Početna strana > Debate
Debate
Kosovo i Metohija

Nije Srbija "saterana u ćošak", već Vučićeva izdajnička politika

"Otadžbina"   
četvrtak, 06. decembar 2018.

Još kaže da je Srbija saterana u ćošak krijući da nije saterana Srbija nego on, jer je on obećao kada su ga dovodili na vlast 2012. godine da će da prizna Kosovo.

 
Istina i pomirenje na ex-YU prostorima

Film, donacija i dobrosusedski odnosi

Mirjana Radojičić   
sreda, 25. maj 2016.

Tako će bošnjačko-haška interpretacija i kvalifikacija najbrutalnije epizode višegodišnjeg rata na prostorima zapadnobalkanske „Jugoslavije u malom“, dobiti priliku da još jednom prokrstari zemljinom kuglom i to u jednoj od najsugestibilnijih i najpopularnijih formi masovne kulture – dugometražnom igranom filmu.

 
Srbija među ustavima

Politički smisao ustavnih promena u Vojvodini 2008.

Dušan Kovačev   
utorak, 07. oktobar 2008.

Sve baš kao što je nedavno viđeno u Crnoj Gori. U skladu s tim će Vojvođane elektronski bombardovati stavovima kako će vojvođanski problemi odmah ili brzo biti rešeni kada bi se Vojvodina odvojila od Srbije i samostalno krenula prema EU.

 
Kosovo i Metohija

Kosovo, poslednji čin

Dragana Trifković   
nedelja, 18. novembar 2018.

Šta zapravo znači plan „razgraničenja“ ili „razmene teritorije“ sa Albancima za Srbiju? Ovaj plan bio bi deo „Sveobuhvatnog mirovnog sporazuma između Srbije i Kosova“i podrazumevao bi da Srbija potpisivanjem takvog dogovora priznaje Kosovo kao nezavisnu državu

 
Kuda ide Srbija

Novi obrazovni zakoni i Zukorlić na čelu skupštinskog Odbora za obrazovanje - uvreda za srpsku prosvetu i univerzitete

Aleksandar Jovanović   
petak, 06. oktobar 2017.

 Rektor BU morao bi da bude svestan da je njegova uloga značajnija od bilo kojeg ministra prosvete i morao bi da bude spreman da je preuzme – da ne bi sebe doveo u situaciju da izda univerzitet koji mu je poveren da ga vodi! 

 
Istina i pomirenje na ex-YU prostorima

Izvinjenja i pomirenja, ili ko kome stvarno duguje

Nenad Kecmanović   
utorak, 11. avgust 2015.

Napokon, u studijama mira uvijek se ističe da izvinjenja ne vode pomirenju, ako ne dolaze iznutra, spontano i postepeno nego su su pod spoljnim pritiskom i spoljnim razlogom. Brisel pritišće Srbiju na izvinjenje Hrvatima i Bošnjacima jer je normalizacija odnosa sa susjedima proglašena za uslov napredovanja ka EU.

 
Srbija među ustavima

Venecijanska komisija i ćirilica

Slobodan Antonić   
sreda, 03. oktobar 2007.

Komentarisaću primedbe Venecijanske komisije na 10. član Ustava. Taj član Ustava glasi: «U Republici Srbiji u službenoj upotrebi su srpski jezik i ćiriličko pismo. Službena upotreba drugih jezika i pisama uređuje se zakonom, na osnovu Ustava».

 

 
Kosovo i Metohija

Neprihvatljivi su bilo kakvo „razgraničenje“ ili potpis koji bi, direktno ili indirektno, značio priznanje nezavisnosti i ulazak „Kosova“ u UN

Saopštenje Svetog Arhijerejskog Sabora Srpske pravoslavne Crkve o Kosovu i Metohiji   
sreda, 07. novembar 2018.

Sabrani na jesenjem zasedanju Svetog Arhijerejskog Sabora, mi Episkopi Srpske Pravoslavne Crkve, na čelu sa Njegovom Svetošću Patrijarhom srpskim Gospodinom Irinejem, u ovim teškim vremenima sa kojima se suočava naša Crkva i verni narod na Kosovu i Metohiji

 
Kuda ide Srbija

„Pravedna država“ kao nacionalni program

Dragan Pavlović   
nedelja, 10. septembar 2017.

Ljudska zajednica se zasniva na poverenju. Sigurnost da nećemo biti oštećeni, prevareni ili napušteni ("vladavina prava") i garancije da kad se poverenja izneveri, mere koje će uspostaviti poverenje neće izostati, su neophodni.

 
Istina i pomirenje na ex-YU prostorima

Srebrenica – balkanski diskurs „naših i njihovih“ u globalnim medijima

Nikola Tanasić   
subota, 11. jul 2015.

Na srpskom narodu je da iz ove situacije izvuče pouku. Ta pouka može biti banalno ukazivanje na to „ko su mu prijatelji, a ko neprijatelji“, jer duh Sulejman-paše Skopljaka s kraja XVIII veka i dalje suvereno vlada balkanskim i globalnim prilikama, a glave danas ne lete ništa manje nego pre dvesta godina.

 
Kuda ide Srbija

„Njegoš u našem vremenu“ - govor na svečanoj akademiji povodom 170 godina od štampanja „Gorskog vijenca“

Milimir Mučibabić   
sreda, 18. oktobar 2017.

Predstavlja mi neizmerno zadovoljstvo pred ovako probranim skupom što imam tu privilegiju da vam iskažem lično zadovoljstvo što smo zajedno i nekoliko rečenica o našem vremenu i odnosu prema prošlosti i vrijednostima koje su nam ostavili preci u obavezi da ih sačuvamo.

 
Srbija i NATO

Svi severnoatlantski "trojanski konji" među srpskim strankama

Slavko Živanov   
utorak, 05. jul 2011.

Stiče se utisak da je i ondašnja vlast "škakljive" stvari proturala u oblandama. Ili još gore, izgleda da se sa ulaskom u NATO špekuliše ne bi li se dobili ustupci u vezi sa Kosovom.

 
Sudbina dejtonske BiH i Republika Srpska

Dodik i Republika Srpska između Beča i Vučića

Stevan Gajić   
sreda, 06. februar 2019.

Dodik je odlučio da ne bude (više) deo "razgraničenja" i lažnog kompromisa čiji rezultat može samo da bude strateški poraz srpske strane, i na Kosovu i u BiH. Zapad je shvatio da je Dodik promenio poziciju i zato je pokrenuo novi talas pritisaka na njega i na institucije Republike Srpske. 

 
Crkva i politika

Odluka Carigradske patrijaršije da rehabilituje i prizna dvojicu vođa raskolničkih grupacija u Ukrajini kanonski neutemeljena i neobavezujuća

SPC   
ponedeljak, 12. novembar 2018.

Dvodnevno zasedanje Svetog Arhijerejskog Sabora Srpske Pravoslavne Crkve (6. – 7. novembar tekuće godine) bilo je posvećeno trima glavnim temama – stanju na Kosovu i u Metohiji, unapređenju školstva i prosvete u Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi i crkvenoj krizi u Ukrajini posle najnovijih odluka Carigradske Patrijaršije.

 
Srbija i Crna Gora

Protesti u Crnoj Gori - Milo, odlazi, Vučiću, spremi se!

Zlatko Bogatinovski   
ponedeljak, 05. oktobar 2015.

Da zaključimo - ukoliko je ovo doista samosvojan protest, a ne još jedna prevara naroda u nizu, što će vreme vrlo brzo pokazati, eto modela za rušenje i Vučićevog režima! 

 
Srbija i NATO

Vojno učešće SAD u napadu na Republiku Srpsku Krajinu 1995. godine

Veljko Đurić Mišina   
sreda, 03. avgust 2011.

Amerikanci su u vreme pripremanja „Oluje“ opskrbljivali hrvatsku vojsku podacima o kretanju Srba u Krajini i pokretima Vojske Jugoslavije. Bojali su se da će Milošević napraviti protivudar s dve tenkovske brigade.

 
Sudbina dejtonske BiH i Republika Srpska

Kako na najbolji način sačuvati ime Republike Srpske

Milan Blagojević   
četvrtak, 07. februar 2019.

Republika Srpska bi, zbog upornog i kontinuiranog neprijateljstva prema njenom imenu, a time i prema samoj njenoj egzistenciji, trebalo što hitnije da zaštiti svoj naziv normama svog Krivičnog zakonika, kao što tim istim normama treba da zaštiti i svoje ustavne nadležnosti od njihovog neovlašćenog prenošenja

 

 
Crkva i politika

Međupravoslavna shizma - srljanje u katastrofu

Darko R. Đogo   
subota, 13. oktobar 2018.

Zebnja sa kojom se brat sveštenik u jednoj parohijskoj crkvi Kijeva svaki dan suočava sa prijetnjama Desnog sektora i UPC KP da će poslije „Tomosa“ morati da napusti svoju crkvu ili se priključi raskolnicima dovoljan mi je znak na čijoj je strani pravda. Hristos je tamo gdje je i do sada bio. Njega je nemoguće zauzeti zauzimanjem hrama, nemoguće prisvojiti saopštenjima bilo koje patrijaršije.

 
Srbija i Crna Gora

Polemika o peticiji da se crnogorskim studentima zabrani besplatno studiranje u Srbiji

Nikola Trklja, Aleksandar Mandić, Miloš Hajduković   
utorak, 18. avgust 2015.

Internet peticiju kojom se traži da se Crnogorcima zabrani besplatno studiranje u Srbiji do sada je potpisalo 15.000 ljudi.

 
Srbija i NATO

Ko je lomio čiji Beograd?

Miroje Jovanović   
subota, 25. jun 2011.

Beograd je izgleda osuđen na jednu sramotu godišnje (prošle godine Manjež, ove strategijsko konfererisanje), a šta nas čeka sledeće godine, ne smem ni da pomislim. Bar se nadam da „nazadnjaci“ ove godine neće organizovati koncert u parku.

 
<< Prva < Prethodna 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Sledeća > Poslednja >>

Strana 11 od 117

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner