Početna strana > Debate > Kuda ide Srbija > U susret zakonima o zabrani promocije homoseksualnosti u Srbiji
Kuda ide Srbija

U susret zakonima o zabrani promocije homoseksualnosti u Srbiji

PDF Štampa El. pošta
Nebojša Bakarec   
nedelja, 16. jun 2013.

Ruski zakon

U Državnoj dumi Ruske Federacije je 11. juna donet „Savezni zakon Br. 44554-6 –O izmenama i dopunama člana 5. Saveznog zakona o zaštiti dece od informacija štetnih po njihovo zdravlje i razvoj, i izmenjeni i dopunjeni su određeni zakonodavni akti Ruske Federacije u cilju zaštite dece od informacija koje promovišu poricanje tradicionalnih porodičnih vrednosti" (Zakonoproekt № 44554-6 - O vnesenii izmeneniй v statью 5 Federalьnogo zakona «O zaщite deteй ot informacii, pričinяющeй vred ih zdorovью i razvitiю» i otdelьnыe zakonodatelьnыe aktы Rossiйskoй Federacii v celяh zaщitы deteй ot informacii, propagandiruющeй otricanie tradicionnыh semeйnыh cennosteй)[1]. Za predložene Zakone je glasalo 436 deputata (Duma ima 450 članova), niko nije bio protiv, jedan je bio uzdržan i 13 članova Dume nije glasalo (bilo je odsutno)[2]. Inicijativu za ove zakone je podnela Zakonodavna Skupština Novosibirske oblasti (Zakonodatelьnoe Sobranie Novosibirskoй oblasti).

„Objektivni zapad“

Zapadna štampa je na nož dočekala pomenute izmene Zakona, uz potpuno neprofesionalno izveštavanje. Nijedan zapadni medij nije nepristrasno izneo sve činjenice. U svim izveštajima se naglašava da su ugrožena prava homoseksualaca, i isključivo se citiraju ruski i zapadni homoseksualni aktivisti, i zapadni političari poput Gvida Vestervelea, koga nikada ne nazivaju homoseksualcem već gejom- što je apsurd sam po sebi- apsurd je u samom nazivu koji su homoseksualci sebi nadenuli- „gej“ (veseo- veseli). Usput, ni sam termin „homoseksualci“ nije adekvatan i zamagljuje stvari.

Amnesti internešnel naziva te zakone „napadom na slobodu izražavanja“ („Russia’s Parliament has backed a bill which outlaws the “propaganda of homosexuality among minors” in a move that will restrict fundamental human rights and is in breach of the country’s international obligations to protect lesbian, gay, bisexual, transgender and intersex (LGBTI) people from discrimination, Amnesty International said today“)[3]. Možda ćete primetiti da se koristi nova, proširena- jednako neutemeljena odrednica za homoseksualce- „LGBTI“, umesto uobičajene LGBT. Ono „I“- znači „Interseksualni“- šta god to bilo! Ali, na zapadu se koristi i još proširenija odrednica „LGBTIKu“(LGBTIQ) gde ovo „Q“ znači “ questionable“- „upitno“. Besmisleno. Ovoj manipulaciji očigledno nema kraja- cilj je obuhvatiti što veću populaciju. Što se tiče samih ruskih zakona, kao i uostalom bilo kog zakona, tačno je da nema savršenih zakona, kao što je tačno da se stoga svakom zakonu mogu naći mane. Ali hajde da kažemo da je od prava na slobodu izražavanja, mnogo važnije pravo na opstanak, mnogo je važnije pravo na zaštitu maloletnika i uopšte mladih naraštaja, koji su prvenstvena ciljna grupa homoseksualnih propagandista i manipulatora. Pri tome mladi naraštaji ne poseduju većinu zaštitnih i spoznajnih mehanizama jer nisu zrele i formirane ličnosti.

Rusija i Srbija

Pominjem pravo na opstanak. I Rusija i Srbija se suočavaju sa istim problemom – sa demografskim izumiranjem. Mnogi činioci dovode do demografskog izumiranja, ali jedan od njih je agresivna promocija homoseksualnosti na globalnom i lokalnom nivou.

Sasvim je sigurno da Rusija i Srbija sebi ne mogu da dozvole da ostanu neme i pasivne na sa zapada uvezenu veoma agresivnu homoseksualnu propagandu, koja deluje toksično na tkivo svakog društva. Rusiju i Srbiju u pogledu demografske katastrofe vezuju mnoge sličnosti. Prvo, suštinski, ni jedna ni druga se nikada nisu oporavile od populacionih gubitaka izazvanih Drugim svetskim ratom. Predratna Jugoslavija je izgubila preko 15% svog stanovništva (1,2 miliona), od čega najveći deo gubitaka snosi srpsko stanovništvo. Procena je da je 27 miliona sovjetskih građana izgubilo život u tom ratu (ne treba zaboraviti ni Staljinove pogrome od kraja rata do njegove smrti 1953.- gde su stradali milioni- naravno pogroma je bilo i do 1941.). Po procenama sama RSFSR (Ruska republika u SSSR-u) je 1940. imala 110 miliona stanovnika a 1946.- svega 98 miliona. Danas Ruska Federacija ima oko 143 miliona stanovnika, dok je 1991. imala 148,5 miliona. Od 1991. značajno opada broj stanovnika Rusije. Slično važi i za Srbiju. Važno je uporediti ove podatke sa demografskim kretanjima u SAD. Pred Drugi svetski rat 1940. SAD su imale 132 miliona stanovnika- svega 22 miliona više od Rusije u SSSR-u. Danas SAD imaju oko 316 miliona stanovnika- 173 miliona više od Ruske federacije. Da nije bilo Drugog svetskog rata (ne ubrajam tu uopšte Staljinove posleratne pogrome)- (a ne zaboravimo da je glavni doprinos slamanju Hitlera- pobedi u ratu dao upravo SSSR, tačnije Rusija)- Rusija bi danas imala mnogo više od 200 miliona stanovnika. Slično, srazmerno važi i za Srbiju. Takođe, zapadne zemlje od toksičnog dejstva homoseksualne propagande, jednim delom, štiti i činjenica da su veoma bogate i da imaju značajnu useljeničku populaciju.

Obrisi budućih zakona

Promocija homoseksualnosti u Srbiji ima ogromne razmere. Takva propaganda se sprovodi i putem medija i kroz aktivno delovanje u zajednici-društvu, i promoviše homoseksualnost kao normalno ponašanje jednako vredno heteroseksualnosti. To je naročito opasno za decu i mlade, koji nemaju izgrađen kritički odnos prema lavini homoseksualne propagande kojom ih svakodnevno zasipaju. U tom smislu, neophodno je na pravi način zaštititi mlade naraštaje od toksičnih posledica i efekata homoseksualne propagande.

Porodica, roditeljstvo i potomstvo (deca, majka, otac) su tradicionalne, neprevaziđene i plemenite vrednosti koje obezbeđuju zdravo društvo, demografsku vitalnost naroda, koje pokazuju poštovanje prema predačkom nasleđu, i omogućavaju zdravu i neometanu smenu generacija u Srbiji. Zbog toga porodica, roditelji i potomstvo zahtevaju posebnu zaštitu od strane države.

Društvo je dužno da štiti legitimne interese maloletnika kao važnu društvenu vrednost. Jedan od osnovnih ciljeva je da mladi naraštaji budu zaštićeni od činilaca koji negativno utiču na njihov fizički, intelektualni, mentalni, duhovni i moralni razvoj.

Ustav

Ustav Republike Srbije kaže sledeće:„Pravo na zaključenje braka i ravnopravnost supružnika. Član 62.Brak se zaključuje na osnovu slobodno datog pristanka muškarca i žene pred državnim organom.Član63.Republika Srbija podstiče roditelje da se odluče na rađanje dece i pomaže im u tome..Prava deteta Član 64. Deca uživaju ljudska prava primereno svom uzrastu i duševnoj zrelosti. Svako dete ima pravo na lično ime, upis u matičnu knjigu rođenih, pravo da sazna svoje poreklo i pravo da očuva svoj identitet. Deca su zaštićena od psihičkog, fizičkog, ekonomskog i svakog drugog iskorišćavanja ili zloupotrebljavanja. Deca rođena izvan braka imaju jednaka prava kao deca rođena u braku. Prava deteta i njihova zaštita uređuju se zakonom.Posebna zaštita porodice, majke, samohranog roditelja i deteta.Član 66. Porodica, majka, samohrani roditelj i dete u Republici Srbiji uživaju posebnu zaštitu, u skladu sa zakonom. Majci se pruža posebna podrška i zaštita pre i posle porođaja. Posebna zaštita pruža se deci o kojoj se roditelji ne staraju i deci koja su ometena u psihičkom ili fizičkom razvoju. Deca mlađa od 15 godina ne mogu biti zaposlena niti, ako su mlađa od 18 godina, mogu da rade na poslovima štetnim po njihovo zdravlje ili moral.“

Porodični zakon

Porodični zakon kaže:„Porodica.Član 2. (1) Porodica uživa posebnu zaštitu države. (2) Svako ima pravo na poštovanje svog porodičnog života.Brak.Član 3. (1) Brak je zakonom uređene zajednica života žene i muškarca. Vanbračna zajednica.Član 4.(1) Vanbračna zajednica je trajnija zajednica života žene i muškarca, ...Rađanje, majka i dete.Član 5.(1) Žena slobodno odlučuje o rađanju. (2) Majka i dete uživaju posebnu zaštitu države. Roditelji.Član 7.(1) Roditeljsko pravo pripada majci i ocu zajedno.BRAK. SKLAPANjE BRAKA. Različitost polova, izjava volje i nadležnost.Član 15.Brak sklapaju dva lica različitog pola davanjem izjava volje pred matičarem. Ništavost braka. Različitost polova, izjava volje i nadležnost.Član 31. Brak je ništav ako su ga sklopila dva lica istog pola,...1. Materinstvo i očinstvo. Materinstvo. Član 42. Majka deteta jeste žena koja ga je rodila. Očinstvo.Član 45.(1) Ocem deteta koje je rođeno u braku smatra se muž majke deteta. Vaspitavanje deteta.Član 70. Roditelji imaju pravo i dužnost da sa detetom razvijaju odnos zasnovan na ljubavi, poverenju i uzajamnom poštovanju, te da dete usmeravaju ka usvajanju i poštovanju vrednosti emocionalnog, etičkog i nacionalnog identiteta svoje porodice i društva.“

Sve što sam naveo iz Ustava i Porodičnog zakona očigledno predviđa obavezu Republike Srbije da preduzima mere za zaštitu maloletnika od informacija, zagovaranja i kampanja, koji su štetni po njihovo zdravlje, moralni i duhovni razvoj. Ustav i Porodični zakon, citiram i da bi se jasno videlo da oni pod pojmovima porodice, braka,zajednice i roditeljstva nedvosmisleno podrazumevju roditelje različitog pola- ženu i muškarca, majku i oca. Citiram Ustav i Porodični zakon, da bi bilo jasno da su te odrednice i plemenite, bez obzira na pravnički jezik- i da bi bio zločin i greh menjati ih, vitoperiti po hirovima homoseksualaca i njihovih zapadnih zaštitnika.

Dalji obrisi novih zakona

U tom smislu, neophodno je uspostaviti mere u cilju obezbeđenja intelektualne, moralne i emocionalne bezbednosti maloletnika, uključujući i zabranu vršenja bilo kakvih radnji usmerenih na promociju homoseksualnosti. Zabrana takve propagande ima za svrhu sprečavanje nekontrolisanog širenja informacija koje ugrožavaju zdravlje, moralni i duhovni razvoj maloletnika i zaštitu od zabluda o socijalnoj jednakosti tradicionalnih (heteroseksualnih) i netradicionalnih (homoseksualnih) seksualnih odnosa. Može se smatrati da agresivna propaganda homoseksualnosti predstavlja ugrožavanje ustavnih i zakonskih prava maloletnih građana.

Zbog svega navedenog sasvim je jasno da promocija homoseksualnosti ugrožava vrednosti kao što su porodica, roditeljstvo i potomstvo (deca, majka, otac). Propaganda homoseksualnosti ruši tradicionalne, plemenite, neprevaziđene vrednosti koje čine društvo zdravim, koje obezbeđuju demografsku vitalnost naroda, ruši vrednosti koje pokazuju poštovanje prema predačkom nasleđu, i omogućavaju zdravu i neometanu smenu generacija u Srbiji. Zbog toga, ponavljamo, porodica, roditelji i potomstvo zahtevaju posebnu zaštitu od strane države.

Iz svega navedenog je jasno da je i u Republici Srbiji došlo vreme za donošenje neophodnih zakona koji će zaštititi maloletnike i rešiti pitanje agresivne promocije homoseksualnosti. Ako se nekome ne sviđa terminologija zabrane iskazana u mogućem nazivu budućeg zakona (Zakon o zabrani promocije homoseksualnosti) , sasvim isti efekat se može postići formulacijama „Zakon o zaštiti maloletnika od homoseksualne propagande“ ili „ Zakon o zaštiti maloletnika od informacija koje promovišu poricanje tradicionalnih porodičnih vrednosti“. Bitno je da zaštitimo mlade naraštaje i da im pružimo priliku da kao zrele i odrasle osobe- procenjuju npr. homoseksualnost- umesto da budu beslovesne žrtve besprizornih lovaca na njihove duše.

Napomena

(Autor ovog teksta je 2011. tužen od strane Gej strejt alijanse (GSA), po Zakonu o zabrani diskriminacije, zbog teksta[4]koji je napisao o paradi homoseksualaca, koja je najavljena ali nije održana te godine. Proglašen je krivim 2012. i izrečena mu je mera zabrane ponavljanja diskriminacije- bez obzira što sporni tekst ne diskriminiše , niti poziva na diskriminaciju homoseksualaca).


 

Od istog autora

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner