Početna strana > Rubrike > Kulturna politika
Kulturna politika
Kulturna politika

Kultura – prljavi ugao naše savesti

Nikola Pilipović   
subota, 27. jul 2013.

Samo pominjanje sume koje poseduje Narodni muzej u umetničkom blagu naveo čak i najneobaveštenijeg da shvati da se u kulturi najmanje radi o ''kulturi''! Dovoljno je reći da smo samo od kulturnog turizma koji u zadnjih par decenija postaje sve popularniji, od zatvaranja npr. Narodnog muzeja izgubili oko 20 miliona dolara!

 
Kulturna politika

Svođenje noćnog života na razumnu meru – korak u dobrom smeru

Bojan Panaotović   
petak, 19. jul 2013.

Predlaganje uvođenja reda u noćni život otuda ne predstavlja nikakav policijski čas i teror, već jednu od mera koje su neophodne kako bi se suprotstavilo haosu, divljanju, buci, destrukciji i kršenju osnovnih ljudskih prava.

 
Kulturna politika

Zašto je kulturi teško – i zašto EU nije rešenje, već generator problema

Pavle Ćosić   
subota, 13. jul 2013.

I šta se na kraju dogodilo? Kultura je zbog neshvatljive proevropske politike, u Srbiji zaista prestala da postoji. I neće je ni biti dokle god ne dođe do radikalne promene državne politike.

 
Kulturna politika

Politički protesti i priručnik protiv psihološke manipulacije

Mila Alečković Nikolić   
sreda, 10. jul 2013.

Ličilo je sve na nedavni protest za kulturu održan na Trgu Republike, protest na kome su u prvim redovima bili svi konformistički i korektni vladini novinari, a u zadnjem redu poneki siromašni umetnik, ili poslednji kulturni poslenik.

 
Kulturna politika

Otvoreno pismo Aleksandru Vučiću

Gojko Tešić   
ponedeljak, 08. jul 2013.

Mnoštvo je onih koji se pitaju šta se dešava, zašto sve to, šta je uzrok ovoj vrsti beslovesnosti, ludila u ime Vaše, Vaše stranke, Vaše misije modernizacije Srbije.

 
Kulturna politika

U susret zakonima za zabranu prikazivanja „rijaliti“ programa

Nebojša Bakarec   
utorak, 02. jul 2013.

Tako je gledanost „Pink“ televizije koja prikazuje „Farmu“ pre izvesnog vremena skočila preko 30%, zbog toga što je na „Farmi“ došlo do fizičkog obračuna dve učesnice.

 
Kulturna politika

Pods(j)eti me šta to beše kultura

Ana Radmilović   
četvrtak, 20. jun 2013.

Dakle, ono što zovemo kulturom u Srbiji postalo je jedno pamfletsko prepucavanje pismenijih među nepismenima. Kulturni radnici postali su promoteri izvesnih ideja. Isto kao estradne zvezde. I tu nema razlike. I zato Farma i zato Veliki brat. 

 
Kulturna politika

Ko je „rodno neravnopravan”?

Vladislav Đorđević   
petak, 07. jun 2013.

Gđa Brkić je apelovala na žene da se više bave politikom. Zašto i pored svih apela žene to izbegavaju? Odgovor na to pitanje može se činiti složenim, ali možda to i nije; možda je on jednostavan i paradoksalan: takve pozicije nisu zapravo toliko pogodne. 

 
Kulturna politika

Svetislav Basara – nepostojana psihologija i kontinuitet lupetanja

Vladimir Kecmanović   
sreda, 29. maj 2013.

Da li je ovaj citat Svetin ili je i njega negde pođonio – ne znam. Iskreno, voleo bih da ga je negde drpio. Iz istog razloga iz kog se nadam da, ako nedotupavna sintagma i jeste, nedotupavni i nepismeni naslov teksta nije njegov.

 
Kulturna politika

Srbija na farmi Velikog brata

Aleksandar B. Đikić   
nedelja, 19. maj 2013.

Hoće li se mediji baviti tada računicom, koliko nas Kosovo košta. Ali nije važno. Važno je da sate, dane i noći provodimo uz Velikog brata, Farmu, Grand parade i hitove. A o sebi i ne moramo misliti. Drugi o nama misle mnogo više i temeljitije.

 
Kulturna politika

Razlozi za ćirilicu

Vladislav Đorđević   
subota, 20. jul 2013.

Korišćenje dva pisma u jednom nacionalnom korpusu dovodi do nepotrebnih gloženja. U normalnoj državi ne bi bila potrebna udruženja poput „Ćirilice”, jer bi se podrazumevalo da jedan narod ima jedno pismo. U uslovima jednoazbučja ne bi bili potrebni ni članci, knjige, televizijske emisije i drugi oblici kulturnog angažovanja u prilog ovog ili onog pisma.

 
Kulturna politika

Filmsko ponižavanje Srbije

Mihailo B. Đaković   
ponedeljak, 15. jul 2013.

Čak i ova nakardna imena, koja nemaju nikakve veze sa našim stvarnim jezikom, pokazuju koliko je filmskim stvaraocima stalo do bilo kakve, čak i formalne jezičke verodostojnosti.

 
Kulturna politika

Ve De Raka

Vladimir Kecmanović   
petak, 12. jul 2013.

Zanimljivo je da se vršilac zgražava što se jedan profesor univerziteta – Tešić – ružno obraća njemu – drugom profesoru univerziteta. U Tešićevom slučaju je to što je profesor univerziteta u većem delu teksta otežavajuća okolnost, pošto je, uz honorar u Glasniku, primao drugu platu. 

 
Kulturna politika

Udvoričko pismo nezajažljivog honorarca

Radoš Ljušić   
ponedeljak, 08. jul 2013.

U SG zatekao sam 27 urednika i lager knjiga koji danas iznosi oko 630.000.000, te je neminovno smanje izdavačke delatnosti i otpuštanje urednika po ugovoru, koji rade i u drugim ustanovama.

 
Kulturna politika

Kultura i fiskultura

Vladimir Kecmanović   
subota, 06. jul 2013.

Nova vlast u Srbiji je, umesto da, kao barem deklarativno „patriotskija“ od prethodne, pokuša da obezbedi pristojnije finansiranje umetničkog stvaralaštva i poštenija pravila igre, priču o ovoj oblasti počela mantranjem o „patriotskoj kulturi“, što je bilo pogrešno formulisano.

 
Kulturna politika

Saputnici kapitulacije - Ceca, Aca Lukas i Maks Veber

Zoran Ćirjaković   
ponedeljak, 01. jul 2013.

Problem sa ovako jednostavnom slikom srpske "istorije dugog trajanja" nije samo u tome što je rasistička i što nadahnjuje instant liberale koji na ovdašnjoj političkoj sceni deluju prema klasičnoj fundamentalističkoj matrici – snage dobra bore se protiv sila zla

 
Kulturna politika

"Festival subverzije" – prave i lažne teorijsko-političke alternative

Bogdana Koljević   
ponedeljak, 10. jun 2013.

Da nije bilo ničeg drugog, šesti Subversive ostao bi zapamćen po drugačijoj, i na svetskom nivou savremenoj specifičnoj ulozi simbioze i sinergije između filozofa, tj. teoretičara i političara.

 
Kulturna politika

Može li Univerzitet u Mitrovici preživeti briselsko samoubistvo Srbije na Kosovu i Metohiji?

Dušan Aksentijević   
utorak, 04. jun 2013.

Da li je moguće da ministar misli da iko normalan može da (mu) veruje da ''pitanje Univerziteta nije postavljeno na dnevni red'' iako je u Briselu postavljeno pitanje države Srbije i SVIH njenih institucija na Kosovu i Metohiji?

 
Kulturna politika

“Prevaziđena” ćirilica, a o jeziku da i ne govorimo

Vojislav M. Stanojčić   
ponedeljak, 27. maj 2013.

Neka buduća anketa  svakako bi morala da potraži odgovore na pitanje kako se odnosimo prema sopstvenom jeziku,tačnije koliko ga trpimo, jer, kako je krenulo, sve su veći izgledi da će u nekoj ne tako dalekoj  budućnosti Srbi potpuno zapustiti svoj jezik i preći na engleski.

 
Kulturna politika

Protiv kapitulacije nacionalne kulture

Miroslav Parović   
četvrtak, 09. maj 2013.

Postavlja se pitanje zbog čega je ova dnevna novina isfabrikovala basnoslovne sume u tom neistinitom tekstu?! Da im je motiv bila briga za novac građana Srbije, svakako da bi prvo proverili informacije, što su vrlo jednostavno mogli da urade, pa da onda objave činjenicama potkovan tekst.

 
<< Prva < Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sledeća > Poslednja >>

Strana 9 od 38
SVI TEKSTOVI U RUBRICI

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner