Početna strana > Rubrike
Rubrike
Politički život

Crkva protiv destruktivnog Statuta

Branko Radun   
utorak, 10. februar 2009.

Podmetanje se sastoji u tome što status Vojvodine nije samo političko, već i državno i nacionalno pitanje o kome svaki pojedinac, a kamoli crkva može, pa i treba da se izjasni. Tako se pristupilo se kampanji dezavuisanja same Crkve i značaja njenog istupa.

 
Politički život

Komesarski duh i odbrana slobodnog mišljenja

Marinko M. Vučinić   
ponedeljak, 09. februar 2009.

Problem je u tome što liberalno-demokratska politička grupacija nije spremna da čuje drugačije mišljenje, oni su zatvoreni u svoje ideološke krugove i nemaju sluha i potrebe da vode ozbiljan dijalog o najvažnijim pitanjima našeg društva.

 
Politički život

Predsednik Tadić nije prekršio Ustav

Jovo Bakić   
utorak, 03. februar 2009.
Jednostavno, da je predsednik prekršio Ustav, „legalistička” i ona druga opozicija već bi podigle tužbu Ustavnom sudu protiv njega i zapodenule raspravu o tome u skupštini republike.
 
Politički život

Ko se boji Čanka još?

Zoran Grbić   
utorak, 10. februar 2009.

Srpska pravoslavna crkva je stvorila srpski nacionalni identitet, očuvala ga kroz vekove, te najviše njoj treba zahvaliti što i danas postojimo kao narod. Zbog toga to za Crkvu nije političko, nego državno pitanje koje opstaje još iz vremena kad svetom nisu hodali Čankovi.

 
Politički život

Bajka o Peščanom čoveku

Zoran Grbić   
četvrtak, 29. januar 2009.

Peščanik ne postoji ako se o njemu ne priča. U trenutku kad rejting emisije opasno padne, poželjno je smisliti neku aferu koja bi skrenula pažnju javnosti na to da Peščani još postoji. U Srbiji je najbolji način za privlačenje pažnje igranje uloge žrtve.

 
Politički život

Šta je sporno u Statutu Vojvodine

G. Novaković   
ponedeljak, 26. januar 2009.

Tvrdeći da se Statut Vojvodine „suprotstavlja” Ustavu Srbije na čak 30 do 40 mesta, često se kao primer za to navodi i da Statut nacionalnim savetima manjina daje prava koja prevazilaze prava manjina u drugim delovima zemlje.

 
Politički život

Srbiji ne treba vođa

Marinko M. Vučinić   
petak, 23. januar 2009.

U Demokratskoj stranci zaista nema kreativnog talasanja i produkovanja novih političkih ideja i to bi trebalo da zabrine pre svega predsednika DS-a, jer kada nema talasanja, onda se stranka pretvori u političku baru u kojoj opstaju samo podanici i klimoglavci.

 
Politički život

Srpska emotivna plitkoumnost

Dragomir Anđelković   
ponedeljak, 19. januar 2009.

Tokom rata u BiH, radi postizanja „svetog cilja“, tj. borbe protiv pravoslavnih Srba koji su se našli na putu jedne faze njegove realizacije, mnoštvo islamskih ratnika stupilo u redove armije bosanskih muslimana. S druge strane, ni jedan Izraelac nije se borio protiv Srba.

 
Politički život

Velika koalicija

Batić Bačević   
petak, 16. januar 2009.
Vlast, dakle, ima ogroman manevarski prostor da iz krize i lomova izađe sa što manje ožiljaka, ali izgleda manjak pameti ili višak propagande sprečava da napravi veliku, narodnu koaliciju ili nacionalni konsenzus o svetskoj krizi koja će, kako izgleda, ipak pogoditi Srbiju.
 
Politički život

Od Barbike do Borisa Groznog

Đorđe Vukadinović   
sreda, 04. mart 2009.

Svojim učinkom u ovih jedva nešto više od pola godine „prave" vlasti Tadić je uspeo da gorko razočara jedan deo svojih glasača, i da, u izvesnoj meri, prijatno iznenadi one koji su glasali za njegove protivnike. Pri čemu je mnogo izvesnije da će prve izgubiti, nego da će druge uspeti da pridobije.

 
Politički život

Zamena teza oko predloženog Statuta Vojvodine

Aleksandar Pavić   
ponedeljak, 09. februar 2009.

Problem je u tome što je novi Statut izvučen iz ormara tek nakon poslednjih izbora. O njemu nije bilo ni reči tokom predizborne kampanje. Glavne teme te kampanje su bile „evro-integracije“ i sprečavanje povratka na vlast „mračnih snaga iz 1990-ih“.

 
Politički život

Pajtić i "Vojvođanska pravoslavna crkva"

Slobodan Antonić   
petak, 20. februar 2009.

"Modernizacija i decentralizacija Srbije", kakvu su pregli da izvrše Pajtić i ostali reformatori, za Crkvu možda pre izgleda kao rušenje i upropaštavanje onoga što su pokolenja naših predaka s mukom stvarala, nego kao reforma koja popravlja postojeće.

 
Politički život

Car Boris (ne)jaki

Branko Radun   
četvrtak, 05. februar 2009.

Predsednik Tadić nema ni približno tako jaku poziciju u svojoj stranci kako to široj javnosti izgleda. Ako on dopusti izglasavanje Statuta Vojvodine, očigledno antidržavnog, antiustavnog i antinacionalnog akta, pokazaće da zapravo ne kontroliše situaciju.

 
Politički život

Predsednik i ustavobranitelji

Đorđe Vukadinović   
sreda, 04. februar 2009.
Izgleda da bi neko želeo da Tadić odradi svoj „zadatak”, da pobedi na predsedničkim izborima, donese glasove na parlamentarnim, obezbedi većinu za vladu i – onda se povuče da preseca vrpce, prima akreditive stranih ambasadora i bavi se humanitarnim radom.
 
Politički život

Koštuničin počasni krug?

Đorđe Vukadinović   
sreda, 28. januar 2009.

Iz Arhive NSPM-a (31.05.2007)

Pritisak je, navodno, bio strašan – i Koštunica je prvi trepnuo. I, takoreći, preko noći ostao bez većeg dela svog političkog uticaja i kredibiliteta. Manje romantizovana interpretacija veli da se Koštunica naprosto preigrao, ili slomio.

 
Politički život

Kratak pregled raspadanja (II): Svođenje istorijskog računa

Đorđe Vukadinović   
subota, 24. januar 2009.

Možda je Vojislav Koštunica, zapravo, neprepoznati junak „Druge Srbije“, koja ga je sve vreme kritikovala i gotovo patološki mrzela – i koja mu tu zaslugu nikada neće priznati? A ni on se, sasvim sigurno, za to priznanje neće mnogo otimati.

 
Politički život

Izazovi krize i demokratsko društvo

Marinko M. Vučinić   
sreda, 21. januar 2009.

Danas nam je više nego ikada potrebna ta olako proćerdana energija samosvesnog građanina spremnog da u društvu u kome haraju siromaštvo, licemerstvo i hipokrizija brani principe demokratije i pravednosti, da se zalaže za ostvarivanje vrline u politici.

 
Politički život

Vlada i kriza

Dragoljub Žarković   
subota, 17. januar 2009.

Bilo bi fer od vlade da barem prizna da je krizom bila zatečena. Istovremeno očuvanje makroekonomske stabilnosti uz unapređivanje socijalnog položaja građana bila je teška misija i bez globalne krize, a sad je to nemoguća misija.

 
Politički život

IRA i vojvođanski secesionisti

Slobodan Antonić   
četvrtak, 15. januar 2009.

Ako se neko pita da li je moguće da čak i među vojvođanskim Srbima (odnosno među onima koji su bar nominalno Srbi) može da postoji antisrpstvo i secesionizam, neka samo pogleda internet forum Slobodna Vojvodina.

 
Politički život

Kratak pregled raspadanja (I): Koštuničin poslednji krug

Đorđe Vukadinović   
subota, 17. januar 2009.

Od trenutka kada je predsednik skupštine Oliver Dulić raspisao predsedničke izbore, Koštunica i njegovo okruženje kao da su zapali u neku vrstu košmara iz kojeg se do danas nisu povratili.

 
<< Prva < Prethodna 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 Sledeća > Poslednja >>

Strana 395 od 411

Anketa

Da li mislite da će se Srbija pridružiti sankcijma EU protiv Rusije?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner