Početna strana > Rubrike > Savremeni svet
Savremeni svet
Savremeni svet

Poljska kao udarna pesnica NATO pakta prema Rusiji

Slobodan Jovanović   
nedelja, 12. jun 2016.

Za vreme postojanja Varšavskog ugovora Poljska je bila najvažnija članica tog ugovora sem SSSR-a. Imala je najbrojniju armiju opremljenu sa jakim oklopno-mehanizovanim i artiljerijsko raketnim jedinicama.

 
Savremeni svet

Al Nusra i "Islamska država" prelaze u napad - ruske i vladine snage trpe gubitke

Lućijano Tirinanci   
ponedeljak, 30. maj 2016.

Zaista je očigledno da je opozicija iskoristila primirje kako bi dobila nove pošiljke naoružanja i sredstva za kamuflažu, hranu i humanitarnu pomoć za stanovništvo, sa čime sada ima priliku i nameru da nastavi rat.

 
Savremeni svet

Spreman rusko-indijski vojni „ugovor veka“?

Leonid Nersisjan   
ponedeljak, 23. maj 2016.

Istine radi, treba naglasiti, da se motor Al-41F1 ne planira za dugoročno korišćenje ni na ruskim PAK FA – on je privremena zamena za motor „druge generacije“ koji se nalazi u fazi razrade, i koji će zaista u punoj meri da odgovara kriterijumima petog pokoljenja.

 
Savremeni svet

O geopolitici Evrosonga, ili "Krimski rat” na Evroviziji 2016.

Goran Nikolić   
utorak, 17. maj 2016.

Naravno, nije sve u geopolitici i tzv. blokovima; dešava se da i “drugi” pobede, odnosno da pobedi kvalitet pesme. Na tako davno, 2010. prvo mesto otišlo je Nemačkoj, odnosno Leni, za pesmu “Satellite” koja je uz pesmu Abe “Waterloo” verovatno najveći hit u istoriji Evrosonga.

 
Savremeni svet

"Islamska država" u Somaliji ili komešanje na rogu Afrike

Đanandrea Gajani   
nedelja, 15. maj 2016.

Ovaj problem bezbednosti treba da uzima u obzir takođe i evropska misija – EUTM Somalija – koju vodi Italija na čelu sa generalom Mauricijom Morenom, padobrancem i veteranom brojnih prekomorskih misija i trećim italijanskim komandatom ove misije.

 
Savremeni svet

Dan pobede kao simbol trijumfa dobra nad zlom i najvažniji praznik "nove Rusije"

Đorđe Milošević   
petak, 13. maj 2016.

Pobeda nad fašizmom - to je trijumf pravde, humanizma i dobra. To je strašan udarac na ideju porobljavanja i uništavanja čitavih rasa i naroda.

 
Savremeni svet

Kako je američka podrška ratu u Siriji pomogla "Islamskoj državi"

Fond strateške kulture   
utorak, 10. maj 2016.

Tako Brisel nije reagovao kada su turski zvaničnici informisali da su zadržali belgijskog državljanina Ibrahima El-Bakrouia u graničnom gradu Gaziantep pod sumnjom da putuje u Siriju da se pridruži džihadu. 

 
Savremeni svet

Pismo iz kineske provincije

Branislav Omorac   
nedelja, 24. april 2016.

Nije bitno koliko su daleko ljudi od svojih domova, oni će dati sve od sebe da se sjedine sa ostalim članovima svoje porodice za večernjom trpezom. Kinesko značenje ovog festivala je Guo Nian. Guo znači prelazak, a Nian godina.

 
Savremeni svet

Ko god da pobedi na predsedničkim izborima, politika SAD će biti izolacionističkija

Stefano Manji   
subota, 16. april 2016.

 Ova izborna kampanja, zbog mogućnosti koje širom otvara, ne bi trebalo da nas ostavi ravnodušnima. Ovde je u igri takođe budućnost Evrope i Mediterana, što nas se direktno tiče. Ne možemo više da očekujemo da našu odbranu plaća američki poreski obveznik.

 
Savremeni svet

Obamina naknadna pamet ili da li SAD zaista više "neće da predvode"?

Nenad Kecmanović   
nedelja, 10. april 2016.

“Ukoliko moramo da koristimo silu, to je zato što smo mi Amerika. Mi smo izuzetna nacija. Mi stojimo uspravno. Mi vidimo dalje u budućnost” – govorila je Medlin Olbrajt. Poslije Ukrajine, Krima i Sirije, kao da se nešto mijenja.

 
Savremeni svet

Američka čizma i dalje gazi Latinsku Ameriku

Vladimir Jevtić   
petak, 03. jun 2016.

Ovo se događalo zato što je Kolumbija optuživala Venecuelu da vojno podržava marksističke pobunjenike u Kolumbiji) dostave oružje opoziciji a možda će se čak i regularna armija Kolumbije angažovati u slamanju vojnog otpora armije Venecuele sve u cilju preuzimanja vlasti.

 
Savremeni svet

Klimatske promene - problem koji se više ne može ignorisati

Ana Gabrijela Rohas   
petak, 27. maj 2016.

Ako se ove tendencije nastave i ako se ne primene rešenja koja poboljšavaju trenutne modele proizvodnje i potrošnje, ako ne koristimo resurse na održiv način, stanje prirodne sredine u celom svetu nastaviće da se pogoršava.“

 
Savremeni svet

Saudijska Arabija i njene slabosti

Aleksandar Radović   
nedelja, 22. maj 2016.

Teorijski gledano, naftna kriza bi mogla da posluži kao prilika za promenu ekonomskog modela u Saudijskoj Arabiji, izlazak iz prokletstva rente i započinjanje bavljenja pravim privređivanjem, onim koje donosi stvarnu dodatu vrednost. Međutim, to je neuporedivo lakše napisati nego ostvariti u praksi.

 
Savremeni svet

Ustanak evropskih naroda – prava demokratija ili novi kolonijalizam

Bogdana Koljević   
nedelja, 15. maj 2016.

Selbstbestimmung des Volksla fidélité à l'événementcontradicio in adjectoTako su prve decenije 21. veka – sa rasplamsavanjem ekonomske, političke i društvene krize i postepene, ali sistemske promene globalnih diskursa – u teorijskom, ali i sasvim praktičnom smislu, donele porast evrorealizma i evroskepticizma.

 
Savremeni svet

S-300 konačno u Iranu – okončana epopeja

Leonid Nersisjan   
petak, 13. maj 2016.

Ipak, embargo na isporuku ofanzivnog naoružanja Teheranu još je na snazi, i zato su u bližoj perspektivi moguće nabavke samo defanzivnog oružja – raketnog sistema S-400, sistema „Bastion“ i sličnog.

 
Savremeni svet

NATO formira flotu u Crnom moru - planovi prepuni rizika

Dmitri Sedov   
sreda, 11. maj 2016.

Malo manje od nekoliko godina Vašington i Brisel su imali planove da učine Sevastopolj NATO pomorskom bazom. Mnogo vekova grad je služio kao ispostava u zaštiti poluostrva.

 
Savremeni svet

Sjedinjene Države i Saudijska Arabija – loš brak koji će ipak potrajati

Alfredo Mantići   
sreda, 04. maj 2016.

Nedavne izjave Baraka Obame o Saudijcima kao „našim takozvanim saveznicima“ u borbi protiv Islamske države, samo su otežale klimu međusobnih odnosa i neočekivano obznanile frustraciju njegove administracije zbog ponašanja Rijada u Siriji i Iraku.

 
Savremeni svet

Moćna naracija i efikasna organizacija - tajna uspeha "Islamske države"

Havijer Martin   
ponedeljak, 18. april 2016.

Pojedinac može da se oženi, bori, obrazuje porodicu, i radi sa komšijama kao što je i on sam. U pitanju je jedan osećaj identiteta, pripadnosti i solidarnosti, što potpomaže regrutovanje, uključujući čitave porodice.

 
Savremeni svet

Novi napadi na Putina i Rusiju – pucanj u prazno

Đorđe Milošević   
sreda, 13. april 2016.

Ruski predsednik je odgovarao na pitanja novinara o pojedinim aspektima spoljne politike i odnosima Rusije sa svetom. Bio je više nego ubedljiv, ukazujući istovremeno na neprincipijelnost i dvojne standarde zapadnih zemalja, a pre svega Sjedinjenih Američkih Država.

 
Savremeni svet

Pomeranje geopolitičkih granica - "Via Carpatia" protiv "Via Militaris"

Branko M. Žujović   
petak, 08. april 2016.

Izvesno je da se predočena inicijativa savršeno uklapa u nove projekte energetskog, geopolitičkog, privrednog i međudržavnog povezivanja koje Srbiju zaobilazi, uprkos njenim proklamovanim evropskim ciljevima i očiglednim geografskim prednostima.

 
<< Prva < Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sledeća > Poslednja >>

Strana 10 od 79
SVI TEKSTOVI U RUBRICI

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, do kraja 2019. biti postignut sporazum Beograda i Prištine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner