Početna strana > Rubrike > Politički život
Politički život
Politički život

Protesti građana i naprednjačko harangiranje

Marinko M. Vučinić   
subota, 16. jun 2018.

Predsednik Republike Srbije bi morao biti oličenje demokratske kulture, umerenosti, ali i garant kritičkog dijaloga u našem društvu. Ipak, daleko je on od toga da bude predsednik svih građana Srbije. Tu nameru nije nikada ni imao, jer uvek nastupa kao ostrašćeni naprednjački partijski aparatčik, koji otvoreno izjavljuje da njega ne obavezuje većinska volja naroda.

 
Politički život

Pod kojim je to „okolnostima“ Srbija spremna da prizna nezavisnost KiM i da li uopšte smeju da postoje takve okolnosti

Đorđe Vukadinović   
utorak, 05. jun 2018.

 Pod kojim smo mi to okolnostima i uslovima, gospodine ministre, spremni da prihvatimo nezavisnost „Kosova“? I da li uopšte smeju da postoje takve okolnosti?

 
Politički život

Vučićeva „platforma za Kosovo i Metohiju“

Dragana Trifković   
utorak, 22. maj 2018.

Evrointegracije Srbije su od početka bile velika zabluda, čija se kontradiktornost najbolje očitavala u paroli „i Kosovo i EU“. Upravo su zemlje EU, kao partneri SAD u NATO, bile angažovane na nasilnom i protivzakonitom odvajanju autonomne pokrajine Kosova i Metohije.

 
Politički život

Upotreba toponima na manjinskim jezicima u Vojvodini

Miroslav Samardžić   
četvrtak, 17. maj 2018.

Upotreba tradicionalnih toponima na manjinskim jezicima, kada se oni razlikuju od zvaničnih, spada u domen zaštite prava nacionalnih manjina. U državama u kojima ovakva praksa postoji obično se zahteva da u dotičnom naselju ili regionu postoji znatan udeo manjinskog stanovništva.

 
Politički život

Može se reći ponešto na račun predsedavajućeg, mada nije baš poželjno, može se reći, tu i tamo, i protiv vladajuće stranke - ali ne sme se ništa reći na račun Aleksandra Vučića

Đorđe Vukadinović   
četvrtak, 10. maj 2018.

I sad, posle desete, petnaeste situacije kada sam na taj način bio prozivan, rekao sam, otprilike: „Ne, ja nisam menjao nacionalnost. Ja nisam, ali možda vaš lider jeste. Vaš je lider od pravoslavca postao protestant, a od Srbina - Albanac“

 
Politički život

Mantra o „zloj državi“ koju obavezno treba proterati iz medija najveći je uzrok aktuelnog informativnog haosa i medijske prljavštine

Đorđe Vukadinović   
četvrtak, 26. april 2018.

Treba biti vrlo oprezan s pričom o povlačenju države iz medija. Jer smo je već u velikoj meri povukli i skoro ukinuli, a dobili smo samo to da se „država“, odnosno centri političke vlasti i moći, neformalno i nezvanično, putem fiktivnih i skrivenih vlasnika, mešaju, kontrolišu i proizvode ovaj medijski haos i prljavštinu koju gledamo svuda oko sebe.

 
Politički život

Kapitalizam i autonomaštvo

Miroslav Samardžić   
sreda, 18. april 2018.

Kosovska kriza i stogodišnjica prisajedinjenja Vojvodine Srbiji prilika su za ponovno otvaranje uvek tinjajućeg pitanja položaja Vojvodine u Srbiji. Sukobljeni su stavovi vojvođanskih autonomaša, koji ponovo ističu zahtev za federalizaciju Srbije sa Vojvodinom kao jednom federalnom jedinicom, i srpskih nacionalista, koji u svakoj autonomiji vide začetak separatizma.

 
Politički život

Predlog formiranja "Saveza za Srbiju" u 14 tačaka

Dragan Đilas   
sreda, 11. april 2018.

Cilj Saveza: Formiranje alternative autokratskoj i nedemokratskoj SNS na jednoj adresi, na jednom broju na glasačkom listiću, linearno od republičkog do nivoa lokalne samouprave. Komuniciranjem doći do toga da se na lokalne izbore 2020. izlazi sa dilemom glasa li se za SNS ili Savez. Napraviti alternativu na jednom mestu, pod jednim brendom, jedinstvom i idejama motivisati opozicione birače na glasanje

 
Politički život

Da li će Ukrajina postati punopravna članica NATO?

Vladimir Jevtić   
petak, 06. april 2018.

Ove godine, u martu, prva potpredsednica Vrhovne Rade Irina Geraščenko napisala je na svom nalogu na Fejsbuku da se na sajtu NATO pojavila informacija da je Ukrajina dobila status kandidata za prijem u ovu organizaciju. Međutim, Ukrajina ne može da postane punopravna članica NATO sve dok traje sukob u Donbasu.

 
Politički život

Oblici antifašizma i imperativ resuverenizacije

Miroslav Samardžić   
ponedeljak, 02. april 2018.

Resuverenizacija otvara mogućnost stvaranja alternativnog koncepta neoliberalizmu, koji danas dominira. Srbija treba da bude jaka, socijalna i demokratska država, koja uvažava prava svih svojih građana, bez obzira na njihovu nacionalnu pripadnost. 

 
Politički život

Šta je suština studentskih protesta 1968. kod nas - i zašto su studenti, zapravo, bili na pogrešnoj strani

Branko Pavlović   
nedelja, 10. jun 2018.

Pouke 1968. su: država je važna i jednom smo bili sposobni da stvorimo odličan koncept, „tržište i socijalizam“ koji je i danas nadmoćan nad svim ostalim u svetu.

 
Politički život

Govor povodom izbora Siniše Malog za ministra finansija

Boško Obradović   
subota, 02. jun 2018.

 Dakle, ako ste protiv žutog preduzeća, kako ga nazivate, ako ste protiv te vlasti pre 2012. godine, pa kako čoveka koji je simbol te vlasti, koji je bio pomoćnik ministra privrede 2001. godine, koji je bio direktor Centra za privatizaciju unutar tog ministarstva 2001. do 2003. godine, danas predlažete, verovali ili ne, za šta? Za ministra za finansije. A, evo, fotografije iz te 2001. godine, Siniša Mali, Mirko Cvetković i Aleksandar Vlahović 

 
Politički život

Biće loše ukoliko formiranje ove komisije prekriju prašina, ruzmarin, snegovi i šaš – ako se ispostavi da je sve rađeno radi nekog jeftinog dnevnopolitičkog cilja

Đorđe Vukadinović   
subota, 19. maj 2018.

Na početku svog izlaganja, poslanik grupe „Pokret za spas Srbije-Nova Srbija“ Đorđe Vukadinović još jednom je napomenuo da on i njegove kolege iz poslaničkog kluba podržavaju formiranje ove komisije.

 
Politički život

Odgovor na tekst Branka Pavlovića "Da li je Srbiji potrebna stranka radikalne levice?"

Slobodan Golubović   
subota, 12. maj 2018.

 Svakoga ko je do neke mere upućen u srpsku levicu može zbuniti opservacija Branka Pavlovića da je „Srbiji potrebna partija radikalne levice“. Sa jedne strane u Srbiji već postoji nešto slično levoj partiji, sa druge, svaka aktivna levica danas predstavlja antitezu Srbiji.

 
Politički život

Ako se ne dogovorimo, Vučić će moći da radi šta hoće - Građani svaki dan u medijima gledaju Potemkinova sela, dok Srbija propada

Dragan Đilas   
utorak, 01. maj 2018.

Savez za Srbiju je u stvari savez onih koji Srbiju vide kao demokratsku i slobodnu zemlju, a ne kao autokratiju jedniog čoveka. Ako ga ne napravimo, mi zapravo dajemo pravo Vučiću da radi ono što je naumio.

 
Politički život

Kosmetska završnica – prilika za častan izlaz ili novo poniženje Srbije?

Mirjana Radojičić   
ponedeljak, 23. april 2018.

Tako će, po svemu sudeći, u završnici eks-jugoslovenskog slučaja SAD potvrditi ono što je za pažljivije analitičare njihovih posthladnoratovskih spoljnopolitičkih angažmana širom planete bilo evidentno i u njegovim ranijim fazama – da su se, slepo sledeći svoje vulgarno shvaćene nacionalne i državne interese, samoproizvele u najvećeg i najdoslednijeg srpskog političkog neprijatelja od okončanja Drugog svetskog rata naovamo.

 
Politički život

Kako se zove čovek koji zna napamet Briselski sporazum - ali ne zna šta u njemu piše!?

Milanko Šekler   
petak, 13. april 2018.

 Da li je moguće, da čovek zna napamet Briselski sporazum, a da ne zna šta u njemu piše? Da li je moguće, da najbolji student prava u istoriji pravnog fakulteta u Beogradu, i najbolji nezapošljeni diplomirani pravnik u Srbiji, ne razume ono što je morao pročitati bar nekoliko desetina puta, pre nego što ga je naučio napamet!? Ili možda zna odlično šta tamo piše, ali nas svesno i namerno gleda u oči i laže

 

 
Politički život

Novi martovski ultimatum

Marinko M. Vučinić   
nedelja, 08. april 2018.

 Moje pleme snom mrtvijem spava,

suza moja nema roditelja,

nada mnom je nebo zatvoreno,

ne prima mi plača ni molitve

Petar Petrović Njegoš 

 
Politički život

Zaključak Vučićevog "unutrašnjeg dijaloga" o Kosovu - da ga priznamo, ali da ne priznamo da smo priznali

Dejan Mirović   
utorak, 03. april 2018.

Većina učesnika u unutrašnjem dijalogu se zalagala za „status kvo“ i „čekanje bolje prilike“. Međutim, Vučić je izneo da on odbacuje većinski stav učesnika dijaloga. Srbija neće dobiti „ništa“ ako se posluša većinski stav učesnika dijaloga, već će samo „izgubiti“ kazao je srpski predsednik.

 
Politički život

Marko Đurić - Potpisivanjem sporazuma u Briselu Srbija je pobedila sa 5:0, ko gubi ima prava da se ljuti

Iz arhive NSPM   
četvrtak, 29. mart 2018.

„Premijer Srbije Aleksandar Vučić je odigrao sjajnu ‘šahovsku partiju’, zahvaljujući kojoj smo došli do jučerašnjeg sporazuma. Sporazum iz Brisela nije samo rezultat jednokratnog napora, već mudre i promišljene politike", rekao je Đurić na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

 
<< Prva < Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sledeća > Poslednja >>

Strana 10 od 96
SVI TEKSTOVI U RUBRICI

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner