Početna strana > Rubrike > Kulturna politika
Kulturna politika
Kulturna politika

Mi plešemo... je, je, je

Maja Radonić   
subota, 08. decembar 2012.

Sa takve ''superiorne'' pozicije, naoružani floskulama o slobodnom novinarstvu, pravu na istinu i borbu protiv zaostalosti koja ih tako pravedne i moralne okružuje sa svih strana, hrabro su krenuli u projekat izmene svesti svojih neprosvećenih sunarodnika, i nastavljaju i dalje sa svojom plemenitom misijom.

 
Kulturna politika

Sad bi da nam uzmu i pismo

Vojislav M. Stanojčić   
utorak, 04. decembar 2012.

U pripremi je jedan novi skup "znanstvenika” koji će izložiti svoje radove o tome da su Srbi, zapravo, prisvojili ćirilicu od Hrvata i, pošto su je neznatno doterali, proglasili za svoje nacionalno pismo. Kad i to bude “znanstveno” dokazano, verovatno će na isti način utvrditi i kako su Srbi, od njih preuzeli i jezik.

 
Kulturna politika

Slučaj Ugričić - o jednoj zaboravljenoj aferi

Marinko M. Vučinić   
petak, 02. novembar 2012.

Po rečima ljudi odgovornih za stručni aspekt delovanja a čija mišljenja i ocene smo mogli da čujemo tek nakon smenjivanja slobodoumnog upravnika Sretena Ugričića, veoma značajne odluke koji su se ticale najvažnijih pitanja rada ove izuzetno bitne nacionalne kulturne ustanove donošene su mimo stručnog veća Biblioteke.

 
Kulturna politika

Eutanazija najstarijeg medicinskog časopisa na srpskom jeziku?

Jovan Kačaki   
nedelja, 21. oktobar 2012.

Ukoliko se ostvari goreopisana namera svirepog ubistva jedinog medicinskog časopisa na srpskom jeziku štampanog ćirilicom, to će biti čak i stepen izvitoperenosti duha gori od autošovinizma – to će biti pravi kulturni autogenocid!

 
Kulturna politika

Politika „depolitizacije“

Marko Radovanović   
utorak, 16. oktobar 2012.

Ono što možda samo donekle predstavlja određenu nedoumicu je zašto depolitizacija postaje dominantan model u većem delu tzv. „razvijenog sveta“, pa evo, i ovde, u Srbiji, gde jedan analitički portal poput našeg NSPM-a biva obeležen kao „politizovani“.

 
Kulturna politika

Otužni memento građanske Srbije

Marinko M. Vučinić   
subota, 13. oktobar 2012.

Da li je primereno i dostojno da se i ovakva posebno osetljiva prilika, kada se mora izbegavati svaka politička i ideološka instrumentalizacija, koristi za političke i ideološke obračune i diskvalifikacije.

 
Kulturna politika

„Homoseksualnost ili smrt!“

Mario Kalik   
subota, 06. oktobar 2012.

Nikolić čak sve vreme svoju poziciju gradi na argumentima koji sugerišu da smo svi mi (za)ostali u 18. ili 19. veku i da smo još uvek fascinirani i sasvim nekritični prema naučno-tehničkom progresu i njegovim mogućnostima koje stoje u „službi čoveka” i njegovog „gospodarenja nad prirodom”.

 
Kulturna politika

„Sulejman“ u Kosovskoj Mitrovici

Mila Alečković Nikolić   
utorak, 02. oktobar 2012.

Jedina svetla i čista strana ovog srednjevekovnog događaja jesu ti hrabri ratnici barikada koji su bez ičijeg odobrenja, kao deca Obilića, potomci loze Hrebeljanovića ili nekog srpskog Robina Huda, sami dojahali da reše problem s batinašem.

 
Kulturna politika

(Ne)potreban listing Dragana Kolarevića

Olga Stojanović   
subota, 15. septembar 2012.

Da li je Kolarević toliko značajan kao pomoćnik da bi Boris Tadić, pomoćnik Borisa Tadića, izgubio načas elementarno dostojanstvo samo zbog toga što je pomoćnik ministra naveo svima poznata imena kulturnjačke podrške predhodne vlasti?

 
Kulturna politika

Beogradskim osnovcima lakša „hrvaštica“

Vojislav M. Stanojčić   
petak, 07. septembar 2012.

Sem dva jedva vidljiva ćirilička sitna slova, i automobilske tablice su ispisane hrvašticom. Beogradski tramvaji, autobusi i trolejbusi , u većini slučajeva, povode se za istom modom. Potpisi u filmovima u bioskopima bez izuzetka su latinični.

 
Kulturna politika

Bezobalno novo prostaštvo

Olga Stojanović   
petak, 07. decembar 2012.

Mrviti do poslednjeg atoma inače oprostačeni publikum ravno je prestupu protiv ekološke tolerancije zagađenja. Da li čitalac primećuje odsustvo imena i podataka? Autorska emisija u studio poziva protagoniste čiji diskurs podseća na najmarkantniji rijaliti šou!

 
Kulturna politika

Ideološko servisiranje "Betona"

Marinko M. Vučinić   
petak, 30. novembar 2012.

Domet ideološke analize Jasmine Ahmetagić u tumačenju pisca ovog neideološkog teksta sveden je na „književni život“, odnosno na društvene “efemernosti“ i stav da su time „izneverena osnovna znanja teorije književnosti“.

 
Kulturna politika

Ulica otvorene knjige

Marinko M. Vučinić   
utorak, 30. oktobar 2012.

I pored nesumnjivog i ohrabrujućeg vitalizma našeg izdavaštva knjiga kao jedan od najvažnijih činilaca kulturnog života u velikoj je i nesagledivoj krizi. To se ne može videti samo po veoma malim i skromnim tiražima značajnih i kapitalnih knjiga.

 
Kulturna politika

Damnatio memoriae, ili kako je ruski jezik postao uspomena

Radojka Tmušić Stepanov   
nedelja, 21. oktobar 2012.

Prošle godine je neprimereno situaciji, bez ikakve prethodne javne diskusije, izvršena ''reforma'' prvog razreda srednjih škola, u tom smislu i gimnazije i ekonomske škole, nakon koje je u ogromnom broju škola ''otpao'' upravo ruski jezik.

 
Kulturna politika

Oslobođenje Stare Srbije 1912. godine

Slavenko Terzić   
subota, 13. oktobar 2012.

Srbija i Crna Gora ušle su u rat za oslobođenje Stare Srbije sa velikim društvenim poletom, sa verom da je došao čas za ostvarenje jedne velike nacionalne misije. Pokrenulo se celo društvo, svi njegovi slojevi, gotovo sva inteligencija.

 
Kulturna politika

Veče sećanja na Če Gevaru u Ruskom domu

Mario Kalik   
sreda, 10. oktobar 2012.

U ponedeljak, 8. oktobra, povodom 45 godina od ubistva Ernesta Če Gevare, u prepunoj sali Ruskog doma održano je veče sećanja na ovog velikog argentinskog revolucionara i kubanskog državnika.

 
Kulturna politika

When the Lesbians go marching in

Vladislav Đorđević   
četvrtak, 04. oktobar 2012.

Ideologija lezbejskog feminizma je postala deo kurikuluma na mnogim univerziterskim katedrama. Posledica te indoktrinacije jeste ta da sa naših fakulteta izlaze generacije i generacije svršenih studenata koji su „gej-frendli”.

 
Kulturna politika

Zašto Srbija i Srbi moraju uvek biti naslikani najtamnijim bojama

Radomir Košanin   
sreda, 26. septembar 2012.

Srpsko ćirilično pismo je zakonom zaštićeno! Ni većeg čuda ni veće sramote. Ima li to još kod nekog od ozbiljnih naroda i država? Da li Nemci, Francuzi ili Italijani, na primer, zakonom štite svoje pismo i primoravaju vlast da ga koristi u službenoj upotrebi?

 
Kulturna politika

Uspon Mračnog viteza i svi američki strahovi

Nikola Tanasić   
utorak, 11. septembar 2012.

Lik Betmena nije ništa manje složen od slavne „galerije bitangi“. Za razliku od Supermena, Spajdermena, Halka ili Fantastične četvorke, Betmenov zadatak nije da štiti svoj grad od neprijatelja kojima država nema snage da se suprotstavi, već od njegove sopstvene truleži.

 
Kulturna politika

"Karamazovski" slučaj Aleksandra Tijanića

Marko Radovanović   
utorak, 28. avgust 2012.

Najčešće pominjani razlozi zašto bi Tijanić trebalo da ode sa mesta kormilara RTS-a je što program ove televizije izgleda bedno (a jedini se plaća iz džepova građana), što je isti bio saradnik skoro svih vlasti u poslednjih 20 godina, a često se da posegnuti i za nekim insinuacijama da je isti sklon finansijskim zloupotrebama.

 
<< Prva < Prethodna 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Sledeća > Poslednja >>

Strana 11 od 37
SVI TEKSTOVI U RUBRICI

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner