Početna strana > Debate > Crkva i politika
Crkva i politika
Crkva i politika

Verski turizam ili zaobilaženje vere

Darko Nikolić   
četvrtak, 13. januar 2011.

Srpska pravoslavna crkva ne treba da žmuri pred činjenicom da ima skupu, ekskluzivnu Agenciju, koja se bavi duhovnim kulturnim turizmom, a ne pokloničkim putovanjima. Ili su poklonička putovanja u našoj crkvi dostupna samo bogatima.

 
Crkva i politika

Crkva i savremena kriza

Sveti sinod Grčke pravoslavne crkve   
ponedeljak, 10. januar 2011.

Kao zemlja smo se suočili sa najtežom ekonomskom krizom koja kod većine ljudi izaziva osećaj nesigurnosti i straha. Ne znamo šta će nam doneti sledeći dan. Očigledno je da je naša otadžbina već porobljena, njome faktički upravljaju kreditori.

 
Crkva i politika

Nije vreme da dođe papa

Vladika Lavrentije   
četvrtak, 06. januar 2011.

Postoje putevi i načini da se dijalog ostvari, ali oni su tu samo da pomognu jedni drugima u praktičnim pitanjima, niko se ne meša u unutrašnju tradiciju druge crkve. Nikad niko nije pokušao svoj stav o Hristu i veri da nametne drugome.

 
Crkva i politika

Nastavak polemike između Sinoda SPC i sledbenika Vladike Artemija

SPC vs. Artemije   
četvrtak, 23. decembar 2010.

Namesto da zatraži od Sabora oproštaj za svoje prestupe, za gaženje kanonskog poretka Crkve, kako bi bio oslobođen zabrane sveštenodejstva, episkop Artemije je nasilno, sa grupom svojih sledbenika.

 
Crkva i politika

Srpska pravoslavna crkva u istorijskom kolapsu

Veljko Đurić Mišina   
sreda, 01. decembar 2010.

Istorija nas uči da su u smutnim vremenima pojedini arhijereji žigosani za jeres i raskole. Vreme je pokazalo da su bili u pravu, to jest lažno optuženi. Upravo zato je sa episkopom raško-prizrenskim Artemijem Radosavljevićem trebalo sporije.

 
Crkva i politika

Autogol ili žrtva figure vladike Artemija

Aleksandar B. Đikić   
ponedeljak, 22. novembar 2010.

Ko se god nije upecao na tezu da je tužno stanje u eparhiji Raško-prizrenskoj samo rezultat finansijskih malverzacija jednog saradnika vladike Artemija, bio je u pravu. Dešavanja u SPC tokom čitave godine, daleko su od blagodati kojom bi crkva trebalo da zrači

 
Crkva i politika

Kolo smrti na ulicama Beograda

Mitropolit Amfilohije   
petak, 08. oktobar 2010.

Zanimljivo bi bilo otkriti psihološki i antropološki šta se skriva iza samog naziva „Parada ponosa“.

 
Crkva i politika

Pristupna beseda na ustoličenju u Pećkoj patrijaršiji

Patrijarh Irinej   
nedelja, 03. oktobar 2010.

U ovom radosno-bolnom trenutku, upućujemo vapajni apel moćnim faktorima sveta u čijim rukama je sudbina Kosova i Metohije, uz molitvu Gospodu da ne ogreše svoju dušu donošenjem rešenja po pitanju statusa

 
Crkva i politika

Jedan prilog shvatanju problema autokefalnosti Makedonske pravoslavne crkve 1967

Veljko Đurić Mišina   
subota, 02. oktobar 2010.

Broz je bio vrh političke piramide u Jugoslaviji! Ostaje otvoreno pitanje zašto su sve to radili narodu iz koga su potekli i njegovoj Crkvi.

 
Crkva i politika

Nije svaki Srbin pravoslavac

Jelena Čalija   
nedelja, 26. septembar 2010.

U periodu stvaranja modernih nacija za naš prostor je ključni kriterijum za nacionalno razdvajanje etnički i jezički bliskih i srodnih narodnosnih grupa postala verska pripadnost. , što je umnogome suzilo opseg srpskog nacionalnog (samo)određivanja.

 
Crkva i politika

Kako su se Franjevci žalili Titu na Bakonju fra Brneta

Veljko Đurić Mišina   
ponedeljak, 10. januar 2011.

Nekoliko godina za redom, u Zagrebu rimokatolički sveštenici služe misu zadušnicu na godišnjicu smrti Ante Pavelića, poglavnika NDH. Hrvatski mediji nisu se previše bavili tim događajem u zagrebačkoj crkvi. To je kod njih već tradicija.

 
Crkva i politika

Božićna poslanica: Samo je Hristos nov pod suncem

Patrijarh Irinej   
četvrtak, 06. januar 2011.

Mnogi su i divni darovi kojima je Bog obdario čoveka. Čovek je prizvan da te darove upotrebljava na pravi način, ne da ih zloupotrebljava. Zaista, ljudska sloboda i čovekova prava su neograničeni.

 
Crkva i politika

O napadima na crkve

Petar Anđelković   
nedelja, 02. januar 2011.

Uprkos suštinskim i bitnim razlikama koje postoje između obe crkve, treba primetiti zanimljivu podudarnost u argumentima koji se koriste protiv obe. Naravno, ne želim da ovde stavljam znak jednakosti, nego da pokažem da argumenti koji se koriste protiv obe dolaze sa iste pozicije.

 
Crkva i politika

Patrijarh Pavle - Jasenovac na putu do Niša

Veljko Đurić Mišina   
petak, 10. decembar 2010.

Patrijarh Pavle je dobro znao šta može jedan papa da učini u teškim vremenima. Kako je dobro upamtio Drugi svetski rat i zločine, ali i shvatao da se zločini mogu ponoviti, pisao je papi Jovanu Pavlu II sa vanrednog sabora 17. januara 1992.

 
Crkva i politika

Duh raskola i omraze

Đorđe Vukadinović   
ponedeljak, 22. novembar 2010.

Ako je tačan podatak da odluku o raščinjenju vladike Artemija nije podržalo čak trinaest članova sabora (sedam protiv i šest uzdržanih), onda je to znak da ni za značajan deo arhijereja SPC Artemijeva krivica, čak ni sada, nije nešto što bi bilo „izvan svake razumne sumnje“.

 
Crkva i politika

Kako se pravi „Crkva“

Veljko Đurić Mišina   
nedelja, 21. novembar 2010.

Pretpostavka da je patrijarha Germana trebalo zabaviti o njegovom jadu upravo u Beogradu, kako bi SPC lakše prihvatila, između ostalog, odbijanje da prizna samoproglašenu autokefalnost Makedonske pravoslavne crkve i rušenje kapele na Lovćenu, ima dovoljno osnova.

 
Crkva i politika

Dostojni i nedostojni ustoličenja

Mladen Đorđević   
ponedeljak, 04. oktobar 2010.

Sigurno je da će se naći mnogo onih koji su spremni na kritiku povodom ovakvog ustoličenja patrijarha u Pećkoj patrijaršiji, ali SPC je ipak mnogo starija i trajnija od mnogih, ne samo kritičara već i od sila koje nas sada pritiskaju.

 
Crkva i politika

Odsjaji i senke Časnog krsta

Boško Jakšić   
subota, 02. oktobar 2010.

Ako se ova država klerikalizuje, ako se podrivaju njeni sekularni temelji, onda za to nije kriva crkva već država koja se često ponaša kao da Ustavom nije od nje odvojena. Da vlast ima jasne ciljeve, do toga ne bi dolazilo.

 
Crkva i politika

Pećka patrijaršija - duhovno sedište Metohije i pravoslavlja

Dragiša Spremo   
subota, 02. oktobar 2010.

Dugo u prošlosti o zaštiti metohijskih manastira - Pećke patrijaršije, Visokih Dečana i Deviča, brinule su posebno izabrane vojvode, koje su taj častan posao obavljale dobrovoljno i besplatno.

 
Crkva i politika

Pismo Svetog arhijerejskog sabora SPC vladici Artemiju

Sveti arhijerejski sinod SPC   
petak, 24. septembar 2010.

Sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve (SPC) odlučio je da umirovljenom vladici Artemiju privremeno zabrani sva sveštenodejstva do predstojećeg, drugog redovnog zasedanja Svetog arhijerejskog sabora koji će doneti konačnu odluku.

 
<< Prva < Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sledeća > Poslednja >>

Strana 8 od 14
SVI TEKSTOVI U RUBRICI

Anketa

Da li mislite da će se Srbija pridružiti sankcijma EU protiv Rusije?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner