Početna strana > Debate > Sudbina dejtonske BiH i Republika Srpska > Srbi nisu Srbi ako se ne bore za slobodu
Sudbina dejtonske BiH i Republika Srpska

Srbi nisu Srbi ako se ne bore za slobodu

PDF Štampa El. pošta
Bogdana Koljević   
nedelja, 05. februar 2023.

Poštovani Predsedniče Narodne skupštine,

Uvaženi Akademici,

Dragi prijatelji,

Pre svega, želim da se zahvalim kolegama na izrečenom, uz nadu da je makar manji deo toga zaslužen.

Izuzetno mi je zadovoljstvo što se prva – i za mene lično najvažnija – promocija ove knjige dešava upravo na ovom mestu, u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Jer, ovo je mesto naroda, njegovog predstavljanja, sabiranja i okupljanja, mesto koje pripada svima, svakom pojedincu u Srpskoj, i mesto u kojem narodni intelektualci – kao oni koji dele sudbinu svog naroda i pokušavaju da, zajedno sa njim, učestvuju u stvaranju istorije -i treba da se obraćaju. U isti mah – prema slučaju ili Božijoj promisli -upravo na ovom istom mestu 1996 godine održana je promocija knjige „Otadžbinske teme“ mog oca,nevelike knjige za koju je zapisao kako predstavlja „sate i trenutke ukradene od rata“. Ipak, u tim „malim satima“, izražena je velika briga–ali i iscrtani mogući putokazi za prevazilaženje i najvećih izazova.

U isti mah – prema slučaju ili Božijoj promisli -upravo na ovom istom mestu 1996 godine održana je promocija knjige „Otadžbinske teme“ mog oca,nevelike knjige za koju je zapisao kako predstavlja „sate i trenutke ukradene od rata“

Srpska se i danas, skoro tri decenije posle, suočava sa nizom različitih izazova i to takvih da su svetski problemi po mnogo čemu i našibaš kao što su i naši u velikoj meri upravo svetski.Zato je beskrajno važno da razumemo izazove promene epoha, izazove sveta u nestajanju, i onog u nastajanju, prekretnicu na svetskoj političkoj, ekonomskoj, društvenoj i kulturnoj pozornici koju živimo. Jer, naime, prisustvujemo kraju jedne epohe, koju je obeležio, pre svega, trijumf neoliberalizma u praktično svim sferama života i delanja, a čiji nosilac je bio tzv. „kolektivni Zapad“ ili, još preciznije, Sjedinjene američke države dok se Evropa, kao i veći deo sveta, nekoliko decenija nalazio u kolonijalnom statusu spram njih. Sa ciljem apsolutne dominacije Amerike napravljen je, pored ostalog, i projekat Evropske unije, koji, posledično, u savremenom kontekstu proživljava krizu koja se produbljuje recipročno tome koliko se pred našim očima raspada PaxAmericana.

Lažna bajka o američkoj izuzetnosti nije ni po čemu bila izuzetna niti posebno nova –naprotiv, u orvelvskom maniru zamenjujući istinu i lažrat i mir,slobodu ropstvo, i obrazovanje tutorstvo, iscrtavala je još jedan déjà vu čiji je kraj već bio napisan na početku

Lažna bajka o američkoj izuzetnosti nije ni po čemu bila izuzetna niti posebno nova –naprotiv, u orvelvskom maniru zamenjujući istinu i laž, rat i mir,slobodu i ropstvo, i obrazovanje i tutorstvo, iscrtavala je još jedan déjà vu čiji je kraj već bio napisan na početku. I istovremeno u svemu tome američki neoliberalizam težio je brisanju početaka tj. upravo onih najboljih početaka zapadne civilizacije oličenih u antičkom polis-u i hrišćanskoj Evropi. Štaviše, opredjeljujući se prvo za post-istorijua zatim i za anti-istoriju Amerika je - kao i evropske kripto-elite pod njenim vođstvom–prešla put od pokušaja porobljavanja i uništenja drugih, odnosno pokušaja nivelisanja i zatiranja svake različitosti,do samouništenja i žrtvovanja i sopstvenih građana, i celokupnih zapadnih populacija, zarad nastojanja da se očuva hegemonija. U lošoj ali sasvim neumitnoj dijalektici u savremenoj situaciji preloma epoha na svetlo dana izlazi upravo istina neoliberalizma- u obliku neototalitarizma, neofašizma i neonacizma.

Zbog toga su izazovi kraja ove epohe vanredni a ulozi najveći mogući – a to suserija ratova regionalnog karaktera ili jedan veliki rat jer militantno opredjeljenje SAD ni najmanje nije u slabljenju a paralelno postoji jasna svest o tome da ni vreme ni istorija nisu na njihovoj - već na nekoj drugoj strani.Rasplet ove novonastale krize na različitim nivoima u velikoj meri će zavisiti od ishoda unutrašnjih previranja u zapadnim zemljama tj. od pitanja hoće li globalizovane kripto-elite još izvesno vreme uspeti u održavanju, ili čak snaženju post-demokratskog poretkau sopstvenim granicama ili će većinska narodna volja brže prevladati.

Ali, isto tako, ishod, ovoga puta, više neće zavisiti samo od Zapada. Jer, rast Rusije i Kine ne samo što upućuje na njihovu relevantnost – kao nezaobilaznih sila u XXI-om veku – već sa sobom donosi i jedan sasvim novi svet.I nije to tek svet multipolarnosti tj. kvantitativna promena od „jednog“ prema „mnoštvu“ nego je posredi kvalitativni iskorak i uspostavljanje sasvim novog sistema.Ovaj sistem, pre svega, zasniva se na afirmaciji političkog i ekonomskog suverenitetai, kao takav, u svoj temelj postavlja ideje slobode, jednakosti, pravde i istinske demokratijeu celom svetu.Štaviše, u meri u kojoj je Zapad krenuo putem neskrivenog varvarstvarađanje multipolarnosti, i ponajviše uspon Rusije i Kine, za ove sile najpre znači obavezu ponovnog uspostavljanja civilizacije.U temelje civilizacije, utkano je prepoznavanje i priznavanje različitih kultura, osobenosti naroda injihovih najboljih istorija i tradicija preko kojih se posebno upisuje u univerzalnost jednako kao što se opšte uvek ostvaruje kroz jedan pojedinačan oblik sveta života.

Opredjeljujući se prvo za post-istorijua zatim i za anti-istoriju Amerika je - kao i evropske kripto-elite pod njenim vođstvom–prešla put od pokušaja porobljavanja i uništenja drugih, odnosno pokušaja nivelisanja i zatiranja svake različitosti,do samouništenja i žrtvovanja i sopstvenih građana, i celokupnih zapadnih populacija, zarad nastojanja da se očuva hegemonija

U ovom svetlu, treba imati u vidu i našu, srpsku posebnost,kao i naš najveći izazov koji se sastoji u oživljavanju srpskog sveta i njegovom daljem snaženju.A ovaj cilj je realan i dosežan samo onoliko koliko srpski narod bude svestanda još jednom, kao toliko puta do sada, najviše svetinje brani,te kako je srž njegovog bića protkana idejom slobodebez koje ne postoji. Jer, Srbi nisu Srbi ako nisu slobodni,i ako se svakog časa za slobodu ne bore. I sve ovo je utoliko važnije pošto su savremeni Srbi vrlo nezgodni svedoci promene epoha.Oni su oni koje bi – u bodrijarovskoj metafori o savršenom zločinu – trebalo nekako ukloniti ili utopiti kako bi zločin bio savršen - jer savršen je samo onaj zločin za koji nema svedoka. A Srbi ne samo da su na svojoj koži osetili brutalnu silu humanitarnog neoliberalizma već za suštinski element svog identiteta imaju pravoslavlje i sasvim osobitu metafiziku žrtvovanja za slobodu. Štaviše, ova metafizika sasvim je suprotna zapadnoj samodestrukciji koja završava u nihilizmu, dok je srpska žrtva, obratno, uvek usmerena prema najvišim vrednostima pravde, jednakosti i slobode. Jer to je žrtva usmerena prema stvaranjua svet u nastajanju je upravo stvaralački svet, svet otvorenih horizonata i delanja prema opštem dobru.

Srbi ne samo da su na svojoj koži osetili brutalnu silu humanitarnog neoliberalizma već za suštinski element svog identiteta imaju pravoslavlje i sasvim osobitu metafiziku žrtvovanja za slobodu. Štaviše, ova metafizika sasvim je suprotna zapadnoj samodestrukciji koja završava u nihilizmu

Srpska u čuvanju i odbrani najviših vrednosti ima posebnu i nezamenljivu ulogu. Jer, Srpska je nastala u miru ali je branjena u ratu i čuvajući sećanje na sve muke koje je prošla – i koje prolazi i danas -Srpska zna da postoje više vrednosti od golog života i materijalnog blagostanja. Zato je narod Srpske svetionik savremenog srpstva injen graditelj na istorijskom zadatku.Jer tamo gde su ugroženi Srbi su uvek bili najjači, pokazujući hrabrost i vođeni pozivom koji je –baš zato što je iskonsko srpski – u isti mah i opšteljudski i Božji. I zato je ovo mesto susreta glasa naroda i glasa Bogajer pravi put je jedino put istine.

Živela Srpska !

(obraćanje u Narodnoj Skupštini Republike Srpske na promociji knjige „PROMENA EPOHA I ZAPAD NA RASKRŠĆU“ , 31.01.2023.)

 

Od istog autora

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner