Početna strana > Rubrike > Kulturna politika
Kulturna politika
Kulturna politika

"Zabavnik" i tolerantna diskriminacija

Jovan Pavlović   
četvrtak, 07. novembar 2013.

Test predstavlja lep primer diskriminacije najavljene na prethodnoj strani. Naime, pored prazne priče frapantno je da ni u jednoj situaciji nije ponuđeno tolerantno rešenje. U prvom primeru, ukoliko dete ne želi da bude tužibaba ili mrgud, preostaje mu da se pasivno pomiri sa nametnutom situacijom. Nije li upravo to pristajanje na porodično nasilje? 

 
Kulturna politika

Politički prevrat – savremeni pristup

Marko Parezanović   
nedelja, 27. oktobar 2013.

Sprovedena je analiza nasilnih i nenasilnih oblika političkih prevrata, s težištem na njihovim sličnostima i razlikama. Razmatrani su relevantni aspekti bezbednosne zaštite armije i organa državne bezbednosti, organa izvršne i zakonodavne vlasti.

 
Kulturna politika

Njegoš i etos slobode

Aleksandar Lukić   
nedelja, 20. oktobar 2013.

Njegoš je u Gorskom vijencu dosegao romantičarski zahtev za univerzalnošću – sjedinivši filozofiju i poeziju, učinio je poeziju životnom, a filozofiju angažovanom u praksi čija je najveća vrednost sloboda nasuprot ropstvu.

 
Kulturna politika

Polemika u Švedskoj povodom „Parade ponosa“ u Srbiji

NSPM   
petak, 11. oktobar 2013.

Sem toga Selimović insistira na povezivanju LGBT pitanja sa prozapadnom orijentacijom Srbije u spoljnopolitičkom smislu. Izbor za ili protiv LGBT u tom slučaju se čini kao izbor između Evropske Unije i NATO pakta s jedne strane i Rusije s druge.

 
Kulturna politika

(Homo)seksualno vaspitanje u vojvođanskim školama

Aleksandar Kostić   
utorak, 08. oktobar 2013.

Komentarisati Dačićevo licemerje odavno je postalo nepotrebno, kao što ni njegova briga za sadržaj školskih udžbenika ne služi ničem drugom osim pokušaju umanjenja štete koju zbog svoje politike sebi u kontinuitetu nanosi. 

 
Kulturna politika

Rekontekstualizacija Igora Marojevića

Marinko M. Vučinić   
četvrtak, 03. oktobar 2013.

Za Igora Marojevića je vrhunac njegovog čitanja u novom kontekstu Njegoša svođenje najvećeg srpskog pesnika na socijalno-operacionalizovanog klasika, svojevrsnu zbirku poslovica, odnosno „našu“ kreativno patrijarhalnu preteču priručnika za svakodnevicu kakav je „Put kojim se ređe ide“ Skota Peka.

 
Kulturna politika

Boj u ulici Kosovskoj

Milutin Dimitrijević   
subota, 21. septembar 2013.

A možda ovo možemo gledati i sa vedrije strane; naime, kad je država spremna da se ovako efikasno sa „sivom udžbeničkom ekonomijom“, kakve tek muke čekaju Darka Šarića, Mišu Bananu, građevinsku mafiju i ostale mutne likove? Samo da dođu na red. 

 
Kulturna politika

Ćirilica više od lingvistike

Miodrag Kojić   
četvrtak, 05. septembar 2013.

Da li je došlo vreme za odricanje od naše prošlosti i naših časnih predaka i da li je počelo sprovođenje zahteva o promeni kolektivne svesti kao što je to javno, neskriveno i nedostojno traženo od nas.

 
Kulturna politika

Pismo kao državotvorno pitanje, ili o jednom sumnjivom "bogatstvu"

Maja Radonić   
nedelja, 11. avgust 2013.

Kao što ne znam tačno zašto nas nameravaju uništiti ili makar to što ostane preimenovati, a nameravaju, nije više ni važno što, zbog nečega je u svemu tome jako bitno da ne znamo koje nam je pismo, naravno ni jezik uskoro, a posle toga ni ime.

 
Kulturna politika

O siromaštvu jezika i duha

Ana Radmilović   
utorak, 30. jul 2013.

Šta vam još ostaje? Čitate tekstove na Internetu, ljutite se na autore koji pišu latinicom. Mrzite latinicu, kažete – to nije srpsko pismo. Lovite hrvatske reči, i predajete ih Hrvatima ne znajući da su to vaše reči. Vaša je kriva kriva predodžba da postoje svi ovi novi jezici, iznikli iz srpskog. Po Vuku.

 
Kulturna politika

Zašto je važno podržati Fajgelja

Milorad Vukašinović   
utorak, 29. oktobar 2013.

Osećam potrebu i da istaknem da je iskonstruisani „slučaj Fajgelj“ iznova aktuelizovao i pitanje odnosa političkog i kulturnog obrasca na našim prostorima. Od početka XX v. dominira praksa po kojoj politički obrazac određuje okvire mnogo trajnijeg i važnijeg – kulturnog obrasca.

 
Kulturna politika

Opasna veza - sloboda medija i "slobodno tržište"

Zoran Ćirjaković   
utorak, 22. oktobar 2013.

Pitanje da li je presudila nesposobnost, samoživost ili kombinacija različitih motiva je akademsko i, čak i za tužnu priču o B92, sve manje važno. Ono što je imenovanjem Mirkovića, koji je godinama bio Matićev najbliži saradnik, postalo značajno jeste kako je izgledala "vizija" koju je donedavno sprovodio.

 
Kulturna politika

O jednom "otvorenom pismu", ili "ko vlada kulturom, vlada i zajednicom"

Marinko M. Vučinić   
petak, 18. oktobar 2013.

I model koji je predložen u otvorenom pismu ispostavlja zahteve snažnog i dobro organizovanog lobija u našoj kulturi koji je shvatio da se ponovo otvorila prilika za kreiranje kulturnog obrasca, u kome će se ostvarivati politika odustajanja od politike konstituisanja nacionalnog identiteta.

 
Kulturna politika

Salma Hajek po drugi put među Srbima

Zoran Grbić   
sreda, 09. oktobar 2013.

Salma nije radila ništa od toga, verovatno zbog toga što je očekivala da je neko upita za mišljenje o Kosovu i Beogradu. Ali, to se nije desilo. Za sve vreme dok je bila ovde, nijedan od novinara nije pitao to. Nejasno je da li su zaboravili, ili nisu znali za njenu posetu Kosovu.

 
Kulturna politika

Elizijum - nedorečena hiperbola o bogatim i siromašnim

Nikola Tanasić   
subota, 05. oktobar 2013.

Svet Elizijuma predstavlja hiperbolisanu ekstrapolaciju u Americi popularne teze o podeli stanovništva planete na jedan procenat bogatih i 99% ostalih, koji su, zajedno sa celom planetom, svedeni na status Trećeg sveta.

 
Kulturna politika

Homoseksualizacija psihoanalize

Vladislav Đorđević   
nedelja, 22. septembar 2013.

Savremena psihoanaliza je „homoseksualizovana” – podvrgnuta kontroli homoseksualaca. Knjige koje opravdavaju homoseksualizma deo su nastavnog plana i programa na mnogim univerzitetskim odsecima, posebno na psihologiji, antropologiji i sociologiji. Osim toga, homoseksualizam zadobija sve veće društveno priznanje i uticaj.

 
Kulturna politika

Jezički inženjering u Raškoj - nasilje u sociolingvističkoj bašti

Milivoje Pavlović   
petak, 20. septembar 2013.

Dok se u svetu broj jezika smanjuje, u našoj sociolingvističkoj laboratoriji njihov broj se veštački uvećava. U Srbiji mnogi ljudi samim rođenjem postaju poliglote.

 
Kulturna politika

Ideološka ostrašćenost Latinke Perović

Marinko M. Vučinić   
utorak, 20. avgust 2013.

Ni ulazak Hrvatske s takvim nasleđem u EU Latinka Perović ni u naznakama ne dovodi u pitanje. Naprotiv, Latinka Perović, u retko otvorenom i dosad nečuvenom tonu, jasno okrivljuje Srbiju za otpočinjanje brutalnog građanskog rata, i to „vraćanjem na devetnaestovekovni san”.

 
Kulturna politika

Lingvisti održali opelo ćirilici

Nemanja Vidić   
četvrtak, 01. avgust 2013.

U Zaključcima nema ni reči o tome da je srpska ćirilica kompatibilna s novim informatičkim tehnologijama. Upravo će te tehnologije obesmisliti lingvističku „nauku“ o dva srpska pisma, jer odskora pretraživač Gugl uz hrvatski jezik vezuje njegovu latinicu, a uz srpski jezik njegovu ćirilicu.

 
Kulturna politika

Kultura – prljavi ugao naše savesti

Nikola Pilipović   
subota, 27. jul 2013.

Samo pominjanje sume koje poseduje Narodni muzej u umetničkom blagu naveo čak i najneobaveštenijeg da shvati da se u kulturi najmanje radi o ''kulturi''! Dovoljno je reći da smo samo od kulturnog turizma koji u zadnjih par decenija postaje sve popularniji, od zatvaranja npr. Narodnog muzeja izgubili oko 20 miliona dolara!

 
<< Prva < Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sledeća > Poslednja >>

Strana 10 od 40
SVI TEKSTOVI U RUBRICI

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner