Početna strana > Debate > Sudbina dejtonske BiH i Republika Srpska
Sudbina dejtonske BiH i Republika Srpska
Sudbina dejtonske BiH i Republika Srpska

Srbi nisu Srbi ako se ne bore za slobodu

Bogdana Koljević   
nedelja, 05. februar 2023.

Srpska zna da postoje više vrednosti od golog života i materijalnog blagostanja. Zato je narod Srpske svetionik savremenog srpstva injen graditelj na istorijskom zadatku

 
Sudbina dejtonske BiH i Republika Srpska

Avet novog nacizma i neofašizma nadvila se nad Srbima i celim pravoslavnim svetom

Bogdana Koljević   
sreda, 14. decembar 2022.

Danas, kada se nalazimo na prelomu epoha i kada se avet novog neofašizma i neonacizma nadvila nad Srbima i celim pravoslavnim svetom – Srbi ponovo za svetlost u tami imaju i svoj kosovski zavet i Njegoša i Andrića i Dučića koji iscrtavaju granice srpskog sveta

 
Sudbina dejtonske BiH i Republika Srpska

Prevarna priča o izbornoj prevari i nezakonito „kontrolno brojanje“ CIK-a

Milan Blagojević   
nedelja, 16. oktobar 2022.

Upisivanje nula glasova umjesto dobijenih 157 Miloradu Dodiku je tipičan primjer izvršenja krivičnog djela izborne prevare, napisao je profesor ustavnog prava doktor Milan Blagojević u kolumni, govoreći o utvrđenoj nepravilnosti na biračkom mjestu Centar 2-8 (034B231, Osnovna škola "Ivo Andrić", učionica 7) u Banjaluci.

Kolumnu prenosimo u cijelosti:

Radio-televizija Republike Srpske je blagovremeno, 15. oktobra ove godine, obavijestila javnost, što su učinili i brojni drugi mediji, da je na biračkom mjestu Centar 2-8 (034B231, Osnovna škola "Ivo Andrić", učionica 7) u Banjaluci Milorad Dodik dobio 157 glasova, što je potvrdilo čak i nezakonito kontrolno ponovno brojanje glasova za predsjednika Republike Srpske, koje je suprotno Izbornom zakonu BiH naredila CIK BiH.

Međutim, uprkos tome u Centru za brojanje glasova u Sarajevu na konačnom zapisniku pored imena Milorad Dodik upisan je broj nula, a ne broj 157. Ako nije riječ o nečijem nemaru, onda je ovakva radnja Centra za brojanje glasova tipičan primjer izvršenja krivičnog djela izborne prevare.

S tim u vezi želim ukazati ovim tekstom na problem koji se može pojaviti, zbog kojeg se može sumnjati kako je onaj ko je aranžirao ovo nezakonito "kontrolno brojanje" uzeo i to kao dio svog nezakonitog plana, znajući da se to odvija u Sarajevu i da, kako ću pokazati u nastavku, i ako CIK i Centar za brojanje glasova eventualno falsifikuju rezultate u svom "kontrolnom brojanju" neće moći biti krivično gonjeni.

Evo zašto je to tako, izloženo u tri kratka objašnjenja.

1. Nezakonito "kontrolno brojanje" se sada odvija za izbore za predsjednika Republike Srpske. To je institucija Republike Srpske, a ne institucija BiH. Ovo je važno znati zato što Krivični zakon BiH u članu 154. propisuje krivično djelo izborne prevare tako što kaže da ga čini "ko falsifikuje rezultate izbora ili glasanja za institucije BiH".

Dakle, krivično djelo izborne prevare iz navedenog člana može postojati samo ako se radi o falsifikovanju rezultata izbora za institucije BiH, a ne i za predsjednika Republike Srpske kao institucije Republike Srpske.

Stoga ako bi u slučaju s početka ovog teksta bila podnesena krivična prijava Tužilaštvu BiH zbog krivičnog djela izborne prevare iz člana 154. Krivičnog zakona BiH, ona bi bila odbačena, jer Tužilaštvo BiH može krivično goniti za izbornu prevaru samo ako se radi o falsifikovanju rezultata izbora za institucije BiH.

2. Isto stvari stoje i sa Krivičnim zakonom FBiH. Na ovaj krivični zakon neophodno je ukazati zato što je radnja s početka ovog teksta učinjena u Sarajevu, u dvorani Zetra na Skenderiji, u tamošnjem Centru za brojanje glasova, to jest u mjestu koje se nalazi na teritoriji FBiH.

Krivični zakon FBiH u članu 198. propisuje krivično djelo izborne prevare. Čini to tako što propisuje da je ovo krivično djelo učinjeno ako neko falsifikuje rezultate izbora za institucije FBiH.

Dakle, ako bi krivična prijava za radnju kojom počeh ovaj tekst bila podnesena Tužilaštvu FBiH, zato što je radnja učinjena na teritoriji FBiH, to tužilaštvo bi je moralo odbaciti zato što ono može preduzeti krivično gonjenje samo za krivična djela onako kako su propisana u Krivičnom zakonu FBiH, a izborna prevara prema tom zakonu postoji samo ako se radi o falsifikovanju rezultata izbora za institucije FBiH, a ne i za institucije Republike Srpske.

3. Ostaje još Krivični zakonik Republike Srpske. Nažalost, ni po njemu se ne bi moglo goniti za izbornu prevaru, zbog sledećih razloga.

Članom 222. tog zakonika krivično djelo izborne prevare je određeno tako što je rečeno da ga čini lice koje "dodavanjem, oduzimanjem, brisanjem glasova ili na neki drugi način falsifikuje rezultate izbora ili glasanja".

Kako vidimo, zakonodavac Republike Srpske nije ovim zakonikom zaštitio od izborne prevare rezultate glasanja za institucije Republike Srpske, već je to učinio na uopšten način. Sad će mnogi reći kako je to dobar način normiranja. I bio bi dobar da nije problema koji je zakonodavac Republike Srpske napravio u opštem dijelu Krivičnog zakonika Republike Srpske, kod propisivanja teritorijalnog važenja krivičnog zakonodavstva Republike Srpske.

Naime, u članu 11. tog zakonika je propisano da krivično zakonodavstvo Republike Srpske važi za svakoga ko van njene teritorije učini krivično djelo iz članova 278. do 305. tog zakonika. Dakle, krivično zakonodavstvo Srpske ne važi van njene teritorije za svako krivično djelo, već samo za ona propisana u članovima 278. do 305. Krivičnog zakonika.

Nažalost, krivično djelo izborne prevare je tim zakonikom propisano u članu 222. što znači da se taj član, to jest krivično djelo izborne prevare iz Krivičnog zakonika Republike Srpske, ne može primijeniti ako je učinjeno u Zetri u Sarajevu, jer je to izvan teritorije Republike Srpske i ne odnosi se na krivična djela u članovima 278. do 305. Krivičnog zakonika Republike Srpske.

Očito je da su pisci i donosioci ovog zakonika propustili da u članu 11. Krivičnog zakonika propišu da krivično zakonodavstvo Srpske važi za svakoga ko izvan njene teritorije učini i krivično djelo izborne prevare iz člana 222. tog zakonika.

Ovaj problem ne može se riješiti ni članom 12. tog zakonika, jer je iz njegovog sadržaja jasno da krivično zakonodavstvo Srpske važi samo za državljanina Srpske i kad van njene teritorije izvrši koje drugo krivično djelo, ako se zatekne na teritoriji Srpske ili joj bude izručen.

Dakle, ovdje se radi samo o državljaninu Srpske kao učiniocu krivičnog djela, tako da se ove odredbe, a time ni Krivični zakonik, ne mogu primijeniti na, recimo, državljanina FBiH ako je on eventualno učinio izbornu prevaru s početka ovog teksta.

Najzad, ni član 13. Krivičnog zakonika Srpske, a drugih članova o teritorijalnom važenju više nema, nije od pomoći. Zašto? Pa zato što se član 13. tog zakonika odnosi samo na one situacije u kojima je stranac izvan teritorije Republike Srpske izvršio krivično djelo prema njoj ili njenom državljaninu.

U nezakonitom "kontrolnom brojanju" u Zetri radnju brojanja glasačkih listića, vjerujem, vrše samo državljani BiH, a ne i stranci, tako da u ovoj situaciji nije od pomoći ni član 13. Krivičnog zakonika Republike Srpske.

4. Imajući u vidu sve prethodno iznesene razloge ne smije se isključiti da je neko i njih prethodno uzeo u obzir kada je podsticao, odnosno nezakonito naređivao "kontrolno ponovno brojanje glasačkih listića" za izbor predsjednika Republike Srpske.

Zato je u ovom trenutku najvažnije da posmatrači u Zetri prate i bilježe svaku radnju i svaki eventualni pokušaj falsifikovanja rezultata tih izbora.

A na zakonodavcu Republike Srpske je zadaća da odmah po konstituisanju Narodne skupštine Republike Srpske po hitnom postupku dopuni naš Krivični zakonik, tako što će propisati da krivično zakonodavstvo Republike Srpske važi za svakoga i kada van njene teritorije učini bilo koje krivično djelo protiv izbornih prava, što uključuje i krivično djelo izborne prevare.

(RTRS)

 
 
Sudbina dejtonske BiH i Republika Srpska

Ustavnosudsko kolonizovanje BiH

Milan Blagojević   
sreda, 20. jul 2022.

Ustavni sud BiH, koji umjesto da brani Ustav BiH, što mu je zadaća propisana članom 6. Ustava BiH, te da brani njen suverenitet propisan tim ustavom, svojom najnovijom odlukom saučestvuje u kolonijalnom upravljanju nad BiH, kao da je BiH kolonija, odnosno teritorija pod starateljstvom, a ne suverena država, članica UN

 
Sudbina dejtonske BiH i Republika Srpska

Neustavno kalupljenje

Milan Blagojević   
subota, 28. maj 2022.

Ustavni sud smatra da je Narodna skupština Republike Srpske predmetnom deklaracijom i zaključcima navodno povrijedila član I/2 i član III/3.b) Ustava BiH. Međutim, ovakva tvrdnja je pravno neutemeljena

 
Sudbina dejtonske BiH i Republika Srpska

Kako okončati inostrani diktatorski režim u BiH

Milan Blagojević   
utorak, 26. april 2022.

Narodna skupština Republike Srpske svojim aktom treba da zatraži od zvanične Srbije da pokrene tužbu pred Međunarodnim sudom pravde protiv navedenih država, i tako učini kraj diktatorskom i tiranskom političkom režimu koji su te države i visoki predstavnik nametnuli u dejtonskoj BiH

 
Sudbina dejtonske BiH i Republika Srpska

Zlokobno ćutanje srpskog pravosuđa

Milan Blagojević   
utorak, 22. februar 2022.

Nijedan ustavni sud na svijetu nema pravo da stvara svoje norme kada sudi, već samo da tumači ono što piše u ustavu, pa ako u Ustavu BiH nema zabrane entitetu da se povuče iz sporazuma o prenosu nadležnosti, a nema takve zabrane, onda ne može ustavni sud stvoriti svoju normu da je to ipak zabranjeno i onda suditi po toj svojoj normi

 
Sudbina dejtonske BiH i Republika Srpska

Velika obmana

Milan Blagojević   
subota, 05. februar 2022.

Gospodo iz vlasti, sa sve Dodikom na čelu, to se zove bacanje prašine u oči, jer da biste mogli uopšte postaviti taj novi cilj, prvo morate ispuniti cilj koji ste postavili u julu 2021. da se mora razriješiti pitanje nametnutog tzv. "zakona o zabrani negiranja genocida"

 
Sudbina dejtonske BiH i Republika Srpska

Ako popustimo – izgubićemo i ovo što imamo

Nenad Kecmanović   
sreda, 15. decembar 2021.

Oduzimali su jednu po jednu nadležnost i stalno je bilo: „Pa ipak nam je ostalo dovoljno!“ Ali to što je ostalo bivalo je sve manje i manje. Srpska je postala nedokuvana žaba, špageti al dente

 
Sudbina dejtonske BiH i Republika Srpska

Eskobar i „likvidacija Dodika“

Emil Vlajki   
sreda, 10. novembar 2021.

Eskobar je došao u BiH da bi se sastao sa onima koji podržavaju Dodika, kako bi im zapretio sankcijama, pokušao napraviti razdor među njima i tako ga prisilio da se odrekne vraćanja nadležnosti

 
Sudbina dejtonske BiH i Republika Srpska

Kad je izreka sudske odluke zakonita, ali ne i njeno obrazloženje

Milan Blagojević   
ponedeljak, 19. decembar 2022.

Naime, nigdje u rješenju Suda BiH taj sud nije iznio svoj stav o tome je li taj listić važeći ili nevažeći, iako je predmetnom žalbom osnovano ukazivano na očiglednu nevaljanost listića, tj. da je isti nevažeći. Dakle, o tome Sud BiH nije rekao ništa u svom rješenju, ni jednu jedinu riječ iz koje bismo mogli zaključiti šta je stav Suda o tome.

 
Sudbina dejtonske BiH i Republika Srpska

Značaj i moć Dejtonskog sporazuma

Milan Blagojević   
sreda, 23. novembar 2022.

Sasvim je jasno da Dejtonski sporazum ne samo što nije prevaziđen, već nikada ne može biti prevaziđen. Naprotiv, samo takav sporazum omogućuje postojanje BiH u kojoj nijedan narod i entitet neće biti iznad drugih

 
Sudbina dejtonske BiH i Republika Srpska

CIK krši Izborni zakon BiH

Milan Blagojević   
utorak, 11. oktobar 2022.

No, ako i tamo budu skloni ovoj nemoralnoj raboti, jasno je, barem meni, da iza ovakve naredbe CIK-a ne stoji vladavina prava nego najmračnije snage (što unutrašnje, što one izvana) koje bi da naš narod prevedu žednog preko vode i da prekroje demokratsku izbornu volju

 
Sudbina dejtonske BiH i Republika Srpska

Kolonijalizam nemačkog Bundestaga i podsećanje na Hitlerov manevar

Milan Blagojević   
ponedeljak, 11. jul 2022.

Ova obmana, kojoj su pribjegli tzv. savjet za primjenu mira u BiH i visoki predstavnik, a sada evo i njemački Bundestag, podsjeća me na obmanu kojoj je svojevremeno pribjegao Adolf Hitler da bi protivpravno sebi pribavio svu vlast

 
Sudbina dejtonske BiH i Republika Srpska

EU institucionalno i moralno degradirana. Sve su jasnije posledice pogubnog liberalizma. Rađa se multipolarni svet

Igor Kalabuhov   
nedelja, 08. maj 2022.

Sada, kao i prije 77 godina, spremni smo da branimo istinu i da se borimo za naše nacionalne interese. A besmrtni Dan pobjede još jednom nas podsjeća da će veliko zlo biti bezuslovno pobijeđeno

 
Sudbina dejtonske BiH i Republika Srpska

Kriminal u državnoj upravi - jedno lično iskustvo

Milan Blagojević   
ponedeljak, 11. april 2022.

Stoga, kada sam pročitao navedeni oglas u Nezavisnim novinama, pomislih kako je dobro da se javim na njega. Jer, ja sam sudija sa preko 20 godina sudijskog iskustva

 
Sudbina dejtonske BiH i Republika Srpska

Odgovor Milanu Blagojeviću - Veliki nesporazum

Milorad Dodik   
subota, 05. februar 2022.

Iznenadilo me što je gospodinu Blagojeviću promaklo da je Narodna skupština Republike Srpske 1. februara na dnevnom redu imala političko-ekonomsku situaciju u BiH

 
Sudbina dejtonske BiH i Republika Srpska

Vučićevo konvertitstvo i servilnost u sprovođenju politike Zapada prema Srbima, Srbiji i Republici Srpskoj

Milan Blagojević   
sreda, 19. januar 2022.

Nikada bošnjački predstavnici neće pristati da se ukine nepravo visokog predstavnika i Ustavnog suda BiH, koje je za njih nasilno skovano. I zato je po nas pogubna najnovija, prozapadno servilna navodna molba Vučića svim političkim snagama u Republici Srpskoj da učestvuju u radu zajedničkih institucija u BiH

 
Sudbina dejtonske BiH i Republika Srpska

Neistine i falsifikati Bakira Izetbegovića

Milan Blagojević   
četvrtak, 25. novembar 2021.

Kada nastupi taj trenutak, prividni građanski komandant postaće emir, a ratni plijen neće biti raspodjeljivan prema zakonima građanske države, nego isključivo nakon savjetovanja u šuri i prema šerijatskim pravilima. To brojni stranci ne znaju, a SAD i EU neće da prihvate, već zatvaraju oči ili poput noja zabijaju glavu u pijesak, stupidno vjerujući u priču SDA o navodnoj građanskoj BiH

 
Sudbina dejtonske BiH i Republika Srpska

Detalji jednog izopačenog nauma

Milan Blagojević   
utorak, 05. oktobar 2021.

Pošto ne postoji takvo ovlašćenje za visokog predstavnika, onda ni sudije u BiH nemaju pravo da ono što visoki predstavnik nazove svojim zakonom primjenjuju prilikom sudijskog odlučivanja niti da na osnovu tog neprava sude i presuđuju ovdašnjim ljudima

 
<< Prva < Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sledeća > Poslednja >>

Strana 1 od 36
SVI TEKSTOVI U RUBRICI

Anketa

Da li mislite da će se Srbija pridružiti sankcijma EU protiv Rusije?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner