Početna strana > Rubrike > Komentar dana > Vučić pre i Vučić posle glasanja o rezoluciji o Srebrenici u UN
Komentar dana

Vučić pre i Vučić posle glasanja o rezoluciji o Srebrenici u UN

PDF Štampa El. pošta
Milan Blagojević   
sreda, 29. maj 2024.

Vjerujem kako ne treba trošiti mnogo riječi da bismo se podsjetili šta nam je sve loše u posljednjih mjesec - dva učinila Njemačka koja je, projektujući i namećući zajedno sa SAD rezoluciju o Srebrenici u Ujedinjenim nacijama, išla otvoreno za tim da tom rezolucijom za sva vremena žigoše srpski narod, Republiku Srpsku i Srbiju kao navodno genocidne.

S obzirom na notornost zla koje nam je nanijela Njemačka tim svojim poduhvatom, neću trošiti riječi na to nego ću samo podsjetiti šta je Aleksandar Vučić govorio o Njemačkoj prije, a šta ubrzo poslije glasanja o njemačkoj rezoluciji o Srebrenici u UN 23. maja ove 2024. godine.

Dakle, ono što slijedi u nastavku je samo jedno kratko, ali sasvim dovoljno podsjećanje na Vučićevo ponašanje i karakter. 

VUČIĆ PRIJE 

U izjavi od 19. maja 2024. Vučić za njemačku rezoluciju kaže: "Ko bude glasao protiv ili bude uzdržan biće nam prijatelj i mi ćemo njihove zastave slaviti", dok za druge, dakle i za Njemačku, reče da "ćemo dobro da znamo da nam nisu prijatelji".

A dan pred glasanje o njemačkoj rezoluciji o Srebrenici u UN, Vučić je 22. maja 2024. na Instagramu napisao: "Videću sutra hoću li moći da se suprotstavim najbezobzirnijima, najbahatijima". Dakle, u tom trenutku Njemačka je za Vučića takva, najbezobzirnija, najbahatija

Nakon telefonskog razgovora koji je 22. maja 2024. vodio sa kubanskim predsjednikom Kanelom Bermudesom Vučić je istog dana na Instagramu napisao da namjera njemačke rezolucije o Srebrenici, to jest "namera ovakve inicijative za svoj cilj nema očuvanje sećanja na žrtve, već ugrožavanje nacionalnih interesa srpskog naroda i targetiranje Srbije kao genocidne države".

A dan pred glasanje o njemačkoj rezoluciji o Srebrenici u UN, Vučić je 22. maja 2024. na Instagramu napisao: "Videću sutra hoću li moći da se suprotstavim najbezobzirnijima, najbahatijima". Dakle, u tom trenutku Njemačka je za Vučića takva, najbezobzirnija, najbahatija.

VUČIĆ POSLIJE 

Međutim, samo par dana nakon toga, Vučić na polaganju kamena temeljca za izgradnju jedne fabrike u Čačku 28. maja 2024. o toj istoj Njemačkoj, a još više o sebi reče ovo:

 "Nemačka je ubedljivo broj jedan u svakom segmentu što se tiče naše saradnje sa bilo kojom zemljom u svetu", nakon čega je njemačkom investitoru  istom prilikom uputio molbu: "Pa vi još jednu fabriku ovde da izgradite, lepo dobijete više od nas".

Eto, dakle, takav je Aleksandar Vučić. Ali nije ovo bilo samo podsjećanje na suštinu Vučićeve ličnosti, već se, s obzirom na bezmalo plebiscitarnu podršku koju takav lik ima sve ove godine kako u Srbiji tako i u Republici Srpskoj, može vidjeti kakav je i karakter našeg naroda u cjelini. Sve u svemu, naša tragedija koja se odvija u kontinuitetu već duže od jednog vijeka. Ili, kako je, kažu, onomad zapazio Rudolf Arčibald Rajs: "Srbi i jesu tragičan narod upravo zato što su, valjda jedini, neshvatljivo dugo radili u korist svojih neprijatelja. Srbi bez prestanka rađaju vlastite izdajnike i dozvoljavaju im da se kao takvi ostvare".

 

 

Od istog autora

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner