Početna strana > Debate > Crkva i politika
Crkva i politika
Crkva i politika

Vaskršnja poslanica

Mitropolit Amfilohije   
subota, 04. maj 2013.

Sva događanja, braćo i sestre, od nastanka sveta i veka, vrhune i dobijaju svoj večni smisao i punoću u ovom događaju nad događajima, prazniku nad praznicima - u Vaskrsenju Hrista Boga našega.

 
Crkva i politika

Bojan u crkvi ili smišljeno ćutanje „Ateista“

Miroje Jovanović   
četvrtak, 07. mart 2013.

O sekularizmu i pravoj meri odnosa države sa verskim zajednicama, nemaju samo oni koji ne veruju pravo da govore. Svojim „nejavljanjem“ povodom kanonske posete dr Pajtić Bojana crkvi u Srbobranu, ja udruženje građana „Ateisti Srbije“ od danas krstim sa „selektivni sekularisti“.

 
Crkva i politika

Danas je Sveti Sava (po Obradovićevom kalendaru)

Aleksandar Lazić   
petak, 25. januar 2013.

Kada sam se malo povratio od šoka, prvo sam pomislio da Žarko O. školsku slavu doživljava kao obeležavanje početka ORA "Sveti Sava", ali mi je kasnije sinulo da on zapravo, Savindan doživljava kao proslavu Osmog marta.

 
Crkva i politika

Jevrejski narod je dvadeset vekova čekao povratak u zemlju otaca, a Srbi pet vekova oslobođenje Stare Srbije

Patrijarh Irinej   
nedelja, 06. januar 2013.

Božić je Dan kojim počinje i Vaskrsenje, a Vaskrsenja ne biva bez stradanja, stradalna deco naša na Kosovu i Metohiji! Znajte, da je izgnani jevrejski narod skoro dvadeset vekova čekao dan povratka zemlji otaca.

 
Crkva i politika

Kratki "memorandum o pismu" SPC srpskim vlastima

Aleksandar Lazić   
ponedeljak, 10. decembar 2012.

Budući zadatak vlasti: pod hitno pokušati naći još mekši vrh SPC od postojećeg, jer ma u koju od verzija (ne)autentičnosti pisma poverovali – jasno je da je za Crkvu granica koju ne mogu preći i dalje granica između delova Srbije, makar se i sto puta zvala „intergrisani prelaz“.

 
Crkva i politika

Antisrpski i antievropski ateizam

Miroje Jovanović   
ponedeljak, 12. novembar 2012.

U Srbiji, kao u svakoj državi koja pokušava da bude normalna i uređena, svako ima pravo da kritikuje svakoga, da piše i saopštava svoja mišljenja, ali čini mi se da nema nikakve odgovornosti za izgovorenu reč.

 
Crkva i politika

Tako blizu a tako daleko, ili kad će papa u Srbiju

Vojislav M. Stanojčić   
četvrtak, 30. avgust 2012.

Početkom maja 1945, Jugoslovenska narodna armija stigla je do Zagreba, ali su najveći ustaški zlikovci –predvođeni Poglavnikom- uspeli da pobegnu. Uz njih i 500 pripadnika katoličkog klera. Oni nikada nisu odgovarali za svoje zločine.

 
Crkva i politika

Vatikan i raspad Jugoslavije - da li je papa Vojtila stvarno mirotvorac

Vladimir Dimitrijević   
subota, 21. april 2012.

U isto vreme dok je huškao „međunarodnu zajednicu“, papa rimski stalno je slao „ekumenske signale“ patrijarhu Pavlu. U martu 1994. u Beogradu se obreo njegov izaslanik koji je naglasio da papa „gaji duboke emocije i zabrinutost“ za srpski narod.

 
Crkva i politika

Danasov (anti)božićni dodatak

Aleksandar Lazić   
subota, 11. februar 2012.

Kada verujuće biće u Srbiji oko 7. januara uzme u ruke list Danas, prvo bi se iznenadilo (a možda i obradovalo) kad bi videlo da to glasilo uopšte ima dodatak posvećen Hristovom rođenju. Već sama naslovna strana dodatka razbija iluzije.

 
Crkva i politika

Sveti Sava Srpski - zadati otac, darovani brat

Bogdan Lubardić   
nedelja, 29. januar 2012.

Svetost jeste jedino sredstvo kojim se prisustvo Boga u prostoru i vremenu može svedočiti i štititi, koliko stoji do ljudi pomognutih Bogom. Vrlinom svetosti, i to Savine, dolaze nam i sva bogodolična i bogonosna utemeljenja.

 
Crkva i politika

Vera je udisanje duha uskrslog Gospoda

Stanislav Hočevar   
subota, 30. mart 2013.

Braćo i sestre, moja najveća želja i moja najsrdačnija čestitka je: Nikad ne gubite Raspetog i Uskrslog Gospoda iz svojih očiju! Uskrsli Gospod neka sija u njima! Tim svetlom birajmo put budućnosti.

 
Crkva i politika

Papa po nulti put među Srbljima

Aleksandar Lazić   
četvrtak, 28. februar 2013.

Nisu mediji, ni stručna javnost, niti tribine tipa "Papa u Srbiji – za i protiv" mesto gde će se odlučiti da li će SPC pozvati u posetu rimokatoličkog poglavara, nije to čak ni "crkvena vlada" (Sinod) – već je to pitanje za sve srpske arhijereje okupljene na Saboru.

 
Crkva i politika

Osvrt na status SPC na KiM u Platformi i Rezoluciji Skupštine Srbije

Velibor DŽomić   
subota, 19. januar 2013.

Sudeći po tekstu Platforme, više je nego očevidno da se o jednoj od duhovno i nacionalno najznačajnijih eparhija SPC pokušava nametnuti stav koji je direktno u suprotnosti sa Ustavom Republike Srbije i Zakonom o Crkvama i verskim zajednicama.

 
Crkva i politika

Neka se u svima nama rodi novi čovek

Stanislav Hočevar   
ponedeljak, 24. decembar 2012.

Isus iz Nazareta, čije telesno rođenje proslavljamo i ovog Božića, kao čovek je začet po Svetom Duhu. Njegovom stvaralačkom silinom i čistom voljom, i odzivom Device iz Nazareta, rađa se apsolutna novost. 

 
Crkva i politika

Otrežnjujuća presuda kojom je Hrvatska dobila "opštu evroantlantsku indulgenciju"

Episkop Irinej   
ponedeljak, 19. novembar 2012.

Haški sud teško da posle svog najnovijeg podviga može da zadrži časni naziv suda budući da njegovu nepristrasnost osporavaju neke od najuticajnijih zemalja sveta i istaknuti intelektualci u zemljama Evropske unije i SAD.

 
Crkva i politika

Sažaljevam homoseksualce, treba im pomoći

Patrijarh Irinej   
petak, 05. oktobar 2012.

Nije lako Tačija imati za sagovornika, imajući u vidu njegov udeo u zločinima nad našim narodom. Nažalost, izgleda da tok vodi prema priznavanju Kosova pod pritiscima moćnika. Tom i takvom pritisku mi se moramo odupreti.

 
Crkva i politika

Hrvatski „Razum“ i srpski pametnjakovići

Vladimir Dimitrijević   
četvrtak, 30. avgust 2012.

I tako smo došli do naše stare teme: ekumenizma, i njene novije varijacije, papine posete. Ako je ovoliko Razuma među rimokatolicima na Balkanu, koji to naši pametnjakovići veruju da će poseta njihovog poglavara našoj Crkvi nešto popraviti u uzajamnim odnosima?

 
Crkva i politika

Vaskršnja poslanica 2012. godine

SPC   
subota, 14. april 2012.

Neprestano se molimo Vaskrslom Hristu za našu braću i sestre na Kosovu i Metohiji. Molimo ih da nikada ne klonu duhom i da ostanu verni svojoj Pravoslavnoj veri na svom i našem pradedovskom ognjištu, istakao je patrijarh srpski Irinej u Vaskršnjoj poslanici.

 
Crkva i politika

Šta je Papa Jovan Pavle II stvarno rekao u vezi sa ratom i Srbima

Zoran Đurović   
subota, 11. februar 2012.

Papin pojam humanitarne intervencije iz januara 1993. ne poklapa se sa NATO-vim iz avgusta 1993. Flin je bio frustiran papinom pozicijom, tako da nije mogao podeliti u ruku predsedniku Klintonu nijednu jaku kartu.

 
Crkva i politika

Put u Vitlejem

Vladika Jovan (Ćulibrk)   
subota, 07. januar 2012.

Badnji dan, kad su se - godine nulte – persijski magi vođeni zvezdom već bili prikučili „domu hleba“, što na ivritu znači bejt lehem, Vitlejem, i za njih je bio predukus božićnog zagrljaja boga i čoveka“.

 
<< Prva < Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sledeća > Poslednja >>

Strana 6 od 14
SVI TEKSTOVI U RUBRICI

Anketa

Da li mislite da će se Srbija pridružiti sankcijma EU protiv Rusije?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner