Početna strana > Rubrike > Savremeni svet
Savremeni svet
Savremeni svet

Kako će Kina reagovati povodom presude u sporu o Južnom kineskom moru

Hari DŽ. Kazijanis   
utorak, 12. jul 2016.

Ista stara strategija se ne može više primeniti –mnogi kineski građani će zahtevati žestok odgovor projekciju moći da Peking neće dati više spoljašnjim silama da ga pritiskaju u onome što se jedino može opisati kao kineska sfera uticaja u Južno kineskom moru.

 
Savremeni svet

Neke pouke „bregzita“ - sve veći jaz između političke elite i birača

Stefan Đukić   
subota, 02. jul 2016.

S obzirom na to koliko je Evropska Unija sebe kaznila podižući sankcije ka Rusiji nije realno očekivati da će i ovdje pucati sebi u nogu dižući barijere ka Britaniji. Te milijarde koje UK troši na uvoz iz EU, zahvaljujući jedinstvenom tržištu bi rado preuzele Sjedinjene Države, Rusija, Kina, Kanada itd.

 
Savremeni svet

Bez Britanije, Evropa će biti vojno slabija, manje kredibilna i čvrsto u rukama nemačko-francuske osovine

Đanandrea Gajani   
utorak, 28. jun 2016.

Na vojnom planu, negativan uticaj «bregzita» je određen činjenicom da Evropa gubi, makar na papiru, britansku vojnu moć. London kudikamo više troši na odbranu, skoro duplo nego Francuska ili Nemačka, raspolaže sa solidnim nuklearnim arsenalom, pouzdanim i efikasnim konvencionalnim snagama, i pre svega, prihvata ideju da vodi rat bez toga da to mora da naziva ,,mirovnom misijom“.

 
Savremeni svet

EU posle Britanije

Branko Pavlović   
petak, 24. jun 2016.

Najveća politička promena koju ja sada vidim, nakon rezultata glasanja o izlasku Britanije, je u tome što Nemačka ne može da dozvoli da još makar jedna država odluči da napusti EU.

 
Savremeni svet

Homokolonijalizam posle Orlanda i američki predsednički izbori

Zoran Ćirjaković   
četvrtak, 23. jun 2016.

Za razliku od stanovnika Zapada, nama – "Ostalima" – nije dozvoljeno da sami pišemo svoje istorije i menjamo društvene odnose. Ostali smo objekti neokolonijalnih intervencija, navodno spasilačkih i civilizatorskih misija koje su danas snažno oslonjene na različite autokolonijalne aktere.

 
Savremeni svet

Poljska kao udarna pesnica NATO pakta prema Rusiji

Slobodan Jovanović   
nedelja, 12. jun 2016.

Za vreme postojanja Varšavskog ugovora Poljska je bila najvažnija članica tog ugovora sem SSSR-a. Imala je najbrojniju armiju opremljenu sa jakim oklopno-mehanizovanim i artiljerijsko raketnim jedinicama.

 
Savremeni svet

Al Nusra i "Islamska država" prelaze u napad - ruske i vladine snage trpe gubitke

Lućijano Tirinanci   
ponedeljak, 30. maj 2016.

Zaista je očigledno da je opozicija iskoristila primirje kako bi dobila nove pošiljke naoružanja i sredstva za kamuflažu, hranu i humanitarnu pomoć za stanovništvo, sa čime sada ima priliku i nameru da nastavi rat.

 
Savremeni svet

Spreman rusko-indijski vojni „ugovor veka“?

Leonid Nersisjan   
ponedeljak, 23. maj 2016.

Istine radi, treba naglasiti, da se motor Al-41F1 ne planira za dugoročno korišćenje ni na ruskim PAK FA – on je privremena zamena za motor „druge generacije“ koji se nalazi u fazi razrade, i koji će zaista u punoj meri da odgovara kriterijumima petog pokoljenja.

 
Savremeni svet

O geopolitici Evrosonga, ili "Krimski rat” na Evroviziji 2016.

Goran Nikolić   
ponedeljak, 16. maj 2016.

Naravno, nije sve u geopolitici i tzv. blokovima; dešava se da i “drugi” pobede, odnosno da pobedi kvalitet pesme. Na tako davno, 2010. prvo mesto otišlo je Nemačkoj, odnosno Leni, za pesmu “Satellite” koja je uz pesmu Abe “Waterloo” verovatno najveći hit u istoriji Evrosonga.

 
Savremeni svet

"Islamska država" u Somaliji ili komešanje na rogu Afrike

Đanandrea Gajani   
nedelja, 15. maj 2016.

Ovaj problem bezbednosti treba da uzima u obzir takođe i evropska misija – EUTM Somalija – koju vodi Italija na čelu sa generalom Mauricijom Morenom, padobrancem i veteranom brojnih prekomorskih misija i trećim italijanskim komandatom ove misije.

 
Savremeni svet

Prvi korak ka vojnom uništenju baltičkih država

Leonid Nersisjan   
subota, 02. jul 2016.

Ipak, skupa sa jačanjem armija skandinavskih država, na fonu vrlo žestoke rusofobske kampanje, a takođe i sa uvećanjem broja NATO trupa na granici sa Rusijom, sama tendencija ne može a da ne zabrinjava.

 
Savremeni svet

Da li je Moskva uticala na ishod britanskog referenduma

Đorđe Milošević   
utorak, 28. jun 2016.

Dakle, ni pomena o nekakvim ratnohuskačkim pretnjama ili pokušajima mešanja u poslove zemalja Evropske unije, a još manje o uticaju na rezultate referenduma u Velikoj Britaniji.

 
Savremeni svet

Šta će "bregzit“ značiti za Britaniju, EU i Srbiju

Goran Nikolić   
ponedeljak, 27. jun 2016.

„Bregzit“ će učiniti da svaka kritika EU, sa desne strane, u našoj zemlji, ali i širom Evrope, postane potpuno legitimna. Realno je da će doći do prespitivanja mnogih aspekata EU.

 
Savremeni svet

Iz arhive NSPM - Perspektiva EU je sumorna, nezavisno od "bregzita"

Miroslav N. Jovanović   
petak, 24. jun 2016.

Novi britanski status bio bi verovatno sličan onom koji ga ima Švajcarska ili Norveška sa EU. Postoji osnovani rizik da bi u pregovorima svaka zemlja članica EU nastojala da ućari nešto bitno za sebe. 

 
Savremeni svet

Hoće li biti revolucije u Rusiji?

Ana Makarova   
utorak, 21. jun 2016.

On je podvukao da ako dođe do prevrata, krivci nisu oni koji su ga organizovali, već uglavnom oni koji sada imaju vlast. Oni su morali da sprovode duboke sistemske reforme tokom poslednjih godina, koje inače nisu sprovodili, pojasnio je bloger uzrok takvog stanja stvari.

 
Savremeni svet

Američka čizma i dalje gazi Latinsku Ameriku

Vladimir Jevtić   
petak, 03. jun 2016.

Ovo se događalo zato što je Kolumbija optuživala Venecuelu da vojno podržava marksističke pobunjenike u Kolumbiji) dostave oružje opoziciji a možda će se čak i regularna armija Kolumbije angažovati u slamanju vojnog otpora armije Venecuele sve u cilju preuzimanja vlasti.

 
Savremeni svet

Klimatske promene - problem koji se više ne može ignorisati

Ana Gabrijela Rohas   
petak, 27. maj 2016.

Ako se ove tendencije nastave i ako se ne primene rešenja koja poboljšavaju trenutne modele proizvodnje i potrošnje, ako ne koristimo resurse na održiv način, stanje prirodne sredine u celom svetu nastaviće da se pogoršava.“

 
Savremeni svet

Saudijska Arabija i njene slabosti

Aleksandar Radović   
nedelja, 22. maj 2016.

Teorijski gledano, naftna kriza bi mogla da posluži kao prilika za promenu ekonomskog modela u Saudijskoj Arabiji, izlazak iz prokletstva rente i započinjanje bavljenja pravim privređivanjem, onim koje donosi stvarnu dodatu vrednost. Međutim, to je neuporedivo lakše napisati nego ostvariti u praksi.

 
Savremeni svet

Ustanak evropskih naroda – prava demokratija ili novi kolonijalizam

Bogdana Koljević   
nedelja, 15. maj 2016.

Selbstbestimmung des Volksla fidélité à l'événementcontradicio in adjectoTako su prve decenije 21. veka – sa rasplamsavanjem ekonomske, političke i društvene krize i postepene, ali sistemske promene globalnih diskursa – u teorijskom, ali i sasvim praktičnom smislu, donele porast evrorealizma i evroskepticizma.

 
Savremeni svet

S-300 konačno u Iranu – okončana epopeja

Leonid Nersisjan   
petak, 13. maj 2016.

Ipak, embargo na isporuku ofanzivnog naoružanja Teheranu još je na snazi, i zato su u bližoj perspektivi moguće nabavke samo defanzivnog oružja – raketnog sistema S-400, sistema „Bastion“ i sličnog.

 
<< Prva < Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sledeća > Poslednja >>

Strana 10 od 80
SVI TEKSTOVI U RUBRICI

Anketa

Da li mislite da će crnogogorski „Zakon o slobodi veroispovesti“ biti povučen?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner