Početna strana > Debate > Crkva i politika
Crkva i politika
Crkva i politika

Prijem Kosova u Unesko imao bi porazne posledice za hrišćansko kulurno nasleće i budućnost KiM

Patrijarh Irinej   
nedelja, 20. septembar 2015.

Umesto donošenja zakona o restituciji crkvene i druge privatne imovine na Kosovu i Metohiji, oduzete u vreme komunističke vlasti, danas se otuđuje i ugrožava i preostala imovina Crkve i, naročito, imovina prognanih u etničkom čišćenju Srba sa Kosova i Metohije.

 
Crkva i politika

Božićna poslanica SPC - više ljubavi, manje mržnje i nesloge

Patrijarh Irinej   
ponedeljak, 05. januar 2015.

Što je manje vere u Boga, što je manje Boga i Božje ljubavi u ljudima, to je sve manje ljubavi u ljudskim odnosima; sve je manje istinske ljubavi u braku, porodici, društvu – to sve više među ljudima i u ljudima caruje lažna ljubav i samoljublje.

 
Crkva i politika

Vaskršnja poslanica SPC

Patrijarh Irinej   
subota, 19. april 2014.

Posebno pozdravljamo našu stradalnu braću i sestre na Kosovu i Metohiji koji, iako u okovima neslobode, obespravljenosti i diskriminacije, danas sa nama slave pobedu Dobra nad zlom, Života nad smrću, Hrista Vaskrsloga nad demonskim silama tame.

 
Crkva i politika

Jedan vek Patrijarha Pavla

Jelena Tasić   
subota, 19. april 2014.

Tako je govorio Patrijarh Pavle, 44. poglavar Srpske pravoslavne crkve, koji je još za života proglašen za "svetitelja koji hoda" i "jedinog nebeskog Srbina". Ove godine navršava se vek od njegovog rođenja, a 15. novembra pola decenije od upokojenja.

 
Crkva i politika

Božićna poslanica - Potreban nam je duhovni i moralni preporod

Mitropolit Amfilohije   
ponedeljak, 06. januar 2014.

Ljubeći Hrista, „Predvječnog Boga dijete mlado“, posebnu ljubav dugujemo prema djeci, nerođenoj i rođenoj: prema nerođenoj – njihovim rađanjem, a prema rođenoj – staranjem o njima i njihovim vaspitanjem u strahu Božijem i mudrosti.

 
Crkva i politika

Božićna poslanica 2013.

Stanislav Hočevar   
utorak, 24. decembar 2013.

Od srca, dakle, želim svima vama srećan i blagoslovljen praznik Hristovog rođenja! Njegov duh neka nadahnjuje i vodi čitav naš život i u idućoj godini 2014. U njoj ćemo Bogu zahvaljivati za 90-godišnjicu ponovnog osnivanja naše Beogradske nadbiskupije. Svima vama, pogotovo braći i sestrama Istočne Crkve, kličem: Hristos se rodi – vaistinu se rodi!

 
Crkva i politika

Pismo Borisu Tadiću i Vojislavu Koštunici povodom izbora na KiM 2004. godine

Patrijarh Pavle   
subota, 19. oktobar 2013.

Za ime Boga, ne pozivajte ostatak progonjenog i mučeničkog srpskog naroda na Kosovu i Metohiji na izbore za organe tamošnje vlasti! Ne pozivajte ga, pa ma ko vas na to nagovarao ili prisiljavao!

 
Crkva i politika

Duhovna i kulturna svest srpskog naroda posmatrana kroz prizmu Milanskog edikta

Petar V. Šerović   
nedelja, 06. oktobar 2013.

Univerzalni koreni romejskog hrišćanstva, odn. pravoslavlja, poslužili su srpskom narodu da uspostavi duhovnu vezu sa jelinističkom kulturom, preko nje sa antičkom Jeladom, a na drugoj strani sa judaizmom koji je nosio brojne pečate drevnih civilizacija Bliskog istoka.

 
Crkva i politika

Put Vatikana na Bliski Istok vodi preko Konstantinopolja

Reks.ru   
četvrtak, 16. maj 2013.

Patrijarh Vartolomej je bio sputan neophodnošću da se potčinjava zvaničnoj Ankari. Izgledalo je da mu dolazak pape Franciska pruža manevarski prostor. Ali, prvih dana Franciskovog delanja Vartolomej je sebi dopustio niz neopreznih izjava.

 
Crkva i politika

Nije pretnja, nego vapaj - odgovor premijeru Dačiću i patrijarhu Irineju

Episkop Atanasije   
subota, 11. maj 2013.

Gospodine Dačiću, mora da ste u paničnom strahu, kad priviđate španske vetrenjače u otadžbini inkvizicije i vama toliko milog zapada, a živite u slobodarskoj Srbiji, na brdovitom Balkanu, u zemlji rođenoj i odrasloj uz slobodarsku Crkvu Hrista Osloboditelja i Vaskrsitelja čoveka i svega roda ljudskog.

 
Crkva i politika

Božićni pozdrav bezbožnicima

Vladika Nikolaj Velimirović   
sreda, 07. januar 2015.

Vi zaglušiste svet vikom, da je vera opijum naroda, ali za dokaz toga ne pokazaste od svoje strane ništa drugo do krv, okove i tirjanluk.

 
Crkva i politika

Ustav je garant celovitosti Srbije, prethodna vlada "legla na rudu" natovske Evrope

Mitropolit Amfilohije   
nedelja, 20. april 2014.

Briselski sporazum ide u pravcu prinudnog ozvaničenja od strane Srbije tog zapečaćenja. Bilo bi dobro da oni koji idu na podvorenje i razgovore u Brisel, pri svakom odlasku prođu kroz ranjenu NATO bombama Knez Miloševu ulicu i da se prisjete makar godišnjice 6. aprila 1941. godine.

 
Crkva i politika

Uskršnja poslanica 2014.

Stanislav Hočevar   
subota, 19. april 2014.

Slavlje Uskrsa nam, naime, govori da je Isus iz Nazareta, dakle i Bog i Čovek, svojom jedinstvenom mukom, smrću i uskrsnućem čovečanstvu otvorio i prozore i vrata! On nam je učinio dostupnom beskonačnost stvarnosti!

 
Crkva i politika

Božićna poslanica SPC - Kosovo je više od teritorije, to je naš zavet

Patrijarh Irinej   
ponedeljak, 06. januar 2014.

Našoj braći i sestrama na Kosovu i Metohiji poručujemo: znajte da niste sami i niste zaboravljeni; sa vama je sav srpski rod, ali i sav pravdoljubivi svet koji sa vama sastradava, pati i moli se.

 
Crkva i politika

Naš geopolitički položaj nikad nije bio udoban, a danas je tragičan

Episkop Irinej   
nedelja, 05. januar 2014.

Sistemi vlasti u čitavom današnjem svetu veoma su slični: parlamentarne demokratije sa manje ili više naglašenom ulogom predsednika. Uz njih su multinacionalne kompanije i medijski konglomerati koji konstruišu stvarnost.

 
Crkva i politika

Karlovačka mitropolija - 300 godina kasnije

Komnen Kolja Seratlić   
nedelja, 15. decembar 2013.

Taj uzvišeni Jubilej svestrano osvetljava sve prostore srpske istorije, od tih činjenica svetle prošlosti svi smo rođeni. Crkva je u svim istorijskim periodima imala najvažniju ulogu u životu srpskog naroda, bila je osnova srpskog identiteta, centar pismenosti i očuvanja istorijskih tekovina.

 
Crkva i politika

Pokrov Presvete Bogorodice i Rusija

Radojka Tmušić Stepanov   
ponedeljak, 14. oktobar 2013.

Lepota se ne može sakriti ni od oka stručnjaka, ni od oka laika. Zaboravljate na vreme, i tek kasnije shvatate da je ovo remek delo arhitekture napravljeno u doba nepostojanja tehnike, u savremenom smislu reči i da je napravljeno usred polja, među rečnim rukavcima, na terenu, koji je opšte poznat kao ''mekan'' i težak za postavljanje jakih temelja.

 
Crkva i politika

Pisma Aleksandru Vučiću, vladiki Irineju, prestolonasledniku Aleksandru i ambasadoru Konuzinu

Vladika Filaret   
subota, 01. jun 2013.

Odlučili smo da objavimo pisma vladike Filareta, jer ona na najbolji način oslikavaju kako funkcioniše Crkva. I kako su crkveni velikodostojnici odavno i doušnici, i potkazivači.

 
Crkva i politika

Da li su arhijereji SPC pomogli medijskim vampirima da upokoje protest "Ostajemo u Srbiji"

Aleksandar Lazić   
nedelja, 12. maj 2013.

Šteta koja je režimu naneta evidentna je – čak i u ovoj Srbijici glas SPC ima dalek i težak odjek, ali je neopreznost predstavnika Crkve doprinela da vlast minimizira negativne posledice.

 
Crkva i politika

Svaka autonomija KiM je prihvatljiva, ali ne i priznavanje nezavisnosti

Patrijarh Irinej   
nedelja, 05. maj 2013.

Svaka autonomija Kosova i Metohije je prihvatljiva, i ona najšira moguća, ali de fakto priznavanje samoproglašene državnosti i samostalnosti pokrajine - nije. Dugoročno gledano, za stabilnost, pa i opstanak države, od bilo čijeg stava, pa i Srpske pravoslavne crkve

 
<< Prva < Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sledeća > Poslednja >>

Strana 5 od 14
SVI TEKSTOVI U RUBRICI

Anketa

Da li mislite da će se Srbija pridružiti sankcijma EU protiv Rusije?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner