субота, 08. август 2020.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Почетна страна > Рубрике > Економска политика
Економска политика
Економска политика

Фиксни курс, увођење евра или девалвација

Јован Б. Душанић   
петак, 13. април 2012.

Оно чиме су се наши економски „реформатори“ и њихови неолиберални истомишљеници од 2000. посебно поносили јесте стабилан курс динара и „здрав“ банкарски систем, који је скоро у целини препуштен у руке иностраног капитала.

 
Економска политика

Развојна БРИКС банка

Милан Пурић   
субота, 31. март 2012.

Прст у око светским финасијским моћницима завршио се по њега како се завршио. Због тога је на самиту посебно наглашено право афричких земаља на помоћ и сарадњу са БРИКС-ом, насупрот изјави државног секретара Хилари Клинтон о наводној жељи пре свега Кине да експлоатише афричке државе.

 
Економска политика

Неолиберализам и криза

Јован Б. Душанић   
понедељак, 19. март 2012.

У време владавине неолиберализма отишло се још даље и ми данас живимо у времену глобалне масовне културе засноване на тржишним принципима и индивидуалним слободама.

 
Економска политика

Опадање рејтинга светских агенција за рејтинг

Јован Б. Душанић   
понедељак, 27. фебруар 2012.

Све три раније наведене рејтинг агенције основане су крајем ХIХ и почетком ХХ века и њени су клијенти били инвеститори који су им плаћали за оцене њихових потенцијалних инвестиција – улагања у хартије од вредности. Што су оцене биле тачније инвеститори су били задовољнији.

 
Економска политика

Ђилас против Ђиласа

Бранко Павловић   
уторак, 07. фебруар 2012.

Кад се заврши целокупна потребна саобраћајна инфраструктура неопходна за функционисање моста преко Аде, цена ће се приближити целој милијарди евра. Шта смо све могли да урадимо од тих додатних пара, сами закључите.

 
Економска политика

Ремонтовање централних банака

Џон Кигин   
понедељак, 06. фебруар 2012.

Усвајање циљања номиналног БДП, тако што би се централне банке обавезале на експанзивну политику, имало би самоиспуњавајуће ефекте у односу на очекивања. Ово би се знатно разликовало од досадашњих мера давања кредита на све стране 

 
Економска политика

Светска дужничка криза и извоз Србије

Млађен Ковачевић   
четвртак, 12. јануар 2012.

Затварање једне од високих пећи у компанији Ју ес стил у Смедереву и успоравање увоза у еврозони, и у још неким земљама имали су за последицу да је робни извоз у октобру (изражен у еврима), за само 4,8 одсто био већи него у истом месецу 2010.

 
Економска политика

Буџет за 2012, или како помоћи страним банкама, ЕУ и породици Ањели

Дејан Мировић   
среда, 28. децембар 2011.
Огроман део укупних трошкова буџета од око 10 милијарди динара (100 милиона евра) јесте предвиђен за путовања у Брисел. И посете институцијама и земаљама ЕУ од стране српских чиновника, министара и председника Републике.
 
Економска политика

Наступа ли време владавине „бизнис странке“?

Јован Б. Душанић   
среда, 30. новембар 2011.

Случајно или не, на чело Европске централне банке је постављен Марио Драги (у периоду 2002-2005. био је заменик председника и извршни директор европског одељења Goldman Sachs), док су за премијере Италије и Грчке постављени Марио Монти и Лукас Пападимос.

 
Економска политика

Нема кризе за БРИКС?

Милан Пурић   
среда, 23. новембар 2011.

УН су већ годинама под притиском ка новом устројству или тоталном распаду. Кад генерални секретар НАТО Расмунсен каже да се може интервенисати без УН, онда је то најава опасног распада система. Улога и место НВО сектора у мекој окупацији света је демистфикована преко интернета.

 
Економска политика

Четири године ССП-а са ЕУ - економски губици и правни хаос

Дејан Мировић   
уторак, 03. април 2012.

О каквој се злоупотреби члана 72 ССП од стране ЕК ради, најбоље показује поређење са Немачком. За разлику од инеретног ставу Владе Републике Србије поводом односа националног и права ЕУ

 
Економска политика

Одговор Јовану Душанићу или о тзв. неолиберализму

Бошко Мијатовић   
четвртак, 29. март 2012.

Душанић критикује и владу и нас и тзв. неолиберализам искључиво са идеолошких позиција, без превеликог обазирања на аргументацију, док ми покушавамо да у критици владе употребимо аргументе економских, па и политичких наука.

 
Економска политика

Досије Сартид

Павле Поповић   
петак, 16. март 2012.

Владини званичници су давали неуверљива образложења о разлозима за преузимање и стању саме железаре, посебно могућих дуговања Истичу се високе залихе репроматеријала у вредности око 100 милиона евра, али нема одговора да ли су те залихе и део већ утрошеног репроматетријала плаћени.

 
Економска политика

Раслојавање север-југ као симптом све дубље европске кризе

Александар Костић   
понедељак, 20. фебруар 2012.

Бројна су мишљења, нарочито у Немачкој, да за Грчку више нема наде, а недавни извештај Европске комисије навео је да је укупно 12 земаља еврозоне и даље озбиљно угожено због јавног дуга и недовољне конкурентности.

 
Економска политика

Фијаско неолиберализма, или почетак краја необуздане мантре о слободном тржишту

Бранко Васиљевић   
понедељак, 06. фебруар 2012.

Доктрина слободног тржишта као мантра се намеће свим земљама, посебно земљама у развоју и у транзицији. Радикални шок-терапијски реформатори жале се да је либерализација била недовољно брза и недовољно радикална.

 
Економска политика

Како су Американци отишли из Железаре Смедерево

Јован Стојковић   
среда, 01. фебруар 2012.

Они који се сећају доласка Aмериканаца у Железару у Смедереву и првих неспоразума две културе, два народа, два система рада, поимања рада и струке... који су ескалирали у штрајк, вероватно ће бити изненађени оваквим фер и коректним растанком.

 
Економска политика

Економски „Магнум кримен“

Павле Поповић   
недеља, 08. јануар 2012.

Појединци који су обликовали и предлагали односно спроводили реформске мере морају да одговарају за почињена злодела, не само да би се правда задовољила већ да би се спречило овако или слично неодговорно понашање у будућности.

 
Економска политика

Тржишна цена берзе

Милан Пурић   
уторак, 06. децембар 2011.

Мали акционари сада морају добро да размисле где да уложе свој новац и шта да очекујуод тога, јер је разоткривен систем како берзе у ствари функционишу. После 11. септембра 2001. Буш Млађи је рекао да је схватио да океани не штите Америку.

 
Економска политика

Пропаст српске пољопривреде

Драгана Трифковић   
среда, 30. новембар 2011.

Запошљавање агронома пред изборе је само још један маркетиншки потез. Верујем да ту постоје и идеје о сигурним гласовима, како стручњака који су добили посао, тако и пољопривредника које треба анимирати.

 
Економска политика

Да ли би банкрот у аргентинском стилу могао уништити Грчку

Вито Танци   
среда, 23. новембар 2011.

Постоје и други разлози зашто би грчки банкрот имао озбиљније последице од аргентинског. Пре него што је Аргентина банкротирала, економија земље је претрпела три спољна шока.

 
<< Прва < Претходна 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Следећа > Последња >>

Страна 11 од 34
СВИ ТЕКСТОВИ У РУБРИЦИ

Анкета

Да ли мислите да ће у наредних годину дана у Србији бити одржани нови парламентарни избори?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер