Početna strana > Rubrike > Ekonomska politika
Ekonomska politika
Ekonomska politika

Kampanja protiv NIS-a u vladinom prelaznom roku

Nikola Malbaški   
utorak, 29. april 2014.

Pri tome je Vučić potrčao da sve odreda obavesti da je NIS profit napravio „eksploatišući našu naftu“, i da podvuče da pare „treba da ostanu u Srbiji“, ali „ne treba da idu u razvoj“? Posle ovih Vučićevih ispada, izjava Zorane Mihajlović o tome kako bi od dividendi NIS Srbija mogla da pokrije deo duga „Srbijagasa“ dolazi kao melem na ranu i glas razuma, što predstavlja svojevrsno dostignuće.

 
Ekonomska politika

Glavom šećera kroz lihvarski zid

Bogdan Živković   
četvrtak, 24. april 2014.

Dugovi nastali po bilo kom osnovu moraju da se plate, i to je jasno. Jasno je takođe da pitanje dugovanja postaje veliki problem. Međutim, loše je to što se kod nas rešavanjem tog problema niko ne bavi. Štite se samo određeni poverioci, ali to nije sistem. 

 
Ekonomska politika

Može li Amerika da poremeti ruski izvoz gasa u Evropu?

Nevenko Škrbić   
ponedeljak, 31. mart 2014.

Rusija nikoga nije naterala da kupuje njenu naftu i gas, ona jednostavno raspolaže sa izuzetno traženim resursima koje prodaje po veoma konkurentnim uslovima na tržištu cele Evrope, što je upravo razlog zbog koga se ovaj njen posao razvija ogromnom brzinom.

 
Ekonomska politika

„Južni tok“ nije zlatna koka, ali može biti zamajac ozbiljnog ekonomskog preporoda

Nevenko Škrbić   
petak, 28. februar 2014.

„Južni tok“ za Srbiju predstavlja šansu da se pokrene iz ekonomske letargije, šansu koju i dalje možemo lako da prokockamo, baš kao što možemo prokockati i te očekivane „tranzitne milione“.

 
Ekonomska politika

Šta je EU donela Grčkoj

Dejan Mirović   
sreda, 08. januar 2014.

Nakon pada Berlinskog zida i transformisanja Evropske zajednice u Evropsku uniju, značaj Grčke za Brisel se smanjuje. Atina je zato prinuđena da uzima kredite da bi održala privredni rast i visoki životni standard koji je bio omogućen budžetskim sredstvima iz IMP.

 
Ekonomska politika

Strana ekonomija u srpskoj privredi

Vladimir Ristanović   
nedelja, 10. novembar 2013.

Naša pozitivna bilansna strana uopšte ne obećava. Kada smo kod izvoza treba reći da su trenutno najveći izvoznici NIS i FIAT. Njihovi kapaciteti su gotovo iskorišćeni i tu se ne može očekivati nekakav spektakularan izvoz iznad već planiranog.

 
Ekonomska politika

Evropska (de)industrijalizacija Srbije

Jelena Damnjanović Simić, Miroslav N. Jovanović   
sreda, 23. oktobar 2013.

Gubitak osnova za industrijsku proizvodnju stvara uslove za beskonačnu zaduženost i dužničko ropstvo. Obrazovana i radna snaga stvara uslove za prosperitet industrijske proizvodnje na koju može da se nadgrađuje celokupna infrastruktura društva.

 
Ekonomska politika

Alternativa ipak postoji

Miloš Subotić   
nedelja, 29. septembar 2013.

Sličan primer postoji i u Aleksincu, a nakon poništene prodaje, fabrika za proizvodnju betonskih stubova i trafo stanica "Betonjerka" je složnim radom za samo četiri meseca uspela da višestruko smanji nagomilane dugove i ugovori poslove za za EPS za celu godinu.

 
Ekonomska politika

Hrvatska u EU i uticaj na Srbiju

Dejan Jovović   
četvrtak, 29. avgust 2013.

Teško je oceniti da li će se ulaskom Hrvatske u EU stvoriti uslovi da se i sa tom zemljom ostvari suficit imajući u vidu da će se u ovoj godini ukinuti i smanjiti brojne carine za uvoz iz EU, u skladu sa dinamikom predviđenom tranzicionim periodom.

 
Ekonomska politika

Da li Krstić i MMF zadaju završni udarac?

Miroslav N. Jovanović   
petak, 23. avgust 2013.

Na vrata MMF-a kucaju samo one zemlje koje su na prosjačkom štapu. Zemlje kojima niko drugi ne želi da pruži kredit. Srbija, na sreću, ima mogućnosti za zaduženje u Kini, Rusiji i arapskom svetu. Ako Lazar Krstić krene sa MMF-om od početka, tada ne mogu da mu se pruže ni uobičajenih akademskih "15 minuta" u kojima treba da pokaže svoje umeće.

 
Ekonomska politika

Oslobodimo se neoliberalnih zabluda

Jovan B. Dušanić   
petak, 25. april 2014.

Vrši se glorifikacija stranih investicija i ubeđuju nas da sve mora da se čini i na sve da se pristaje kako bi svake godine privukli po nekoliko milijardi evra stranog kapitala. U suprotnom, nema nam opstanka. Tako se širi i defetizam u sopstvenom narodu, jer smo tobože nesposobni da se sami staramo o sebi.

 
Ekonomska politika

Prvi na začelju

Pavle Popović   
utorak, 15. april 2014.

Neadekvatni zakonski okviri, slabe institucije i ‚‚gledanje kroz prste“ povlašćenim kršiocima zakonskih odredbi, doveli su do krajnje distorzije tržišta. Veliki igrači su dobili ono što im je liberalna dogma obećala - punu slobodu delovanja u odnosu na ostale učesnike u tržišnoj utakmici.

 
Ekonomska politika

Gospodari svetskih finansija - kako "Goldman Saks" vlada svetom

Aleksandar Radović   
nedelja, 09. mart 2014.

Državi nije delovalo uverljivo propadanje hipotekarnih kredita, urušavanja finansijskih proizvoda i zatvaranja banaka koje su bankrotirale pošto im je Goldman Saks prodao toksične proizvode?! Uostalom, pokazalo se da je tužiocima i sudijama teško da gone finansijere. Predmeti su nepristupačni, državni činovnici mnogo manje plaćeni od advokata.

 
Ekonomska politika

Glavna pljačka u Srbiji bila je u korist stranaca, tajkuni sporedni igrači i pogodne mete

Branko Pavlović   
utorak, 14. januar 2014.

Značaj tajkuna nam se prikazuje sto puta većim nego što on zapravo jeste. A značaj stranaca u privatizaciji se potpuno zanemaruje, iako je on 14 puta veći od značaja tajkuna.

 
Ekonomska politika

Ko roni suze za Siepom?

Bojan Panaotović   
ponedeljak, 11. novembar 2013.

Problem, međutim leži u činjenici da opis poslova kojim se SIEPA bavi predstavlja delatnosti iz klasičnog opisa poslova bilo koje vlade u svetu, ministarstava privrede, ekonomije, turizma i sličnih te privrednih komora i turističkih organizacija za koje država već odvaja velika sredstva.

 
Ekonomska politika

Zašto je za Srbiju (ipak) dobro što je Gasprom kupio NIS?

Aleksandar Kostić   
ponedeljak, 28. oktobar 2013.

Danas je tržišna kapitalizacija NIS-a na Beogradskoj berzi, odnosno njena vrednost, 146,5 milijardi dinara, dakle nešto više od 1,3 milijarde evra, a kada se razmatra prodaja NIS-a treba uzeti u obzir i geopolitičku realnost Srbije, i činjenicu da je ona sada u rangu ekonomske kolonije EU.

 
Ekonomska politika

Šta je EU donela Letoniji

Dejan Mirović   
nedelja, 13. oktobar 2013.

Kao u svim državama novim članicama EU iz istočne Evrope ,došlo je i do masovnog iseljavanja stanovništva. Mladi i obrazovani doslovno beže u zapadni deo EU gde rade najteže poslove. Istovremeno pada i natalitet u ovoj državi .Sve se to odražava na broj stanovnika.

 
Ekonomska politika

Simpo – od sna do noćne more

Mladen Đorđević   
utorak, 03. septembar 2013.

Ostaje zato nerazjašnjeno da li vlada zapravo želi da spase "Simpo" i jug Srbije, ili se samo priprema za dolazak nekog stranog investitora, koga će privući ponudom tipa dugovi naši – fabrika tvoja, kao što je to već urađeno sa JAT-om.

 
Ekonomska politika

Šta sve možeš u Srbiji kad si šeik

Aleksandar Kostić   
sreda, 28. avgust 2013.

Šeiku je tako data mogućnost da se direktno pogađa za svaku kupovinu, a ako se ona završi kao u slučaju hotela na Kopaoniku, teško da će Srbija nešto ovajditi od tolikog njegovog bogatstva.

 
Ekonomska politika

Ekonomija bez ideje - juče, danas, sutra

Dejan Miljković   
utorak, 06. avgust 2013.

Albert Ajnštajn je rekao da je ludilo kada stalno ponavljaš istu stvar a očekuješ drugačiji rezultat. Što se tiče srpske ekonomije, bilo sa stranim ili sa domaćim ekspertima, ponavljati bezidejno uvek iste greške i uporno ignorisati upozorenja, zasigurno će neke među nama dovesti do ludila.

 
<< Prva < Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sledeća > Poslednja >>

Strana 7 od 34
SVI TEKSTOVI U RUBRICI

Anketa

Da li će EU priznati rusku i kinesku vakcinu protiv koronavirusa?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner