Početna strana > Rubrike > Ekonomska politika
Ekonomska politika
Ekonomska politika

Jasno protiv GMO u Srbiji - dok ne bude kasno

Živko Ćurčić   
sreda, 27. februar 2013.

Da li će se GM tehnologija, kao i mnogi najveći izumi, istrgnuti kontroli razumnih i dobronamernih. Zamislite upotrebu GMO-a kao biološkog oružja! Zamislite bakteriju antraksa koja je malo genetički poboljšana tako što joj je povećana otpornost!

 
Ekonomska politika

Zlato postaje za svet ono što je bila nemačka marka za Srbiju devedesetih

Božidar Maslać   
utorak, 29. januar 2013.

Obamina ekonomska politika se ni po čemu ne razlikuje od decenijske socijalne demagogije u Srbiji. Problem nezaposlenosti rešava se tako što se veštački kreiraju radna mesta na budžetu, isto što se ovde radi od SFRJ.

 
Ekonomska politika

„Mrzim politiku, volim ekonomiju“

Zoran Krasić   
četvrtak, 27. decembar 2012.

Da li je povećanje stope bila ekonomija ili politika? Ako je politika, zašto se bune kada ih politika ne interesuje. Ako nije politika, već ekonomija, onda tražite rešenje u ekonomiji, ali znajte ekonomija je ipak nauka.

 
Ekonomska politika

Šta je EU donela Rumuniji

Dejan Mirović   
nedelja, 16. decembar 2012.

Rumuni očajnički traže posao i u Srbiji (iako je njihova zemlja u formalnom smislu godinama ''ispred'' naše na takozvanom evropskom putu). Ili, šest godina nakon prijema u EU, rumunski državljani rade kao nadničari u Srbiji (iako naša država nije otpočela čak ni pregovore o članstvu o EU).

 
Ekonomska politika

Sedam mitova o svetskoj ekonomskoj krizi

Jovan B. Dušanić   
četvrtak, 15. novembar 2012.

Osnovni uzročnik krize se svesno prećutkuje, a on se nalazi u zloupotrebi dolara kao svetske rezervne valute. SAD su koristeći svoju ekonomsku, političku i vojnu moć mogle da nametnu ostalom svetu masovno korišćenje dolara i posle 1971. kada su jednostrano ukinule konvertibilnost dolara za zlato.

 
Ekonomska politika

Šta je EU donela Bugarskoj

Dejan Mirović   
sreda, 31. oktobar 2012.

Podatak o gubljenju skoro 10% stanovništva samo u jednoj deceniji, pokazuju i da bi stopa nezaposlenosti (koja je takođe skoro dvocifrena) bila još veće da nema iseljavanja iz Bugarske. Tačnije, nekoliko stotina hiljada Bugara radi u Italiji, Španiji i drugim zemljama EU.

 
Ekonomska politika

Zaštita potrošača u Srbiji ili napred prevaranti

Kosta Draganić   
ponedeljak, 29. oktobar 2012.

Pre nego što stignemo do samih građana, moramo bar pomenuti Udruženja za zaštitu potrošača. Teško je, i malo nekorektno, kritikovati nekog ko bar pokušava da nešto uradi u opštem mrtvilu. Međutim, njihov učinak je evidentno ravan nuli. Skoro da ne opravdavaju smisao svog postojanja.

 
Ekonomska politika

"Studija izvodljivosti" za Kosovo

Dejan Mirović   
utorak, 16. oktobar 2012.

Na str. 11 i 13.Studije izvodljivost o SSP između EU i Kosova se navodi da EK tesno sarađuje i sa takozvanim Ministarstvom za trgovinu i industriju Kosova. Upravo to ministarstvo treba da ima važnu ulogu u pregovorima oko SSP-a ističe Evropska komisija.

 
Ekonomska politika

Trgovinski lanci, cene i državna regulativa

Radoman Jović   
nedelja, 14. oktobar 2012.

Lako je kritikovati staro-novu vladu sa stažom manjim od 100 dana, koja je, kako kaže ministar koji već dugi niz godina kontroliše tokove novca, zatekla praznu državnu kasu pa se mora zaduživati da narod ne bi pomro od gladi.

 
Ekonomska politika

Nije sve u ekonomiji (ima nešto i u politici)

Nikola Tanasić   
ponedeljak, 08. oktobar 2012.

Obe tvrdnje su u duhu „jastrebske retorike“ američkih konzervativaca, koji znatno više vole da se pozivaju na ideje da u politici postoje postupci koji su sami po sebi „dobri“ ili „loši“, kao što se lepo nadovezuju na danas aktuelnu evropsku dilemu između „štednje i razvoja“ (američka dilema glasi „povećati ili smanjiti poreze“).

 
Ekonomska politika

Šta je EU donela Mađarskoj

Dejan Mirović   
četvrtak, 14. februar 2013.

Tačnije, od 1994. do 2005. spoljni dug Mađarske je porastao za skoro 50 milijardi dolara. Godine 1994. spoljni dug je iznosio 27 milijardi dolara, a posle  ulaska u EU, dug je 2005. godine dostigao nekoliko puta veću sumu od oko 76 milijardi dolara.

 
Ekonomska politika

Polemika o privatizaciji, liberalizmu i ekonomskoj propasti Srbije

Boris Begović, Jovan B. Dušanić   
četvrtak, 03. januar 2013.

Polemika između ekonomista Borisa Begovića i Jovana B. Dušanića iz "Politike" vođena krajem 2012. i početkom 2013. godine. Tema je privatizacija i liberalizam i odgovornost za ekonomsku propast Srbije.

 
Ekonomska politika

Stara dogma i "novi" argumenti za privatizaciju javnog sektora

Jovan B. Dušanić   
sreda, 26. decembar 2012.

U narednoj godini se očekuje prodaja Telekoma, pa bi bilo interesantno pogledati šta se posle toga može očekivati. Iskustva naših suseda pokazuju da je novi vlasnik, pre svega, smanjio broj zaposlenih i povećao cena svojih usluga.

 
Ekonomska politika

Ko je koga ojadio u "pljački stoleća"

Mile Dragić   
utorak, 20. novembar 2012.

Možda je jedan od razloga da se tako silovito obruše na mene bila i želja da se dodvore stranima faktorima. Posle skidanja embarga na izvoz naoružanja postali smo vrlo cenjeni i poznati u svetu. Uspelo nama je da za svega tri godine osvojimo tržišta na svim kontinentima osim Australije.

 
Ekonomska politika

Sumorna slika stvarnosti Srbije

Milutin Nedeljković   
subota, 03. novembar 2012.

Srbija, koja je sa zakašnjenjem od jedne decenije krenula u suštinske ekonomske reforme nije uvažavala ni savete kreatora veoma uspešne slovenačke tranzicije. Naime, Slovenija, jedna od najuspešnijih privreda u tranziciji, od samog početka ignorisala je programe Vašingtonskog konsenzusa.

 
Ekonomska politika

Zašto su Nemci čekali tri godine da investiraju u srpsku energetiku

Miša Laketić   
utorak, 30. oktobar 2012.

Da li zbog straha od dobijanja lošijeg kreditnog rejtinga (ili je to bio samo izgovor za hrvatsku javnost) RWE je istovremeno sa interesovanjem za gradnju termoelektrane izrazila želju i da gradi hidroelektrane u Srbiji.

 
Ekonomska politika

Globalna kriza i zamke masovne euforije

Jovan B. Dušanić   
petak, 26. oktobar 2012.

DŽ. Dejmon je vodio naglašeno konzervativnu poslovnu politiku, za razliku od ostalih čelnika velikih finansijskih kompanija koji su se međusobno takmičili za prestiž – ko od njih ima agresivniju poslovnu politiku i koliko je spreman  da ulazi u najrizičnije poduhvate.

 
Ekonomska politika

Regulisanje finansijskog sistema ili ulazak u mračno doba

Vladimir Ristanović   
ponedeljak, 15. oktobar 2012.

Makroekonomske politike postoje da bi se odgovarajućim merama i instrumentima blagovremeno ojačala privreda. Dosadašnje doziranje, prvo kroz monetarnu, a potom pretežno kroz fiskalnu restriktivnu politiku, nisu dali željeni rezultat. 

 
Ekonomska politika

Ko je kriv za evropsku krizu?

Gideon Rahman   
petak, 12. oktobar 2012.

Dakle, evo mogućeg kompromisa: radije nego da se sada međusobno optužuju, Evropljani bi trebalo da krivicu bace na “Evropske velikane“ iz prošlosti. Ličnosti kao što su Kol i Delor jesu bili “veliki“ u drugim kontekstima.

 
Ekonomska politika

Dobrodošli ponovo u krizu evrozone

Volfgang Minhau   
utorak, 02. oktobar 2012.

Kad god ECB priskoči u pomoć, politički proces se usporava. To i jeste ona istinska tragedija rvanja evrozone sa krizom. Sada smo se ponovo našli na onoj tački na kojoj smo bili pre no što je gospodin Dragi najavio svoj OMT program.

 
<< Prva < Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sledeća > Poslednja >>

Strana 9 od 34
SVI TEKSTOVI U RUBRICI

Anketa

Da li mislite da će se Srbija pridružiti sankcijma EU protiv Rusije?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner