петак, 22. новембар 2019.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Почетна страна > Рубрике > Културна политика
Културна политика
Културна политика

(П)оробљена школа

Јован Павловић   
понедељак, 09. фебруар 2015.

Комуникација, дијалог и разумевање, распршени су у облаке интересне друштвености, да би се потом трансформисали у социјалну измаглицу у којој се разазнају само бледи наговештаји облика.

 
Културна политика

Хрватски језички пуризам и српски парадокси

Владислав Ђорђевић   
среда, 04. фебруар 2015.

Склоност Хрвата ка пуризму индикација је њиховог снажног национализма. Склоност Срба ка антипуризму индикација је њиховог снажног антинационализма. Пуризам није само индикатор национализма, већ и његов генератор. Опсесивно избегавање страних речи генерише националистички менталитет.

 
Културна политика

Прилог расправи о забрани сваког телесног кажњавања деце - дајте ми добру децу па ћете видети како сам добар родитељ

Бранислав Ристивојевић   
уторак, 20. јануар 2015.

При томе се питање стварне потребе Србије за доношењем таквих закона не поставља. Морају да се усвоје не зато што Србији требају него зато што странцима требају да доврше процес колонизације. Други разлог је тај што су масно плаћени. 

 
Културна политика

Зашто жене не могу имати све?

Јована Папан   
субота, 03. јануар 2015.

Да ли је онда кључ за више жена на високим положајима – ослобађање од кривице? Треба ли да тежимо друштву у коме су и очеви и мајке једнако равнодушни према чињеници да су за њиих деца једва нешто више од слике на радном столу? Или је решење управо у супротном – да и мушкарци треба да промене животне приоритете, и почну да осећају више кривице што нису присутни у животима своје деце?

 
Културна политика

Игре глади – озбиљна антиутопија скривена иза тинејџерске фикције

Никола Танасић   
недеља, 14. децембар 2014.

Екранизација романа Колинсове додала је целој овој причи нову димензију, омогућивши публици да повуче визуелну паралелу између диригованог, манипулативног и идеологизованог жанра „ријалитија“ и суморне и крваве глобалне стварности.

 
Културна политика

Кијево-печерскa Светоуспенскa лаврa - Легенде руских манастира (IV)

Радојка Тмушић Степанов   
петак, 14. новембар 2014.

Како друкчије него чудом, назвати и Успенски саборни храм је главни храм ове Лавре. Према летопису ''Повест древних времена'' летописца Нестора, црква основана још 1072. године. То је био и први камени храм у овом манастиру. Камени није значио да је искључиво од камена него од чврстог материјала, било да је цигла, или камен.

 
Културна политика

"Женидба" Петра II Петровића Његоша или кaкo неки западни историчари пишу о Србији и Србима

Војислав М. Станојчић   
среда, 29. октобар 2014.

У књизи од неколико стотина страна за нас су можда најзанимљивија поглавља 10 и 11, о Југославији и Румунији, из којих се стиче утисак да гђа Мекмилан не само да нема објективан приступ теми коју обрађује, већ је и необавештена, површна, злурада или чак злонамерна.

 
Културна политика

Руски великани о западу

Радојка Тмушић Степанов   
субота, 13. септембар 2014.

Са својих пророчких висина Достојевски је јасно сагледао трагедију Европе. И открио њен узрок. Узрок је то што је Европа кроз римокатолицизам и протестантизам унаказила и изгубила лик Богочовека Христа, ту једину вечну вредност, ради које стоје и постоје сви светови. И због тога се тамо све замутило и кренуло у хаос.

 
Културна политика

Легенде руских манастира (III) - Пут моштију Сергија Радоњежског

Радојка Тмушић Степанов   
четвртак, 17. јул 2014.

Главна светиња манастира су мошти светог Сергија које се налазе у сребрном ковчегу. Првобитно су мошти свеца пронађене приликом копања темеља данашње цркве и по њеном завршетку су у посебном кивоту биле смештене испред олтара. 

 
Културна политика

Легенде руских манастира (II) - Сергеј Радоњежски и Сергијева лавра

Радојка Тмушић Степанов   
недеља, 29. јун 2014.

У државну историју Русије Сергије Радоњежски је ушао као човек који је успео да уједини несложне руске кнежеве и предсказао је победу Димитрија Донског на Куликовом пољу. Благосиљајући кнеза пре битке са каном Мамајем, послао је са војском и своја два најбоља монаха Александра Пересвета и Андреја Ослабју.

 
Културна политика

До тог мора доћи - како ствари стоје са српског становишта

Милош Црњански   
субота, 07. фебруар 2015.

Док са једне стране сваки проблем поставља се у знаку словенштине и хрватства, са друге стране забрањено је гледати га са српског становишта. То није фер.

 
Културна политика

"Борба за образовање" - отпор деградацији просветне струке

Владимир Ноцић   
уторак, 27. јануар 2015.

Из тог разлога, чин грађанске непослушности, изведен 22. децембра не упућује само на повреду материјалних интереса, већ задире у симболичке вредности једне професије и културне вредности читавог друштва преко којих се указује на непоштовање простим упућивањем на ону прву -  материјалну вредност.

 
Културна политика

Урушавање српске просвете - последњи чин вишедеценијске трагедије

Драгољуб Даниловић   
недеља, 04. јануар 2015.

Требало би хитно оздравити систем просвете, на свим нивоима, иначе нам неће помоћи ни часови од 45 минута, ни од 30 минута. Систем чине људи, а основни критеријум за оздрављење просвете треба да буде стручност и посвећеност позиву, а не политичка подобност и корумпираност.

 
Културна политика

Законска забрана телесног кажњавања деце и шта психологија (не) каже

Јован Мирић   
понедељак, 22. децембар 2014.

Подсетићу читаоце на основно, тј. на то како се формулишу психолошка сазнања, односно психолошки научни закони. Узмимо да ти закони исказују неку релацију између телесне казне и неке последице по дете: последице по ментално здравље, по психички развој или по понашање.

 
Културна политика

Студентски протест који (скоро) никога не занима

Никола Малбашки   
понедељак, 01. децембар 2014.

Тренутни протест није никаква „револуција“ која ће посрнуле факултете у Србији да дигне на ноге, већ само симптом опште беде Универзитета, друштвених и културних институција у земљи.

 
Културна политика

Ко штити српско писмо?

Војислав М. Станојчић   
понедељак, 03. новембар 2014.

Као што, ваљда, и врапци знају, у Србији је ћирилица у скужбеној употреби, али је и овим симпатичним птичицама јасно да се то често заборавља. На пример, кад су уведене нове регистрационе таблице за аутомобиле, тадашњи министар полиције изјавио да је на њима поштована равноправност писама.

 
Културна политика

„Бранио сам Младу Босну“ – документ националног памћења

Никола Танасић   
уторак, 21. октобар 2014.

Када се гледаоци у биоскопима суоче са овим убедљиво одиграним, а дубоко трагичним и узвишеним ликовима наше историје, свакако ће бити поражени јасним и недвосмисленим сазнањем колико смо се ми данас, као друштво, удаљили од идеала које отеловљују јунаци Кољевићевог филма – колико смо навикли на ропство, равнодушни према истини, огуглали на лажи.

 
Културна политика

Култура и тржиште

Мирослав Самарџић   
среда, 20. август 2014.

Мали народи одувек су били изложени културном империјализму. Културне метополе настоје да наметну своје концепте, слике света, значења. У неславној колонијалној и империјалној историји великих сила њихове културе нису биле неутралне већ су итекако служиле поробљивачким подухватима.

 
Културна политика

Неуморни Кустурица

Милена Ристић   
субота, 12. јул 2014.

Кустурица није дозволио да стогодишњица Сарајевског атентата прође поред нас необележено као што је прошла сага о целокупном Првом светском рату коју смо кроз историјске уџбенике добијали у непотпуној верзији.

 
Културна политика

Андрићева запажања о Првом светском рату и ревизионистичка историографија

Маринко Лолић   
субота, 28. јун 2014.

Ревизионистичка хистерија која је, поводом обележавања почетка Великог рата, захватила не само политичке, већ и стручне кругове, озбиљна је опомена свима онима који се залажу за одбрану истине и слободе.

 
<< Прва < Претходна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа > Последња >>

Страна 5 од 38
СВИ ТЕКСТОВИ У РУБРИЦИ

Анкета

Да ли подржавате формирање „малог Шенгена“ између Србије, Македоније и Албаније?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер