Početna strana > Debate > Crkva i politika
Crkva i politika
Crkva i politika

Evolucionizam i pravoslavlje

Konstantin Bufejev   
subota, 27. maj 2017.
Darvinizam je u suprotnosti sa Biblijom, ali on sam po sebi predstavlja ne nauku, nego samo mišljenje pojedinih naučnika, koje je u suprotnosti sa  naučno utvrđenim činjenicama.

 

Svetitelj Luka (Vojno-Jasenjecki) [22, s. 44]
 
Crkva i politika

Vaskršnja poslanica Srpske Pravoslavne Crkve

Patrijarh Irinej   
petak, 14. april 2017.

Očinski pozivamo sve one koji su se iz nekog razloga odvojili od Jedne, Svete, Saborne i Apostolske Crkve da se vrate u njeno okrilje. Strašan je greh raskola i jeresi. Po svetim Ocima, ni mučenička krv ga ne može oprati. Oprostimo jedni drugima radi Vaskrsenja i ponovo postanimo braća u svetoj Crkvi, jedinoj Lađi spasenja!

 
Crkva i politika

Ko je bio Isus?

Episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije   
subota, 07. januar 2017.

Isus blagoslovivši sa krsta svoje ubice, ostaje do kraja dosledan i veran svakoj svojoj reči pokazujući još jedanput da su jedino dela ljubavi večna. On, kao i na početku, kada je došao među nas praćen anđeoskom pesmom odaje slavu Bogu i čini mir odobrovoljavajući ljude da neguju ljubav među sobom. To ga čini slavnim do danas i darodavcem božanske topline našim ohladnelim srcima, kao što je onda svojim rođenjem doneo toplinu u hladnu pećinu.

 
Crkva i politika

Bolje da smo ostali pod okupacijom, nego da radimo ovo što naše vlasti rade

Atanasije Jevtić   
subota, 10. decembar 2016.

Okupacijom NATO-a okupirano je Kosovo i Metohija, gospodo, i naše vlasti ove unesrećene Srbije svojim ovakvim „pregovorima i razgovorima i dogovorima“ u Briselu samo će postići da tu okupaciju legalizuju.

 
Crkva i politika

Sledujući kosovskom zavetu Svetoga kneza Lazara, nikad ne smemo zaboraviti da je Carstvo nebesko vrhunski ideal i večni cilj

Vaskršnja poslanica SPC   
subota, 30. april 2016.

Posebno saosećamo sa našom braćom i sestrama na Kosovu i Metohiji. Oni, živeći i Boga slaveći na iskonskoj srpskoj zemlji, nastavljaju da svedoče tajnu Hristovog stradanja i Vaskrsenja.

 
Crkva i politika

Hrišćanstvo i obraz

Mladen Obradović   
utorak, 05. januar 2016.

Koliko delovanje Instituta za studije kulture i hrišćanstva ima veze sa Hristom i Hrišćanstvom, svedoče njihove aktivnosti pod pokroviteljstvom NED i KAS, poput seminara „Rodna ravnopravnost i društvena uloga žena u Srbiji“. 

 
Crkva i politika

Prijem Kosova u Unesko imao bi porazne posledice za hrišćansko kulurno nasleće i budućnost KiM

Patrijarh Irinej   
nedelja, 20. septembar 2015.

Umesto donošenja zakona o restituciji crkvene i druge privatne imovine na Kosovu i Metohiji, oduzete u vreme komunističke vlasti, danas se otuđuje i ugrožava i preostala imovina Crkve i, naročito, imovina prognanih u etničkom čišćenju Srba sa Kosova i Metohije.

 
Crkva i politika

Božićna poslanica SPC - više ljubavi, manje mržnje i nesloge

Patrijarh Irinej   
ponedeljak, 05. januar 2015.

Što je manje vere u Boga, što je manje Boga i Božje ljubavi u ljudima, to je sve manje ljubavi u ljudskim odnosima; sve je manje istinske ljubavi u braku, porodici, društvu – to sve više među ljudima i u ljudima caruje lažna ljubav i samoljublje.

 
Crkva i politika

Vaskršnja poslanica SPC

Patrijarh Irinej   
subota, 19. april 2014.

Posebno pozdravljamo našu stradalnu braću i sestre na Kosovu i Metohiji koji, iako u okovima neslobode, obespravljenosti i diskriminacije, danas sa nama slave pobedu Dobra nad zlom, Života nad smrću, Hrista Vaskrsloga nad demonskim silama tame.

 
Crkva i politika

Jedan vek Patrijarha Pavla

Jelena Tasić   
subota, 19. april 2014.

Tako je govorio Patrijarh Pavle, 44. poglavar Srpske pravoslavne crkve, koji je još za života proglašen za "svetitelja koji hoda" i "jedinog nebeskog Srbina". Ove godine navršava se vek od njegovog rođenja, a 15. novembra pola decenije od upokojenja.

 
Crkva i politika

Aktuelnost isihazma

Gelijan Prohorov   
subota, 15. april 2017.

«Ćelijska» isihastička literatura ne gubi i mislim da nikada neće izgubiti svoj značaj zato što ona predstavlja i «ogledalo» samosaznanja čoveka, i praktične psihološke pouke, koje poučavaju o tome, šta su strasti, kakvih ih ima, kako se razvijaju i zbog čega se i kako s njima treba boriti. Strasti autori tih poučnika nabrajaju osam: stomakougađanje, blud, srebroljublje, gnev, tugu, ili beznađe, uninije, sujetu i gordost

 
Crkva i politika

O "dvostrukom" krštenju Stefana Nemanje, kako je taj nesporazum nastao i zašto je to za nas važno

Dragomir M Davidović   
petak, 10. mart 2017.

 

 A da se na samom kraju ipak zapitamo, zbog čega modernom srpskom čitaocu može uopšte biti važno i interesantno koliko je puta i kako kršćavan  Nemanja, i po kome obredu? Jer, da smo katolici, sad bismo već i mi bili u evropskoj uniji i u NATO kao Hrvati i ne bismo išli „sa svetim Savom u XXI vek“

 
Crkva i politika

Dok je Srba, biće i Kosova i Metohije, Kosovo je duša Srbinova

Božićna poslanica SPC   
četvrtak, 05. januar 2017.

Dok je Srba, biće i Kosova! Kosovo je duša Srbinova! Zato će Kosovo i Metohija biti i ostati naša zemlja, jer su tu naša Golgota i naš Jerusalim. Neka bi Bog, Jedini Čovekoljubac, podario mir i blagoslov svemu narodu Svom i, po rečima svetog Siluana Atonskog, darovao da Ga svi narodi na zemlji poznaju Duhom Svetim, u čudesnoj svetlosti Božića!

 
Crkva i politika

Još malo o nadbiskupu zagrebačkom Vjekoslavu Alojziju Stepincu

Veljko Đurić Mišina   
petak, 26. avgust 2016.

Nadbiskup Stepinac je saučesnik u sprovođenju planiranog i ozakonjenog državnog zločina koji se sprovodio radi zatiranja srpskog naroda, koje su počinili pripadnici vojnih postrojbi Nezavisne Države Hrvatske.

 
Crkva i politika

Sačuvajmo jedinstvo vere i crkve

Božićna poslanica SPC   
sreda, 06. januar 2016.

Bez istinskog i životnog mira sa Bogom svojim nemoguć je mir sa braćom svojom, nemoguća je i dobra volja među ljudima i narodima. Znajući to, braćo i sestre i draga deco duhovna, pozivamo vas da se izmirimo sa Bogom svojim.

 
Crkva i politika

Stepinac ni zločinac ni svetac - otvoreno pismo papi Franji

Predrag Ilić   
utorak, 22. septembar 2015.

Da su nadbiskup Stepinac i njegova crkva uložili u spašavanje ugroženih Srba, Jevreja i Roma samo 10% one energije koje su, kasnije, uložili u spašavanje najtežih ustaških zločinaca, nevinih žrtava bi u NDH bilo bar upola manje nego što ih je stvarno bilo.

 
Crkva i politika

Božićni pozdrav bezbožnicima

Vladika Nikolaj Velimirović   
sreda, 07. januar 2015.

Vi zaglušiste svet vikom, da je vera opijum naroda, ali za dokaz toga ne pokazaste od svoje strane ništa drugo do krv, okove i tirjanluk.

 
Crkva i politika

Ustav je garant celovitosti Srbije, prethodna vlada "legla na rudu" natovske Evrope

Mitropolit Amfilohije   
nedelja, 20. april 2014.

Briselski sporazum ide u pravcu prinudnog ozvaničenja od strane Srbije tog zapečaćenja. Bilo bi dobro da oni koji idu na podvorenje i razgovore u Brisel, pri svakom odlasku prođu kroz ranjenu NATO bombama Knez Miloševu ulicu i da se prisjete makar godišnjice 6. aprila 1941. godine.

 
Crkva i politika

Uskršnja poslanica 2014.

Stanislav Hočevar   
subota, 19. april 2014.

Slavlje Uskrsa nam, naime, govori da je Isus iz Nazareta, dakle i Bog i Čovek, svojom jedinstvenom mukom, smrću i uskrsnućem čovečanstvu otvorio i prozore i vrata! On nam je učinio dostupnom beskonačnost stvarnosti!

 
Crkva i politika

Božićna poslanica SPC - Kosovo je više od teritorije, to je naš zavet

Patrijarh Irinej   
ponedeljak, 06. januar 2014.

Našoj braći i sestrama na Kosovu i Metohiji poručujemo: znajte da niste sami i niste zaboravljeni; sa vama je sav srpski rod, ali i sav pravdoljubivi svet koji sa vama sastradava, pati i moli se.

 
<< Prva < Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sledeća > Poslednja >>

Strana 5 od 15
SVI TEKSTOVI U RUBRICI

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner