Početna strana > Debate > Crkva i politika
Crkva i politika
Crkva i politika

Božićna poslanica SPC - Kosovo je više od teritorije, to je naš zavet

Patrijarh Irinej   
ponedeljak, 06. januar 2014.

Našoj braći i sestrama na Kosovu i Metohiji poručujemo: znajte da niste sami i niste zaboravljeni; sa vama je sav srpski rod, ali i sav pravdoljubivi svet koji sa vama sastradava, pati i moli se.

 
Crkva i politika

Naš geopolitički položaj nikad nije bio udoban, a danas je tragičan

Episkop Irinej   
nedelja, 05. januar 2014.

Sistemi vlasti u čitavom današnjem svetu veoma su slični: parlamentarne demokratije sa manje ili više naglašenom ulogom predsednika. Uz njih su multinacionalne kompanije i medijski konglomerati koji konstruišu stvarnost.

 
Crkva i politika

Karlovačka mitropolija - 300 godina kasnije

Komnen Kolja Seratlić   
nedelja, 15. decembar 2013.

Taj uzvišeni Jubilej svestrano osvetljava sve prostore srpske istorije, od tih činjenica svetle prošlosti svi smo rođeni. Crkva je u svim istorijskim periodima imala najvažniju ulogu u životu srpskog naroda, bila je osnova srpskog identiteta, centar pismenosti i očuvanja istorijskih tekovina.

 
Crkva i politika

Pokrov Presvete Bogorodice i Rusija

Radojka Tmušić Stepanov   
ponedeljak, 14. oktobar 2013.

Lepota se ne može sakriti ni od oka stručnjaka, ni od oka laika. Zaboravljate na vreme, i tek kasnije shvatate da je ovo remek delo arhitekture napravljeno u doba nepostojanja tehnike, u savremenom smislu reči i da je napravljeno usred polja, među rečnim rukavcima, na terenu, koji je opšte poznat kao ''mekan'' i težak za postavljanje jakih temelja.

 
Crkva i politika

Pisma Aleksandru Vučiću, vladiki Irineju, prestolonasledniku Aleksandru i ambasadoru Konuzinu

Vladika Filaret   
subota, 01. jun 2013.

Odlučili smo da objavimo pisma vladike Filareta, jer ona na najbolji način oslikavaju kako funkcioniše Crkva. I kako su crkveni velikodostojnici odavno i doušnici, i potkazivači.

 
Crkva i politika

Da li su arhijereji SPC pomogli medijskim vampirima da upokoje protest "Ostajemo u Srbiji"

Aleksandar Lazić   
nedelja, 12. maj 2013.

Šteta koja je režimu naneta evidentna je – čak i u ovoj Srbijici glas SPC ima dalek i težak odjek, ali je neopreznost predstavnika Crkve doprinela da vlast minimizira negativne posledice.

 
Crkva i politika

Svaka autonomija KiM je prihvatljiva, ali ne i priznavanje nezavisnosti

Patrijarh Irinej   
nedelja, 05. maj 2013.

Svaka autonomija Kosova i Metohije je prihvatljiva, i ona najšira moguća, ali de fakto priznavanje samoproglašene državnosti i samostalnosti pokrajine - nije. Dugoročno gledano, za stabilnost, pa i opstanak države, od bilo čijeg stava, pa i Srpske pravoslavne crkve

 
Crkva i politika

Vera je udisanje duha uskrslog Gospoda

Stanislav Hočevar   
subota, 30. mart 2013.

Braćo i sestre, moja najveća želja i moja najsrdačnija čestitka je: Nikad ne gubite Raspetog i Uskrslog Gospoda iz svojih očiju! Uskrsli Gospod neka sija u njima! Tim svetlom birajmo put budućnosti.

 
Crkva i politika

Papa po nulti put među Srbljima

Aleksandar Lazić   
četvrtak, 28. februar 2013.

Nisu mediji, ni stručna javnost, niti tribine tipa "Papa u Srbiji – za i protiv" mesto gde će se odlučiti da li će SPC pozvati u posetu rimokatoličkog poglavara, nije to čak ni "crkvena vlada" (Sinod) – već je to pitanje za sve srpske arhijereje okupljene na Saboru.

 
Crkva i politika

Osvrt na status SPC na KiM u Platformi i Rezoluciji Skupštine Srbije

Velibor DŽomić   
subota, 19. januar 2013.

Sudeći po tekstu Platforme, više je nego očevidno da se o jednoj od duhovno i nacionalno najznačajnijih eparhija SPC pokušava nametnuti stav koji je direktno u suprotnosti sa Ustavom Republike Srbije i Zakonom o Crkvama i verskim zajednicama.

 
Crkva i politika

Božićna poslanica - Potreban nam je duhovni i moralni preporod

Mitropolit Amfilohije   
ponedeljak, 06. januar 2014.

Ljubeći Hrista, „Predvječnog Boga dijete mlado“, posebnu ljubav dugujemo prema djeci, nerođenoj i rođenoj: prema nerođenoj – njihovim rađanjem, a prema rođenoj – staranjem o njima i njihovim vaspitanjem u strahu Božijem i mudrosti.

 
Crkva i politika

Božićna poslanica 2013.

Stanislav Hočevar   
utorak, 24. decembar 2013.

Od srca, dakle, želim svima vama srećan i blagoslovljen praznik Hristovog rođenja! Njegov duh neka nadahnjuje i vodi čitav naš život i u idućoj godini 2014. U njoj ćemo Bogu zahvaljivati za 90-godišnjicu ponovnog osnivanja naše Beogradske nadbiskupije. Svima vama, pogotovo braći i sestrama Istočne Crkve, kličem: Hristos se rodi – vaistinu se rodi!

 
Crkva i politika

Pismo Borisu Tadiću i Vojislavu Koštunici povodom izbora na KiM 2004. godine

Patrijarh Pavle   
subota, 19. oktobar 2013.

Za ime Boga, ne pozivajte ostatak progonjenog i mučeničkog srpskog naroda na Kosovu i Metohiji na izbore za organe tamošnje vlasti! Ne pozivajte ga, pa ma ko vas na to nagovarao ili prisiljavao!

 
Crkva i politika

Duhovna i kulturna svest srpskog naroda posmatrana kroz prizmu Milanskog edikta

Petar V. Šerović   
nedelja, 06. oktobar 2013.

Univerzalni koreni romejskog hrišćanstva, odn. pravoslavlja, poslužili su srpskom narodu da uspostavi duhovnu vezu sa jelinističkom kulturom, preko nje sa antičkom Jeladom, a na drugoj strani sa judaizmom koji je nosio brojne pečate drevnih civilizacija Bliskog istoka.

 
Crkva i politika

Put Vatikana na Bliski Istok vodi preko Konstantinopolja

Reks.ru   
četvrtak, 16. maj 2013.

Patrijarh Vartolomej je bio sputan neophodnošću da se potčinjava zvaničnoj Ankari. Izgledalo je da mu dolazak pape Franciska pruža manevarski prostor. Ali, prvih dana Franciskovog delanja Vartolomej je sebi dopustio niz neopreznih izjava.

 
Crkva i politika

Nije pretnja, nego vapaj - odgovor premijeru Dačiću i patrijarhu Irineju

Episkop Atanasije   
subota, 11. maj 2013.

Gospodine Dačiću, mora da ste u paničnom strahu, kad priviđate španske vetrenjače u otadžbini inkvizicije i vama toliko milog zapada, a živite u slobodarskoj Srbiji, na brdovitom Balkanu, u zemlji rođenoj i odrasloj uz slobodarsku Crkvu Hrista Osloboditelja i Vaskrsitelja čoveka i svega roda ljudskog.

 
Crkva i politika

Vaskršnja poslanica

Mitropolit Amfilohije   
subota, 04. maj 2013.

Sva događanja, braćo i sestre, od nastanka sveta i veka, vrhune i dobijaju svoj večni smisao i punoću u ovom događaju nad događajima, prazniku nad praznicima - u Vaskrsenju Hrista Boga našega.

 
Crkva i politika

Bojan u crkvi ili smišljeno ćutanje „Ateista“

Miroje Jovanović   
četvrtak, 07. mart 2013.

O sekularizmu i pravoj meri odnosa države sa verskim zajednicama, nemaju samo oni koji ne veruju pravo da govore. Svojim „nejavljanjem“ povodom kanonske posete dr Pajtić Bojana crkvi u Srbobranu, ja udruženje građana „Ateisti Srbije“ od danas krstim sa „selektivni sekularisti“.

 
Crkva i politika

Danas je Sveti Sava (po Obradovićevom kalendaru)

Aleksandar Lazić   
petak, 25. januar 2013.

Kada sam se malo povratio od šoka, prvo sam pomislio da Žarko O. školsku slavu doživljava kao obeležavanje početka ORA "Sveti Sava", ali mi je kasnije sinulo da on zapravo, Savindan doživljava kao proslavu Osmog marta.

 
Crkva i politika

Jevrejski narod je dvadeset vekova čekao povratak u zemlju otaca, a Srbi pet vekova oslobođenje Stare Srbije

Patrijarh Irinej   
nedelja, 06. januar 2013.

Božić je Dan kojim počinje i Vaskrsenje, a Vaskrsenja ne biva bez stradanja, stradalna deco naša na Kosovu i Metohiji! Znajte, da je izgnani jevrejski narod skoro dvadeset vekova čekao dan povratka zemlji otaca.

 
<< Prva < Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sledeća > Poslednja >>

Strana 5 od 14
SVI TEKSTOVI U RUBRICI

Anketa

Da li mislite da će se Srbija pridružiti sankcijma EU protiv Rusije?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner