понедељак, 20. јануар 2020.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Почетна страна > Рубрике > Културна политика
Културна политика
Културна политика

Успон безначајности

Богдана Кољевић   
петак, 10. септембар 2010.

Ако једно друштво себи дозволи да стигне дотле да се пристојнијег, критичнијег, понекад и образованијег света може срести међу "политичким делатницима", неголи на катедрама универзитета или у којекаквим "стручним" удружењима, онда је то друштво на сигурном путу самоуништења.

 
Културна политика

Досије "Ибарске новости"

Младен Ђорђевић   
субота, 28. август 2010.

Судбина „Ибарских новости“ показала је тоталну небригу државе и надлежних. Бројни локални медији развијани су и стварани током 90-тих да би помогли процесу обарања Милошевића, али када је настала потенцијална опасност да се окрену против нових власти, врло лако су пуштени низ воду.

 
Културна политика

Плана о јединственој Европи није било

Тони Џад   
недеља, 15. август 2010.

Послератне генерације западних Европљана надале су се рођењу прогресивног, ревидираног комунизма. Те су наде пале у воду 1968. Испод површине се одвијала и својеврсна американизација, модернизација и подмлађивање Источне Европе коју Запад није видео.

 
Културна политика

Безбедност младих

Данка Којадиновић   
недеља, 08. август 2010.

Нису довољна спорадична предавања, емисије или скупе ТВ рекламе актуелних режимских  маркетиншких агенција, потребан је стални превентивни рад тимова лекара, психолога, наставника и родитеља.

 
Културна политика

Фудбал као најнебитнија главна ствар на свету

Катарина Миленковић   
понедељак, 02. август 2010.

Стадиони су и у архитектонском смислу реплике римских колосеума. Као да се у друштвеној структури за 2000 година скоро ништа није променило, као да појединац током 20 векова ништа није научио.

 
Културна политика

EГЗИТ – алтернатива која нема алтернативу

Владимир Стојановић   
среда, 14. јул 2010.

Овакав фестивал погодује друштвеној атмосфери у којој се музички укус инструментализује у политичке циљеве, и отвара могућност да се повуче демаркациона линија која најмање има везе са самом музиком а највише са, поделом на Прву и Другу Србију.

 
Културна политика

Где се дедоше ти интелектуалци?

Слободан Рељић   
петак, 02. јул 2010.

Ово је време за практичне ствари. Криза која је коначно објављена у Волстриту у јесен 2008.  „појела“ је и последње остатке поверења у „струку и науку“.

 
Културна политика

Брендирање забаве

Лука Баљ   
среда, 30. јун 2010.

Тема овог романа јесте и један вид естрадности, карневализације живота на широком плану, коју прате појаве неприхватљиве са традиционалног вредносног становишта и позиција развијене културе, али појаве које се могу регистровати и у естрадности, на пример, холивудског типа.

 
Културна политика

Машине за прљање

Слободан Антонић   
субота, 26. јун 2010.

Добрица Ћосић и Борислав Пекић су, током седамдесетих и осамдесетих, били антиподи по много чему – од књижевне естетике, до погледа на демократију и политику. Али, ево их данас како се врте по машинама за прљање и како их вуку по подлисцима и културним додацима  еврореформских медија.

 
Културна политика

„Brand personality“ као замена за човека и нацију илити – да ли је „црвено боја љубави“?

Василије Милновић   
четвртак, 24. јун 2010.

С обзиром на „најважнију споредну ствар“, претпоставимо да ће већина нас здушно бодрити своју земљу, не зато што је „црвено боја љубави“, него што се то, по себи, подразумева.

 
Културна политика

Због чега је расизам „бораца за људска права“ гори од отвореног расизма (2)

Ана Радмиловић   
четвртак, 02. септембар 2010.

Да глупост често може да буде опаснија од памети макар се та памет трошила и на зло, познато је. Али глупост, посебно та глупост која тражи одобрење групе за сваки свој поступак, не чини ништа по себи.

 
Културна политика

Болоњска шума

Слободан Антонић   
понедељак, 23. август 2010.

Успе ли „болоњски процес“ у Србији, заврши ли се „реформа“ онако ако су то замислили њени творци, „образовања у Србији више неће бити“. То ће бити трагедија ове земље. „Започето је чупање из корена свега оног што би нас могло одржати у будућем времену“.

 

 
Културна политика

Наша демократија je добро, хвала на питању!

Слободан Рељић   
уторак, 10. август 2010.

Двадесетих година прошлог века „слободни медији“ улазе у симбиотички однос с адвертајзингом. Све веће паре су у питању. Новинарска надобудност и храброст све више изгледају као симпатичне „старе добре лудости“.

 
Културна политика

Живети без телевизије

Слободан Владушић   
петак, 06. август 2010.

Негирајући причу, телевизија негира могућност заједнице да успостави однос између садашњости, прошлости и будућности. Тиме гледаоце осуђује на живот у вечној садашњости, односно на животарење. Слика тог животарења је ТВ пријемник који је укључен и онда када га нико не гледа.

 
Културна политика

Порез на силиконе

Јована Папан   
петак, 30. јул 2010.
Шта ако борба против шунда стварно успе, и једног дана осванемо у Србији без турбо-фолка? Ко би онда издржавао све те прелепе балерине и хористкиње? Јер, руку на срце, све и да истребимо „Саре, Даре и Маре“, мало је вероватно да ће у сеоске кафане нахрупити народ да слуша Мокрањчеве руковети
 
Културна политика

Економија, моћ и рационалност

Младен Козомара   
среда, 07. јул 2010.

Глобална економска и друштвена криза која се шири последњих година поново отвара питања која су изгледала закључена са тријумфом економски и технолошки “еманципованог” дела човечанства.

 
Културна политика

Српска историја у уџбенику за шести разред основне школе

Милан Дамјанац   
петак, 02. јул 2010.

Управо је то суштина уџбеника – пропаганда у служби дневнополитичких збивања, корак напред ка „помирењу у региону“. Научио сам да је Маричка битка била катастрофа македонске, а не српске државе и народа. Македонија је, каже аутор, „изгубила самосталност“.

 
Културна политика

Светско првенство против Лиге Шампиона

Слободан Владушић   
понедељак, 28. јун 2010.

Светско првенство увек ће имплицирати слику света у коме сви имају право на победу, и у коме неће бити добрих и лоших, цивлизованих и нецивилизованих, супериорних и инфериорних. Они који не могу поднети ту  слику света, окренуће се Лиги Шампиона.

 
Културна политика

Капитализам – несхваћени холивудски негативац

Алекс Табарок   
субота, 26. јун 2010.

Холивуд је одличан у причању прича, али тек треба да исприча једну од највећих прича од свих, причу о капитализму, најхуманијем и најпродуктивнијем економском систему кога је свет упознао.

 
Културна политика

О вувузелама и џуџу магији

Никола Танасић   
понедељак, 21. јун 2010.

Ако ФСС не жели да им Луковић у среду смечује лопту у петерцу против Аустралије, под хитно, о свом трошку, треба да шаље у Африку једног белог (а по могућству и једног црног) мага, са катанцем! Да „закључа“ лош џуџу (и руке српске одбране), а репрезентацији откључа врата завршнице.

 
<< Прва < Претходна 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Следећа > Последња >>

Страна 20 од 38
СВИ ТЕКСТОВИ У РУБРИЦИ

Анкета

Да ли мислите да ће црногогорски „Закон о слободи вероисповести“ бити повучен?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер