Početna strana > Rubrike > Kulturna politika
Kulturna politika
Kulturna politika

"Politika za decu" Jovane Papan - ogledalo za odrasle

Dragana Kanjevac   
sreda, 17. april 2019.

Stil pisanja Jovane Papan vrcav je i duhovit, tako da ne primetite da ste sa pitkim štivom “popili” i mnoštvo referenci – knjiga, istraživanja, analiza. Humor u tekstu funkcioniše i kao poruka – skidanje teme roditeljstva sa ušećerenog, sentimentalnog prestola.

 
Kulturna politika

„Balkanska međa“ – filmska epopeja o događajima koji su prelomili rusku javnost i omogućili dolazak Putina

Oleg Bondarenko   
ponedeljak, 18. mart 2019.

Ponekome od visokih rukovodilaca Srbije film sigurno neće previše da „legne“ — događaji, junaci, i neprijatelji od pre dvadeset godina su prikazani previše verodostojno

 
Kulturna politika

Kršenje konkursne procedure i svih svetskih standarda za prijem novih članova u SANU

Slobodan Divjak   
subota, 06. oktobar 2018.

Ignorisanjem svih svetskih standarda koji važe pri izboru novih članova Akademije, određeni članovi Odeljenja poveli su ga putem sunovrata, u čemu su mu, po svojoj prilici, pomogli i članovi predsedništva ove ustanove. Bez strogog pridržavanja kriterijuma koje je postavila sama Akademija neće niti može biti ozdravljenja ove izuzetno važne ustanove. 

 
Kulturna politika

Iskorak srpskog filma u superherojski žanr - hvatanje priključka, ili povratak kući?

Nikola Tanasić   
četvrtak, 27. septembar 2018.

Društvo i vreme koje traži „ne decu, nego superheroje“ jeste društvo bez morala, ne samo zato što su njime ovladale stihije zla koje se mogu savladati samo nadljudskim sposobnostima, već pre svega zato što je u njemu supererogacija izjednačena sa moralnom obavezom.

 
Kulturna politika

Prilog raspravi o zakonskoj zaštiti srpskog pisma i jezika (II)

Nikola Tanasić   
subota, 15. septembar 2018.

Ne smemo dopustiti da se ova tema od nacionalnog značaja, kao i tolike druge pre nje, otalja i gurne pod tepih, pa da i narednih trideset godina srpski jezik i pismo nastave da budu taoci javašluka, konformizma, i kompleksa niže vrednosti.

 
Kulturna politika

Prilog raspravi o zakonskoj zaštiti srpskog pisma i jezika (I)

Nikola Tanasić   
petak, 31. avgust 2018.

Pomalo paradoksalno, počinjemo sa pitanjem zaštite pisma pre nego što se posvetimo zaštiti jezika. Ovo odražava problematičnu činjenicu da ćirilica predstavlja osnovnu odliku koja srpski jezik odvaja od samoproglašenih jezičkih standarda bivše braće (i bivših Srba) u regionu, ali pre svega proizilazi iz činjenice da je upravo ćirilica onaj aspekt srpskog jezikoslovlja i pismenosti koji je najviše ugrožen. 

 
Kulturna politika

Car Nikolaj Drugi kao tragični heroj Kosovskog zaveta

Nikola Tanasić   
sreda, 18. jul 2018.

Srbija ima pravo da očekuje da Rusija bude verna ikoni cara Nikolaja i njegove mučeničke porodice samo u onoj meri, u kojoj je sama spremna da bude verna ikoni cara Lazara i kosovskih mučenika. 

 
Kulturna politika

Bruka i sramota na maloj maturi ili cela Srbija se ostrvila na decu ni krivu ni dužnu

Pavle Ćosić   
sreda, 27. jun 2018.

Zamislite da imate 13-14 godina i da treba da prepoznate ovog čoveka, ovako mrljavog i neuverljivog, a poznat vam je, nije da nije... Mogli ste ga tokom školovanja negde već videti. U rubrici istorija.  Moguće je da su ovaj put sastavljači testa želeli da izađu u susret deci s jednim lakim pitanjem, međutim, pitanje nije glasilo po čemu je poznat Dositej Obradović, šta je učinio, koja su njegova dela, nego je trebalo prepoznati njegovu sliku.

 
Kulturna politika

„Solo“ – najpoznatiji svemirski kauboj ponovo poteže prvi

Nikola Tanasić   
subota, 09. jun 2018.

I to je moralo da se dogodi. Ostvarenje „Solo – priča o Zvezdanim ratovima“ reditelja Rona Hauarda postalo je prvi film iz Lukasove franšize za koji se očekuje da će propasti na bioskopskim blagajnama. Objektivnih razloga za relativno loš uspeh „Soloa“ je mnogo, ali srećom po reditelja i ekipu filma, nijedan od njih u osnovi nema nikakve veze sa kvalitetom filma koji su snimili.

 
Kulturna politika

Iz arhive NSPM - Ceca: skarednost bez zaštite

Jovana Papan   
nedelja, 06. maj 2018.

 Ukoliko su njeni "nebulozni" stihovi, neminovni plod sprege primitivizam/ kriminal/nacionalizam, ratni zločini, što sve našu raju po proverenoj formuli baca u trans, kako onda objasniti činjenicu da i velike i mnogopoštovane svetske muzičke zvezde barataju sa stihovima slične umetničke "razine"? Kakvoj prljavoj ideološko/šovinističkoj epizodi iz svoje biografije duguju na primer Britni Spirs ili Madona svoje bisere?

 

 
Kulturna politika

„Balkanska međa“ — film kakav smo dugo čekali (ali nismo smeli i umeli da ga snimimo)

Nikola Tanasić   
petak, 05. april 2019.

Pri tome treba naglasiti da „Balkanska međa“ ne predstavlja nikakve ekstremne stavove „srpske desnice“ i radikalnih zastupnika „rusko-srpskog pravoslavnog jedinstva“. To je film čije vrednosti i estetiku sa lakoćom prepoznaje najšira srpska publika, koja iz večeri u veče puni bioskopske sale, i tamo strepi, besni, i plače nad junacima i žrtvama koje smo previše dugo gurali pod tepih, prilagođavajući vlastitu kulturu aršinima naših neprijatelja.

 
Kulturna politika

„Južni vetar“ - ili o srpskoj mafiji, dužnosti, lojalnosti i odgovornosti u svetu kalkulanata

Nikola Tanasić   
nedelja, 04. novembar 2018.

„Ovaj scenario predstavlja rezultat moje potrebe da na poučan način prenesem mlađim generacijama sve ono što sam kao klinac doživeo i preživeo 90-ih godina na ulicama beogradskog naselja Mirijevo, okružen ekstremnim nasiljem i siromaštvom, u svetu bez heroja" - Miloš Avramović

 
Kulturna politika

Izborni ciklus uz insinuacije, uvrede i nedobronamerno podmetanje medija

SANU   
subota, 06. oktobar 2018.

Srpska akademija nauka i umetnosti (SANU) ne može biti izuzeta od kritika, ni akademske zajednice, ni društva kojem pripada, i dužna je da svaku zamerku pažljivo razmotri, pa i povodom tekućeg izbornog procesa, ali ne i kada su u pitanju neistine, insinuacije i uvrede, ukazuje u saopštenju Izvršni odbor SANU.

 
Kulturna politika

Polemika o rijaliti programima, cenzuri, nedozvoljenim suplementima i „fizičkoj i moralnoj pornografiji“

Vladan Vukosavljević i Željko Mitrović   
sreda, 19. septembar 2018.

Na izjavu ministra kulture Vladana Vukosavljevića da bi "rijaliti programi trebalo da se emituju na posebnim kanalima koji se plaćaju i da su sramota za medijsku scenu, da duhovno i mentalno uništavaju narod", reagovao je vlasnik i generalni direktor Pink medija grupe Željko Mitrović. Nakon toga se između njih dvojica razvila žučna medijska polemika.

 
Kulturna politika

„Rat snajperista" - dokumentarni film Olje Šehter o Dejanu Beriću

Aleksandar Maričić   
utorak, 11. septembar 2018.

Bela svetlost struji kroz rupu u betonskom zidu razrušene zgrade na istoku Ukrajine. Ruska puška, modernih, svedenih linija uperena je kroz nju ka nevidljivom neprijatelju.

 
Kulturna politika

Povodom predloga izmena i dopuna "Zakona o jeziku i pismima" - o identitetu, samopoštovanju i kompleksima niže vrednosti

Predrag Piper   
četvrtak, 09. avgust 2018.

Ovo je prvi put da je jedno Ministarstvo kulture Srbije smoglo snage, pa i smelosti, da temeljno pripremi i predloži zakon koji bi mogao obezbediti ćirilici zakonski status koji joj u srpskoj kulturi pripada, mada ceo taj postupak neki sada potcenjivački nazivaju kampanjom. 

 
Kulturna politika

"Slučaj Handanović" ili vreme SNS zabave i razonode

Marinko M. Vučinić   
petak, 06. jul 2018.

U uslovima u kojima živimo, pripadnost Pinkovom „zabavljačkom“ pogonu i jasno izražena partijska lojalnost sasvim su dovoljna preporuka da se postane organizator najvažnijih kulturnih programa i dešavanja u Beogradu. To je samo još jedan primer sveprisutne bahatosti i neprikrivene osionosti naprednjačkog režima

 
Kulturna politika

Kosovska „meka moć“ u Španiji i dilentantizam srpske kulturne diplomatije

Nevenka Stojčević   
ponedeljak, 25. jun 2018.

Moćni atlantistički lobi u Španiji ne prestaje da se zalaže da Španija prizna Kosovo. Ali, kakvi su stanje i učinci srpske „meke moći“ i kulturne diplomatije u Španiji, najvažnijoj evropskoj zemlji koja ne priznaje nezavisnost Kosova? I šta se trenutno preko dve naše glavne ispostave - Amabasade Srbije u Madridu i hispano-srpskog kulturnog Udruženja „Ivo Andrić“, projektuje po pitanju srpskog stanovišta?

 
Kulturna politika

Trezveno o „Nemanjićima“ – nerealna očekivanja, javašluk i nešto malo zle namere

Nikola Tanasić   
utorak, 08. maj 2018.

Jedino što konstruktivno možemo da uradimo sa „Nemanjićima“ jeste da pažljivo proberemo te scene, i ta mesta, i kažemo: „ovo, dajte još ovoga!“. Jer kako trenutno stvari stoje, „Nemanjići“ su i dalje najbolja domaća TV serija o srednjem veku koju smo ikada imali. 

 
Kulturna politika

O kupoli Hrama, ruskom uticaju i crkvenoslovenskom jeziku

Nikola Tanasić   
subota, 24. februar 2018.

Prethodnih dana imalo smo prilike da pročitamo i čujemo neke veoma skandalozne i varvarske izjave - što od pripadnika „drugosrbijanske“, što od pripadnika nominalno „srpsko-patriotske“ javnosti – na temu upotrebe crkvenoslovenskog jezika u oslikavanju Hrama Svetog Save.

 
<< Prva < Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sledeća > Poslednja >>

Strana 4 od 40
SVI TEKSTOVI U RUBRICI

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner