Početna strana > Rubrike > Ekonomska politika
Ekonomska politika
Ekonomska politika

Tačka na pljačku ili "lov na veštice"

Branko Pavlović, Radojka Nikolić, Milan Ćulibrk   
četvrtak, 27. septembar 2012.

Naša privreda je u tak lošem stanju da ne može da joj se nanese nikakva dodatna šteta istraživanjem koruptivnih radnji.Srpka privreda je pala na niske grane.

 
Ekonomska politika

Duže se radi, a lošije živi

Jovan B. Dušanić   
četvrtak, 13. septembar 2012.

Nezaposlenost je danas naročito velika među mladima, a oni su u uzrastu koji je najkreativniji i kada znanja stečena školovanjem brzo zastarevaju i treba odmah da se realizuju u praksi, kada treba da stvore odlične radne navike, da se kao mladi samopotvrde i dobiju samopouzdanje.

 
Ekonomska politika

Model međupenzionerske solidarnosti – trenutno jedini održivi penzioni sistem

Božidar Maslać   
nedelja, 02. septembar 2012.

Pretpostavljam polazeći od argumenta da je penzija ekonomska kategorija, koji kao što smo videli ne odgovara stvarnom stanju, paradoksalno, država subvencioniše pojedinačne penzije prema uplatama.

 
Ekonomska politika

Razgrađivanje supstance ekonomije – zašto smo tu gde smo

Dejan Barać   
subota, 01. septembar 2012.

Druga Jugoslavija je kao država bila ekonomski neefikasna (bez obzira što mnogi građani sa nostalgijom govore o tom vremenu), a ustavnim promenama iz 1974. i merama ekonomske decentralizacije 1977. učinjena je gotovo nefunkcionalnom.

 
Ekonomska politika

Nemačka – posustala lokomotiva Evrope

Ekonomist   
utorak, 21. avgust 2012.

Ako se uzme u obzir ova sadašnja slabost Nemačke, kako će onda ona moći da nastavi da za sobom vuče svoje susede? Sve do kraja prošle godine, činilo se da nemački rast dobija u zamahu. Onda su se počeli javljati neki znaci upozorenja.

 
Ekonomska politika

U očekivanju novog guvernera

Jovan B. Dušanić   
ponedeljak, 06. avgust 2012.

Upitan, od strane novinara, da li bi funkcionerka Srpske napredne stranke Jorgovanka Tabaković bila dobar guverner, M. Dinkić je rekao da je za tu funkciju dobar svako ko je sposoban da napravi dobar tim.

 
Ekonomska politika

U sendviču između trgovaca i bankara

Jovan B. Dušanić   
utorak, 31. jul 2012.

Sva kupljena roba bez ograničenja (vrste robe i vrednosti) može se platiti čekom koji dospeva za sedam meseci, pa robu kupljenu sada u julu plaćam tek u februaru naredne godine.

 
Ekonomska politika

Hrvatski prodor na Istok

Trifun Ristić   
četvrtak, 19. jul 2012.

U svojim odnosima sa Srbijom Hrvatska vrlo sistematično gleda svoje interese, zbog čega je diskriminacija srpske robe i srpskih kompanija u Hrvatskoj bila vrlo raširena.

 
Ekonomska politika

Posle Grčke na redu je Španija – neka se pripremi Italija

Jovan B. Dušanić   
subota, 07. jul 2012.

Španija će od Evrope dobiti 100 milijardi evra kako bi spasao svoje banke ali će španska vlada, koja je garant sporazuma, snositi svu odgovornost za odobrena sredstva. Pošto će pomoć biti isplaćivana u fazama.

 
Ekonomska politika

Izazovi "postameričkog" sveta

Milan Purić   
ponedeljak, 25. jun 2012.
Meksiko, Turska, Indonezija, Južna Koreja, Vijetnam, Malezija, Nigerija su u velikom ekonomskom rastu. Ove države dovele su najvećim delom svoje stanovništvo u situaciju da osete tako potreban optimizam, koji pokreće najveću silu, ljudsku združenu energiju.
 
Ekonomska politika

Privatizacija i(li) zapošljavanje?

Milan Knežević   
nedelja, 16. septembar 2012.

Prenamenom firmi, njenih objekata i zemljišta koje zauzimaju, mnoga su preduzeća (čak i neka koja su dobro radila) dovedena namerno u stečaj, da bi se zakonski pokrili vlasnici, i izbegli odgovornost, a pri tom zaradili. Uvozničkom lobiju je smetala bilo kakva proizvodnja, jer je ona smetnja nekontrolisanom uvozu.

 
Ekonomska politika

Šta je EU donela Hrvatskoj

Dejan Mirović   
sreda, 12. septembar 2012.

Siromaštvo u Hrvatskoj se nije smanjivalo (u deceniji u kojoj je Hrvatska zabeležila formalan napredak u evropskim integracijama). Naprotiv, što je Hrvatska bila bliže EU, to je sve veći broj stanovnika živeo ispod granice siromaštva.

 
Ekonomska politika

Bankarizacija našeg života, ili šta ako propadnu

Nenad Gaćanović   
subota, 01. septembar 2012.

Kako obično imaginacija počinje, bila jednom jedna banka... Od građana je prikupila milijardu evra štednje. Na štednju je plaćala pasivnu kamatu građanima od 5% na godišnjem nivou. U apsolutnom iznosu, to je 50 miliona evra.

 
Ekonomska politika

Ako si pametan, zašto nisi bogat?

Jovan B. Dušanić   
petak, 31. avgust 2012.

U virtuelnoj ekonomiji ljudi ne vide konkretne rezultate svoga rada, te se njihov rad meri jedino količinom zarađenog novca. Apstaktne su im i posledice njihovog rada na druge ljude i društvo u celini.

 
Ekonomska politika

Šta je EU donela Sloveniji

Dejan Mirović   
četvrtak, 09. avgust 2012.

Negativni trendovi u slovenačkoj ekonomiji nastavljaju se i posle ulaska zemlje u EU 2004. Slovenija se sve više zadužuje, skoro neshvatljivom brzinom, čak i u vremenskom rasponu od 2004. do 2007. – iako u tom trenutku u Evropskoj uniji nije bilo recesije.

 
Ekonomska politika

Zastava, Bor, Sartid – ima li kraja brljotinama?

Kosta Draganić   
četvrtak, 02. avgust 2012.

Šta mi sad imamo? Još jedan prevruć krompir. Sartid je ’’opet naš’’ postao u januaru. Onda smo se malo zabavljali pa kao pregovarali sa samim sobom i sindikatima, i tek u aprilu raspisali tender za novog strateškog partnera. Rokove smo od tad tri puta pomerali.

 
Ekonomska politika

Srbija i novi EU ugovor o ekonomskoj i monetarnoj uniji

Dejan Mirović   
ponedeljak, 23. jul 2012.
U članu 5 Ugovora o stabilnosti se navodi da će države potpisnice biti obavezne da svoj predlog ekonomskih mera dostave Savetu EU i EK na usvajanje. Države potpisnice će takođe morati da pristanu na oštru kontrolu primene tih odobrenih mera od strane EU.
 
Ekonomska politika

Odrešene ruke Mlađana Dinkića

Jovan B. Dušanić   
ponedeljak, 16. jul 2012.

Dinkić nas godinama ubeđuje u uspešnost u svom dosadašnjem radu, a ono na šta je posebno ponosan jeste stabilan kurs dinara i „zdrav“ bankarski sistem. Neverovatno ali istinito, on pokušava da dokaže kako može postojati stabilan novac i zdrave banke u prezaduženoj državi.

 
Ekonomska politika

Tržište u Srbiji – bog sa mnogo lica

Draško Vuksanović   
četvrtak, 05. jul 2012.

Da li to što je Nozikov obućar dobar i ima pravo da brže napreduje znači da je DOS-ovu privatizaciju trebalo podržati? Ne znači. I gde je onda poentilizam? U jeziku i odnosu prema jeziku, u logici i odnosu prema pojmu i stvarnosti.

 
Ekonomska politika

Globalizacija i neoliberalizam

Branko Vasiljević   
petak, 22. jun 2012.

Ovakva koncepcija MMF-a proizvodi gomilanje dugova i krize, naročito u zemljama u kojima je nekritički prihvaćena kao osnova makroekonomske politike stabilizacije i razvoja.

 
<< Prva < Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sledeća > Poslednja >>

Strana 10 od 34
SVI TEKSTOVI U RUBRICI

Anketa

Da li mislite da će se Srbija pridružiti sankcijma EU protiv Rusije?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner