Početna strana > Rubrike
Rubrike
Dokumenti

Glavni elementi i osnovni principi Asocijacije-Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu

Dokumenti   
sreda, 26. avgust 2015.

U prilogu donosimo dokument sa sajta Evropskog saveta za spoljnu politiku i bezbednost o "glavnim elementima i osnovnim principima Asocijacije-Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu".

 
Politički život

Predsednik, elita, plebs i Hegelova piljarica

Savo D. Manojlović   
petak, 02. avgust 2019.

Suština Hegelove piljarice je da bujicom drugih optužbi skrene temu sa suštine. Koga interesuje kupljena diploma, koruptivne veze članova vlade kad se govori o pokradenim milionima, nasilicima, fašistima, nekulturnim primitivcima... I kako izaći iz te rasprave

 
Savremeni svet

Ratne pretnje

Dragana Trifković   
nedelja, 04. novembar 2018.

„Da Rusija se sprema za rat ja to potvrđujem. Pripremamo se za odbranu naše zemlje, naše teritorijalne celovitosti, naših principa, našeg naroda. Ali mi se ozbiljno razlikujemo od SAD. Ruska Federacija se sprema za rat, a SAD sprema rat“ - Andrej Belousov

 
Kolumne Đorđa Vukadinovića

Smrt i priključenije ili – ko se seća Olivera još?

Đorđe Vukadinović   
petak, 09. februar 2018.

I nema te pozicije, privilegije ili vlasti, centralne ili (beo)gradske, koja bi smela biti vredna rizika od krvi na rukama. Na mesec dana od izbora za Skupštinu grada Beograda možda na to nije zgoreg podsetiti. A daj bože da se to podsećanje ispostavi kao suvišno i nepotrebno. Ali, nažalost – slušajući šta iz se iz SNS-a i usta Aleksandra Vučića svaki dan čuje na račun opozicije i trenutno glavnih političkih protivnika – sve mi se čini i sve ukazuje da to podsećanje neće biti suvišno, a ni upozorenje poslušano.

 
Kolumne Slobodana Antonića

Sumrak parlamentarizma, demokratije i razuma

Slobodan Antonić   
petak, 19. avgust 2016.

 Izvitoperenost srpskog parlamentarizma sada je verovatno postala očigledna svakom ko vlada elementarnim znanjima o demokratiji

 
Wikileaks na NSPM

Vikiliks dokumentacija na NSPM

Siniša Stefanović   
petak, 17. decembar 2010.

Budući da se dokumenti koji odnose na dane i događaje koje iz sećanja naše publike još uvek nisu potisli medijski pritisci, smatramo da bi bilo sasvim opravdano da se ta građa domaćem čitaocu približi, kada god je moguće, i na srpskom jeziku.

 
Prenosimo

U vrhu vlasti ima saradnika zemunskog klana - a i Šešelj je njegov "veoma aktivan član"

Rodoljub Milović   
četvrtak, 20. jun 2019.

Politizacije policije je uvek bilo, ali čak i devedesetih manje nego danas. Devedesetih su na neka mesta u policiji postavljali ljude koji su bili opterećeni politikom, ali su imali poštovanje prema operativnom radu.

 
Savremeni svet

Amerika nudi ništa - dolazi vreme dugovečnih kultura i mnogoljudnih zajednica

Mahmud Bušatlija   
četvrtak, 25. oktobar 2018.

 Evropa preko 30 odsto zavisi od ruskog gasa. Neke zemlje su u poslednje dve godine sankcija Rusiji povećale uvoz ruskog gasa čak za preko 20 odsto godišnje. Alternativa za ruski gas u Evropi ne postoji. Amerikanci nude ništa! Nemaju količine za izvoz! Poljska i Amerika su potpisale ugovor o isporuci gasa u sledećih 20 godina, a do sada su od Amerike dobili brodić prirodnog tečnog gasa, što su potrebe za tri dana. Osim toga, to je industrijski sabijen gas. Da bi promenio agregatno stanje (i mogao da se koristi), neophodna je obrada, što se održava na konačnu cenu

 

 
Kolumne Đorđa Vukadinovića

Haradinajeve pohvale i obraz koji (ne) crveni

Đorđe Vukadinović   
sreda, 27. decembar 2017.

Bilo kako bilo, ostaje činjenica da, ne računajući njegove stranačke i koalicione udvorice i medijsko-analitičke podrepaše, Vučić na javnoj sceni odavno nije dobio toliko komplimenata kao od Ramuša Hardinaja.

 
Kolumne Slobodana Antonića

Srpski medijski „erdoganizam“?

Slobodan Antonić   
četvrtak, 28. jul 2016.

Odlazak Ljiljane Smajlović iz Politike – pri čemu ona veli da je „otkaz dobila od Aleksandra Vučića“ – simbolički pokazuje da je vreme kada su i u okviru režima bile moguće oaze „medijske normalnosti“ sada verovatno iza nas.

 
Wikileaks na NSPM

Izveštaj sa prvog susreta ambasadorke Vorlik sa predsednikovim savetnikom Ratkovićem

Vikiliks   
petak, 17. decembar 2010.

Srbija je više zabrinuta za budućnost Makedonije nego za budućnost Bosne, rekao je Ratković.

 
Komentar dana

Selektivna pravda nije pravda

Nikola Tanasić   
četvrtak, 21. mart 2019.

 Uprkos 20-25 godina praktično kolonijalne uprave te i takve „Međunarodne zajednice“ u BiH i na KiM, ove dve teritorije su danas najsiromašnije, najkorumpiranije, i najnerazvijenije na Balkanu, njihovom političkom scenom caruju šovinizam i razuzdani nacionalizam, a njihove teritorije služe kao najznačajnije regrutne baze za „Islamsku državu“ i slične terorističke organizacije u Evropi

 

 
Kulturna politika

Povodom predloga izmena i dopuna "Zakona o jeziku i pismima" - o identitetu, samopoštovanju i kompleksima niže vrednosti

Predrag Piper   
četvrtak, 09. avgust 2018.

Ovo je prvi put da je jedno Ministarstvo kulture Srbije smoglo snage, pa i smelosti, da temeljno pripremi i predloži zakon koji bi mogao obezbediti ćirilici zakonski status koji joj u srpskoj kulturi pripada, mada ceo taj postupak neki sada potcenjivački nazivaju kampanjom. 

 
Ekonomska politika

Kako je Srbija sistematski uništena od — privatizacije

Vladimir Sudar   
nedelja, 17. decembar 2017.

Privatizacija u zemljama bivše SFRJ nije dovela ni do kakvog ekonomskog prosperiteta. Izuzev Slovenije, nijedna republika nije dostigla nivo nacionalnog dohotka iz 1989. Međutim, Slovenija je taj nivo dostigla 2008. kad počinje svetska ekonomska kriza, i tada počinje pad nacionalnog dohotka i industrijske proizvodnje.

 
Dokumenti

Izveštaji komisija za utvrđivanje uzroka pada helikoptera

Dokumenti   
subota, 04. april 2015.

Nakon saglasnosti javnog tužioca da se podaci sadržani u izveštajima komisija za utvrđivanje uzroka nastanka vanrednog događaja udesa vojnog helikoptera HT-48 (Mi-17) učine dostupnim javnosti, ministar odbrane doneo je odluku broj 876-2 od 3. aprila 2015. godine o opozivu stepena tajnosti podataka.

 
Politički život

„Voždovački proces“ - ili zašto u kolonijama ne postoji samostalni politički život

Miroslav Samardžić   
ponedeljak, 05. avgust 2019.

Vučić je zapadu mnogo dragoceniji od slabe opozicije preko koje on ne može da ostvaruje svoje interese u Srbiji. Njeno uključivanje u „voždovački proces“ treba samo da stvori privid legitimiteta režima AV. Ukoliko opozicionim liderima ponude neke mrvice vlasti, ona će na to pristati 

 
Komentar dana

Putinova poseta Beogradu ili - nije baš sve tako jednostavno

Nikita Bondarjev   
sreda, 16. januar 2019.

Organizacije koje sarađuju sa SNS-om su najavile da će pred Hramom Svetog Save, koji će posetiti ruski predsednik, da ga dočeka „70 hiljada ljudi“. Brojka nije slučajna, i neposredno se odnosi na broj demonstranata na ulicama.

 
Kulturna politika

Car Nikolaj Drugi kao tragični heroj Kosovskog zaveta

Nikola Tanasić   
sreda, 18. jul 2018.

Srbija ima pravo da očekuje da Rusija bude verna ikoni cara Nikolaja i njegove mučeničke porodice samo u onoj meri, u kojoj je sama spremna da bude verna ikoni cara Lazara i kosovskih mučenika. 

 
Ekonomska politika

Marijana Macukato i rehabilitacija ekonomske uloge države

Miroslav Samardžić   
petak, 13. oktobar 2017.

 Uništavanje države u Srbiji traje decenijma, ona više nije u stanju da obavlja svoje osnovne funkcije. Marijana Macukato, kao i brojni drugi zapadni ekonomisti, uverljivo dokazuju da nema privrednog rasta bez aktivne i kreativne uloge države. 

 
Dokumenti

Individualni akcioni plan partnerstva (IPAP) Republike Srbije i organizacije Severno-atlantskog ugovora (NATO)

Dokumenti   
nedelja, 15. mart 2015.

Republika Srbija će nastaviti da obezbeđuje i jača demokratsku kontrolu svojih oružanih snaga...

 
<< Prva < Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sledeća > Poslednja >>

Strana 10 od 376

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, do kraja 2019. biti postignut sporazum Beograda i Prištine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner