Početna strana > Rubrike > Savremeni svet
Savremeni svet
Savremeni svet

Obamina naknadna pamet ili da li SAD zaista više "neće da predvode"?

Nenad Kecmanović   
nedelja, 10. april 2016.

“Ukoliko moramo da koristimo silu, to je zato što smo mi Amerika. Mi smo izuzetna nacija. Mi stojimo uspravno. Mi vidimo dalje u budućnost” – govorila je Medlin Olbrajt. Poslije Ukrajine, Krima i Sirije, kao da se nešto mijenja.

 
Savremeni svet

Sirija, presek stanja

Dragana Trifković   
četvrtak, 07. april 2016.

 Neprijatelj ima širok spektar mogućnosti da dejstvuje na Armiju Sirije,  kako sa fronta svojim pokretnim borbenim grupama, koje uključuju oklopna vozila i tenkove, kao i pozadinska dejstva uz podršku svojih pristalica u sunitskom okruženju (većina stanovnika Sirije su suniti).

 
Savremeni svet

Evropska unija "prodala dušu" radi sporazuma s Turskom

Volfgang Minhau   
utorak, 22. mart 2016.

Nisam u položaju da prosuđujem je li ovakav sporazum u skladu s Ženevskom konvencijom i drugim osnovama međunarodnog prava. Pretpostavljam da Savet Evrope sigurno zna da će sve ovo završiti pred sudom.

 
Savremeni svet

Američki fijasko u Iraku – četvrt veka od početka

Peri Kemek   
petak, 18. mart 2016.

Poput Niksona i njegovog vijetnamskog nasleđa, predsednik Obama se, preuzimajući dužnost januara 2009. godine, suočio sa neodrživo robusnim vojnim angažmanom zarad minimalne strateške dobiti. 

 
Savremeni svet

Senka nove svetske ekonomske krize – solidarnost nije samo lepa reč već i neophodan uslov izlaska iz problema

Aleksandar Radović   
ponedeljak, 14. mart 2016.

 Monetaristi su bili ubeđeni da će se ubrizgavanjem likvidnih sredstava podstaći potrošnja i pospešiti inflacija.  Ustvari, podstaklo se zaduživanje, a to zaduživanje je potpuno odsečeno od bilo kakvog ekonomskog rasta iz razloga koji su vezani za samu strukturu globalizacije

 
Savremeni svet

U sirijskom lavirintu

Huan Gojtisolo   
petak, 11. mart 2016.

Vazdušni napadi Sjedinjenih Država i njihovih saveznika protiv ciljeva Islamske države rizikuju da izazovu sukobe sa ozbiljnim posledicama poput one koju je izazvalo obaranje ruskog aviona od strane turske protivvazdušne odbrane i koja je otvorila jedno jako vibriranje između Putina i Erdogana.

 
Savremeni svet

Dve istorijske godišnjice - Staljinova smrt i "osuda kulta ličnosti"

Đorđe Milošević   
subota, 05. mart 2016.

Sledećeg dana pred strojem smo bili pohvaljeni. Počela je politička nastava i ođednom- uzbuna. Okupili smo se kod kremaljskih zidina, dovukli mitraljeze, sanduke sa municijom. Staljina su iznosili iz Mauzoleja.

 
Savremeni svet

Kako će Venecuela ukloniti svog predsednika?

Stratfor   
petak, 04. mart 2016.

Prisiljavanje predsednika da se povuče može voditi do formacije hunte ili druge tranzicione vlade. Ono će gotovo morati da uključi opozicione civile ili će biti manjka legitimiteta od strane stranih vlada. To će takođe otvoriti direktan put opoziciji.

 
Savremeni svet

Jesen u Pekingu

Boris Trbić   
subota, 20. februar 2016.
Narednog jutra, Kineski zid se pomalja između strmih obronaka Badalinga. Stotine autobusa su parkirani u dnu planine na čiji se vrh može stići žičarom. Zid deluje visoko, stameno, gotovo nedostupno, izranjajući i nestajući u izmaglici.
 
Savremeni svet

Hoće li biti rata sa Turskom i kakve su nam šanse u njemu?

Igor Strelkov   
utorak, 16. februar 2016.

 U krajnjem rezultatu, ako rat počne, biće težak za Rusiju, i teško odmah pobedonosan. A uzimajući u obzir i to da naša ,,partijsko-privredna elita“ već dve godine razmišlja kako da se što pre preda, onda će se ,,mangupa“ spremnih za sabotažu na svim nivoima naći i previše.

 
Savremeni svet

Pomeranje geopolitičkih granica - "Via Carpatia" protiv "Via Militaris"

Branko M. Žujović   
petak, 08. april 2016.

Izvesno je da se predočena inicijativa savršeno uklapa u nove projekte energetskog, geopolitičkog, privrednog i međudržavnog povezivanja koje Srbiju zaobilazi, uprkos njenim proklamovanim evropskim ciljevima i očiglednim geografskim prednostima.

 
Savremeni svet

Rat Azerbejdžana protiv Nagorno-Karabaha, bilans prvog dana - eskalacija ili privremeno smirivanje

Leonid Nersisjan   
nedelja, 03. april 2016.

 Ograničiti zamašni rat samo na Karabah, praktično je nemoguće – jermanska vojska bi stekla suviše veliku prednost i operaciono prostranstvo, i zato bi Moskvi bilo isuviše teško da se „izvuče“ i ne meša. I najinteresantnije, trebala bi se boriti protiv svoje tehnike koju je RF kratkovido isporučila Bakuu za više od 3 milijarde dolara.

 
Savremeni svet

Rusi ostaju u Siriji

Đanandrea Gajani   
ponedeljak, 21. mart 2016.

Ovo znači da će veliki deo posla koji su do sada obavljali lovci-bombarderi sa ruskim oznakama verovatno nastaviti letelice sa sirijskim oznakama.

 
Savremeni svet

Statistika ili manipulacija – Zašto nema zvaničnih rezultata popisa stanovništva u BiH

Slobodan Durmanović   
četvrtak, 17. mart 2016.

Nije nikakva tajna da bi prelazak te granice od 50 procenata za bošnjačke nacionaliste - koji se maltene svakodnevno žale da su jedini narod na Balkanu bez svoje nacionalne države - predstavljao dodatni pokušaj legitimizovanja zahteva za preuređenje dejtonske BiH

 
Savremeni svet

Stvaranje "kontrolisanog haosa" u regionu Bliskog istoka i Severne Afrike

Nikita Danjuk   
subota, 12. mart 2016.
Zapadni planovi transformacije regiona sve više postaju geopolitička realnost. Transformacija regionalne ravnoteže snaga dovela je do rasta turbulentnosti koja je ekstremistima i religioznim fanaticima otvorila put ka vlasti i dala širok prostor za manevar.
 
Savremeni svet

Evropa ulazi u doba dezintegracije

Volfgang Minhau   
četvrtak, 10. mart 2016.

 Izbeglička kriza se otela kontroli i opasnija je za budućnost EU nego raspad evra. Izbeglička kriza je dovela do takvog političkog opterećenja da su ovaj put Francuska i Nemačka na suprotnim stranama, obe sa sopstvenim argumentima.

 
Savremeni svet

Šangaj – tamo gde Pudong para kišne oblake

Boris Trbić   
subota, 05. mart 2016.

Brzi voz iz Pekinga u Šangaj stiže za pet sati. Pruga koja spaja Južni Peking i šangajski Hongčjao duga je 1 100 kilometara. Voz se kreće prosečnom brzinom od tri stotine kilometara na sat i staje na četiri stanice.

 
Savremeni svet

Volite demokratiju? Napustite EU!

Brendan O'Nil   
sreda, 24. februar 2016.

EU je duboko konzervativan, čak reakcionaran projekat. Ovo se vidi u argumentima i desničara i levičara koje je brane u referendumskoj kampanji. Na desnici, Dejvid Kameron nas upozorava na „neizvesnost“ koja vreba izvan EU, tvrdeći da bi njeno napuštanje bio „skok u nepoznato“.

 
Savremeni svet

Hibridni rat protiv Rusije i Putina

Đorđe Milošević   
sreda, 17. februar 2016.

U uputstvima, kojima se Zapad služi za destabilizaciju i unistenje Rusije, kaže se da ,,režim u Rusiji mora da bude personalizovan kao korumpiran i tada će protiv njega biti podignuta revolucija, slična onima koje su pretvorile arapski istok u krvavu kašu.

 
Savremeni svet

Integralni tekst ("Havanske") deklaracije Pape Franje i Patrijarha Kirila

NSPM   
nedelja, 14. februar 2016.

 Pozivamo međunarodnu zajednicu da se hitno suprotstavi daljem progonu hrišćana sa Bliskog istoka. Dižući svoj glas u zaštitu progonjenih hrišćana, saosećamo i sa stradanjem pripadnika drugih religijskih tradicija, koji su takođe žrtve građanskog rata, haosa i terorističkog nasilja.

 
<< Prva < Prethodna 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Sledeća > Poslednja >>

Strana 11 od 79
SVI TEKSTOVI U RUBRICI

Anketa

Da li podržavate formiranje „malog Šengena“ između Srbije, Makedonije i Albanije?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner