrojne izdaje u službi Zapadu? Srbi su uklonili Miloševića na način koji međunarodnopravni stručnjaci smatraju otmicom. Deceniju kasnije Srbe i dalje smatraju „nacionalističkom, genocidnom, beskompromisnom“ ruljom.

 
Crkva i politika

Otvoreno pismo mitropolitu Amfilohiju

Deo monaha Eparhije raško-prizrenske   
nedelja, 13. jun 2010.

Nakon ovakve odluke Sinoda shvatili smo da se nad našim duhovnikom i nad nama sprovodi svojevrsni duhovni teror, jer niko zdravorazuman ne može drukčije da shvati i okarakteriše ovakvo postupanje Sinoda sa našim duhovnikom i monaštvom eparhije.

 
Crkva i politika

Između nas i satane

Slobodan Antonić   
subota, 29. maj 2010.

Bilo bi dobro da nešto slično postoji i u Srbiji. Bilo bi lepo da naša deca mogu da vide da postoji i jedan drugačiji sistem vrednosti, u kome demoni nisu "super", u kome se ne brine samo o sebi i u kome tama, magija i snaga nisu uvek pobednice.

 
Crkva i politika

Apel za odbranu pravnog poretka SPC

Inicijativni odbor srpskih pravnika   
subota, 29. maj 2010.

Odlukom Svetog arhijerejskog sabora o trajnom razrešenju dužnosti eparhijskog arhijereja episkopa raško–prizrenskog Artemija (Radosavljevića) povređen je čitav niz crkvenopravnih normi, sadržanih kako u svetim kanonima. tako i u Ustavu SPC.

 
Crkva i politika

Pouke jedne kanonizacije - Sveti Justin Ćelijski i njegovi zaveti

Vladimir Dimitrijević   
četvrtak, 20. maj 2010.

Od nasleđa oca Justina Srbska Crkva bi mogla da živi vekovima. Pa ipak, ako ne budemo poštovali njegove pouke, bićemo kao fariseji koje je Hristos prekorevao da zidaju grobove prorocima koje oci njihovi pobiše.  

 
Crkva i politika

Kako je jedna mala knjiga pokazala koliko je Srbija slobodna

Zoran Čvorović   
sreda, 28. april 2010.

Još jednom se videlo da su zbog političkih interesa žrtvovani, ne vladika Artemije, ponajmanje dva asistenta, već sloboda i pravo, kao temelj jedne države. Krajnje je vreme da se osvestimo!

 
Crkva i politika

Patrijarh je realan čovek

Episkop šabački Lavrentije   
subota, 03. april 2010.

Još kad se patrijarh Pavle razboleo i kad smo videli da treba da biramo novog patrijarha, moje misli bile su da bi najbolje bilo da to bude tadašnji vladika niški Irinej.Srbija Vaskrs 2010. godine dočekuje radosnije nego ikada ranije.

 
Crkva i politika

Uskršnja poslanica

Patrijarh Irinej   
petak, 02. april 2010.

Vaskrsenje nas poziva da čuvamo jedinstvo svoje svete Crkve i da nikada svoje zemaljske interese ne pretpostavljamo interesu Zajednice i sveopšteg dobra. Sveti apostol Pavle nas upozorava da ne budemo „tvrdovrati i nepokorni”. Živimo, otuda, u jedinstvu naše Majke Crkve...

 
Crkva i politika

Vera i nacija

Đorđe Vukadinović   
ponedeljak, 09. avgust 2010.

Činjenica je da su nam pozicije sada lošije nego što su bile pre „presude“, ali čak i da je to mišljenje bilo najpovoljnije moguće, ne bi bilo nikakve garancije da će Kosovo ostati u Srbiji. Nije nikakva fraza kad kažemo da će Kosovo biti definitivno nezavisno tek onda kada mi na to pristanemo.

 
Crkva i politika

Kosara i DŽulija: laža i paralaža

Episkop Atanasije Jevtić   
utorak, 20. jul 2010.

Nažalost, kod gospođe Gavrilović, Srpkinje i vajne pravoslavke, nema stida za notorne laži i klevete, i to na račun dvojice srpskih vladika. Da je njena priča tačna, davno bi je Sarajevo upotrebilo i iskoristilo da me optuži.

 
Crkva i politika

Srpska pravoslavna crkva između Moskovske i Carigradske patrijaršije

Veljko Đurić Mišina   
utorak, 15. jun 2010.

Dobrim poznavaocima najnovijih zbivanja u srpskoj pravoslavnoj crkvi poznato je da među arhijerjima ima nekoliko struja od kojih su proruska i proekumenistička najjače.

 
Crkva i politika

Odgovor Presu i Atanasiju Jevtiću

Episkop Artemije   
sreda, 09. jun 2010.

Presudu Svetog arhijerejskog sabora primili smo u miru. Ali se ne možemo pomiriti sa blaćenjem našeg imena tako što će se proizvoljnim izborom stavljati na raspolaganje žutoj štampi samo pojedini dokumenti iz Našeg sudskog dosijea.

 
Crkva i politika

Odgovor na “Apel” Artemijevih i Simeonovih pravnika

Episkop Atanasije   
subota, 29. maj 2010.

Ova gospoda "visoke pravne svesti" traže od Sv. Sabora da se održi "vanredno zasedanje Sabora" i "ponište Odluke" Sinoda i Sabora, a vladici Artemiju, "prvoj žrtvi ovakvog besporetka", omogući pokretanje "kanonski valjanog crkvenosudskog postupka".

 
Crkva i politika

Papa Benedikt XVI – pet godina samoće

Živica Tucić   
ponedeljak, 24. maj 2010.

To što papa pokušava da u crkvu integriše katoličke zilote, takozvane lefevriste, uradio bi svaki poglavar. Iako oni ne čine ni pola posto klira i vernika, zbunjuju u veri nesigurne, odbijajući odluke poslednjeg koncila. Papa je odobrio pregovore sa njima, ne tražeći ništa.

 
Crkva i politika

Čuvar vere je narod

Vladika Artemije   
petak, 14. maj 2010.
Moja borba za Kosovo jeste povod i razlog besomučne hajke koju su u protekla tri meseca, posebno na početku i u vreme trajanja Sabora potpirivali masmediji u Srbiji. Pitanje Kosova je moralo da se skine sa dnevnog reda i moje prisustvo tamo bila je smetnja pomenutoj ideji.
 
Crkva i politika

Pismo Svetom arhijerejskom saboru

Monasi manastira Crna reka   
petak, 23. april 2010.

Suspendovanje našeg Arhijereja i starca, koji hodi u „duhu i istini“ kao pravi sluga Hristov, što će svaki njegov dobronamerni sabrat Vašeg Sveštenog Sabora posvedočiti, predstavlja pravi presedan u bližoj i daljoj istoriji naše pomesne Crkve.

 
Crkva i politika

Ljubav u istini

Papa Benedikt XVI   
subota, 03. april 2010.

Prema socijalnom učenju Katoličke crkve, moguće je graditi istinski ljudske odnose  i u okviru privredne delatnosti, a ne samo van nje ili „posle“ nje. Polje ekonomije nije niti etički neutralno, niti je privreda po prirodi svojoj nehumana ili nedruštvena.

 
Crkva i politika

Zašto ruše Crkvu?

Slobodan Antonić   
petak, 19. mart 2010.

Moramo svi biti mudri, a naročito naši arhijereji. Na njima je velika odgovornost, da interese Crkve i pravoslavnog naroda stave iznad svojih ličnih interesa, nesporazuma i omraza. Samo „mudri kao zmije i bezazleni kao golubovi“ možemo da se odupremo još jednom strašnom iskušenju.

 
<< Prva < Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sledeća > Poslednja >>

Strana 9 od 14
SVI TEKSTOVI U RUBRICI

Anketa

Da li mislite da će se Srbija pridružiti sankcijma EU protiv Rusije?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner