Početna strana > Debate > Crkva i politika
Crkva i politika
Crkva i politika

Tako blizu a tako daleko, ili kad će papa u Srbiju

Vojislav M. Stanojčić   
četvrtak, 30. avgust 2012.

Početkom maja 1945, Jugoslovenska narodna armija stigla je do Zagreba, ali su najveći ustaški zlikovci –predvođeni Poglavnikom- uspeli da pobegnu. Uz njih i 500 pripadnika katoličkog klera. Oni nikada nisu odgovarali za svoje zločine.

 
Crkva i politika

Vatikan i raspad Jugoslavije - da li je papa Vojtila stvarno mirotvorac

Vladimir Dimitrijević   
subota, 21. april 2012.

U isto vreme dok je huškao „međunarodnu zajednicu“, papa rimski stalno je slao „ekumenske signale“ patrijarhu Pavlu. U martu 1994. u Beogradu se obreo njegov izaslanik koji je naglasio da papa „gaji duboke emocije i zabrinutost“ za srpski narod.

 
Crkva i politika

Danasov (anti)božićni dodatak

Aleksandar Lazić   
subota, 11. februar 2012.

Kada verujuće biće u Srbiji oko 7. januara uzme u ruke list Danas, prvo bi se iznenadilo (a možda i obradovalo) kad bi videlo da to glasilo uopšte ima dodatak posvećen Hristovom rođenju. Već sama naslovna strana dodatka razbija iluzije.

 
Crkva i politika

Sveti Sava Srpski - zadati otac, darovani brat

Bogdan Lubardić   
nedelja, 29. januar 2012.

Svetost jeste jedino sredstvo kojim se prisustvo Boga u prostoru i vremenu može svedočiti i štititi, koliko stoji do ljudi pomognutih Bogom. Vrlinom svetosti, i to Savine, dolaze nam i sva bogodolična i bogonosna utemeljenja.

 
Crkva i politika

Rusija kao Bogorodičina nova domovina

Radojka Tmušić Stepanov   
petak, 06. januar 2012.

Tri čudotvorne ikone Bogorodice, za koje se smatra da ih je za Njena života naslikao jevanđelista Luka,  stigle su u Rusiju ne kao ratni plen, ili dragocenost, koja je kupljena novcem. Dve su stigle kao poklon, a treća se Promislom pojavila na severu ove velike države.

 
Crkva i politika

Političko koketiranje DS sa Crkvom

Veljko Đurić Mišina   
sreda, 14. decembar 2011.
Mada je crkva dom u koji sveštenoslužitelji pozivaju na spasenje sve ljude, održavanje političkog skupa u tom objektu mora da izazove sablazan tim pre što u Batajnici ima drugih prigodnih prostora, kao što su Dom kulture, dom Sokolskog društva ili ugostiteljski objekti.
 
Crkva i politika

O navodnoj "autonomiji" Crkve u Crnoj Gori

Velibor DŽomić   
subota, 24. septembar 2011.

Slobodno mogu da tvrdim da mnogi od ”zabrinutih kritičara” pojma nemaju o sadržini tih ugovora, ali im to ne smeta da se bave tim pitanjem u Crnoj Gori koje se ne može i ne sme rešiti bez znanja i odobrenja Srpskog Patrijarha, Sinoda i Sabora.

 
Crkva i politika

Odgovor episkopu bačkom Irineju

Mladen Švarc   
subota, 09. jul 2011.

Nisam se odlučio na cepidlačke i besplodne rasprave o temama o kojima, po prirodi stvari, ne mislimo isto, niti se možemo međusobno uspešno uveravati. Svaki narod ima svoju samosvest, svoje narodne osećaje i svoju nacionalnu volju.

 
Crkva i politika

Crkva, kriza i hrišćansko milosrđe

Vladimir Dimitrijević   
petak, 08. jul 2011.

Država vraća imovinu Crkvi. Gde su dečja hranilišta, kakva je, pre Drugog svetskog rata, svuda, od Bitolja do Čačka, osnivao Sveti Nikolaj Žički? Gde su starački domovi? Gde briga o mnogodetnim porodicama?

 
Crkva i politika

Novinarski ili doktorski falsifikat dr Zorana Petrovića Piroćanca?

Zoran Đurović   
četvrtak, 09. jun 2011.

Nedopustivo je pak da se Papi podmetne izjava: „Trebalo bi da bombardujete Srbe”, jer ona ne postoji. To nema veze sa novinarskim kodeksom, a još manje sa naučnim. Nema navođenja izvora (iz prostog razloga što ne postoji).

 
Crkva i politika

Hrvatski „Razum“ i srpski pametnjakovići

Vladimir Dimitrijević   
četvrtak, 30. avgust 2012.

I tako smo došli do naše stare teme: ekumenizma, i njene novije varijacije, papine posete. Ako je ovoliko Razuma među rimokatolicima na Balkanu, koji to naši pametnjakovići veruju da će poseta njihovog poglavara našoj Crkvi nešto popraviti u uzajamnim odnosima?

 
Crkva i politika

Vaskršnja poslanica 2012. godine

SPC   
subota, 14. april 2012.

Neprestano se molimo Vaskrslom Hristu za našu braću i sestre na Kosovu i Metohiji. Molimo ih da nikada ne klonu duhom i da ostanu verni svojoj Pravoslavnoj veri na svom i našem pradedovskom ognjištu, istakao je patrijarh srpski Irinej u Vaskršnjoj poslanici.

 
Crkva i politika

Šta je Papa Jovan Pavle II stvarno rekao u vezi sa ratom i Srbima

Zoran Đurović   
subota, 11. februar 2012.

Papin pojam humanitarne intervencije iz januara 1993. ne poklapa se sa NATO-vim iz avgusta 1993. Flin je bio frustiran papinom pozicijom, tako da nije mogao podeliti u ruku predsedniku Klintonu nijednu jaku kartu.

 
Crkva i politika

Put u Vitlejem

Vladika Jovan (Ćulibrk)   
subota, 07. januar 2012.

Badnji dan, kad su se - godine nulte – persijski magi vođeni zvezdom već bili prikučili „domu hleba“, što na ivritu znači bejt lehem, Vitlejem, i za njih je bio predukus božićnog zagrljaja boga i čoveka“.

 
Crkva i politika

Bogorodičin blagoslov nad Rusijom

Radojka Tmušić Stepanov   
ponedeljak, 19. decembar 2011.

Ne može se reći da se gospodin slučaj pobrinuo da se novembarske slike katoličke Amerike i pravoslavne Rusije pojave istovremeno. To se pobrinuo sam Gospod, da pokaže svakom da se uzme u pamet.

 
Crkva i politika

Ikona koja je "spasila Moskvu"

Radojka Tmušić Stepanov   
ponedeljak, 21. novembar 2011.

Postoji i legenda o tome kao je oktobra 1941. godine Josif Viserionovič Staljin naredio da se ova ikona, pričvrsti za krilo aviona i tri puta obleti Moskvu. Da li je legenda istinita, nije zvanično potvrđeno, ali nakon toga je iz Japana stigla vest da je japanska vojska dobila tropske uniforme.

 
Crkva i politika

Kroz staze i bogaze do Kosova

Kosara Gavrilović   
subota, 24. septembar 2011.

U svom veoma dugom životu nisam mogla da zamislim da će vlasti obustaviti javni prevoz bez neke veoma velike potrebe kao što se objavljuje vanredno stanje zbog uragana, cunamija, poplava ali ne samo da bi nas sprečili da odemo na Kosovo.

 
Crkva i politika

Osvrt na nedavnu posetu pape rimskog Zagrebu

Episkop bački Irinej   
subota, 09. jul 2011.

Mi pak koji pripadamo pravoslavnim narodima Balkana, ne ljubimo samo svoje otadžbine nego i sav Balkan, svoju širu - romejsku - otadžbinu, svesni da je ona podarila Evropi njena dva civilizacijska temelja, jelinstvo i hrišćanstvo.

 
Crkva i politika

Vidovdanska beseda

Slobodan Antonić   
utorak, 28. jun 2011.

Naše države rade protiv nas. One su, nažalost, sve manje države, a sve više obične vazalne teritorije. To je jedan projekat, mnogo širi od naših zemalja, to je jedan opasan projekat, globalnih razmera, koji hoće da uguši narode, koji hoće da smrvi i u zemlju ukopa sve vrednosti hrišćanske civilizacije.

 
Crkva i politika

Papina poseta Hrvatskoj i njena suština

Petar Anđelković   
sreda, 08. jun 2011.

Postavlja se pitanje, da li je hipodrom sveto tlo? Zašto bi neko vršio misu na hipodromu, a ne u hramu, naročito kad postoje hramovi? Da li po istom načelu može da se služi misa i po plažama, javnim kućama ili deponijama? Koja je onda svrha hramova?

 
<< Prva < Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sledeća > Poslednja >>

Strana 5 od 13
SVI TEKSTOVI U RUBRICI

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner