Početna strana > Rubrike > Savremeni svet
Savremeni svet
Savremeni svet

Spale maske sa "mirovnih napora" SAD

Georgij Filimonov   
subota, 24. septembar 2016.

 Pentagon je svojim akcijama faktički pokrivao pozicije terorista Islamske države, protiv kojih su se borile jedinice Damaska i Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije. Ministarstvo inostranih poslova Rusije, kao jedan od  „operatora“ primirja, bilo je prinuđeno da precizira, da tokom ženevskih konsultacija „nije bilo čak ni nagoveštaja o planovima sprovođenja operacija u tom regionu“

 
Savremeni svet

Zapad nije potčinio Rusiju - niti će to moći

Đorđe Milošević   
nedelja, 11. septembar 2016.

 Odakle dolazi opasnost jasno je čak i detetu- od SAD, od Zapada, od njihovih poslušnih marioneta iz Islamske države i drugih vehabijskih struktura, od Sorošovih nevladinih organizacija i, pre svega,  od mreže agenata stranog uticaja, od pete i posebno  šeste kolone koje iznutra sprovode neprijateljsku politiku prema državi.

 
Savremeni svet

Nestanak očeva

Klaudio Rise   
utorak, 06. septembar 2016.

Stvar je da se ovde više niko ne zaljubljuje, ili skoro niko. To nije samo italijanski problem, već problem celog Zapada. Tu para ima sve više, ali dece sve manje.

 
Savremeni svet

Samit G20 u Hangdžou kao prekretnica i generator svetskog privrednog rasta

Branko M. Žujović   
subota, 03. septembar 2016.
Evropski eksperti smatraju da je Samit G20 u Hangdžou prilika da Kina i Evropska unija pokrenu nove pristupe ekonomnskom rastu. Njihovo mišljenje dele i drugi samostalni svetski analitičari
 
Savremeni svet

Ukrajinska demografija – smrtnost raste, natalitet opada, radno sposobni odlaze, deset milona stanovnika manje

Jurij Grigoruk   
četvrtak, 25. avgust 2016.

 Ovih dana, državna statistička služba Ukrajine objavila je sveže podatke. Broj stanovnika zemlje 1. jula 2016. godine iznosi 42.658.100. To je za 102.400 ljudi manje nego na početku godine.  Dinamika je jednostavno preteća – za 16 godina skoro deset miliona manje, što predstavlja svetski „rekord“. 

 
Savremeni svet

Predstoji odsudna bitka za Alepo

Đanandrea Gajani   
nedelja, 14. avgust 2016.

 Ako pobunjenici, podržani od Turaka, Amerikanaca i Arapa preuzmu kontrolu na čitavim gradom, mogli bi da prinude režim da pregovara o sporazumu koji bi u slučaju uspeha mogao da dovede do podele Sirije

 
Savremeni svet

Nada polako umire, kriza se vraća - Brazil i Venecuela kao ogledalo Latinske Amerike

Uroš Mitrović   
sreda, 03. avgust 2016.

 Alternativa neoliberalnom kapitalističkom konceptu i pokušaj stvaranja pravednijeg i humanijeg društva - utemeljenog na ideji Uga Čaveza o  razvojnom „socijalizmu XXI veka“ - pokazali su se neotporni na endemsku korupciju i brojne pritiske unutrašnjih i spoljnih faktora odlučivanja. Južnu Ameriku, sva je prilika, čeka velika neizvesnost.

 
Savremeni svet

Ključne činjenice koje treba znati o pokušaju državnog udara u Turskoj

Andres Mourensa   
sreda, 27. jul 2016.

Uzimajući u obzir da u oružanim snagama ima različitih grupa, od sledbenika Gulena do onih koji su bili ozlojađeni jer je vlada do pre godinu dana pregovarala o miru sa oružanom kurdskom formacijom PKK, jedino što ih je ujedinilo bila je mržnja prema Erdoganu.

 
Savremeni svet

Saif el Islam Gadafi – poslednja šansa ili nada u novi libijski početak?

Branislav Omorac   
petak, 22. jul 2016.

Od početka novog milenijuma Libija se odrekla programa za razvoj oružja za masovno uništenje, te je uništila/predala količine hemijskog oružja koje je posedovala. Činila se kao stabilan partner Zapada u borbi sa terorizmom.

 
Savremeni svet

Posle krvavog pira u Nici - da li je u Evropi počeo građanski rat?

Đorđe Milošević   
utorak, 19. jul 2016.

I ovoga puta, povodom strašnog zločina u Nici, zvanična Moskva je reagovala emotivno, sa osudom i gnušanjem prema počiniocima, ukazujući na potrebu da se ovom zlu jednom zauvek stane na put.

 
Savremeni svet

Putin i Staljin - kako povratiti izgubljeno

Miloš Mišić   
utorak, 20. septembar 2016.

 Dakle,  sudeći po dosadašnjim potezima u velikoj geopolitičkoj partiji šaha bez vremenskog limita, i Putin je odavno shvatio – shvatio je sa kakvim su se teškoćama, problemima, izazovima i, naročito, pretnjama, ne samo po državne i nacionalne interese, već i po sam opstanak ruske države, civilizacije i naroda, suočavali i Staljin i ruski carevi.

 
Savremeni svet

Evropski demografski genocid ili zašto će islam pobediti

Đulio Meoti   
utorak, 06. septembar 2016.

Zemlje istočne Evrope beleže najteže gubitke u stanovništvu u modernoj istoriji, dok je Nemačka pretekla Japan kao zemlja u kojoj je stopa nataliteta najniža u svetu, kada se pravi prosek za poslednjih pet godina. U Italiji i Nemačkoj, gubici su posebno dramatični – 2,3 procenta i 2,7 procenata. 

 
Savremeni svet

Da li je Alepo paklena klopka za Asadove trupe?

Vladimir Jevtić   
nedelja, 04. septembar 2016.
Da nije ruske vazdušne podrške, rat u Siriji bi već odavno bio gotov, barem što se tiče sirijske armije. Sirijska vojska je do sada pretrpela stravične gubitke zbog kojih bi se bilo koja armija na svetu već predala, ali ona nastavlja da se bori zato što nema izbora.
 
Savremeni svet

Hong Kong i Makao - vrelina koja topi sve

Boris Trbić   
nedelja, 28. avgust 2016.

Iz Kauluna se u Makao stiže za sat vremena turbo džetom. U nekadašnju portugalsku koloniju se odlazi turistički ili u posetu kasinima.Sin australijskog mogula Kerija Pekera, DŽejms Peker, je ovde, nakon početnih neuspeha u svetu biznisa, uvećao kapital. Kinezi vole kocku. 

 
Savremeni svet

Bajden pokušava da uništi savez Erdogana i Putina

Stanislav Tarasov   
četvrtak, 18. avgust 2016.

U Vašingtonu i Briselu, u drugačijem geopolitičkom kontekstu percipiraju normalizaciju odnosa Turske i Rusije, i njeno skretanje ka Istoku, i  pretpostavljaju da Ankara može da krene u suprotnom smeru od Zapada i svog saveznika Azerbejdžana. 

 
Savremeni svet

Svet ide ka Trećem svetskom ratu, haotizacija Evrope je prioritet za SAD

Andrej Fursov   
četvrtak, 11. avgust 2016.

Rusiji je takođe određeno mesto u redu za haotizaciju. O tome je otvoreno govorio organizator i prvi direktor „CIA-e u senci“ – privatne američke obaveštajno-analitičke kompanije Stratfor DŽordž Fridman. Zaključak je jednostavan – želiš mir, spremaj se za rat. 

 
Savremeni svet

Da li je Kina samo uspavani zmaj koji čeka povoljan trenutak?

Slobodan Jovanović   
sreda, 03. avgust 2016.

 Kina je na ovaj način pokazala svetu da ne haje za odluku tribunala i to je potkrepila vojnom pomorskom silom bez potrebe da proklamuje Zonu Vazdušne Identifikacije nad spornim ostrvima

 
Savremeni svet

Da li je moguća osovina Ankara – Moskva – Damask?

Đanandrea Gajani   
nedelja, 24. jul 2016.

 Jedan tako nagli strategijski zaokret Ankare, takođe bi snažno uticao na odnose sa zalivskim monarhijama, pre svega sa Saudijskom Arabijom i Katarom, sponzorima džihadističkih milicija koje se bore protiv Asada i drugih alternativa Islamskoj državi.

 
Savremeni svet

Jedan malo drugačiji pogled na turski puč - uspeo je, ko kaže da nije uspeo

Branislav Ristivojević   
sreda, 20. jul 2016.

Istu priču samo u malom Amerikanci prodaju i Vučiću u vidu Patkice koja ga periodično pohodi kad god je nekooperativan. Nema Patkica svrhu da ga smeni već da ga oslabi, kao i prevrat Erdogana, i učini kooperativnim. Patkica je najbolji pokazatelj koliko je Vučić, što kaže narod, legao na rudu.

 
Savremeni svet

Kako će Kina reagovati povodom presude u sporu o Južnom kineskom moru

Hari DŽ. Kazijanis   
utorak, 12. jul 2016.

Ista stara strategija se ne može više primeniti –mnogi kineski građani će zahtevati žestok odgovor projekciju moći da Peking neće dati više spoljašnjim silama da ga pritiskaju u onome što se jedino može opisati kao kineska sfera uticaja u Južno kineskom moru.

 
<< Prva < Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sledeća > Poslednja >>

Strana 10 od 80
SVI TEKSTOVI U RUBRICI

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner