Početna strana > Debate > Crkva i politika
Crkva i politika
Crkva i politika

Crkva, kriza i hrišćansko milosrđe

Vladimir Dimitrijević   
petak, 08. jul 2011.

Država vraća imovinu Crkvi. Gde su dečja hranilišta, kakva je, pre Drugog svetskog rata, svuda, od Bitolja do Čačka, osnivao Sveti Nikolaj Žički? Gde su starački domovi? Gde briga o mnogodetnim porodicama?

 
Crkva i politika

Novinarski ili doktorski falsifikat dr Zorana Petrovića Piroćanca?

Zoran Đurović   
četvrtak, 09. jun 2011.

Nedopustivo je pak da se Papi podmetne izjava: „Trebalo bi da bombardujete Srbe”, jer ona ne postoji. To nema veze sa novinarskim kodeksom, a još manje sa naučnim. Nema navođenja izvora (iz prostog razloga što ne postoji).

 
Crkva i politika

Hoće li mitropolit Amfilohije prihvatiti ponudu Mila Đukanovića

Veljko Đurić Mišina   
utorak, 24. maj 2011.

Da Srbi nisu savladali pojedine istorijske lekcije, može da potvrdi i paralela sa ustaškom politikom prema Srpskoj pravoslavnoj crkvom u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj i suptilnoj politici Mila Đukanovića: samo su metode različite.

 
Crkva i politika

Jedno razmišljanje u strasnoj sedmici: Poslednja šansa za pomirenje

Vladimir Dimitrijević   
sreda, 20. april 2011.

Uvek sam pre za dijalog sa odeljenom braćom iz naših redova nego sa papom rimskim koji se moli „blaženom“ Alojziju Stepincu i proglašava za sveca Karola Vojtilu, čoveka koji je Srbima naneo toliko zla.

 
Crkva i politika

O titulama naših arhijereja

Veljko Đurić Mišina   
nedelja, 06. mart 2011.

Pojam „arhiepiskop“ asocira na Svetog Savu, na prvog poglavara autokefalne Crkve, i Pećku patrijaršiju. Zato patrijarh srpski nosi u svojoj tituli i „arhiepiskop pećki“.Posle uzdizanja na viši nivo , nestalo je za svagda titula arhiepiskopa u srpskoj Crkvi osim kao uspomena u tituli poglavara Srpske pravoslavne crkve

 
Crkva i politika

Josip Broz i patrijarsi

Veljko Đurić Mišina   
sreda, 02. februar 2011.

U nastavku pisma je navedeno da je Broz primio carigradskog, grčkog i bivšeg ruskog poglavara, „što je imalo odjeka u svetu“. Na kraju je Petrić zaključio pretpostavkom da bi odbijanje prijema imalo negativnog odjeka od strane SSSR i Srpske pravoslavne crkve.

 
Crkva i politika

Verski turizam ili zaobilaženje vere

Darko Nikolić   
četvrtak, 13. januar 2011.

Srpska pravoslavna crkva ne treba da žmuri pred činjenicom da ima skupu, ekskluzivnu Agenciju, koja se bavi duhovnim kulturnim turizmom, a ne pokloničkim putovanjima. Ili su poklonička putovanja u našoj crkvi dostupna samo bogatima.

 
Crkva i politika

Crkva i savremena kriza

Sveti sinod Grčke pravoslavne crkve   
ponedeljak, 10. januar 2011.

Kao zemlja smo se suočili sa najtežom ekonomskom krizom koja kod većine ljudi izaziva osećaj nesigurnosti i straha. Ne znamo šta će nam doneti sledeći dan. Očigledno je da je naša otadžbina već porobljena, njome faktički upravljaju kreditori.

 
Crkva i politika

Nije vreme da dođe papa

Vladika Lavrentije   
četvrtak, 06. januar 2011.

Postoje putevi i načini da se dijalog ostvari, ali oni su tu samo da pomognu jedni drugima u praktičnim pitanjima, niko se ne meša u unutrašnju tradiciju druge crkve. Nikad niko nije pokušao svoj stav o Hristu i veri da nametne drugome.

 
Crkva i politika

Nastavak polemike između Sinoda SPC i sledbenika Vladike Artemija

SPC vs. Artemije   
četvrtak, 23. decembar 2010.

Namesto da zatraži od Sabora oproštaj za svoje prestupe, za gaženje kanonskog poretka Crkve, kako bi bio oslobođen zabrane sveštenodejstva, episkop Artemije je nasilno, sa grupom svojih sledbenika.

 
Crkva i politika

Vidovdanska beseda

Slobodan Antonić   
utorak, 28. jun 2011.

Naše države rade protiv nas. One su, nažalost, sve manje države, a sve više obične vazalne teritorije. To je jedan projekat, mnogo širi od naših zemalja, to je jedan opasan projekat, globalnih razmera, koji hoće da uguši narode, koji hoće da smrvi i u zemlju ukopa sve vrednosti hrišćanske civilizacije.

 
Crkva i politika

Papina poseta Hrvatskoj i njena suština

Petar Anđelković   
sreda, 08. jun 2011.

Postavlja se pitanje, da li je hipodrom sveto tlo? Zašto bi neko vršio misu na hipodromu, a ne u hramu, naročito kad postoje hramovi? Da li po istom načelu može da se služi misa i po plažama, javnim kućama ili deponijama? Koja je onda svrha hramova?

 
Crkva i politika

Vaskršnja poslanica Srpske pravoslavne crkve 2011. godine

SPC   
četvrtak, 21. april 2011.

Vaskrsenjem Hristovim, kao i verom u opšte vaskrsenje mrtvih i u život večni, učimo se da osvajamo – ali ne da osvajamo prolazna i ograničena zemaljska prostranstva, nego večni i beskonačni prostor božanske ljubavi i dobrote.

 
Crkva i politika

Nisam za ulazak u EU po svaku cenu

Patrijarh Irinej   
četvrtak, 07. april 2011.

Najveći broj Srba sa Kosova i Metohije vratio bi se svojim kućama ako bi im bio omogućen slobodan život. Mnogo očekujemo od ovih razgovora. Sa Albancima ne živimo od juče, pa dobro znamo i kako je bilo u prošlosti.

 
Crkva i politika

Osveštana klin čorba

Aleksandar B. Đikić   
četvrtak, 17. februar 2011.
Veoma je zanimljivo da se listom, građanska Srbija u ovom slučaju slaže sa rešavanjem problema nekim čudnim vansudskim putem, iako se inače, gromoglasno zalaže: za pravnu državu, transparentnost društvenog života i pretpostavku nevinosti.
 
Crkva i politika

Do viđenja u Nišu, sa novim datumom i imenom?

Veljko Đurić Mišina   
ponedeljak, 17. januar 2011.

Naši gospodari će nam uskoro servirati priču kako će se naši prihodi znatno povećali kada pređemo da slavimo Božić po Gregorijanskom kalendaru, jer bi na stotine hiljada naših rođaka dolazilo iz inostranstva na mali odmor.

 
Crkva i politika

Kako su se Franjevci žalili Titu na Bakonju fra Brneta

Veljko Đurić Mišina   
ponedeljak, 10. januar 2011.

Nekoliko godina za redom, u Zagrebu rimokatolički sveštenici služe misu zadušnicu na godišnjicu smrti Ante Pavelića, poglavnika NDH. Hrvatski mediji nisu se previše bavili tim događajem u zagrebačkoj crkvi. To je kod njih već tradicija.

 
Crkva i politika

Božićna poslanica: Samo je Hristos nov pod suncem

Patrijarh Irinej   
četvrtak, 06. januar 2011.

Mnogi su i divni darovi kojima je Bog obdario čoveka. Čovek je prizvan da te darove upotrebljava na pravi način, ne da ih zloupotrebljava. Zaista, ljudska sloboda i čovekova prava su neograničeni.

 
Crkva i politika

O napadima na crkve

Petar Anđelković   
nedelja, 02. januar 2011.

Uprkos suštinskim i bitnim razlikama koje postoje između obe crkve, treba primetiti zanimljivu podudarnost u argumentima koji se koriste protiv obe. Naravno, ne želim da ovde stavljam znak jednakosti, nego da pokažem da argumenti koji se koriste protiv obe dolaze sa iste pozicije.

 
Crkva i politika

Patrijarh Pavle - Jasenovac na putu do Niša

Veljko Đurić Mišina   
petak, 10. decembar 2010.

Patrijarh Pavle je dobro znao šta može jedan papa da učini u teškim vremenima. Kako je dobro upamtio Drugi svetski rat i zločine, ali i shvatao da se zločini mogu ponoviti, pisao je papi Jovanu Pavlu II sa vanrednog sabora 17. januara 1992.

 
<< Prva < Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sledeća > Poslednja >>

Strana 8 od 15
SVI TEKSTOVI U RUBRICI

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner